Stockholm

Avtryck och intryck från gårdagens Stockholm

Gårdagen bjöd på en hel del gott i blandad form med både avtryck och intryck. Strålande väder, vår i luften, (i alla fall stundtals och i lä) sopplunch med teater och promenad. En promenad till Riddarholmen  och där vi på vägen vi stötte på partiledarna på väg till debatt.  Välkomna med.

Stockholm. Stadsteatern/Kulturhuset. Soppteater. Vi har varit här en del och har nog gjort både avtryck och intryck på personalen. I positiv bemärkelse. Sergels torg.Stadsteatern/Kulturhuset.Dags igen för väninnan Agneta och mig för ännu en  lunch här med Soppteater (i länken finns mer om vårens olika föreställningar) Igenkända är vi här så frågan är vilka avtryck och intryck vi har gjort. I positiv anda. 

Avtryck och intryck

Vi har sett flera varierade föreställningar under hösten och nu inpå det nya året. Bland annat en fantastisk ”dans och så mycket mer föreställning” med Rennie Mirro, en deckare ”Korten på bordet” skriven av Agatha Christie och förra veckan  såg vi en  föreställning med mycket humor och en del nostalgi, ”En tillfällig ensemble sätter upp Kung Lear.   Vi tycker det är lagom att kombinera lunch och underhållning och utbudet är stort.

Gårdagens föreställningen gick i musikens tecken och handlade om tre kvinnor som på olika sätt kan ha banat väg för andra. Och just skådespelerskan Margareta Krook, sångerskan/jazzsångerskan m.m. Sonya Hedenbratt och skådespelaren/artisten Bette Midler är några kvinnor som gjort av och intryck på skådespelaren Sanna Martin. I föreställningen ackompanjerar Sven- Erik Dahlberg  på flygel. Han var också under många år ackompanjatör till Sonya Hedenbratt.

Salongen till soppteatern tar 120-140 besökare och är byggd i nivåer så man ser och hör bra överallt.

Soppan, denna dag  krämig rotsellerisoppa, finns på borden, under en varm tallrik, när man kommer. Plus bröd, kaffe  kaka och vatten.Vin och öl finns till försäljning i baren. Tanken är att man börjar äta när man kommer och fortsätter under föreställningen

Alldeles nedanför scenen finns fyra bord och vi sitter vid ett av dem. Just här sjunger Sanna Martin en sång,The wind Beneath” som Bette Midler skrev i samband med att hennes syster blev påkörd av en bil i New York och avled.

Här nedan är ett känd sketch” Skattkammarön” när Margareta Krook myntar uttrycket ”Ta dig i brasan.” Här tillsammans med Lars Ekborg, Gunwer Bergkvist och Åke Grönberg

Revy. Spelet "Skattkammarön". Visst har Margareta Krook gjort många avtryck och intryck på olika sätt. Och visst har Margareta Krook gjort många avtryck och intryck på olika sätt.

Via Drottninggatan och Gamla stan

Väldigt nöjda lämnade vi soppteatern och Sergels torg och tog Drottninggatan söderut mot Gamla stan. Och så långt hann vi inte innan vi såg en grupp samlade. Och visst kände vi igen flera av gruppdeltagarna. Helt klart några partiledare på väg till samtal.

På plats; till vänster Ulf Kristersson moderaterna, i mitten av bilden Nyamko Sabuni liberalerna och till höger längst ut Märta Stenevi miljöpartiet.

Ulf Kristersson blir intervjuad. Stort uppbåd  här från radio och tv.

Vi fortsätter Drottninggatan söderut och möter vänsterpartiets Nooshi Dadgostar med sällskap och strax efter kom herr Åkesson. Ganska otroligt egentligen att svenska partiledare rör sig tämligen fritt här längs Drottninggatan. Ebba Busch, Annie Lööf och Magdalena Andersson mötte vi inte.

Nooshi Dadgostar i beige kappa på väg till partiledarmötet. 

Här på Riksbron på väg över till Helgeandsholmen, där Riksdagshuset ligger, stannade vi till och såg isflaken komma i full fart från Mälaren och ut i ”Strömmen” – Saltsjön. (Och det är strömt eftersom Mälaren ligger högre än Saltsjön.)

Riddarholmen

Från Gamla stan går vi via Riddarholmsbron över till  Riddarholmen, tidigare Gråmunkeholmen, och här möts vi av Riddarholmskyrkan. 
På 1200-talet fanns här ett Gråbrödrakloster som grundades av Magnus Ladulås och då blev även, Gråbrödrakyrkan, klosterkyrkan byggd. Men klostret stängdes av Gustav Vasa1527 i samband med reformationen och kyrkan bytte namn till Riddarholmskyrkan. Riddarholmskyrkan är från slutet av 1200 talet och var de svenska kungarnas begravningskyrka.  Och den första kung som begravdes här var Magnus Ladulås 1290. Kyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka.
och är sedan 1807 är  en grav och minneskyrka. Via länken ovan finns mer att läsa om kyrkan och dess historia. Kyrkan är tills vidare stängd för obokade besök men lär öppna igen i maj 2022.

Birger Jarls torg. Namn efter den man som antas ha grundat Stockholm år 1252.Tornet på Riddarholmskyrkan och till höger resten av kyrkan. Den vita byggnaden är Wrangelska palatset, sedan 1756 säte för Svea hovrätt.

Riddarholmen räknas är tillsammans med Gamla Stan som Stockholms historiska centrum .
Idag finns det inga bofasta på ön men flera av de gamla byggnaderna är i bruk som kontor åt olika förvaltningar inom Stockholm. Riddarholmen är till ytan den minsta stadsdelen i Stockholm.

Evert Taubes Terrass

Vi går ner till Mälaren och befinner oss på Evert Taubes terrass. Rakt framför oss ligger Stockholms stadshus och speglar sig i Riddarfjärden. Stadshuset är byggt i nationalromantisk stil och består av drygt åtta miljoner tegelstenar. Tornet med tre kronor på toppen är 106 meter och här ar det också möjligt att klättra upp och blicka ut över huvudstaden. Stadshuset invigdes midsommarafton 1923 och är ritad av arkitekten Ragnar Östberg.

Stockholms stadshus gör både avtryck och intryck på de som kommer hit. Stockholms stadshus gör både avtryck och intryck på både inhemska och utländska turister som kommer till Stockholm. Och visst har  Nobelbanketterna som brukar ordnas här bidragit till detta. 

Stadshuset ligger på Kungsholmen, en av stadsdelarna i innerstan. (Man brukar räknar man 10 stadsdelar.)Till vänster i bild syns en liten del av Norr Mälarstrand. Ett fint promenadstråk längs vattnet och kanske också göra ett besök i Stadshuset  

Till sist. Vi befinner oss på Evert Taubes terrass. Och här finns Evert. Statyn är gjord i brons och av konstnären Willy Gordon. Statyn restes 1990 i samband med att Evert skulle fyllt 100 år. Evert är klädd i poncho och har en sombrero och håller lutan i ena handen. Med den andra pekar han ut mot Riddarfjärden och upp mot Söder och huset där han bodde.

Stockholm. Riddarholmen. Evert Taubes terass. Och visst är detta en man som gjort många avtryck och intryck. Och avtryck och intryck har ju också Evert Taube gjort. 

36 svar på ”Avtryck och intryck från gårdagens Stockholm”

    1. Vi tycker det är väldigt både trevligt, gott och roligt med dessa soppteaterföreställningar. Och de är verkligen varierande. Nästa gång handlar det en del om Povel Ramel.
      Skattkammarön är obetalbar. Så rolig.
      Evert såg jag varje sommar på Grönan under många år.Hörde liksom till. Och senare tog Sven Bertil över. Var där då också. Har även träffat på Evert Taube några gånger på Freden i Gamla stan. Minnesvärt.

  1. Ännu en trevlig soppteater och denna gång i musikens tecken. Lite intressant val av kvinnliga artister men bra val tänker jag.
    Ja, med tanke på vad som hände Olof Palme och Anna Lind så är det lite förvånande att politiker rör sig så fritt. På ett vis är det ganska så befriande.
    Evert Taube var väl ingen personlig favorit direkt men statyn är fin och gör sig bra där den står.

    Kram och ha en fortsatt bra torsdag!

    1. Nu är vi ju snart riktiga ”kulturtanter”. Nästa tisdag blir det också en del musik med ”Povels Prima Donnor”. Verkar lovande och Povel Ramel tycker jag är så bra. Underfundiga texter.
      Visst finns det SÄPO vakter runt men samtidigt befriande att det inte är ett låst samhälle. Jag hade ingen koll på ev. poliser i fönstren men de kanske fanns.
      Jag har gillat många av Taubes texter och vet att jag i många år såg honom på Gröna Lund. Men ingen personlig favorit på annat sätt än text och musikmässigt.
      Önskar dig också en fin onsdag.
      kram

    1. Jag fick både och. Helt ok. Vet att de skulle träffas och diskutera Ukraina. Och soppteatern var riktigt bra med sina musikaliska inslag.
      Och visst har vi haft tur med vädret. Bra så!

  2. Låter som en god soppa. Soppa är nästan alltid gott, f.ö.
    Det var många politikerkändisar på en gång. De har förstås mycket att stå i. Trodde att alla hade någon form av skydd. Kanske bara vissa ministrar som har…
    Tack för turen längs de välkända gatorna. Kul att känna igen sig! Kram

    1. Jag tycker vi fått väldigt goda och smakrika soppor här och det är ju verkligen storkok. Föreställningen var också riktigt bra med fina musikaliska inslag.
      Här i hörnan var det ett stort pressuppbåd. Säkert fanns livvakter även om jag inte tänkte så mycket på det.Tittade inte upp i fönstren. Kanske poliser där. Är nog mest en del ministrar som har vakter med och runt sig.
      Riddarholmen är trevligt och extra fint i solsken.
      Trevligt att du var med.
      Kram

  3. Så skönt att vi lever i ett land där både vi och partiledare kan röra sig fritt.
    Ännu en härlig promenad från vår huvudstad – tack för den.
    Ha en riktigt bra onsdagskväll. Kram

    1. Jag tänkte också så. Frihet, i varje fall i viss utsträckning.
      En fin runda blev det och just på Riddarholmen är jag ganska sällan.
      En bra kväll har det varit med middag med vänner. Vietnamesisk restaurang.
      Önskar dig också en trevlig fortsatt kväll.

    1. Vi tycker det är bra att kombinera lunch och underhållning. Ofta blir det ju också en promenad och annat när vi ändå är i gång.
      Stor kram

  4. Våra promenader är sannerligen olika… Skilda världar, som Lena skrev om… Och soppteater är ju verkligt superbt! Jag gillade Margareta Krook, likaså Sonya Hedenbratt – men Evert Taube tar ändå priset, gillar hans sätt att få ihop ord och melodi. Många av hans finare sånger är okända, har hört en del artister framföra dem. Men sen Povel Ramel!!! Jag har faktiskt upplevt en konsert med honom i Helsingfors. En kantor-organist i Helsingfors (finlandssvensk, musikgeni, humorist m.m.) lär kunna imitera honom så bra som nån kan – och han kan texterna också. Ramels texter är inte precis ”ordsvaga”. Till sist: en av artisterna heter Sanna Martin – vår statsminister heter Sanna Marin… En ”gammal trubadur” i Finland hette Mauno Kuusisto. När Mauno Koivisto var president sändes ett minnesprogram med honom. Anmälaren (det fanns sådana då ännu) fick ta sats flera gånger, hur hon än försökte blev det ”Mauno Koivisto laulaa”, och hon höll på att kikna av återhållet skratt…

    1. Kan tänka mig att det blir olika promenader. Men jag går också, när jag har tillfälle, gärna i skogen. Tycker om det. Ja, skilda världar är det och jag tycker det är så fint att via bloggar få ta del av just det. Ja, mycket annat också.
      Soppteatern tycker vi är helt perfekt och har varit på en hel del föreställningar under hösten och nu efter jul. Och föreställningarna är verkligen varierande. Igår med mycket musik och det blir det även nästa vecka när det blir ”Povels Prima Donnor”. Vad roligt att du upplevt en konsert i Helsingfors med texter från Povel Ramel.Och hans texter innehöll mycket humor och ordrika var de ju verkligen.
      Har sett många av hans revyer och föreställningar genom åren i Stockholm. Minnesvärda- Minnesvärda är ju även Margareta Krook och Sonya Hedenbratt. Och Evert Taube. Vilka texter.
      Tänkte på det igår på teatern att Finlands statminister heter Sanna Marin. Väldig likt.
      Ja, Mauno Kuusisto och Mauno Koivisto kan jag helt tänka mig kunde bli humoristiskt var gällde namnen.
      Trevligt att du var med.

      1. Det var Povel Ramel själv som stod på scenen på konserten, nån form av avskedsturné. Kan en massa Ramel-texter utantill, de bara fastnade när man var yngre, har tydligen alltid varit OrdOdlare…

        1. Aha! Då fattade jag helt fel. Och visst är det extra roligt att ha sett och upplevt Povel. Och hans texter är ju fantastiska. Några kan jag också. Vet att jag och eleverna tränade på en del av dem.
          Ja, OrdOdlare är det helt klart en tillgång att vara.
          Trevlig fredag.
          PS Jag har nu ordnat så att det bör kunna fungera för dig att prenumerera på min blogg så att du får uppdateringar när ett nytt inlägg kommer. Hoppas det fungerar.

  5. Men vilken händelserik dag du var med om då, soppteater låter supermysigt aldrig varit på,kul att du fångade partiledarna på bild , ja lite konstigt att de går fritt på stan inga livvakter ? Kul att läsa om sthlm och du kan verkligen skriva så att man vill höra mer:) kramar o fin kväll

    1. Visst blev det! Och varierad! Soppteatern var riktigt bra och underhållande.
      Tänkte sedan när vi såg partiledarna att det är skönt att Sverige ändå är ett land där detta i viss utsträckning är möjligt. Men säkert finns ”back up”.
      Tack! Och jättetrevligt att du gick med.
      Önskar dig en fin kväll.
      Kram

  6. Återigen har du lyckats perfekt med en härlig bildkavalkad:-) Tyckte kontrasten mellan den folktomma Plattan och folkvimlet utanför Riksdagshuset var slående. Eloge förresten att du kunde alla namn. Eller ja, namnen känner jag ju också igen, men jag är inte säker på om jag hade lyckats lika bra som du att para ihop personerna med namnen;-) Ulf Kristersson är nog den partiledaren jag känt igen direkt – han är ju så kort att man liksom inte kan missa honom;-)

    1. Kameran är med och i i flitigt bruk. Och visst var det påfallande tomt både på Plattan och Drottninggatan. Antar att många återgått till sina jobb. Så när vi såg hela pådraget av kameror och folk i hörnan vid Drottninggatan/Karduansmakargatan såg vi också tre partiledare. Och sedan stötte vi på två till. Känns bra att partiledare ändå kan röra sig tämligen fritt.Säkert finns ”back up”. Jodå, du hade känt igen dem.
      (Ulf Kristersson med familj bodde vi grannar med under en tid i Peking så det blev ett extra och lite mer personligt hälsande här.)
      Kul med en runda på Riddarholmen i det vackra vädret för hit styr jag inte så ofta stegen.

    1. En riktigt bra kombo och solskenet gjorde absolut sitt till.
      Önskar dig också en fin onsdag.

  7. Att våra folkvalda rör sig någorlunda fritt är väl en ynnest, men livvaktsskydd har de ju allihopa där ibland partitopparna.
    Riktigt fritt kan de väl inte röra sig efter det som hände 1986, tror jag iallafall.
    Medeltid klosterkyrka tycker jag låter spännande, älskar ju historia av det slaget, besökte den 2016 om jag inte minns alldeles fel.
    Evert ja, en ordentlig duktig trubadur när det begav sig och materialet håller än idag.

    SV: det där med stegräknare var nog lite onödigt inser jag då jag har stegräknare i mobilen, fast klockfunktionen är väl ok iallafall. 🙂

    Ha det fint Ditte.

    1. Just så tänkte jag också. Och den friheten finns. Men jag tror viss bevakning var inom räckhåll. Annars är det nog mest ministrarna som har det där extra skyddet.
      Hit till kyrkan och Riddarholmen får du ta dig nästa gång du kommer till huvudstaden. Jag lästa att kyrka ska öppna i maj igen för besökare.
      Evert sitter här och han passar in i miljön.

      Ha det fint du också. Men och utan aktivitetsklockan.

  8. Från soppa till partiledarna, visst är det bra att dom kan röra sig så där, även om det finns säkerhetsfolk runt omkring. Skulle inte vilja byta plats med dom och leva ett sådant påpassat liv. Fantastiska Vår dagar har vi nu med bara lite tunna slöjmoln, fast det är fortfarande kyligt i luften när man är i skuggan. Alltid trevligt att hänga med dig på promenaderna. Evert Taube statyn ser nästan likadan ut, som den som står i Fjällbacka. Samma pose med lutan i famn och armen utsträckt med sin poncho hängande över. Honom såg jag när jag liten, på Grönan.

    1. Jadå, här händer det både det ena och det andra. Ofta är vi ju mitt i. Soppteatern var riktigt bra med fina musikaliska inslag. Visst är det en viss frihet att även partiledare kan röra sig relativt fritt. Men det finns säkert back upp.
      Evert har jag inte sett som staty i Fjällbacka, däremot Ingrid Bergman. Men Evert som staty som påminner om den här vid Riddarfjärden har jag sett i Grebbestad.
      Vet att jag ofta såg Evert på Grönan när jag växte upp. Har också stött på honom vid ett par tillfällen på ”Freden” i Gamla stan för länge sen.
      Tycker Evert har skrivit många fina texter och de lever ju kvar.

  9. Konceptet med sopplunch och underhållning låter som en njutbar kombination. Musik borde vara mer passande än teater. Tänkte på mitt bordsskick en stund. 🙂 Otrolig kontrast mellan skugga och sol med lä. De flesta politiker ser jag inte upp till. Tycker de lägger för mycket dyrbar tid till att hitta fel hos andra partier.
    Kram och tack för ett intressant blogginlägg.

    1. Konceptet är jättebra och har funnits i ett 20-tal år. Men under åren jag jobbade blev det mer sporadiska besök och likaså under åren vi bodde i Peking. På soppteatern spelade man delvis under senare delen pandemitiden också med restriktioner och Covidbevis. Nästa vecka ska vi se ”Povels Prima Donnor” också mycket musik. Ska bli roligt. Soppteatern har en bra mix.
      Instämmer helt klart i detta med att många politiker skyller ifrån sig men känns som att det nu med Rysslands invasion av Ukraina att de har lagt det åt sidan. I alla fall bitvis.
      Önskar dig en fin helg.
      Kram

  10. Ännu ett väldigt intressant inlägg! Soppluncherna verkar trevliga! Margareta Krook och hennes medspelare i sketchen Skattkammarön glömmer man nog aldrig 🙂
    Förundras lite över att politikerna rör sig så fritt, men det känns bra tycker jag.
    Fina bilder som alltid!
    Kram

    1. Soppluncherna är trevliga och ofta med ett varierat program. Biljettpriset på 240 kr inklusive ”god” soppa, bröd, kaffe och kaka är helt ok. Margarata Krook tyckte jag väldigt mycket om och hon var ju så allsidig. Och tänk, ”Skattkammarön”. Kan fnittra åt den än idag.
      Jag tycker också det känns bra att politiker kan röra sig fritt men säkert finns det nog ”back up”. Här ser vi dem då och då ute så här. Nu var det en tämligen samlad grupp på väg till ett Ukraina möte. Men den här friheten tycker jag känns bra.
      kram

  11. Väldigt bra kvinnliga skådisar. Jaha de byter så ofta på soppteatern ,-)
    Så många politiker i farten, möte.
    Kul att du fick se dom!
    Skönt att isflaken försvinner, nu har det varit vårväder länge, idag 11 gr ,-)
    Otroligt fin staty av Evert Taube,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Vi tycker ”Soppteatern” är så trevlig och de visar så mycket varierat. Vi brukar ju kombinera ”soppteatern” med en promenad och så blev det nu också. Och vi bestämde oss för en vända på Riddarholmen och just på Drottninggatan kom alla partiledarna som skulle ha ett möte.
      En fin dag blev det.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *