Stockholm

Runt Reimersholme – En ö och stadsdel i Stockholms innerstad

Det vackra vädret som var i går lockade till en utedag och målet var en på och runt Reimersholme.  Reimersholme är en liten ö och  även en stadsdel i Stockholm.  Ön är cirka 600 meter lång och dryga 300 meter bred, så att ta sig runt blir knappt 2 km. Men man kan med fördel göra avstickare från strandpromenaden och ta sig upp på “kullarna” för att titta på både de bostadshus som finns där och även utsikten. Reimersholme har förutom de vackra strandpromenaderna också en spännande historia som jag berättat om här, i “Strandpromenad runt en av Stockholms öar” och Reimersholme – en grönskande ö. En hel del konst finns också på ön och lite av den finns också med i inläggen ovan. Mer om konsten på ön finns att läsa här-  (Scrolla bara ner lite grann)

Stockholm är öarnas stad och Reimersholme är en av dem. Verkligen en idyll. Närmaste granne förutom vattnet är  Södermalm och Reimersholmsbron förbinder öarna med varandra.  

Vi startade vid Hornstull och gick till Reimersholmsbron och seden blev det vänstervarv runt ön.

Runt Reimersholme

Det spelar ingen roll om man efter bron över till Reimersholme tar vänster eller höger “varv” runt ön. Sedan kan man med fördel på en hel del platser lämna närkontakten med vattnet och ta sig upp till bostadshusen som som ligger uppe på höjden. Många hus ligger också med “nästan vattenkontakt.” Under åren 1942 till 1946 uppförde HSB drygt 900 lägenheter här i 5-8 våningshus. Och på 1980- talet byggdes hus även på andra delar av holmen. Idag räknar man med att Reimersholme tillsammans med Långholmen har ca. 2800 invånare. Alltså små stadsdelar.

Vi valde att ta vänstervarv runt ön och hade hela tiden närkontakt med Mälarens vatten. En fördel med att promenera här är att det är bilfritt på promenadvägarna vid vattnet och antalet cyklister var glest. På andra sidan valvet, till höger ligger Reimersholme Hotell. Just igår var det stängt men vi såg att förberedelser för uteserveringen var i gång. (Via länken bredvid, hemsidan, kan man få mer info, om öppettider)

Stockholm. Vi startade vår tur runt Reimersholme i vänstervarv. Hela tiden med vattenkontakt. Vi startade vår tur runt Reimersholme i “vänstervarv efter bron och gick genom valvet.

Nya solstolar med sjöutsikt är utsatta. Och de flesta var lediga.

Stockholm. I vattnen runt Reimersholme såg vi kanotister på gång. Ett tydligt vårtecken. I vattnen runt Reimersholme såg vi kanotister i full fart.

-och även en person som badade. Notera de andra i sällskapet med mössor och täckjackor. På andra sidan vattnet skymtar Liljeholmen och Årstadal.

Vi har här, på vägen runt Reimersholme, kommit till den västra pukten där ön tar slut. Gröndal skymtar på andra sidan vattnet. Vi är här, på vägen runt Reimersholme, nästan så långt västerut man kan komma och tvärs över vattnet  ligger Gröndal.En en annan grönskande stadsdel i Stockholm, men utanför tullarna. Och  namnet här passar verkligen in. 

Här, på den västra udden, finns också det mäktiga konstverket “Galaxen” uppfört 1983 i glasfiberarerad plast. Konstnär är  Nicke Nixon.

Ett annat konstverk på västra udden av Reimersholme. Okänd titel och okänd konstnär. Gjort i sten.

Vi är halvvägs runt ön

och fortsätter nu längs den norra sidan.I bakgrunden ser man Essingeöarna.

Stockholm. På vägen runt Reimersholme finns det många fina rekreationsplatser längs vattnet. Om man går runt Reimersholme ser man fina rekreationsplatser som bara väntar på att komma i bruk.

Stora gröna ytor finns mellan husen och en fördel är också ligger glest.

På öns södra sida var det helt öppet vatten och här på den norra sidan ligger isen fortfarande kvar inne vid strandkanten.

Här till höger, på andra sidan vattnet,  är det den västra delen av ön Långholmen som skymtar.

Vi är så tillbaka vid Reimersholmsbron där vi startade och tar oss via den igen över till Södersidan.

 

30 svar på ”Runt Reimersholme – En ö och stadsdel i Stockholms innerstad”

 1. Tack för promenaden.
  Fina solstolar men kanske väl kyligt sitta ner eller….man kanske ska ha ett sittunderlag med.
  Noterade också fönstren på bostadshuset, såg trevliga ut. Typ burspråk.
  Det hade vi vårt kök när jag växte upp.
  Sol och fint i norr men inte så varmt.
  Väntar på veckans leverans från Ica Maxi.

  1. Trevligt att du gick med. Jätteroligt att se att så många solstolar finns ute. De är i alla fall utsatta i god tid.
   Området här på Reimersholme är så fint och det är väldigt populärt att bo här. Sällan lägenheter till salu. Eftersom området är äldre är ofta balkongerna små men vackra grönområden finns och närheten till vattnet.
   Skönt med sol hos er. Hos oss har det varierat en del idag men just nu sol.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Visst är det fint att det finns sådana idyller inne i stan. Och särskilt sommartid är det många som inte bor på Reimersholme som söker sig hit.

 2. En väldigt obekant stadsdel för min del men den ser inte fel ut. Centralt belägen och nära naturen. Inte fel alls skulle jag vilja säga 😀
  Vilken tapper kvinna där. Jag har noterat att de flesta vinterbadare är kvinnor.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Reimersholme är granne med Södermalm och även med Långholmen och är en riktig oas. Inte minst vår sommar och tidig höst. Härliga områden att promenera i. De andra på bryggan hade vinterkläder så det kändes lite udda att vada. Men varför inte. För egen del avstår jag.
   Önskar dig också en trevlig onsdagskväll.

 3. Den promenaden känner jag igen. Gjorde den för två eller tre år sedan. Gillar kullarna och de charmiga gårdarna runt bostadshusen. Inte lika trångt hopbyggda som dagens bostadshus.
  Hotell Reimersholme var ju ett tag ett migrantboende. Tänk så lyxigt att komma från ett krigshärjad land och hamna i himmelriket på Reimersholme.

  1. Visst är det fint här- Senast jag var på Reimersholme var nog i november men nu var det dags igen med en väninna. Hotellet håller på att rusta inför påsken och öppnandet och jag tror att migrantboendet här blev ganska kortvarigt.Men toppen att få komma hit. Reimersholme är ju så centralt och ändå känns det som om man här vore en bit utanför stan.
   Verkligen läckra miljöer och med närkontakt med vattnet. Väldans populärt att bo här och få lägenheter till salu. Visserligen är balkongerna ofta små men mycket annat väger nog över.

 4. Vinterbad tycks verkligen blivit en trend. Jag väntar tills vattnet är åtminstone femton grader varmt… anser mig inte som badkruka för det. Tror dock att jag skulle få hjärtstillestånd av vinterbad. och d et är ju inte så bra.
  Solstolar ger hopp och förväntan inför härlig vår och sommar!
  Stockholm levererar, det visar du genom din guidning! Tack för dagens tur! Kram!

  1. Här har det varit vanligt med vinterbad vad jag sett och då har de gjort ett hål i isen. Nu var var isfritt här på södra sidan av Reimersholme men kallt som attan i vattnet. Jag badar ju helst inte om det är under +22 i vattnet. Men det har hänt…Och förr var jag inte så kräsen.
   Solstolarna är nyutsatta och väntar på sina besökare. Får återkomma när det blir varmare.
   Stockholm bjöd oss på fint väder största delen av gårdagen och det gör det hela än bättre.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Så häftigt med solstolarna =) Gick en liten sväng idag och såg då en kille som intagit solstolen med mössan långt nerdragen och filt över sig, antar att han vilade middag. Soligt och skönt idag, fler sådana dagar önskas.

  1. Här har man varit ute i god tid med stolarna. Jag tror att de är nya för säsongen och ska testa dem när det blir lite varmare.
   Skönt för killen att vila i solen och vist vill vi ha fler av dessa dagar. Gärna!
   Här har vädret varierat idag men det blev ännu en utedag.
   Trevlig kväll.

 6. Jag går ofta runt Reimers, fast oftast vänder jag och går tillbaka på sydsidan, eftersom det alltid
  är skugga på sidan som vetter mot Låmgholmen.. Ser fram emot att låna en av de där nya solstolarna! Och visste du att det fanns två stenägg föut, men ett försvann, förmodligen stulet. Det var mindre än det som finns kvar och som du plåtat.

  1. Skugga blir det ju snabbt här på norrsidan och isen mot Långholmen låg kvar. Nu hade jag med en väninna så då blev det hela varvet runt. Och sedan fortsatte vi hemåt till vår kaj förbi dina hemtrakter.
   Vad gäller “äggen” så ville jag minnas att det funnits två men i måndags när jag bara såg ett blev jag tveksam. Men då var det som jag trodde.Ska absolut testa solstolarna längre fram.

 7. Oj så fint det var där, tack för att vi fick följa med. Där har jag aldrig varit, men vill gärna dit efter din fina vandring med foton därtill.
  Stockholm är verkligen fantastiskt, kanske jag kan haka på en promenad längre fram i vår?
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Reimersholme rekommenderas verkligen och än mer när den riktiga våren infinner sig. Vore jättekul om du hakade på en tur längre fram i vår. Jag har många på lager. Och jag har en dalahäst i garderoben som är din. Jag har den numer bara på bete-
   Ha det bra du också!
   Och kör försiktigt i morgon.
   kram

 8. Tack för rundturen!
  Modigt (eller dumt?) att hoppa i vattnet så här års! För en badkruka som mig så är vinterbadande helt otänkbart :)t

  1. En fin runda blev det och Reimersholme är verkligen en “oas” i innerstan.Vad gäller bad/dopp så här års så avstår jag mer än gärna

 9. Som med som mycket annat i vår huvudstad … så vet jag ingenting om någonting annat än det jag läser och lär mig här hos dig. Minns dina tidigare inlägg, Trevligt med en ny promenad på denna fina ö! Fina bilder som alltid!
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack! Så är det ju oftast att vi känner väl till där vi själva bor och sedan lär vi oss mer och ser mer genom bloggvänner. En väninna var med mig och vi tar oss nu runt i stan till lite olika platser. Och Reimersholme är ytterligare en ett fint område i Stockholms innerstad.
   Hit till holmen drar jag mig också ganska ofta och det är promenadavstånd hit och ofta går jag längs vattnet.
   Önskar dig också en fin torsdag. Här är det nu strålande sol och hoppas den stannar ett tag. Men ganska kyligt.
   Kram

 10. Tack för ännu en trevlig promenad 🙂
  Men oj vilken modig tokskalle som badade… Har tydligen blivit ett mode att vinterbada nu.

  Ha en fin dag! Här började det precis spöregna…

  1. Reimersholme är verkligen en av många “pärlor” i Stockholms innerstad. Och fint att ha gångavstånd. Vad gäller vinterbad så är det inget för mig. Har testat förr en del med att ta mig upp ut vak eftersom jag åkte en del långfärdsskridskor. Men bad? Nej då!
   Här är det sol just nu men det återstår att se hur länge den håller i sig.
   Trevlig torsdag.

 11. Soligt fina bilder. Jag fastnade speciellt för alla de utplacerade stolarna. Tänk att kunna sätta sig där i vårsolen och titta ut över vattnet! Kram

  1. Vi hade solen med oss på förmiddagen men molnen kom och det blev betydligt svalare på em. Men en fin utedass blev det för oss. Stolarna är nya för “säsongen” och jag ser fram emot att ta en vända hit igen och slå mig ner när det blir lite varmare i luften.
   Kram och trevlig torsdag.

 12. Så snyggt och dekorativt konstverket Galaxen är! Med den bakgrunden därtill…
  Jag känner mycket dåligt till Reimersholme, men det verkar vara en riktig idyll där jag kan tro att det kostar en del att bo.
  Solstolen skulle jag förmodligen inte ta mig upp ur, haha, så jag skulle nog satt mig någon annanstans.
  Här kommer det snöstänk idag, så något omedelbart behov av solstol föreligger inte, men mina gamla plaststolar är beredda!
  Kramen

  1. Reimersholme är en verklig idyll och bodde jag inte där vi bor så vore det ett alternativ nu. Vad gäller priserna så är det i Stockholmsmått ganska ok.Månadsavgifterna är ju helt ok eftersom inga hus är nybyggda. Och det är ju den totala kostnaden man får se till. Ofta blir det inte dyrare per månad att bo i en bostadsrätt per månad än i en nybyggd hyresrätt.
   Jodå, jag testade en solstol och kom upp så det skulle du också göra. Men det finns många andra alternativ.
   Snöstänk fick vi också och hagel. Men det var över på ca. en timme. Och det var just den tiden vi var ute och promenerade.
   Bra att dina stolar är beredda.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *