Stockholm

Att segla genom en sluss – Både en konst och en utmaning

Gårdagens något blåsiga väder gav med sig fram på kvällen och det blev ännu en middag på balkongen. Och som det brukar vara här hemma på Söder, i kanalen och längs kajen, lät inte underhållningen vänta på sig. Här är det ofta mycket som sker. Tyvärr drar min konvalescens, efter operationen i axeln, ut på tiden och promenaderna och utflykterna inte blir lika långa och många som de brukar vara. Men konstaterar också att underhållningsvärdet här hemma ofta är både gott och omväxlande. Många båtar/farkoster i olika storlekar ser vi dagligen passera. Men att segla genom Hammarbyslussen hör till ovanligheterna. Igår kväll var vi i alla fall med om just detta. Dock på lite avstånd fast ändå på första parkett med hjälp av zoomkameran och ett bra balkongläge.

Stockholm. Södermalm. Att segla ar en konst och särskilt in i och genom en sluss. Här på väg mot Hammarbyslussen. Att segla är en konst och särskilt att göra det in i och genom en sluss. Här en träbåt med tygsegel som kryssar sig fram i kanalen   (Att segla i sicksack upp emot vinden)

Att segla

har vi gjort en hel del. Men att ta oss genom slussar bara med hjälp av seglen har vi inte testat. Inte ännu.  Här, vid Hammarbykanalen, en del av Östersjön, där vi bor, ser vi mängder av båtar dagligen. Än mer nu i semestertider. Men i år har det varit livlig trafik här sedan i maj. Båtar, både i yrkestrafik och fritidsbåtar, vill både ta sig in i Mälaren från Saltsjön eller tvärt om. Och trafiken kan vara nog så livlig.

Igår, när vi såg träbåten med sina roströda/solröda segel, komma kryssande, var det som om tiden stannade för ett tag. Jag minns att vi för några år sedan såg en träbåt med djupt röda segel komma ut från Mälaren och slussen.  Också utan att använda någon motor.  Här minns jag särskilt en “vevgrammofon” som stod på akterdäcket och spelade en gammal skiva, en stenkaka.

Stockholm . Södermalm. Hammarbykanalen. Att segla på kryss, alltså att sicksacka är knepigt och särskilt om det är trångt.Att segla på kryss, alltså att “sicksacka” kan vara nog så knepigt om det är trångt. Här förbereder sig båten för att “slå” (vända) mellan Sjöräddningsstationen och restaurang Thaiboat. Men slussen har ännu inte öppnat så det blir till att vänta.

Stockholm. Södermalm. Hammarbyslussen. Båten med de röda seglen har vänt. Och viktigt för att segla är att fånga vinden. Slussen är fortfarande stängd. Men den rödseglande båten har vänt (slagit) och är på väg till andra sida. Vill till att inte komma för nära  land för att segla innebär att man vill ha vind och också fånga den på lämpligt sätt. 

Ännu ett slag. (Vändning) Nu har slussportarna också börjat öppna sig. Men först, innan någon kan köra in i slussen ska båtarna som är där ut.

Slussportarna är öppna.

Men segelbåten får “slå”, vända, igen för att ta sig in i slussen. Ganska få övriga båtar som är på gång att slussa nu och det är ju en fördel.

Hammarbyslussen. Stockholm. Södermalm. Att segla in i slussen går bra för träbåten-Inzoomad bild. Hit är det ca 250 m. Det ser ut att gå bra att segla in i slussen för den gamla träbåten. Tror inte ens den orange båten skulle komma på tanken…

Det kan också vara högt tryck i slussen och då är det en ännu större utmaning att segla in här.

Bild från i juni. Så här ser det ofta ut i Slussen vid helger.

 

Snart inne i slussen.  Men det vill till att slå (vända) en gång till.

Här har segelbåtens kapten hoppat i land inne i slussen och drar sin båt i en lina mot kajen. Personal från slussen kommer för att ev. bistå.

På plats inne i slussen. Ser bra ut.

Stockholm. Södermalm. Hammarbyslussen. Jag ser de röda seglen skymta genom gång och cykeltunneln. Och visst är det en konst i sig att segla och en särskild utmaning att segla in och genom en sluss. . Genom gång/cykeltunneln skymtar jag båten med de röda seglen inne i slussen. (Inzomat på 300 m avstånd) Och visst är det både en konst och utmaning att segla genom en sluss.

Mörkret sänker sig över nejden och stadens ljus tänds.  Och vi sitter kvar länge ute på balkongen.

38 svar på ”Att segla genom en sluss – Både en konst och en utmaning”

 1. Jag kan tänka mig att det inte är vem som helst som klarar av det eller ger sig på det och tur är väl det. Det finns många väldigt duktiga seglare men det finns också en del som nog borde stanna kvar på landbacken.

  Hoppas att du snart har återhämtat dig fullt ut efter din operation.

  Kram och god fredag!

  1. Visst borde en hel del av de som är på sjön stannat på land. Men jag tror det mest är de med motorbåt. För det tror alla att de klarar av. Men iicks. Många kan ju inte ens läsa ett sjökort. Nog så viktigt om det tekniska lägger av.
   Tack för omtanken. Men detta med såret i axeln kommer att ta lång tid har jag förstått. Men visst ska jag bli bättre men jag tycker det går sakta.
   Kram!

 2. Wow, en riktig utmaning att slussa in en segelbåt. Minsann det gäller att ha tummen på rätt plats. Han/ hon verkar göra det galant. Spännande att följa på första parket=)
  Trevlig helg
  Kram

  1. Mycket har vi här att titta på men att någon seglandes slussar är ovanligt. Jättekul att se.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 3. Wow säger fd nästan seglaren som passade bäst antingen liggande i fören och kolla djupet eller bryggseglingen 🙂
  Kunde nog faktiskt tänka mig gå ombord med den kaptenen vid seglet; följer du med?
  Stor kram

  1. Jag hänger med. Kanske kunde detta var en kandidat. Lugn och sansad och med gott sjömanskap. Låter bra att du blev intressserad.
   Stor kram!

 4. Hoppas du återhämtar dig snart, förstår din längtan efter långa promenader. Intressant att du kan fota inne i slussen, vilken vacker segelbåt och vilken härlig färg på seglet! Ni har verkligen balkongen i rätt läge ,-)) Det ser ut att vara en konst med segelbåt i slussen! Vilken båt som helst, men förstår att det är svårare med segelbåt!
  Kul att få se, vackra bilder!
  Önskar dig allt gott! Varm Kram Primrose ,-)

  1. Tack, ja- detta drar ut på tiden. Ohc ont har jag också och blir begränsad i rörelserna och vad jag kan göra.
   Visst var det häftigt med segelbåten som valde att segla in och genom slussen. En god seglare var det. Och jätteroligt att se på.
   Önskar dig också det bästa och en fin helg.
   Kram

 5. Åh, vilken underhållning! Det här kallar jag för att segla, mycket skickligt och tur att det gick bra!
  Vilken underhållning ni har från er balkong och vilken tur att ni har den, nu när du har dina fysiska begränsningar…hoppas verkligen att det går åt rätt håll!? Håller tummarna.
  Såg kommentaren här ovan ang alla nybörjare som är på sjön denna sommar. Vi har ju också koll från vår balkong och veranda…men trafiken här uppe är inte så frekvent. Skulle vara ett sant nöje att sitta någonstans i Stockholms skärgård och bara iaktta. Du ser säkert mycket som får mungiporna att höjas, men ute i skärgården måste det vara etter värre, eller hur?
  Ha det gott, så gott det går och fortsatt trevliga betraktarstunder önskar jag dig…och en kram skickar jag förstås!

  1. Visst är det god underhållning! Så härligt att se att det även finns “riktiga seglare” Och så skickligt.
   Har det bra här hemma och njuter extra nu när jag fysiskt är begränsad. Så trist att inte ha den rörelseförmåga jag brukar att ha. Ä rliksom fången i min egen kropp. Det går åt rätt håll men tyvärr tar detta tid. Tid har jag men inte alltid tålamodet.
   Bland seglarna tycker jag mig se att deras sjömanskap är bättre men bland de i motorbåt kan man ibland undra. När de inte ens vet vad styrbord och babord är när de ska in i slussen utan personalen får förtydliga; höger sida resp. vänster sida. Och om den tekniska utrustningen inte fungerar så kan många inte läsa ett sjökort.
   Kan inte tänka mig att dessa “blåbär ” ger sig så långt ut.
   Tack, Gertie. Du är ofta med med mig i tankarna. Tänk vad mycket vi skulle ha att prata om.
   Kram!

   1. Ja du Ditte, vi skulle aldrig kunna sluta, vi har oceaner att ösa ur!?
    Endera dagen blir det av och då är vi ostoppbara.

 6. Snitsigt gjort! Skulle inte ens komma på tanken…

  En gång när vi körde kanalbåt i Frankrike så såg vi några riktiga landkrabbor som också hade hyrt en båt. Vi satt på en restaurang precis bredvid en sluss och fick mycket god underhållning. Det var såklart en motordriven båt dom hade, men det verkade inte dom där spanjorerna fatta. Först skulle dom sätta iland folk. Istället för att köra upp jäms med kanten så styrde kaptenen båten med fören rätt in. sen hoppade ett par av (med stor svårighet) och drog båten med linor så den låg på det vis som kaptenen borde ha lagt den från början. Sen hoppade alla av. ALLA! Inklusive kaptenen. Deras idé var att dra båten in i slussen med hjälp av linorna. Haha! Båten hade ju för sjutton en motor och att dra in båten från land, runt själva slussporten det gick väl sådär… 😀 Nåja. God underhållning blev det i alla fall 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Här var det en kunnig seglare. Och att segla in och genom en smal sluss kräver ju en del Har också sett många som inte har en aning om ens vad en sluss är eller knappast ens en båt. Och motorbåtsförarna har många gånger ingen koll. Kan ibland inte ens läsa sjökort så om det tekniska lägger av är de ganska ställda.
   Kan tänka mig att ni fick god underhållning här i Frankrike. Något att minnas.
   Önskar er också en fin kväll.

 7. Vilken spännande slussning, och jag förstår att du kände igen dej som är van vid att segla!
  Tufft med axeln som tar sin tid på sig att läka, det är bara att fortsätta att ta det lugnt!
  Kram och trevlig helg!

  1. Vad gäller att segla har jag gjort det en del men dock inte seglat genom en sluss. Men ev. skulle jag kunna tänja mig att testa.
   Men det lär få vänta. Med den här axeln är jag ingen bra gast. Tyvärr.
   Ja, begränsande och tufft med axeln. Och tid tar det. Tid har jag ju men att vara begränsad gillar jag inte.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 8. Vilken spännande slussning du bjuder på idag! Båten var så gammal och fin, du såg inte möjligtvis hur kaptenen såg ut? Jag kan föreställa mig en kapten med kaptensmössa på, väderbitet ansikte, varmt leende och med en vit skepparkrans…Honom skulle man fånga på kroken!
  Kramen

  1. Visst är det spännande! Och vilken kunskap att kunna göra detta. Ingen kaptensmössa här- Kaptenen såg trevlig ut men fick inte med honom på en bra bild. Han hade en hel del att syssla med. Någon skepparkrans noterade jag inte. Men väljer man att segla in och genom slussen så är det nog något att hålla i handen både i blåst och annars.
   Kram

  1. Jadå! Är så glad för den. Och denna båt som seglade i och genom slussen var det extra underhållande att se. Här krävdes det kunskap.

 9. Vilken fin träbåt och med ett rött segel. Riktigt bra gjort att segla in i slussen. Har bara sett sådana som kommit in med segel i hamn mellan bryggorna för att lägga till och blivit imponerad av det. Slussningen var ett strå vassare.
  Hoppas din läkning av axeln kan bli bra snabbare, förstår att det är jobbigt.
  Trevlig helg

  1. Det var så roligt att se en “riktig seglare”. Och visst krävs det både kunskap och skicklighet för att manövrera även en mindre båt per segel in i och genom slussen. Inte många som kan det i dag.
   Axeln tar tid att läka och det har jag ju. Men det är begränsningen i rörelserna och kroppens trötthet som tär på mig.
   Önskar dig också en fin helg.

 10. Den killen kunde sin sak, utan minsta tvekan. Att kryssa fram och tillbaka är ju det tråkigaste som finns egentligen, men i det här fallet är det ju riktigt spännande. Själv skulle jag aldrig ens komma på tanken att försöka. Enda gången jag var med i en sluss var på en gammal och fin motorbåt på floden Humber i norra England. Kaptenen var minst sagt oerfaren och jag var skitskraj måste jag medge.
  Härliga bilder! Är så avis på din zoom…

  1. Så roligt att se någon med denna kunskap och skicklighet. Ja, att kryssa är inte så kul och tid tar det och att göra det här i den trånga kanalen var imponerande. Likaså att ta sig in i slussen och genom den med hjälp av seglen. Och en lina.
   Har ju seglat, nåja per segelbåt, tagit mig genom hela Göta kanal och ädr var det många slussar. Men på kanalen gick vi för motor för att sedan segla på sjöarna. Har åkt flodbåt/motorbåt som vi hyrde i Frankrike och även där blev det en del slussar.
   Kan tänka mig din upplevelse med en oerfaren kapten. Ingen hit!
   Tror du har en lika bra zoom som jag har. Den jag har är på 40 x. Blir som en kikare.

 11. Vad fint det är med den gamla båten. Undrar om seglen varit skarpt röda någon gång och sedan solblekts eller om de är gjorda så där rostfärgade.
  Duktigt att segla på denna begränsade yta. Det kräver sin skeppare.

  1. Jag tror att seglen haft en starkare nyans, en blandningen mellan rött och orange och sedan blekts.
   Väldigt roligt att se någon som verkligen är seglingsentusiast och med stor kunskap. Många har inte det idag och förlitar sig på det tekniska. Men vid ett elfel kan många inte ens läsa ett sjökort i papper och blir helt ställda.

 12. “Två solröda segel ….” Tänk va´ poppis den sången vr en gång itiden.
  Kul att titta på trafiken där vid slussen.
  Jag är en äkta landkrabba – utom när det gäller en kanot- Har seglat med vänner
  några ggr i San Francisco Bay, men fann det tråkigt att bara sitta i båten.
  Föredrar kanoter och ekor.

  1. Visst var den! Minns den så väl. La ut en liten snutt av den biten tillsammans med en film på Instagram.
   Så roligt att se denna gamla båt med de röda seglen segla in och genom slussen. Är ovanligt att se båtar som gör det. Många har inte den kunskapen idag.
   Ja, att bara sitta i en båt är inte så kul längre tider men just att segla gör ju att man är ganska sysselsatt. Vi har ju seglat en del och roligt har det varit. Men är numer landkrabbor.
   Kanoter och ekor är också trevligt att ta sig runt med.

 13. Spännande! Det där gör man inte första gången man är ute och seglar … kräver sin man, eller kvinna att fixa detta! Härlig underhållning!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Roligt att se dessa kunniga entusiaster. Och det är sällan vi ser någon som seglar in och genom slussen. Kul att följa.
   Kram

 14. Men så spännande att läsa. Jag har aldrig seglat och det låter verkligen som en konst. När ska man göra vad liksom. Fascinerande och tack för bilderna som du bjuder på. 🙂

  1. Att segla är en viss konst och man lär sig efter hand. Men detta att segla in och genom en sluss kräver en hel del skicklighet och erfarenhet. Väldigt roligt att se och det är heller inte ofta det förekommer.
   Tack för titten! Väldigt trevligt att du tittade in.

 15. Stockholm känns nästan som ett Venedig om man går efter dina bilder, fantastiskt fint.
  Tvivlar på att jag hade klarat av att få en båt igenom de kanalerna, men kanske om man får träna lite i badkaret med en barkbåt 😉

  Ha det fint.

  1. Det är ju inte “för inte” som Stockholm kallas Nordens Venedig. Och att se någon segla in i slussen och genom den är ovanligt. Och stor kunskap och erfarenhet krävs ju. Så roligt att se på.
   Ja, även vi skulle få träna en hel del. Och att börja med en barkbåt låter nog lagom.
   Ha det fint du också

  1. Tack Ja, vi följde det hela och så roligt att se förloppet och någon som verkligen “kan segla”. Inte ofta vi ser en segelbåt som just seglar in och genom slussen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *