Polen Resor utomlands

Vidare genom Krakow till de judiska kvarteren och Oscar Schindlers fabrik.

Vi är på väg söderut i Krakow mot de judiska kvarteren och Oscar Schindlers fabrik. På vägen  passerar vi strax efter  Wawelkullen med kungliga slottet, (tjänstgör inte som slott numer)  och domkyrkan. En rundtur på detta gamla gotiska slott med anor från 1000- talet rekommenderas, men vi var här förra söndagen och på söndagar är det fri entré så köerna för att komma in var timslånga. Men nästa gång ska vi välja en annan dag och köpa biljetter i förväg. Inder 1500-talet byggdes det om till renässansstil och fram till 1596 bodde den polska kungen här. När Polens huvudstad flyttades till Warzawa förföll slottet  och har långt senare restaurerats.

Slotttet Wawel ligger uppe på en kulle 280 meter upp och uppifrån har man en fin utsikt över Krakow med omgivningar.

Vi hamnade snart i den judiska stadsdelen, Kazimierz, en stadsdel som blev känd efter att en hel del scener i filmen ”Schindler´s list” är inspelade här i kvarteren. (Filmen är från 1993 och regisserades av Steven Speilberg  och bygger på en bok av Thomas Kenally, ”Schindlers ark”. Stadsdelen är nu ett centrum för judisk kultur. Redan på 1300- talet började jusar att flytta till Krakow och bosatte sig då inne i staden och detta tack vare polens religionsfrihet. Men det blev konflikter med de kristna i Krakow och på 1400-talet tvingades judarna lämna Krakow och fann en fristad i Kazimierez, som då var en egen stad. Idag är det en stadsdel i Krakow.

Vi besökte den Gamla Synagogan från 1400-talet och idag används den som permanent utställningslokal för utställningen ”Traditioner och kultur bland Krakows judar.”.

Vi fortsatte ytterligare ett par kilometer söderut, korsade floden Wisla  och var snart vid ”Schindlers fabrik”och bredvid den ligger det Krakows museum för samtida konst, MOCAK, som öppnade 20111.

Oskar Schindler var en tysk affärsman som kom att ha stor betydlese för sina insatser att rädda judar undan förintelsen när han anställde dem i sin emalj och ammunitionsfabrik i Krakow. Han beräknas ha räddat livet på 1200 judar. Schindler föddes 1908 i Österrike – Ungern och  växte upp i Tyskland.  Han gick  med i ”Abwehr”, Nazitysklands underrättelsetjänst.  1939 anslöt han sig till nazispartiet och hade där uppgiften att bl.a. samla information åt Nazityskland. Passande nog så arbetade Schindler i Polen i samband med Tysklandes inavsion .

Samma år, 1939, tog han över emaljfabriken i Krakow  och fabriken hade som mest 1750 arbetare anställda varav minst 1000 var judar. Kontakterna med ”Abwehr” visade sig vara bra i detta fall och hjälpte Schindler att skydda sina judiska arbetare eftersom han tidigt fick veta vad som planerades för dem. I takt med att den sovjetiska Röda armén  närmade sig polenbörjade nazisterna stänga de kncentartionsläger som låg längst österut och fångarna flyttades till Auschwiz.  Schindler lyckades genom sina kontakter övertyga en tysk kommendant att lta honom flytta fabriken till tjeckiska Brerc för att fortsatt kunna skydda sina arbetare. När kriget var slut var Schindlers pengar också slut och det mesta hade gått åt till mutor för att kunna skydda sina judiska arbetare.   Oskar Schindler avled 1974 och är begravd i Jerusalem. Han fick i samband med sin död utmärkelsen ,”rättfärdig bland folken”, av Israeliska staten. En utmärkelsesom kan ges till icke judarsom med risk för sitt eget liv skyddat judar under andra världskriget.

 

I fabriken finns fortfarande många kärl bevarade som skulle till emaljering.

Utställningarna här i fabriken/museet berättar också den viktiga historien om den nazistiska ockupationen av Krakow under andra världskriget.

Vid denna gata, Lippova. ligger Schindlers fabrik.

”Gettots hjältars torg” med sina utplacerade stolar, en permanent konstinstallation. (Torget ligger några hundra meter från Schindlers fabrik.) Här finns 33 större och 37 mindre stolar i brons, som alla är belysta kvällstid. Dessa stolar ska påminna om möbler, husgeråd och annat som den judiska befolkningentvingades lämna kvar när de deporterades.

24 svar på ”Vidare genom Krakow till de judiska kvarteren och Oscar Schindlers fabrik.”

 1. Så kul att vi hittat tillbaka till din blogg. Jag och Rasmus har nu läst allt du skrivit om Krakow, så intressant då han åker dit med sin klass på måndag! Tack för inspiration hälsar Rasmus!

  1. Vad roligt att ni hittat hit! Rasmus kommer att få en toppenresa till Krakow det är jag säker på. Kanske ska klassen också till Auschwitz- Birkenau. Jag såg många skolklasser, även från Sverige, som var där samtidigt som oss. Om de ska dit blir det en stark upplevelse, men så viktig.
   (På måndag kommer jag att skriva om Auschwitz-Birkenau)
   Många hälsningar till er alla och extra till Rasmus. Jätteroligt att han uppskattade at få inspiration från sin ”gamla” lärare.
   Kram!

  1. Tack själv öfr att du gick med. Här finns så mycket intressant och vackert att se och uppleva och historiens vingar är hela tiden med.
   Kram!

 2. Jag har sett Schindlers’s list och jag ar så otroligt svårt för detta. Jag kommer aldrig att kunna förstå eller greppa allt som hände. Jag kan inte. Jag vill inte.

  Men det verkar i dag vara en vacker stad. Jag tar fasta på det.

  1. Jag är delvis uppvuxen med detta och var i Aushwitz som 12 åring och vet på mycket nära håll hur svårt det är. Att förstå det fruktansvärda som hände går nog inte, men det är ett stycke historia som ju finns med oss än idag. Och jag hoppas och önskar att detta aldrig sker igen. Men krig är grymt. Mycket grymt och världen idag är inte god.
   Jag vill se och veta, men vi är alla olika. Jag grunnar mest på hur allt kunde hända och vilka var människorna bakom dessa hemskheter. I Schindler´s list kom ju lite fram och viktigt att det även fanns tyskar som ”ändrade” sig.
   Krakow som stad är otroligt vacker och väldigt intakt med alla vakcra byggnader bevarade efetrsom staden skonades under kriget.

  1. Ja, gör det. Jag blev väldigt förtjust i Krakow och åker gärna dit igen. Du har ju varit där och kommer att känna igen dig i allt.
   Kram!

 3. Har så klart sett filmen Schindler’s List för länge sedan. Uppskattar verkligen att du fräschar upp mitt minne här! Minns att filmen var otroligt gripande och att Schindler gjorde allt vad stod i hans makt för att rädda så många judar han bara kunde.

  Intressant att se det ”irl” här hos dig. Suveräna bilder och intressant info som sätter allt i sitt sammanhang- Alltså som alltid hhär hos dig alltså.

  1. Stort tack!Nu blev det även för mig satt i ett sammanhang det som Oskar Schindler verkligen gjorde. MItt minne blev också uppfräschat av besöket här på fabriken i Krakow. Det svåra är ju att begränsa vad jag vill förmedla. Och vi såg på fabriken en dokumentärfilm på 20 minuter där överlevande so jobbade här berättade. Gripande och väldigt intressant och det gav upphov till fortsatta funderingar.
   Lite mer kommer imorgon på ”skyltsöndag”.

 4. Så mycket ni hann med. Så intressant att få följa med, du är ju den bästa guiden. Jättefina och intressanta bilder.
  Kram!

  1. Tackar! Ja, vi hann med mycket och staden är kompakt så det är ganska smidigt att ta sig runt och det är korta avstånd.
   Trevligt att du går med mig. jag är övertygad om att vi haft fina samtal under vandringen.
   Kram och trevlig söndag.

 5. Spännande att få se Oscar Schindlers verk på nära håll och ”på riktigt”. jag har sett den fantastiskt gripande filmen ett antal gånger (har även använt den i undervisningssyfte och då blir det ju fler visningar) och det är en film som verkligen kryper under skinnet och som tål att ses fler gånger.

  1. Jag tyckte filmen var väldigt bra och har också använt den i undervisningssyfte.
   Nu vill jag även få tag i boken för den lär skilja sig lite från filmen och jag ska se om filmen efter att ha varit på plats och i den judiska stadsdelen i Krakow. En del av filmen spelades in där.
   Besöket i fabriken var mäktigt och allt kom så nära. I en film so vosddes där berättade några polacker som arbetade i fabriken om sina öden och det gav också mycket.

 6. Intressant att se och läsa … såg filmen för massor med år sedan – spännande att se miljöerna på riktigt.
  Spännande att följa med på dina guidningar 🙂

  1. Har också sett filmen som berörde mig mycket och nu var det väldigt intressant att besöka fabriken och se och få veta mer.
   Jättetrevligt att du följer med.

 7. God morgon ..jag blir sugen på att åka dit kanske blir det en tripp senare intressant läsning & fina bilder 🙂 önskar dig/er en skön söndag morgon kram

  1. Krakow är väl värd en resa och lätt och smidigt att ta en förlängd helg där. Hoppas det blir en tur.
   Mycket att se och uppleva och man bor och äter gott för hälften av vad det kostar i Sverige.
   Trevlig söndag!
   Kram!

  1. Visst gjorde det, för de fanns. Och det är positivt att minnas dem.
   Önskar er en trevlig söndag.

 8. Jag är så evigt tacksam Ditte att jag har fått se Krakow live. Vilken historia staden ligger och ruvar på. Jag har även sett Schindlers list och blev väldigt gripen. Det går inte att sätta ord på vilket fint jobb han gjorde genom att rädda många judar. Jag gillar dessa bronsstolar som är utplacerade överallt på torget. Så fina bilder. Ha en riktigt mysig söndag?

  1. Krakow är en vacker stad med så mycket historia, kyrkor, konst och fylld av allehanda upplevelser så jag förstår verkligen att du hade glädje av att besöka staden.
   Nu ska jag leta reda på boken som Schindler´s list är gjord efter och även se om filmen. Tror jag kommer att se den med helt andra ögon nu när jag varit på fabriken.
   Bronsstolarna är en fin installation och symbolik och står för så mycket.
   Stor kram och trevlig söndag.

 9. Usch ja, det är så grymt det som hänt.
  Filmen har jag sett. Men det är nästan overkligt att något sådant faktiskt har hänt!
  Stor kram och trevlig söndag

  1. Visst är det grymt och det hemska som hänt går nästan inte att förstå. Och ändå fortsätter grymheter världen över idag…
   Har man inte lärt sig någpt?
   Stor kram och jag önskar dig en fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *