Polen Resor utomlands

En resa i resan; Auschwitz- Birkenau

Auschwitz – Birkenau, koncentrations och dödslägren, ligger drygt sju mil sydväst om Krakow och gårdagen tur dit blev en resa i resan. En fruktansvärd resa tillbaka i tiden, till det hemska som hände här och även i många andra koncentrationsläger. För mig blev det även en minnesresa. Som tolvåring  var jag häri början av 1960-talet med min pappa som ville att jag skulle se detta för att alltid veta vad som hände här.  Och nu var jag tillbaka på “Dödens gata”, – så skrämmande och det är svårt att ens kunna tänka sig att detta hemska har hänt.  Men det har vi.  Antalet som avrättades här beräknas vara 1.5 -2 miljoner människor varav 75 000 polacker.  Må vi aldrig glömma detta.

Auschwitz  togs i bruk 1940 för att bedriva terror mot och utrota polacker och under fem år väckte Auschwitz fruktan i de länder som ockuperades av Hitler och Nazityskland under andra världskriget. Eftersom Auschwitz snabbt fylldes så byggdes Birkenau och började tas i bruk 1941. Birkenau kallades också Auschwiz II.  Så småningom kom  Auschwitz- Birkenau att användas för människor från hela Europa, huvudsakligen judar men också sovjetiska krigsfångar och zigenare.  Bland fångarna fanns bl.a. tjecker, jugoslaver, fransmän, österrikare och tyskar. De flesta som kom hit kom aldrig ut och så var det menat.  Förintelseläger!

Entrén till Auschwitz. (Skylten är tämligen nygjord eftersom den gamla stals) Tankarna går genast till alla som motades in här och aldrig kom ut. Människor som trodde de skulle påbörja ett nytt liv här. 

Dödens väg.

Elstängsel mellan barackerna.

Barn och kvinnor som kom med tåget och inte visst vilket öde de gick till mötes.

Skor i tusentals, liksom glasögon och 7 ton hår finns bevarat från de som gasades ihjäl. 

Ett par av de ugnar som användes för att kremera de som gasatas ihjäl, svultit ihjäl eller dött i olika sjukdomar. 

Min resa i Auschwitz- Birkenau fortsätter med fler inlägg  och kanske vill några göra den resan tillsammans med mig.

 

36 svar på ”En resa i resan; Auschwitz- Birkenau”

 1. Fruktansvärt och helt vidrigt vad det som hände här. När jag var där så fanns det stora montrar med löständer och proteser också…. Hemskt…….

  Kram ♥

  1. Många tankar blir det om hur detta hemska kunde hända. Och vilka var dessa “odjur” som utförde hemskheterna. Har funderta mycket.
   Även nu finns dessa montrar kvar och ånga andra och över 7000 ton med hår som klipptes av människor.
   Må detta hemska aldrig ske igen.
   Stor kram!

  1. Tack för grattishälsning!
   Vi har haft en väldigt bra dag med nya upplevelser i denna vackra stad.
   Väkommen att följa med på den fortsatta resan.
   Kram!

 2. Usch, det är fruktansvärt! Men skulle också vilja komma dit någon gång och få se det! Förstår att det är obehagligt och sätter djupa spår!
  Stor kram

  1. Och det värsta är att det inte är så länge sedan.
   Ofta känns det som om de ansvariga inte förstått något och inte lärt sig något heller.
   Jag har funderat mycket och tankarna fortsätter hur dessa nazister kunde utföra detta hemska. Hur det ens var möjligt.
   Stor kram!

 3. Det är till och med svårt att se dessa bilder.
  Jag har besökt liknande läger och det var jobbigt, går inte att ta in alla data, alla uppgifter och allt vad som ligger bakom.
  Hoppas att människorna nu är klokare, att vi har blivit klokare. Lärt oss något. Många gånger verkar det inte så. Maktbegär och hat får inte styra oss, då går det aldrig väl.
  Kram!

  1. Visst är det! Jag hoppas och önskar att människor idag har mod att sätta stopp för galenheter men ibland undrar jag.
   HUr kunde detta hemska hända? Helt obegripligt än idag.
   Men jag hoppas på en bättre värld än det vi hade här under andra världskriget. Tyvärr verkar många med makt inte lärt sig någor av det förflutna.
   Stor kram och många tankar till dig.

 4. Denna resa som du nu gör är verkligen en viktig resa och jag instämmer helt i att vi får aldrig glömma glömma vad som hände. Just där har jag inte varit men jag vet hur berörd och tagen jag var både när vi besökte Theresienstadt och Sachsenhausen. Man saknade liksom ord…

  Kram

  1. Theresienstadt, Sachemhausen och Bergen Belsen har jag också besökt så jag förstår att du var tagen. Jag var det igår efter besöket i Auschwitz- Birkenau också och härifrån var det få som kom överlevandes. Orden hade jag inte helle rigår, men tankarna gick till när jag var 12 år och stod här bredvid min pappa som erättade. Då förstod jag inte och det gjorde jag inte nu heller. Hur kunde detta ofattbara hända- O Må det aldrig ske igen och må vi aldrig glömma
   Kram!

 5. När jag läste på lärarhögskolan i början på 70-talet ingick en bok som hette Nazismen i dokument. Det var en fruktansvärd och skrämmande läsning. Här dokumenterades alla de illdåd som judarna utsattes för in i minsta detalj. Jag mår fortfarande dåligt när jag ibland ser boken i min bokhylla. Kan inte tänka mig att öppna den igen. Men den får vara kvar, just som ett dokument över ondskan när den är som värst. Och för att vi aldrig ska glömma.
  Kram!

  1. Den boken har jag läst ett par gånger och den ingick även för oss på lÄrarhögskolan som litteratur och efetrsom jag bl.a. hade historia som fördjupningsämne så blev det både den boken och ett ntal till. Jag var i Auschwitz- Birkenau med min pappa som 12 åring början av 60-talet
   och nu var vi där igen- Så mycket hemskt som skrtt här. Men för mig var det viktigt att än en gång komma hit och det är fullt möjligt för mig att förstå varför pappa var beredd att ge sitt liv i kampen mot detta onda. DEtta frstod jag inte som barn. Men nu gör jag det.
   Och må vi aldrig glömma.
   Kram!

 6. Som du säger må vi och resten av världen aldrig glömma vad som har hänt där. Snart finns ju inga kvar som överlevde koncentrationslägren och som kan berätta…
  Även om jag får kalla kårar när jag ser dina bilder så ska jag naturligtvis göra resan tillsammans med dig.

  1. Nej! Må vi aldrig glömma. Kalla kårar hade jag hela dagen igår och var väldigt tagen.
   Var ju här som barn tillsammans med min pappa och hade även de minnena med mig. Och jag ville gärna se Auschwitz-Birkenau igen.
   Resan fortsätter i veckan och i ett par delar. Och de värsta fotona tar jag inte med. Jag är glad om du gör resan med mig.

 7. Vi får verkligen aldrig glömma… Fy så vidrigt! Och alldeles förskräckligt att det är på gång på många håll i världen igen. Denna främlingsfientlighet…

  1. Nej, detta hoppas jag vi alla kommer att minnas så att det inte händer igen. Men jag känner mig inte helt säker för det finns
   så mycket ont och elände nu i världen. Och så mycket rädsla för det mesta och det som är ovant.

  1. Stort tack! Och visst har dte varit en väldans bra dag idag. Och månaden är ännu inte slut. Men det är snart vistelsen i Krakow…

 8. Vi får inte glömma! Om detta må vi berätta, en information från regeringskansliet på Göran Perssons initiativ 1997 finns i min bokhylla, jag fick den via en facklig kurs, jag plockade fram den då jag läste ditt inlägg i går. Bra att du skriver om det! Förstår att minnen om din pappa – han var klok som tog dig med dit!! Ett föredöme som visste vad han talade om!
  Verkligen tungt men vi får inte veja för det! Bilderna skapar upplevelser , om än svåra som sagt.
  Tack så mycket Ditte!
  Stor kram i delade tankar!

  1. Tack, finaste Tove. Här delar vi verkligen både tankar och känslor. Boken du skriver om har jag också och vi använde den när jag var lärare. Mycket bra! Och visst är det viktigt att vi aldrig glömmer. Pappa var en klok man och extra tankar gick igår till honom. Och han visste vad han pratade om.
   Stor kram och många tankar hos mig även idag.

 9. Jag får rysningar när jag ser dina talande bilder från förintelselägret. Svårt att fatta vad som hände där egentligen. Skulle nog ändå vilja fara dit någon gång och se själv. Jag följer med även i fortsättningen.
  Kram!

  1. Det var ett skrämmande men så viktigt besök för mig. Att komma tillbaka hit nu som “gammal” gjorde att många bitar jag grunnat på delvis fick svar. Men att detta kunde hända är obegripligt lika obegripligt är det att inse att det faktiskt var människor som utförde detta hemska och under flera år och i många koncentrationsläger.
   Krakow rekommenderar jag varmt som resmål och därifrån går det utmärkta turer till Auschwitz – Birkenau där oerhört kunniga guider tar dig runt. En tur runt i lägren tog ca 4-5 timmar.
   När jag som barn var här var det med min pappa och vi hade då en speciell inbjudan så vi var då en liten grupp- Men idag föll många bitar på plats som jag saknat sedan barndomens resa.
   Kram!

 10. Ja det är hemskt det som hände! Läst mycket om det men det känns ändå helt overkligt! Följer dig med din intressanta läsning. Händer fortfarande fruktansvärda saker ute i världen..varför? Ja nu nådde fågeln till mig också ..Grattis från oss ??

  1. Tack för grattishälsningen!
   Orden räcker inte till inför detta som hänt och minnena nu kom tillbaka från den gången när jag stod här som barn tillsammans med min pappa.
   Han ville visa mig vad jag kämpade emot och också var beredd att ge sitt liv för- Som 12-åring förstod jag inte men efter många böcker och mycket faktaletande i så stod jag här på nytt.
   Mycket hemskt händer dagligen i världen och måtte det också få ett stopp.
   Mer o detta kommer efter hand.
   Kram!

 11. Hej Ditte!
  Grattis igen 🙂
  Ja jag förstår hur det känns att gå där. Det är många som skulle behöva. Man ser liknande tendenser i dag och vissa partier växer sig stora. Ondskan är fortfarande kvar. Obehagligt är ordet.
  Kram P ♥

  1. Tack, igen! Alltid trevligt att få sådana hälsningar.
   Besöket i Auschwitz- Birkenau var mäktigt och jag mindes exakt hur det kändes när jag stod här tillsammans med min pappa som 12 åring. Vad jag inte förstod då var att det var kampen mot detta hemska han var beredd att ge sitt liv för. Tycker ett besök här skulle vara oblgatoriskt för alla svenska rgerings och rikksdagsmän. Helt utan undantag.
   Visst finns mycket ondska kvar i världen och skrämmande är det också.
   Kram!

 12. Finns inga ord för det där som hände & så hemskt att folk ens kan yttra sig om att det inte hänt! även i Krakow sa min syster det är så fint o sevärdheter kul att få följa dig kramen

  1. Krakow är en väldigt vacker stad och väl värd både ett och flera besök. En kort flygresa dessutom.
   Nej, det som hände både i Auschwitz – Birkenau och i andra koncentrationsläger är förfärligt och må det aldrig ske igen.
   Kram!

 13. Jag följer gärna med på resan. Starka minnen finns och kommer aldrig att glömmas efter mitt besök där. Fruktansvärt!
  Hoppas att Du hade en bra födelsedag igår.
  Många kramar/A-K

  1. Välkommen! Vad trevligt att fu följer med. Tror vi blir en grupp som tar oss hit.
   Mer kommer i slutet av veckan. Och du har ju varit här och inte glömmer man någonsin detta.
   Tack, det bev en trevlig födelsedag i Krakow med många fina upplevelser och god middag på kvällen.
   Många karmar till dig från oss.

  1. Visst är det jobbigt och mycket att ta in att detta hemska har hänt.
   Dachau har jag besökt och även Bergen- Belsen och visst kommer obehagskänskorna fram.
   Jag ville passa på att göra ett besök igen i Auschwiz, var barn förra gången, då tidigt 60-tal och jag var där med min pappa. Då förstod jag inte så mycket, men jag förstod varför min pappa var beredd att ge sitt liv i kampen mot nazisterna.
   Nu,som gammal, är jag glad att jag sett detta som barn för det har också gett mig mod i livet att försöka kämpa för det som jag tror på och inte blint lyda utan tänka själv och ifrågasätta.
   Nu skall jag läsa på din blogg om dina upplevelser.
   Tack för att du delar med dig.
   År har jag fyllt och det är bara att konstatera att man inte blir yngre. Men å andra sidan är ålder bara en siffra. Eller flera…

 14. Men har du fyllt år också!!1 Stort grattis i efterskott!
  Å ja….ett tufft besök där, såklart blir man berörd…
  Kram till dig!

  1. Tack! Jodå,jag har fyllt år. Men jag har nu lärt mig att ålder bara är en siffra eller två…
   Auschwitz var ett berörande besök men väldigt viktigt öfr mig att komma dit igen. Och nu har jag varit där och sett det en gång till.
   Kram!

 15. Vilken intressant, spännande och nyttig resa du gör. Det känns som det blir både en inre och yttre resa. Egentligen borde ALLA resa dit. Vår yngsta dotter har varit där två gånger. Det gjorde ett mycket starkt intryck på henne.
  Kram Bosse

  1. Det var en inre och yttre resa och en resa jag länge velat göra men som inte tidigare blivit av.
   Jag vet att det nu är många klasser som reser till Auschwitz och jag tror att det är viktigt både för unga och gamla att se för att verkligen förstå.
   Kan verkligen tänka mig att er yngsta dotter blev starkt påverkad av besöket här. Såg ungdomar som var glada när de kom men grät när de gick…
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *