Polen Resor utomlands

Till fots i Krakow – Med många stopp längs vägen

Tisdagen mötte oss med strålande sol och tillhörande klarblå himmel. Passade perfekt, för denna dag var det Krakow till fots som gällde. Och med fokus på den gamla delen av stan som trevligt nog också är bilfri.

Slottet Wawel ligger på en kulle vid floden Wista och har anor från år 1000  men är om och tilbygt i olika omgångar.

Att se Krakow till fots

är ett bra sätt att uppleva stan. Ett besök  här är att göra en resa tillbaka i historien och det på olika sätt. Hela Krakow är som ett museum i sig.  Och om man promenerar blir det lätt många  för att bara titta på alla vackra byggnader.

Vi började uppe på Wawelkullen där slottet Wawel,  katedralen och en del andra byggnader finns.Här har kungar blivit krönta genom åren och här finns många av de privata våningarna fint bevarade. Härifrån regerades Polen i flera hundra år. I modern tid har det varit residens för Polens president och undra andra världskriget var slottet bostad åt Nazitysklands generalguvernör.

Alldeles bredvid slottet ligger också katedralen/domkyrkan. Även den är byggd i olika omgångar, vilket man ser på de olika stilarna. Och inne i katedralen finns många olika mindre kapell. Och även de med byggnadsstilar. De ursprungliga delarna är från 1000- talet men det nuvarande utseendet kom till på 1300- talet. Vi besökte slottet och hade där en guidad visning och sedan blev det ett besök i domkyrkan. (Strängt fotoförbud rådde på båda.)

Här ser man tydligt de olika stilarna som katedralen kommit att få.

Vi lämnade Wawelkullen och promenerade mot “Stora Torget” – Rynek Glóvny stadens mittpunkt.

Att ta sig fram till fots i krakow gör också att man ser och upplever så mycket mer. t Att ta sig fram till fots  gör verkligen att man både ser och upplever mycket. Här till vänster ligger en restaurang och några bord är här, precis som på många ställen i Krakow, placerade på trottoaren.

Dags för en sen lunch och den åt vi på en traditionell polsk restaurang, Tradycyja. 

Här åt vi potatissoppa, ugnsbakad grisnacke med löksås och rödkålssallad. Och i stället för potatis fanns bröd med som tillbehör på tallriken. Och till dessert en god fruktsallad med lättvispad vaniljsås till.

En del av restaurangen.

Mer att se och uppleva

och det vackra vädret lockade helt klart till att se mer av stan. Jag var här i mars 2017 och skrev då  ett inlägg där jag berättade om området runt stora torget och vad man kan titta på och lite om de olika byggnaderna.  Så vill du veta mer klick på länken ovan.

Stora torget är liksom Krakows hjärta. Här rakt fram ligger Mariakyrkan som just nu är under renovering. (Man kan titta in men det mesta är övertäckt. )

De gamla tyghallarna. Man kan säga att detta är ett “shoppingcenter” från 1300- talet och då var det bl.a. tyger som såldes här. Det nuvarande utseendet är från 1500 talet då byggnaden byggdes upp på nytt efter en brand. Numer säljs det här både en del polskt konsthantverk och en hel del “krims krams .

Inne i Tyghallarna.

Det är altid många som rör sig i trakterna av stora torget i Krakow och till fots. till Vackra byggnader och det är alltid många som man kan se just röra sig runt till fots här på de  gatorna.

Några minuters promenad från Stora Torget ligger Florianporten och Barbican. Gamla lämningar från det forntida försvarssystem som en gång omslöt Gamla stan.

Florianporten är den enda av de åtta försvarstorn som tidigare fanns här.

Barbican- också tidigare en försvarsanläggning ligger bakom Florianporten och är idag ett museum.Förr var detta den väg man tog för att ta sig in till Gamla stan i krakow.

Sen eftermiddag och efter ett “pitstop” går jag hem till hotellet via den vackra Planty parken. En hästskoformad park på 4 km som sträcker sig rumt Krakowa gamla stadskärna.

28 svar på ”Till fots i Krakow – Med många stopp längs vägen”

  1. Jag jobbar ju, så det finns inte så mycket tid för att blogga. Mem jag kommer att komplettera lite när jag kommer hem. Ohc att strosa runt här är verkligen som att gå runt i en historiebok. Många vackra byggnader med fantastiska detaljer gör att det blir många stopp för jag vill ju titta. (Men det är när jag är ensam…)
   Och bra har vi det verkligen.
   Ha det fint du också.

 1. Roligt o sevärt, min syster har varit där 2ggr o det är mkt intressant o kul att se allt som staden bjuder på & det ser jag ju här hos dig att det stämmer 🙂 kram å fortsätt ha det bra..

  1. Tack!Krakow är i mitt tycke en jättefin stad att besöka och det är ju kort restid.Dessutom är Krakow lätt att ta sig runt i. Kan inte från södra Sverige ta mycket mer än en timme. Ett perfekt resmål en förlängd helg. Kul att din syster varit här så kanske tar du dig en tur du också. Denna gång ahar vi inte varit i Auschwitz men det är något som är viktigt och verkligen också värd ett besök. Vi var där vid vårt besök här i mars 2017. Hotellen brukar kunna hjälpa till med bokningen turer dit .
   Kram

 2. Vilken stad! Krakow är ju gammal och har varit med länge. Det syns på alla bilder du visar. Så vackert Tyghallarna är!
  Nu ska jag vandra bakåt till ditt första inlägg om K. Har inte hunnit med riktigt men tar igen det.
  Ha det fortsättningsvis bra där du är på gång!

  1. Jag är väldigt förtjust i Krakow som också är väldigt väl bevarad. Krakow bombades aldrig under andra världskriget. Men en del bränder har förekommit så byggnader har fått byggts om och till.Tyghallarna byggdes ursprungligen på 1200-talet men brann ner och byggnaden som finns idag är från 1500-talet.
   Och vi fortsätter att ha det bra.
   Ha det fint du också.

 3. Det här var minst tusen gånger bättre än att ta färjan från Ystad. Minns att det “tjatades” från tre kvinnoröster” att vi skulle åka dit. Jag sa att de fick åka själv. Vad fint det var/är där. 🙂
  Tackkram Bosse

  1. Krakow är en väldigt vacker stad med mycket kultur, konst, vackra byggnader, caféer i mängder och många bra restauranger. Just till Krakow kan man inte ta båt men jag har en gång, första och sista, tagit en färja från Nynäshamn till Gdansk. Hemskt!Bedrövlig båt och dessutom blåste det storm.
   Kram!

    1. Aha, är det så- Inte roligt med blåst, men på en ö så så kan det ju verkligen blåsa rejält. Ja, på andra ställen också. Och då är drt ju inte roligt att vare sig till havs eller i luften. Det blåste en del när i kom, medvind, så resan till Krakow gick snabbt. Och vi blåste ner på landningsbanan också.
     Här ser det lugnt ut idag.
     Kram

 4. Att se en stad till fots är bästa sättet att lära känna en stad tycker jag! jag har bara sett Krakow på lite avstånd, men har hört att det ska vara en fantastiskt fin stad! Kram

  1. Visst är det så och vi har nog nästan gått 10 km/dag. Krakow är en väldigt fin stad och det är lätt att ta sig rint och även prismässigt ligger den bra till för oss.
   kram

 5. Måste säga att Krakow verkligen visar upp ett sammelsurium av olika byggnadsstilar. Katedralen ser nästan ut som ett självbygge, inte direkt snyggt tycker jag. Som jag sa förut så är jag tokförtjust i Tyghallarna. Interiören påminner om en souk i Akfrika. Ja utbudet också om jag tänker efter. Mariakyrkan med sina olika torn är inte direkt så himla fin heller. Undrar hur man tänkte när man bygge/renoverade katedralen och kyrkan.
  Restaurangen ser riktigt rustik ut, snyggt. Skrattade gott åt att ni åt grisnacke. När åt du den rätten senast? Troligen aldrig:-)

  1. Visst är det många olika stilar men en del byggnader har brunnit och senare reparerats/renoverats. Katedralen ser verkligen lustig it och är ju mint byggd i två olika stilar. Mariakyrkan tycker jag ser ut som stora pompösa, katolska kyrkor oftast gör. Men de är väldigt vacker inuti och med fantastiska glasmålningar. Kan påminna lite om Uppsala domkyrka.Tyghallarna har ju efter branden byggts upp i den stilen som var tidigare.
   Restaurangen var väldigt trevlig. Och visst var det premiär för lite grisnacke. Hade aldrig ätit det tidigare. Men nu så har jag testat. Köttet var mört och smakade nästan som fläskfilé.

  1. Här finns så mycket och ofta en fin blandning av gammalt och nytt. Och en gammal stad är det förvisso. En väldigt bra resa!
   Stor kram

  1. Vad roligt att du varit här. Och en fin stad är det på många olika sätt- Tror maj är en jättefin tid att resa hit- Men igår hade vi strålande sol 0ch +23 grader. Så skönt. Och även om det är höst är det fortfarande mängder av blommor som blommar-

 6. Hej, domkyrkan såg lite märklig ut med de olika byggnadsstilarna. Lite som ett hopplock.
  Hittade ingen grisnacke i restaurangsmenyn, det lät gott. Jag har en väninna med polska rötter och har förstått att de är mycket duktiga på t.ex svamprätter och just soppor som ju fanns många att välja på. Krupnik, polsk soppa med karljohan har jag lagat många gånger, en favorit. Mycket idyllisk stad i alla fall just i den gamla delen, kanske kommer även det moderna Krakow till tals och bild så jag får jämföra…Kvällskram

  1. Visst ser domkyrkan speciell ut med sina olika stilar. Och dte finns ju orsaker till att det är så- Återkommer till det. Men så snyggt tycker jag inte det är. Grisnacke hade jag inte testat förut men det var mört och riktigt gott. Bra tillagat men bra smak. Soppor finns det mycket gtt om och varierade. Vi har nog ätit minst en soppa till förrätt varje dag.Just “krunik” har vi också fått. Riktigt god. Lite från det modernare Krakow kommer i ett senare inlägg- Det är ju en jobbresa och det blir ju långa dagar. Resan har varit väldigt bra och givande på många sätt.Gästerna är nöjda och det är det viktigaste. Och jag är det också.

 7. Att se en stad till fots är det bästa tycker jag, i alla fall så länge avstånden inte blir för stora. Men med väl utvalda stopp hinner och orkar man promenera mycket på en dag. En resa till Krakow måste helt enkelt bli av.

  Kram

  1. Instämmer helt. Och Krakow, främst de äldre delarna och de judiska kvarteren när ma lätt till fots. Och blir en trött så fungerar spårvagnarna utmärkt. Idag har jag gått drygt en mil, men det känns nu i benen. Hoppas ni får till en resa hit och en på en förlängd helg kan man ta in mycket av det staden har att erbjuda.
   Kram

 8. Minns mycket väl tyghallarna i Krakow när vi var där för en del år sedan, vi bodde precis bredvid torget. En mycket speciell stad, och vad jag minns, väldigt billigt!
  HA det fortsatt bra!
  Kram!

  1. Vi bor också nära torget och skönt att just ha det mesta inom kort avstånd. Tyghallarna och byggnaden här är ju speciell. Kralkow har så mycket att erbjuda att det nästan är svårt att välja. Men vi har jobbat på bra och ändå haft lite ledig tid. Och visst är det en billig stad .
   Och vist fortsätter vi med att ha det bra.
   Kram

 9. Mycket trevligt att se och uppleva där. Jag skulle gärna åka dit någon gång, men antagligen förblir det bara en önskan …
  Så roligt att få följa med på dina promenader och ta del av allt du ser!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Nu har du ju varit här med mig och tagit del av några av mina upplevelser. Och att resa via bloggar är också trevligt. Jag reser så gärna med er i husbilen och går med ut på dina vackra naturpromenader. Och en del av det du berättat om vad gäller blommor, fåglar, svampar och annat fint försöker jag att minnas.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *