Stockholm

Dags igen – Ett par trevliga repriser

Igår var det dags igen. Och det blev ett par trevliga och varierade repriser. Soppteater på Stadsteatern med väninnan Agneta och sedan promenad från City, genom Gamla stan och hem till Söder. Inget direkt nytt i sig men ändå nytt. Beror ju helt på hur man ser det.

Stockholm. "Plattan". Sergels torg. Dags igen för en ny soppteater på Kulturhuset/Stadsteatern. ”Plattan”, Sergels torg, med namn efter bildhuggaren/målaren Johan, Tobias Sergel. På väg till Kulturhuset/Stadsteatern. Dags igen för att se en ny soppteaterföreställning. 

Dags igen

för en vända ner till City. Träff med väninnan Agneta och ett besök på Kulturhuset/Stadsteatern för en soppteaterföreställning. Jag passerade ”Plattan”/Sergels torg och tänkte tillbaka på dess historia. Planeringen av torget tog 32 år och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det blandas ihop med Sveaplan som ligger helt i andra änden, den norra delen av Sveavägen. Och att eventuellt kopplas ihop med Moder Svea kändes som lite gammalt. Malmtorget och Klara torg var nya förslag. Valet föll på Malmtorget. Men se där kom Evert Taube in i bilden som föreslog Sergels torg som namn och så blev det.

En del av Kulturhuset/Stadsteaterns foajé. Riktigt trevlig. Här kan man slå sig ner även utan att ha ett inbokat teaterbesök.

Soppteater var det för vår del. Förra gången såg vi en suverän föreställning med skådespelaren, musikern och dansaren Rennie Mirro. Denna gång var det  ”Korten på bordet” vi skulle se. En föreställning med viss spänning skriven av Agatha Christie baserad på en bok som kom ut redan 1936.

Föreställningen är ca. en timme och man äter under tiden. (Görs utan att slamra)

Stockholm. Kulturhuset/Stadsteatern. Dags igen för Soppteater; "Korten på bordet", en deckare av Agatha Christie. Dags igen för soppteater; ”Korten på bordet” med Sten Ljunggren och Christer Fant i rollerna. 

En promenad

från City, via Gamla Stan, Slussen och hem till Söder blev det som uppfriskande dessert . En sträcka som jag gått många gånger och beroende på årstid så blir det ändå viss variation. Och även om det inte skulle vara det så gillar jag ändå att gå här.Tittade tillbaka i bloggen och noterade att jag den 19/11 -2020, alltså snart ett år sedan, också gick den här sträckan.  Men då var det tämligen folktomt.

Vi stannade till vid Riksbron och spanade österut över Stockholms ström, Norrbro och Grand hotell

Västerut ser vi Stockholms stadshus.

Vi ser att man i Gamla stan har fått upp en del belysning inför julen.Men vi är lite tidiga så även om den är tänd syns det inte riktigt på bild.

Västerlånggatan.

Gott om smala gränder där jag gärna slinker ner.

Stockholm. Gamla stan. Dags igen för ett besök hos Christoffers blommor på Kåkbrinken. Tvärgata till Västerlånggatan. Dags igen för ett besök på Christoffers blommor på Kåkbrinken, en tvärgata till Västerlånggatan. Här tittar jag gärna in till.

Tornet på Tyska kyrkan, S:t Gertruds Kyrka reser sig högt över nejden. Här i kvarteren i Gamla stan har det sedan 1300-talet bott tyska köpmän och några torg och gator och också namn med tysk anknytning. Kyrkan är från mitten av 1600-talet

Tyska skolgränd.

När vi kommer ner till korsningen Köpmangatan/Baggensgatan har det blivit mörkare  och julbelysningen syns bättre.

Väninnan Agneta och jag skiljs åt och lämnar Gamla stan. Jag går vidare mot Södermalm och passerar byggarbetsplatsen Slussen. Men med Guldbron, den nya Slussbron, är det riktigt smidigt att ta sig fram både som bilist, fotgängare och cyklist. Tänk att det är drygt ett år sedan den invigdes. 

Stockholm. Slussen. Dags igen att passera Guldbron/Slussbron och gå hem till Söder. Dags igen att passera Guldbron/Slussbron och gå hem igen till Söder.

 

25 svar på ”Dags igen – Ett par trevliga repriser”

 1. Det blev ju en trevlig tillställning igen med sopplunch till teatern!
  Vad bra, nu fick jag förklaringen till varför det heter Sergels torg, smart.

  Förklaring till varför jag inte fick båda sprutorna igår är att vårdcentralen hinner inte med Covid 1,2,3 längre utan de har lämnat över till Vaccina. Jag har alltid tagit influensasprutan och har aldrig haft biverkningar.

  Dagen har övergått i regn och det är skönt med innearbete då. I morgon ska jag ut två gånger och sista gången innebär dukning för 40 personer.

  Ha det så trevligt på middagen!
  Stor kram!

  1. Dessa soppluncher mer teater är så lyckade- Om man nu gillar den här sortens kultur. Och det gör vi. Stor variation också både på föreställningarna och sopporna.
   Ja, det blev ju bra med Sergels torg och det tack vare Evert Taube.
   Lite så är det även här på VC. DE har också delvis lämnat över. Men just dos 3 kan de som är äldre få där. Jag vill ju gärna ha min dos 3 snarast så då valde jag Gamla Karolinska.
   Influensasprutan är bra, men hitintills har jag aldrig haft någon så jag avstår.Får se om jag ändrar mig.
   Här har vi haft sol idag så det blev en skön runda på 6 km och snart dags för vaccination och sedan middag med döttrarna i kväll.
   Bra att du vilar dig i form med mycket inför morgondagen. Mycket att ordna med för så många. Här är det också full men på annat sätt.
   Önskar dig en skön kväll.
   Stor kram

 2. På något vis så tycker jag att Sergels torg passar alldeles utmärkt så det var ett bra val. Vilken fin dag ni fick med trevliga aktiviteter och fin promenad i lika fina omgivningar.
  Här gick trädgårdsplanerna om intet på grund av regnet men jag klagar icke.

  Kram och god torsdag!

  1. Bra härav Evert Taube att uppmärksamma Sergel. En trevlig dag blev det och några trevliga repriser passade bra. Soppteatern är verkligen ett bra koncept.
   Aj, då! Ja, utejobb och regn är inte vad en önskar. Men det kommer fler dagar.
   Önskar dig en trevlig torsdag.
   kram

 3. Guldbruna, den har jag ännu inte haft tillfälle att se . I övrigt bjuder du på ett välkänt ”turist-Stockholm”.
  Gott att du piggnat till snabbt och kan ta oss med ut på strövtåg igen. Ha det gott! Kram!

  1. Jadå, jag omges ju av det mer turistiska Stockholm. Men i Gamla stan har jag mina stråk och där är det ganska fritt från turister. Här hittar jag som i min ficka.
   Jag är ganska pigg och blir inte bättre av att inte vara i gång. Men tar det ändå lite lugnt. Kul att du hänger med.
   kram

 4. Tack för trevliga Stockholmbilder.
  Christoffers blommor ser så fint ut.
  Var på Plantagen idag, mycket att välja på.
  Köpte hyacinter, amaryllis/till sonen här i Umeå/, grön mossa och marschaller.

  1. Jag delar gärna med mig. Christoffers blommor är en så härlig butik och jag går alltid förbi här när jag är i Gamla stan. Så fina blommor av bra kvalité-
   Plantagen har ju ett helt annat utbud. Har ingen sådan i närheten men besöker gärna Hötorget eller Christoffers blommor. Väntar ett tag med hyacinter men visst är det dags för amaryllis och julrosor. Blir att besöka Christoffers blommor nästa vecka igen.

 5. plattan känner jag igen ,-)
  Korten på bordet, verkar kul och intressant! Vad mycket kul ni hittar på.
  Härliga bilder från Stockholm, smala gränder, urmysigt, fina bilder ,-)
  Kåkbrinken, härligt namn ,-))) ser mysigt och inbjudande ut!
  Tyska skolgränd, vilken bild, jag älskar färgerna! och husen, kyrkan.
  Härliga bilder, vi måste dit, men min man är trött efter covid, långtidscovid.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jadå, Plattan/Sergels torg förstår jag att du känner igen. Jag tycker det är trevligt med ”soppteatern” och de olika föreställningarna och likaså att promenera runt i Stockholm. Har ju det mesta nära där vi bor. Och Gamla stan är ju alltid en upplevelse.
   Förstår att ni har det knepigt att ta er iväg när maken har långtidscovid. Men kanske kan ni ta en tur i vår.
   kram

  1. Från Christoffers blommor kommer jag aldrig tomhänt. Så roligt att botanisera här.
   Tack, har haft en fin kväll med vaccination och middag med döttrarna.
   Hoppas du också haft det bra.

 6. Nämen nu måtte du skaffat klippkort till soppteatern! En nyfiken fråga, serveras det samma soppa varje gång eller är det variation i soppamenyn? Kan man äta soppa utan att sörpla? Hihi, klart man kan.
  I den där stora boken om målningar som jag skrev om fanns många vyer just från Slussen och området där omkring. Titta gärna på boken i en bokhandel innan du skaffar den. Nu är ju du allmänt historiekunnig och intresserad, jag skummade ju bara igenom faktatexterna och försökte bara lära mig lite begrepp inom måleriet och titta på tavlorna.
  Kram

  1. Nej, klippkort har jag inte. Men väl en väninna, min promenadkompis och vän sedan 40 år tillbaka, som bokar biljetter. Det serveras soppa och den varieras. Denna gång var det gröna ärter som var passerade. Jodå , man kan ju dricka soppan också. Fniss.
   Tack för idén om att bläddra i konstboken. Ska göra det. Men den talade liksom till mig.
   Kram

 7. Du har så rätt! Även om det är samma sträcka/väg så är det aldrig samma promenad. Få eller många människor/bilar, olika tider på dagen och just nu med julutsmyckningar som ”bonus” eller icke-bonus, beroende hur man ser det.
  Skrattade gott åt soppan – gissar att det var ärtsoppa, det är ju torsdag;-)

  1. Så känner jag också. Variationerna finns och lite också beroende på årstid och var man fäster blicken.
   Jodå,det var ärtsoppa men den var tack och lov grön och passerad. Annars hade min mage sagt ”stopp”.

  1. Lång tid tog det. Och visst ser Slussen ut att bli ett liknande projekt. Soppteater gillar jag och föreställningarna är verkligen varierande, Roligt nu att kulturlivet vaknat till igen.

 8. Trevligt med repriser ibland 🙂 Kultur kombinerat med promenader är ju inte fel.
  Men oj! Är det så länge sen bron invigdes? Kors vad tiden rusar fram…

  Ha en fin fredag!

  1. Visst är det! Och vad gäller Stockholm kan jag nog ta hur många som helst. Älskar denna vackra stad med mycket av det mesta.
   Önskar dig också en fin fredag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *