Foto Resor utomlands

Beröra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Beröra är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som vi skall tolka.)

Polen Auschwitz. "Arbeit macjet frei" ord som kom att beröra mig 1961 första gången jag var här och kom att göra det även 2017. “ARBEIT MACHT FREI” – står det över ingången till Auschwitz. Orden som står blev också en känsla som kom att beröra mig på djupet första gången jag var här 1961. Ord som berörde mig lika mycket när jag var här igen 2017.

Att beröra eller att bli berörd

att på något sätt påverka, röra vid, omnämna, angå eller bekomma är tillstånd vi alla mer eller mindre hamnar i eller  har hamnat i. Och på olika sätt.

Något som berört mig starkt är  de besök jag gjort i olika koncentrationsläger. Som 12-åring, 1961, reste jag till Polen med min pappa. Här träffade vi en god vän till honom , en man som suttit i koncentrationslägret Auschwitz och mirakulöst lyckade fly och det var också  Auschwitz vi skulle besöka tillsammans. Ett besök som kom att beröra mig på många sätt. Och för några år sedan gjorde maken och jag ännu en resa till Krakow och med ett besök i  det gamla koncentrationslägret Auschwitz.  

Barn, unga, gamla – På väg. Mot vad? 

Polen. Auschwitz. Gasungnarna kom att beröra mig mycket. Tanken på alla som här gasades ihjälGasugnar i Auschwitz. Starkt att se och kom att beröra mig väldigt mycket. Alla de människor som gasades ihjäl-

Tillbaka till Krakow. En fantastiskt vacker stad som är som gjord för att promenera i. En stad som är fylld av historia, konst, kultur, spännande byggnader, kyrkor och av allehanda upplevelser. Och det är en stad att bli berörd av. (Vill du läsa mer om Krakow så har jag berättat en del om staden i Till fots i Krakow och Vidare genom Krakow)

I Krakow, strax söder om de judiska kvarteren, finns“Gettots hjältars torg” med sina utplacerade stolar, en permanent konstinstallation. (Torget ligger några hundra meter från Schindlers fabrik.) Här finns 33 större och 37 mindre stolar i brons, som alla är belysta kvällstid. Dessa stolar ska påminna om möbler, husgeråd och annat som den judiska befolkningen tvingades lämna kvar när de deporterades.

Polen. Krakow. Gettots hjältads torg. Ytterligare en plats/område som kom att beröra mig. Gettots hjältars torg i Krakow, ytterligare en plats/område i Krakow som kom att beröra mig. 

Att beröra – röra vid någon annan

kan man också göra på olika sätt-

Mina föräldrar. Året är 1991 och min pappa fyller 70 år. Tänk han är här två år yngre än vad jag är idag.

Peking och “Hanami”fest  med vänner i körsbärsblomstid. Här har jag fått bli katt för ett tag.

Minns så väl, trots att åren gått.Snart sju år sedan. Men bilden är en favorit på olika sätt. En bild jag kan bli berörd av. Båda döttrarna och barnbarnen på besök hos oss i Torrevieja.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

46 svar på ”Beröra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Jag tycker mycket om bilden och här var pappa två år yngre än vad jag är idag. Märklig känsla.
   Jag har varit i några olika koncentrationsläger i Polen och gamla Tjeckoslovakien under årens lopp och ofta tillsammans med några som suttit här men tagit sig därifrån. Första gången jag var i Auschwitz var jag 12 år.Och den ena upplevelsen blir aldrig den andra lik.
   Krakow har jag besökt olika omgångar och ghetton i Warszawa. Ett stycke historia. Senast jag var i Auschwitz- Birkenau var just den här tiden,i mars 2017.
   Förstår att du ofta tänker på resan för den lämnar ingen oberörd.

 1. Du har tolkat ordet beröra på ett fint sätt och berörande sätt.
  Jag har också varit på dessa otäcka ställen där det hände så mycket under andra världskriget att det inte går att ta in.
  Fin katt fick du med också, härligt.
  Härlig bild av dina föräldrar och barn och barnbarn.
  Var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. Tack, Wiolettan! Lite knepigt att välja var det men jag landade där jag tänkt mig. Beröra på olika sätt.
   Mycket hemskt har hänt och mycket hemskt händer dagligen. Man undrar när det ske bli ett stopp. Och om.
   Ja, en katt fick komma med. Jag fick “masken” i present och ville prova den. Tycker jag gjorde mig bra i den.
   Tänk här på bilden var min pappa två år yngre än jag är idag. Märklig känsla och jag minns den här dagen så väl. Pappa hada bjudit alla syskon som var i livet med respektive och barn så vi var många. Han hade valt att fira i Västergötland, på Kinekullegården- Blev väldigt lyckat på alla sätt.
   Var rädd om dig du också.
   kram!

 2. Vilken fin tolkning och så berörande inlägg ur många aspekter. Som vanligt bjuder du på fina bilder och passande bilder som också berör var och en på sitt sätt. Härliga bilder på döttrar och barnbarn.

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Och det blev ju lite glatt också. Bilden på döttrarna och barnbarnen är gammal men den är en favorit. Önskar dig också en trevlig tisdag.
   Kram

  1. Tack! Och det blev ju inte bara hemskheter.
   Här har det varit en ljuvlig dag fram till klockan 14 då solen tog paus.
   Hoppas du har det bra.

 3. Koncentrationslägrens fasor kan man ju inte annat än bli berörd av. Har sett spår efter liknande fasor i Kambodja, Röda Khmererna var hemska och grymma och utrotade massor av landsmän.
  Bilden av dina döttrar och barnbarn är helt underbar, blir berörd av värmen i den!
  Ha det gott!

  1. Jag jobbade 1980 i flyktingläger i Thailand, på gränsen till Kambodja och många som kom över gränsen var lämlästad och hade förlorat sina ben i minfälten. Barn och ungdomar också. Fruktansvärt. Har senare varit tillbaka till Kambodja och till olika “dödens fält”. Hemskt! Reste runt i Kambodja till de platser jag hört talas om av flyktingarna och även Angkor Wat.Har kvar teckningar som barnen gjorde till mig i flyktinglägren som vittnar om vad de upplevt och sett.
   Bilden av döttrar och barnbarnen är jag också så förtjust i.
   Ha det fint du också.

  1. Stort tack! Svårt på många sätt att tolka ordet för det är så omfattande men jag fick med det jag ville.

 4. Du har till synes haft betydligt lättare för temat än jag. Har aldrig besökt ett koncentrationsläger irl, bara sett olika reportage/dokumentärer och såklart filmen “Schindler’s List”. Gissar att du också sett den. Och den berörde verkligen. Måste vara ännu mera känslosamt när man faktiskt står där vid ugnen…
  Bilden av dina föräldrar är sååååå fin och kärleksfull.
  Å visst har dina barnbarn “skjutit i höjden”. Så stora de har blivit:-)

  1. Nja, jag tyckte ämnet var svårt och fick fundera en hel del.Ville inte det skulle bli ett alltför dystert inslag. Koncentrationslägret just här i Auschwitz berörde mig som barn och vuxen. Och delvis på olika sätt. Filmen “Schindlers list” berörde också och så gjorde den f.d. fabriken när jag var där 2017.
   Bilden på mina föräldrar tycker jag om. Tänkte på att pappa här fyllde 70 år, alltså var två år yngre än vad jag är idag. Och mamma ett par år äldre.
   Och visst är killarna stora idag. Lika fina som de var små.

 5. Tur att du avslutade med lite kärleksfulla bilder. Koncentrationsläger berör än idag och jag ryser bara jag tänker på det. Har läst flera böcker…….ett under att någon överlevde.
  En mycket tänkvärd tolkning.
  Så stiligt fotografi på din pappa.

  1. Tack! Tänkte också så. Det positiva är viktigt men jag kan lätt bli berörd av olika saker och på olika sätt. Detta med allt som hände under andra världskriget är jag starkt påverkad av i och med att min pappa var synnerligen aktiv mot nazismen.
   Tänkte när jag såg bilden av mina föräldrar att pappa här fyllde 70 år och då, på bilden, var två år yngre än vad jag är idag. Märklig känsla.

 6. Svar: jag bor inte allt för långt bort från ett utav utbrotten ca 2mil bort.
  Jag ska åka till “mina ” hönor och köpa ägg imorgon, OM det finns några att köpa .

  1. Tack! Jag tyckte det var svårt att “landa” i ordet denna vecka men tyckte jag hittade några infallsvinklar.
   Tänker på dig och hoppas allt är bra och att ni fortsatt har fina dagar.
   Kram

 7. Nu blev jag verkligen berörd. Nästan lika mycket som när jag var i Auschwitz- Birkenau! Fruktansvärt att människan är så grym och det släktet lär sig aldrig av historien….
  Så mysigt med bilden av dina föräldrar!
  Hela mitt ansikte sprack upp i ett enda stort leende när jag såg bilden på dina döttrar och barnbarn.
  Kramar

  1. Ordet var svårt tyckte jag och jag var osäker på var jag skulle hamna. Men det blev ju kontraster. Besöken Auschwitz – Birkenau berörde mig mycket. Minns att det gjorde det också när jag var där som barn tillsammans med min pappa. Och även nu för ett par år sedan men då på andra sätt.
   Tänkte när jag tog fram bilden på mina föräldrar att pappa här fyllde 70 år. Alltså var två år yngre än jag är idag. En märklig känsla.
   Bilden på döttrarna och barnbarnen har några år på nacken men jag tycker den säger så mycket.
   kram

 8. Underbar tolkning!
  Personligt nära dina närmaste,
  men också ett förhållningssätt till de omvärldshändelser som ägt rum.
  Stannar en stund vid bilden av dina föräldrar.
  Du deras dotter. Ja, du tar nog mina tankar utan att jag säger så mycket.
  Barnen och barnbarnen.
  Du och Bosse.
  Berörd stund här.
  Varm kram.
  Hälsning från ett soligt Karlstad 😃

  1. Stort tack, Tove! Jag tyckte det var ett knepigt ord denna vecka och visste inte var jag skulle landa. Men landa gjorde jag.
   Du har sett in i, genom bilderna och in i och genom mig.
   Många tankar till dig. Och jag saknar dig. Mycket!
   Skönt med sol i Karlstad för då är det som det ska vara där-
   Sol i huvudstaden också. I alla fall nu.
   Varm kram.

 9. En mycket fin blandning av vad beröra kan betyda. Den började i moll och gick sakta men säkert över till dur. Jättefin bild på barn och barnbarn. Kram

  1. Tack! Jag tyckte det var ett knepigt ord att tolka och balansera men jag tänkte “från moll till dur”. Tyckte att jag fick med det jag vill förmedla. Givetvis går tankarna åt flera olika håll men jag fick med det som kändes viktigt för mig just nu.
   Kram och trevlig onsdag.

 10. Vilken bra tolkning av veckans ord som jag tyckte var ganska svårt. Men du lyckades väldigt bra!
  Förstår att du måste ha blivit väldigt berörd vid det där besöket i Auschwitz som 12-åring. Otroligt att din pappas vän lyckades fly därifrån!

  Ha en finfin dag 🙂

  1. Tack! Jag tyckte också det var ett knepigt ord att tolka. Finns ju här, som i många andra ord, så många och olika vinklingar. Och det är roligt att se andras tolkningar.
   När jag som 12-åring var här var det med pappa och en vän till honom. Och det var pappas vänn som som varit i Auschwitz och lyckades fly.Fantastiskt att han lyckades men minnena hade han med sig hela livet.
   Önskar dig också en fin lill lördag.
   Sol här just nu så det ser lovande ut.

 11. Fin tolkning av ordet som du gjort.

  Svårt att inte bli berörd vid besök i Auschwitz koncentrationsläger, ja, förmodligen i alla sådana läger.

  Att ha goda relationer med närstående i livet berör också. Många känslor runt de som inte finns med oss längre, helt annat sätt berör förstås barn och barnbarn. Varm om hjärtat blir jag när jag ser bilderna och texten. Så din käreste också förstås, inte att förglömma.

  1. Tack! Och det var, i mitt tycke, ett svårt ord att tolka. Nu började jag i moll och slutade i dur. Besöken i Auschwitz har berört mig mycket och på olika sätt.
   Jag tänkte när jag såg bilden på mina föräldrar att pappa här fyllde 70 och alltså var två år yngre än vad jag är idag. Hade inte riktigt tänkt så tidigare.

 12. Har aldrig gått i nazisternas fotspår fast jag inser att man borde. Men jag har aldrig varit ens i närheten. Sett mycket av hemskheterna ändå förstås, det kan ju ingen undgå.

  1. Jag var som 12-åring här i Auschwitz och några andra läger tillsammans med min pappa och en god vän till honom som varit i Auschwitz men lyckades fly.Och som gammal ville jag göra ett nytt besök och samla ihop säcken. Vilket jag gjorde. Jag är uppvuxen med en pappa som varit väldigt engagerad i och för människors och länders frihet och det har på många sätt präglat mig under uppväxten.
   Vad gäller hemskheter så kan vi inte undgå dem.

 13. Jag blir också mycket berörd av ditt fina inlägg, det andas kärlek! Jag läste Anne Franks dagbok redan som barn, och jag har läst många skildringar, både skönlitterära och biografiska om vad som hände med judarna. Svårt att greppa den katastrofen och hur det kunde bli så! Jag satt med en ny bok som jag tror heter Bibliotekarien i Auswitsch igår, en tjock roman, o jag fixade inte att börja läsa den. Jag vill, men jag får spara den till ett senare tillfälle. Din man och du, dina döttrar och barnbarn, alla berör mig!
  Kram

  1. Tack! Jag började i moll men slutade i dur. Så det blev ju lite gladare…
   Och visst minns jag Anna Franks dagok. Kanske var det “Tauteraren i Auschwitz! du hade framför dig. Jag har läst den och den berörde mig väldigt mycket.Så bra! Men hemsk. Spara den du till ett annat tillfälle. Boken finns kvar och historien också
   Tänkte här på bilden av mina föräldrar. Pappa var 70 år på bilden och alltså två år yngre än vad jag är nu. Märklig känsla. (Mamma var 74 och alltså två år äldre än det jag är).
   kram
   k

  1. Thank you!
   And I think it is very nice to visit other bloggers to see their thouhghts about the weekly topic we get from Sanna.
   Whish you a nice Thursday.

 14. Ditte vilken underbar tolkning av veckans svåra ord BERÖRA , dina bilder berörde på alla sätt både till glädje lycka och sorg .
  Kram

  1. Tack! Ja, det var ett svårt ord att tolka . För min del blev det början i moll med final i dur.
   Kram!

 15. Ett inlägg som verkligen berör.
  Jag tyckte att det var ett svårt tema och fick inte till något som jag var nöjd med så jag hoppade över den här veckan.

  1. Visst var det ett svårt ord att tolka. Jag visst inte heller hur jag skulle närma mig ordet. Men det blev start i moll och final i dur.
   Önskar dig en trevlig söndag. Här skiner solen men det blåser isande kallt. Men promenad väntar.

 16. Ett besök i Auschwitz måste varit berörande med tanke på vad som hände där, det är viktigt för kommande generationer att vi minns detta och vad helt vanliga människor kan ställa till med.

  1. Nej, upplevelserna härifrån har jag med mig och det redan från första gången jag var där som 12-åring i början av 1660-talet. Och upplevelserna förstärktes än mer. Här blir man verkligen berörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *