Stockholm Trevligheter

Teater med mycket humor och en del nostalgi

Gårdagen kom att på olika sätt innehålla en del nostalgi. Än en gång blev det en soppteaterföreställning på Kulturhuset/Stadsteatern.  Och i detta mer nostalgiska  sammanhang passade det också fint  att  efter teatern ta en promenad i närbelägna Vasastan. I mina “gamla trakter”. För här i Vasastan har jag dels bott i några år och dels gått tre år i gymnasiet. Så en runda längs denna Memory Lane kommer i morgon.

Entrén till Stadsteatern/Kulturhuset är stor, ljus och luftig. Flera caféer finns och även om man inte tänkt gå på teater erbjuder Kulturhuset i flera våningar mycket av det mesta.Utställningar, bibliotek, aktiviteter för barn, föredrag och mycket mer. 

Teater med soppa – “soppteater”

och en del rolig nostalgi blev det på gårdagens Soppteaterföreställning. Fenomenet Soppteater är väldigt populär både bland stockholmare och andra och föreställningarna är ofta utsålda. Salongen tar drygt 100 besökare så det bidrar förstås till att det snabbt blir utsålt. Vi har pratat med många besökare som inte bor i Stockholmstrakten men kommer hit över dagen både för att gå soppteater och i övrigt göra stan på en dag.

Soppteatern med sina föreställningar är allsidig och erbjuder bl.a. teater, humorshower, dans och musikföreställningar. En hel del gott och blandat. Föreställningarna ta 60 minuter och till dessa serveras en god soppa med bröd kaffe/te och kaka. vad gäller soporna har de alltid smakat bra. Vatten ingår men det finns en bar där andra drycker finns till salu. För vår del brukar vi slå till på ett glas vitt vin.

Stockholm. Stadsteatern. Soppteater. Teater med soppa, Teater med soppa.  Jordärtskockssoppa. Framdukad på bordet när vi kom och en tallrik över som gör att  den håller sig varm. Jodå, det ser inte bara ut så utan det är trångt vid borden. 

 “En tillfällig ensemble sätter upp Kung Lear”

“Kung Lear” är skriven av Shakespeare och uppfördes första gången 1606). Dramat i sig handlar om kung Lear som har för avsikt att abdikera. Och i samband med detta vill ha dela upp riket mellan sina tre döttrar. Föreställningen här på Soppteatern är en komedi . Här är det är en mycket tillfällig ensemble, med olika erfarenheter, som ska sätta upp stycket. Regissören vill helst inte  alls vara med och har fullt upp med att försöka styra upp det hela. En utmaning som heter duga. Regissören spelas av Fredrik Meyer. En komplikation, bland flera, är att pengarna för att sätta upp föreställningen är slut.

Johan Rabaeus som kung Lear. 

Johan Rabaeus spelar här i komedin rollen som den forne stjärnskådespelaren och som ska gestalta kung Lear. I ensembeln finns också Berit (Mia Benson) som i yngre ålder var med i något som hette Tältprojektet. Tältprojektet fanns i verkligheten och var en musikalisk vänsterpolitisk  musikföreställning som 1977 under några månader turnerade i Sverige. I det “riktiga” Tältprojektet fanns också då bl.a. Sven Wollter och Johannes Brost med.  Även musikgruppen “Nationalteatern” medverkade. Johanna Lazcano spelar rollen som en förortspoeten Larissa, och kvinnosakskvinna som tycker att handlingen i Kung Lear inte alls ligger i tiden och där män är alltför dominerande.  Det är även hon som regisserat och hjort scenografin.

Klara Soppteater. "En tillfällig ensemble" spelas. Både Mia Benson och Johan Rabaeus är nostalgi för min del.Öppningsscenen. Från höger Johan Rabaeus,Mia Benson (tidigare med bl.a. i Fria Proteatern)  och Johanna Lazcano föreställningen regissör och författare.

Föreställningen vi såg igår;

Rabaeus är verkligen herre på täppan och han spelar rollen så bra  och har en hel del olater för sig, Berit (Mia Benson) är en tröstande kvinna  och Larissa klädd i adidasoverall ifrågasätter det mesta regissören säger och får honom rejält i gungning. Ska det bli en föreställning måste det till  kanske en finansiär utifrån. Och som för in detta med reklam. Kändes väldigt aktuellt. För så är det ju nästan numer i alla tv-kanaler. Reklamen ska in. Det handlar om pengar.

Och Rabaeus i sin roll som kung får bli en levande reklamtavla och den tänkta föreställningen Kung Lear luckras upp med ett säljande revynummer. Kanske en lättnad för alla.

Stockholm. Soppteaterns föreställning "En tillfällig ensemble" bjöd även bildligt på teater på hög nivå. Föreställningen bjöd på mycket humor och skratten i salongen var många. Teater på hög nivå. Ja, även bildligt. Här är det Johan Rabaeus som är en hängande reklampelare i rollen som kung Lear

Ett riktigt roligt revynummer avslutande föreställningen! Vi var verkligen riktigt nöjda och glada efter att ha dett den.Så bra!

Efter föreställningen fick vi  en pratstund med Johan Rabaeus och Mia Benson. Och även med regissören, Johanna Lazcano, men där blev det ingen bild. Väldigt roligt att höra vad skådespelarna tyckte om föreställningen. 

 

30 svar på ”Teater med mycket humor och en del nostalgi”

 1. Vad trevligt med soppteater 😀 Sånt finns inte här. Och så god soppa, jordärtskockor, mums!
  En teater finns ju här i stan, Esplanadteatern. Jag höll på att halka in där för några år sen, men det blev aldrig någon föreställning, för liten uppslutning av spelare.

  Ha det så jättefint!
  Stor kram!

  1. Jättetrevligt! Och vi har varit på en hel del föreställningar under hösten och även några nu i januari och februari. Vet att vi har ett par inbokade i mars också. Roligt med den bredd som föreställningarna erbjuder. Och likaså är det roligt att många kommer hit, långväga ifrån, per tåg och/eller buss för att gå hit och besöka museer och restauranger i Stockholm.
   Ha det fint du också!
   Trevlig kväll
   Stor kram

 2. Men så roligt, och vilken föreställning! Johan Rabeus är ju en välkänd och duktig skådespelare. Mia Benson känner jag också igen. Hoppas att min nya hörsel snart ska klara av att gå på teater igen. Vet att stadsteatern nu sen renoveringen installerat t-slinga, förut fick man hyra nån grej att ha runt halsen, och vissa föreställningar fick man med en textmaskin också.
  Så kul att ni fick tillfälle att träffa skådisarna efter föreställningen!
  Ha en fortsatt fin onsdag.
  KRAM!

  1. Det var en riktigt rolig föreställning och skratten var många. Nostalgin också stor . Minns ju för egen del både Tältprojektet(såg aldrig en föreställning där) och Fria Proteatern.Fria Pro spelade mycket på Scalateatern.
   Hoppas och önskar nu att ditt implantat så kunna vara till god hjälp men förstår att det är mycket att ställa in.
   Jätteroligt att träffa skådespelarna en stund efteråt och det märktes att de gillade det de spelade. Och publiken var verkligen med. Som vi skrattade.
   Hoppas ditt besök idag på Huddinge blev lyckat.
   Önskar dig också en fortsatt bra onsdag.
   Kram

 3. Coolt , man verkar komma väldigt nära när det blir en mindre föreställning =) Det var längesedan jag gjorde jordärtskocksoppa – tack för påminnelsen om det receptet.

  1. Föreställningen var så rolig och fyndig och precis som det faktiskt är. Eller kan vara. Lokalen är ju ganska liten och vi brukar sitta längst fram men nu satt vi på tredje raden. Helt ok. det också.
   Soppan var riktigt god och med lite lime i. Testa gärna.

  1. Jadå! Här kör vi på! Min väninna är fenomenal på att boka biljetter. Och det vill till att man är snabb för de säljs snabbt ut. Nu är det ju full salong igen men under pandemin var det glesare med besökare men intresset var stort då också. Även då utsålt till de platser man hade.
   Jag tycker det är roligt med Soppteaterns stora variation. Vet att vi i mars ska se något som är “Povel Rammel” inspirerat. Kul!

 4. Jordärtskockssoppa är nog en av mina favoriter så bara där hade jag varit nöjd. Nu fick ni dessutom se en bra föreställning vilket inte var det sämsta. Ett i mitt tycke tilltalande koncept 😀

  Önskar en god kväll!

  Kram

  1. Den här soppan var verkligen extra god och med lite lime i den. Tycker alla soppor vi fått varit goda och smakrika.
   Föreställningen var riktigt bra och vi skrattade väldigt mycket. Humor och distans var det gott om och man kan tänka sig att det kan gå till så här på en teater.Lite satiriskt.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 5. Så kul att få se teater med riktigt bra skådespelare, redan vid lunch. Och menyn lät inget fel på! Storstadsliv och storstadslyx! Tack för att du delar med dej! Kram!

  1. Vi har varit ganska flitiga “soppteaterbesökare” både under hösten och nu efter jul. Min väninna är suverän på att boka så vi har flera biljetter under våren- Och bl.a. en föreställning med fokus på Povel Ramel.
   En god soppa, ett glas vin och underhållning är en bra kombo.Rimligt pris är det också; 240 kr .
   Kram

  1. Det har blivit en del soppluncher med teater i höst och nu efter jul och ofta kombinerar vi dem även med annat.
   Tisdagarna är dagar då vi oftast ses, men vi är flexibla.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Ja, du känner ju till att min allmänbildning inte är den bästa. Okej, Kung Lear var man ju tvungen att läsa på gymnasiet… Min man gillar teaterföreställningar med Shakespeare-tema, medan jag inte är så sugen på sånt. Å självklart kände Susjos till skådespelarna. Hon är en levande databas vad gäller musik, film och teater. Jag säger som så ofta – pass;-) Men soppan hade jag gärna ätit. Vinet hade också gått ned utan större problem;-)

  1. Vad gäller “allmänbildning” så har du ju absolut allmän bildning. I stora lass.
   Vad gällde Kung Lear så var det ytterst lite fokus på honom och Shakespeare.Föreställningen var egentligen en satir över mycket inom teatern som många gånger har en väldigt “smal” budget. Och vi skrattade gott åt mycket. En regissör som helst inte ville vara här och tre totalt olika personligheter som skulle få ihop en lågbudgetföreställning av Kung Lear. Och med mycket ifrågasättande av den yngsta skådespelaren, tillika författare och regissör.
   Tror du hade fått dig några skratt för det var mycket 70-tal här mellan varven. Rena nostalgin. Och finalen med reklamen som finansierade en helt annan föreställning än den tänkta. Mycket humor och inte minst i replikskiftningarna.
   Men alla kan inte gilla allt. Olikheterna berikar. Och himla tur är det. Dessutom var både soppan och vinet väldigt gott.

 7. Det där verkar hur mysigt som helst. Vilken bra idè ,-))
  Skulle gärna ha gått själv, men bor lite avsides.
  Tänk att komma på nåt sånt, det är väl fullt varje gång gissar jag!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Vi går då och då på denna Soppteater och min väninna är suverän på att snabbt boka biljetter när de släpps. Föreställningarna varierar och för oss är det enkelt att komma hit. Annat blir det om man bor en bit i från. Nu är det smidigt att ta mig hit, bara 20 minuter från dörr till dörr. (Med tunnelbana och promenad till den och åka till T-Centralen.
   Soppteatern är populär och många från andra städer tar en dagstur för att se den och “göra Stockholm” under en dag.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Så ni har frotterat er med kändiseliten ni! Nästan så jag blir lite avis, Rabaeus gillar jag! Komedier brukar inte vara min grej, men, även jag kan njuta av en timmes humor bara det inte blir Åsa-Nisse…
  Verkligen en himla trevlig underhållningsform med kulturförtecken.
  Kram

  1. Lite lätt! Det bara blev så. Föreställningen var så rolig att skrattmusklerna fick jobba hårt. Nej, ingen Åsa Nisse här inte. Absolut inte. Och det fanns en del allvar också. Helt klart. Men blandningen var suverän.
   Trevligt med god underhållning, ett glas vin och soppa.
   kram

 9. Vad festligt med soppteater och nytt för mig. God mat och underhållning går alltid hem så det ska jag ta och undersöka – har en hel del på min Stockholmslista för tillfället. Läste om 20-talsutställningen på Nationalmuseum och den vill jag såklart också se…
  Tack för tipset!
  Allt gott!
  Christina

  1. Det tycker vi också. Och här på Stadsteatern har “Soppteater” förekommit sedan 1989 när Helge Skoog startade detta. Ett väldigt bra koncept och med många allsidiga föreställningar. Föreställningarna tar ca 60 minuter och en god soppa serveras. Lokalen tar ca 100 personer så man är som publik väldigt nära skådespelarna. Soppteatern har haft föreställningar då och då under pandemitiden och vi har varit på plats vid en del tillfällen.
   Bra med “soppteatern” är att den tar 60 minuter så man kan lätt kombinera med annat om man är i Stockholm. Har ännu inte sett 20-tals utställningen men ska göra det. Men vi såg här deras klänningsutställning https://dittemitti.se/nordens-paris-en-utstallning-pa-nordiska-museet/
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Ser verkligen både smakfullt och trevligt ut! Det finns mycket kul att ta del av i huvudstaden 🙂 Fina bilder!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Vi tycker det är trevligt att då och då komma hit och kombinera en sopplunch med teater. Och priset på 240 kr är ganska rimligt. Min väninna är bra på detta att boka biljetter och jag hänger gärna på.
   Föreställningen hade så mycket humor i sig och skratten var många. Stundtals var vi tillbaka i 70-talet och då blev det lite humoristisk nostalgi.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

  1. Visst är det! Vi passar gärna på att gå och se det vi kan. Trevlig omväxling. Och underhållning tillsammans med sopplunch är en bra kombination.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.

  1. Tycker konceptet är så bra. Och de föreställningar vi sett i höstas och nu efter jul har varit bra och varierade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *