Foto Resor utomlands

Tappa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tappa är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden ordnade veckovis för hela året. I årets tolkningar är det olika verb som gäller.) Bilderna denna vecka är hämtade från arkivet. Undantagna är de från Globen.

Tibet. Här är det lätt att tappa andan både fysiskt p.g.a. den höga höjden, ofta 4000 m.ö.h. eller mer. Men även upplevelsemässigt. .o Tibet. Här är det höga höjder som gäller. Vi bodde i Lhasa som ligger ca. 3600 m.ö.h och vistades ofta på över4000 meter.  Här är det är lätt att tappa andan. Både rent fysiskt och upplevelsemässigt.

Ordet tappa

används i många olika sammanhang och man kan egentligen tappa det mesta. Och en hel del är det förstås bra om man inte alls tappar.

Den här luftballongen som vi såg i augusti 2020 helt nära där vi bor  hade tappat en hel del både i höjd och fart. Men det ordnade upp sig och den slapp landa på taket.

Globen i Stockholm. Här har deras “skyview” – glasbubbla legat i träda under detta pandemiår. I denna glasbubbla kan i mer vanliga fall  allmänheten ta sig en åktur upp till toppen av Globen. Här uppifrån, 130 m.ö.h- har man en vacker dag en strålande utsikt över stan. Jodå, jag har testat att åka upp men det var för flera år sedan.

Bild inzoomad från vår balkong i fredags. (Avståndet fågelvägen är ca. 800 meter och om man går dryga 3 km) Några, har tagit sig upp och ser ut att kliva ur glasbubblan.Men tror inte att de ordinarie turerna går nu.)

Stockholm. Johanneshov. Globen. Skywiew. Här vill det till för besökarna att inte tappa kontakten med Globen. Här vill det till att inte tappa kontakten med med själva Globen.

När vi nu ändå är på hög höjd. I Kina och på en del av kinesiska muren som ännu inte är restaurerad.

Kina. En mer orörd del av kinesiska muren. Vill här till att inte tappa vare sig ömdöme eller koncentration. Rejält brant och med många lösa stenar. Bra att inte här tappa vare sig omdöme eller koncentration. Jag tog mig ner i långsam takt för att sedan fortsätta uppåt. Denna del av muren finns ca 25 mil från Peking och hit kommer sällan turister.

Kina. Kinesiska muren i snö. Halt. Fokus på att inte tappa koncentrationen och halka- Kinesiska muren i snö var det första gången vi såg här i mars 2019. Tror detta var vårt 25:te besök på muren så det var absolut en ny erfarenhet.  Inte särskilt brant här men väldigt halt så det krävdes koncentration här också på att inte tappa fokus.

Tappa balansen

Kanske  är det fler än jag som gjort det. Jag har ett speciellt minne av att göra det och från en midsommarafton i Torrevieja för ett antal år sedan. Här är det ett stort firande denna dag och stränderna fylls  medmänniskor sol eldar och grillar äter gott och umgås.  Vi var också ute för att delta och se på folklivet. Och kameran var med. Jag hade missbedömt avståndet ner till trätrallen. Ungefär där den blå papperskorgen är tog jag ett kliv ner. Men i mörkret såg jag inte nivåskillnaden och tänkte inte på den.  Maken var en bit framför mig och det dröjde ett tag innan han saknade mig. Men han vet att har jag kameran med kan jag stanna lite varstans.

Nu hade jag inte bara stannat. Jag kunde inte heller röra mig. Vänliga människor la is på min fot som genast såg ut som en fotboll och erbjöd sig ringa efter ambulans. För egen del inväntade jag maken men hur skulle han se mig här nere. Han visste ju inte ens var jag fanns.Till sist såg jag honom uppe på strandpromenaden och några vänliga spanska ungdomar hämtade honom. Det blev ett besök på det privata Quironsjukhuset men noggranna undersökningar. INgat brutet men en kraftig stukning och ett brustet ledband blev resultatet.

Bilden är från en annan dag men det var just här vid kanten, vid muren, jag tappade balansen och fotfästet. 

Krycka, gipsskena och vila var det som kom att gälla.  

Tappa upp

Här på en rundvandring i Harry Potters fotspår på Warner Bros, Studio Tour i London var det en hel den som var upptappat i olika flaskor. 

På en bodega utanför Torrevieja tappar man upp det vin vi vill köpa.  Vi har då smakat olika viner innan vi bestämt oss. 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

50 svar på ”Tappa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Hjälp det var ett rejält fall där vid papperskorgen.
  Lätt tappa koncentrationen ibland.
  Har du alldeles tappat det kan man säga till någon som gör tokigheter.
  Var vad jag kom att tänka på.
  Brukar tänka ut något innan jag läser inlägget!

  1. Ja, det var det. Och jag gjorde mig rejält illa. Foten vek sig helt. maken undrade ju var jag var och inte var det lätt att se mig där jag satt när han var uppe på strandpromenaden. Nu kan vi skratta åt det men det var en pärs.
   Ja, visst kan man säga så. Kul att du bidrar med tankar. Tack! Och ordet “tappa” kan ju vara så mycket. ” Inte tappad bakom en vagn” är ju ett annat uttryck. Men nu hade jag ingen bild på en vagn…
   Trevlig tisdag. Nu väntar utedag i kombination med lunch eller fika.

 2. Tappa balansen är verkligen ingen hit och olyckan kan snabbt vara framme. Skönt att det inte gick värre än så. Den delen av kinesiska muren hade jag INTE vågat beträda, den saken är säker. Jag får nästan svindel bara av att titta på bilen. Nej, plan mark är bäst för mig. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och ha en fin utedag!

  1. Tack! Nej att tappa balansen är verkligen ingen hit. Men det är lätt hänt. Nu kan vi skratta åt incidenten när vi passerar här i Torrevieja men det gjorde vi inte när det hände.Och att tappa balansen är ju lätt hänt överallt.
   Här på den mer “genuina” delen av kinesiska muren vill det till att inte tappa vare sig fokus eller balans. Men det finns andra delar som är betydligt planare och inte så höga så de skulle nog fungera för dig.
   Blir trevligt med en utedag och nu besök i lite för oss okända trakter.
   Kram

 3. Så många och vackra bilder och utsikter du bjuder på.
  Det var otäckt detta att ramla och slå dig, tur i oturen att du inte bröt något, men ändå det gör ont och är besvärligt. Och, din man han gick och gick, helt ovetande, så det kan gå.

  Så det går att gå in i glasbubblan nu också, fast den inte åker. Min äldsta bror åkte denna tur för flera år sedan och tyckte att utsikten var härlig.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. Tack! Roligt att fundera över ord och bild. Minns så väl när jag här i Torrevieja tappade både balans och fotfästet. Så ont det gjorde. Maken hittade mig så småningom. Eller rättare sagt jag såg honom lär jag låg nere på stranden och lyckades få några att hinna ifatt honom och hämta honom. Han är van vid att jag gör fotostopp och sedan kommer i kapp. Men nu kom jag inte.
   Glasbubblan på Globen tar inte passagerare nu vad jag vet. Men kanske var det underhållsjobb som skulle göras när dessa herrar åkte upp. Roligt att din bror åkt upp. Och utsikten är verkligen fin om det är en klar och vacker dag.
   Vaccinering för min del i morgon och det blir bra.
   Var rädd om dig du också.
   Stor kram

 4. Att tappa balansen kan bli ödesdigert, tur det gick bra med din fot där ändå.
  Ja, man kan tappa förståndet eller förtroendet också.
  Kul att leka med ordet tappa. Sålt smöret och tappat pengarna.
  Trevlig lunch!
  Stor kram.

  1. Visst kan det bli knepigt att både tappa balansen och fotfästet. Jag hade ju tur här ändå- Men så ont det gjorde.
   Roligt är det att fundera på ord och betydelsen men lite knepigare att hitta bilder till.
   Vi har haft en heldag ute och det blev 11 km. Så härligt. Och en suveränt god räksmörgås till lunch. Den leder hitintills vår “liga” vad gäller räksmörgåsar.
   Stor kram

 5. Hej Ditte!
  Jag kommer i håg det där! Hemskt! Jag ramlade på en hög trottoarkant. Folk kom springande utom Ignacio som inte tittade bakåt utan gick in i en affär hahaha …Han undrade vart jag tog vägen. Där låg jag utanför…Skrapade upp knäna och handflatorna…Bröt inget som tur var.
  Snygg krycka du har. Fin klänning också!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Illa var det! Och jag minns det. Minns också att när vi kom hem och i bussen från flygplatsen i Skavsta blev jag stucken av en geting. Allergisk är jag ju också. Puh! Ja, kryckan lånade du mig. Stort tack! Illa när du ramlade och visst är det lätt att tappa både balans, koncentration och fotfästet.
   Kram

 6. Kinesiska muren hade varit spännande att få se i verkligheten, tur man kan se det här på din blogg så länge.
  Är ju mycket man kan “tappa” om man inte aktar sig, men jag hade gärna tappat lite i vikt åtminstone. 😉

  Ha det fint Ditte.

  1. Du är så välkommen att följa med mig hit till kinesiska muren. Och lika brant som bilden här är begöver det inte vara. Finns plattare partier men en del uppför och nerför är det. Men ofta kan man hitta platser där det är mer gåvänligt.
   Och visst kan man tappa en hel del. Och en del är det ju konstigt nog svårare att bli av med.
   Ha det gott du också.

 7. Inte lätt att hålla, det man inte har i handen. Så det är väldigt lätt att tappa balansen. Tur att det inte blev värre, men det var illa nog som det var.
  Det är bättre att tappa upp än att tappa balansen, bara man inte tappar upp alltför mycket, för då är det lätt att tappa både balansen, koncentrationen och förnuftet.
  Att vara tappad bakom flötet är heller inte så kul.
  Ha det bra!

  1. Ja, tappa olika saker är lätt hänt och kan ju ske åt alla möjliga håll. Balansen inte minst. Här, när och där jag föll, missbedömde jag avståndet rejält- Och så ont det gjorde.
   Ha det bra du också.
   Och Lena!Idag blev det en otroligt god räksmörgås till lunch. Tänkte på dig.

 8. Drömmer mej tillbaka till kinesiska muren som jag besökte 2005, i slutet på november och 10 gr kallt, så det blev ingen lång sträcka, halt. Men en oförglömlig resa med fullspäckat program, fattar inte att jag varit där. Tittade ut från flygplansfönstret och såg muren en sista gång 😊

  1. Fina minnen! Och visst är det mäktigt att både ha gått på kinesiska muren och sedan se den från ett flygplansfönster. Kan förstå att det blev en fullmatad resa med mycket att se pch uppleva. Vi bodde i Peking mellan 2007 och 2010 och en del av 2011 så vi hade tid på oss att ta oss runt. Muren är ju oförglömlig. Första gången jag var i Peking och Kina var 1993 och då blev det också ett besök på muren och sen kom det att bli många. Alltid lika fascinerande.

 9. Oj, jag har bara varit på den kinesiska muren en gång, men det var en ganska jobbig promenad. Upp och ner hela tiden. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle vara att gå där i snö och halka!
  Jag ryser när jag tänker på hur illa det kunde gått nät du tappade balansen, men du är ju ok i foten nu. Tack och lov!
  Kram

  1. Att det är mycket upp och ner på den kinesiska muren tänker man nog inte på förrän man står där. Börjar man sedan gå blir det påtagligt. Vi har testat större och mindre lutningar. Men de brantaste partierna var vi tursamt nog inte i när det var snö och halka.
   Foten blev så småningom ok igen men varje gång jag har passerat här så fnittrar jag åt händelsen nu när jag inte har ont. Det gjorde jag inte när jag låg här och inte kunde röra foten. Bosse var ju dessutom en bra bit framför. Men vänliga ungdomar hjälpte mig.
   kram

 10. Oj, vilka äventyr. Har vandrat upp till 2 400 meter över havet i Dolomiterna. Sista branten gjorde att jag knappt kunde få syre. Hur är det inte då att röra sig på betydligt högre höjder?
  Kinesiska muren får klara sig utan besök från mig. Gillar ändå inte lösa stenar… 🙂
  Har gjort en liknande vurpa som din, alldeles utanför dörren. Aj, vad ont det gjorde. Jobbade på som vanligt trots i det närmaste obrukbar högerfot…. Så dum man är. Foten har aldrig blivit helt bra….
  Kram och tack för fina bilder!

  1. Tursamt nog åkte vi tåg mellan Peking och Lhasa i Tibet så vi hann vänja oss vid högre höjd under den senara delen av resan. (Resan tog 48h)
   Men det tog på krafterna att röra sig på över 4000 meters. Så det blev i långsam takt vart vi än skulle.
   Vad gäller muren så finns det mängder av mil och olika kvalitéer på den och när vi under dryga fyra år bodde och jobbade i Peking passade vi att resa en del både inom Kina och till grannländerna. Så “muren besökte vi på många olika platser.
   Trist med din vurpa och att du fortfarande har ont. Och att du jobbade med skadan. Lätt att vara efterklok. För min del är jag helt återställd men det gick ju inte att stödja på foten på nästan en vecka. Inget brutet men en kraftig stukning och ett ledband som var av.
   Kram och trevlig kväll.

 11. Det var ett fullspäckat inlägg. Tror att om vi slog ihop våra inlägg så har vi täckt nästan allt vad tappa(r) heter. Skyview är ju stängt, så det var kanske underhållspersonal som åkte upp på Globen. Den färden står på min “to do list”.
  Din olycka i Torrevieja minns jag alltför väl. Hoppas att du inte fick bestående men efter den fadäsen.
  Bilden på varmluftsballongen är verkligen en höjdare i dubbel bemärkelse. Bara själva tanken att ballongen behövt göra en nödlandning där på det sluttande taket ger mig gåshud…

  Ett toppen bidrag till tappa:-)

  1. Tackar! Tänkte också så när jag läste ditt inlägg att vi kompletterade varandra bra.
   Vi har sett att man då och då har kört Skyview och säkert måste både räls och annat underhållas. Kul att zooma in. Max och jag åkt för många år sedan och det var roligt och jag kan helt klart tänka mig en ny tur och då med båda killarna.
   Olyckan i Torre minns jag så väl och vi pratar om den varje gång vi passerar. Maken är ju van vid att jag försvinner ett tag för att ta bilder så han saknade mig inte. Inte först. Och sedan hittade han mig inte där nere på stranden där jag låg.
   I år var det ju inte så många ballonger av förklarliga skäl- Men denna kom lite tokigt. Milt sagt. Dock ordnade det sig. Den tappade bode fart och riktning.

 12. Härlig, om än lite smärtsam stundtals, tolkning av ordet tappa. Många fina foton men aj så ont det lät med foten!

  Ha det gott

  1. Tack! Ja, rejält ont gjorde det när jag både tappade både balansen och fotfästet här i Torrevieja. Var ju helt oförberedd.Tacksam för fin hjälp både på plats och på sjukhuset.
   Ha det fint du också.
   Soliga morgonhälsningar från Stockholm.
   Önskar dig en trevlig onsdag.

 13. Ajajajaj … ryser när jag ser platsen där du klev rakt ut och!
  Ett mångsidigt och fantastiskt inlägg på veckans ord!
  Ha en bra onsdag!
  Kram

  1. Tack, Anki! Nu kan vi så smått le när vi passerar den här platsen i Torrevieja där jag tappade balansen och missbedömde avståndet i mörkret.Var helt oförberedd. Verkligt ont gjorde det och så länge.
   Solen är framme så det ser lovande ut vädermässigt idag.
   Här väntar REHAB träning och senare idag vaccination. Och en promenad får det ju bli.
   Önskar dig också en bra onsdag.
   Kram

 14. Snygg och varierad tolkning! Visst är det lätt att tappa balansen och dratta ikull när det kommer oväntade (och osedda) nivåskillnader. Väldigt lätt hänt här i Torrevieja där exempelvis många trottoarer är helt livsfarliga. Det gäller att se upp! Eller snarare ner…

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Visst är det lätt att tappa både fotfäste och balans. Minns så väl den här midsommarafton när jag så totalt här vi kanten missbedömde avståndet. Och mörkt var det. Så nu ser jag både ner och upp.
   Önskar dig också en fin dag.
   Inte ett moln här idag så det ser lovande ut. Och vaccination väntar.

 15. Som alltid, en intressant och omväxlande tolkning! Inte kul att tappa balansen, man kan göra sig riktigt illa. Själv provade jag på det strax innan jul, föll pladask framlänges och landade på ansiktet så att det nästan så smack i golvet. Det gillade inte mina tänder.
  Ha det gott!

  1. Tack! Här i Torrevieja tappade jag både balans och fotfästet. Men det gick ju ganska bra. Inga brott men rejält ont fick jag.
   Så trist att du föll så illa. Och med ansiktet i backen. Förfärligt! Och givetvis illa för hela dig och inte minst tänderna.
   Hoppas att det går att ordna till men kan tänka mig att det tar tid.
   Ha det så bra du kan och önskar att du inte har alltför ont.

 16. Kikar in så jag inte tappar bort bort dig helt; vilken tappa-ning du bjöd på här! Du har inte tappat bort dig även om balansen ger vika!
  Stor kram o många tankar!

  1. Tack, Tove! Fint att du har ett extra höga på mig. När jag tappade fotfästet och balansen här så blev jag ju delvis borttappad av maken. Men han hittade mig till sist.
   Stor kram och många tankar till dig.

 17. Otrolig blandning på resmål och betydelser här – du måste ju ha örnkoll på dina bilder som kan hitta dem så perfekt till ett tema!

  1. En del gott och blandat blev det. Jodå, jag har ganska bra koll på bilderna. Men jag får titta genom dem en del.

 18. Fina variationer på temat tappa, du har nog täckt in det mesta, och häpnadsväckande platser. Kinesiska muren i snö och orenoverad, tur ändå att du inte tappade fotfästet där. Annars var det förstås illa nog som det var och jag hoppas du är fullt återställd nu.

  1. Tack! Några tankar som övergick i bilder. Och en del minnesvärda händelser där jag både tappade balansen och fotfästet och på kinesiska muren där jag behöll båda.
   Foten tog ett bra tag att läka men jag har efter detta tursamt nog inte haft några besvär.

 19. Man tappar ju andan bara av att se vyn du fotat. jag har varken varit uppe på Globen eller kollat in Harry Potter, men jag gör ju oftast saker som andra inte gör. Har en höjdargrej på lager till fotoutmaningen om tre veckor.

  1. Kanske lite extra på bilden från den branta och tämligen orestaurerade delen av kinesiska a muren. Inte så vanligt att vara just här. Upp på Globen åkte jag med barnbarnet och det var fint att se stan lite från ovan. Harry Potter var äldsta barnbarnets favorit ett bra tag så det och ett Londonbesök blev det för ett par år sedan. Och London har ju så mycket. En av mina favoritstäder.
   Ser fram emot din höjdargrej till fotoutmaningen om några veckor. Men å andra sidan gillar jag alltid din inlägg.

 20. Vilken tur att du inte tappar sugen, varken efter stukningar eller andra missöden! Du har ett stort och rikt arkiv att ösa ur och där fann du också utmärkta illustrationer till veckans tema! Jag gillade speciellt bilderna från Lhasa, men jag vete sjutton om inte jag hade fått panik. Har tidigare i livet haft svår panikångest och efter det klarar jag inte av att bli riktigt andtruten när hjärtat börjar bulta hårt.
  Men vilken upplevelse ni fick!
  Kram från pörtet

  1. Nej, jag har inte tappat sugen. Men här i Torrevieja tappade jag balansen och fotfästet rejält. Och maken tappade bort mig där jag låg nere på stranden. Och nu kan vi ju skratta åt det.
   Till Lhasa åkte vi tåg och hann vänja oss en del vid en höga luften under vägs. Men det var knepigt stundtals med andningen och vi rörde oss långsamt hela tiden. Jag kan verkligen förstå att detta inte är ett resmål man väljer och andningen är knepig. För oss var det en helt fantastisk resa.
   Kram

  1. Ja, tappa kan man göra på många sätt. Tänk så många olika tolkningar det kan bli av ett ord.
   Ha det gott du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *