Stockholm

Överblick från balkongen – Och en fråga

Lördag förmiddag! Och jag konstaterar att Södermalm har sol även idag. Det blev “långfrukost” på balkongen och med god överblick ut över nejden. Och både i vattnet och längs kajen är det mycket som händer.

Balkongfrukost med god överblick över nejden och Hammarbykanalen. Balkongfrukost med god överblick.

God överblick

Lördag morgon och förmiddag är det lite som “lugnet före stormen” här i kanalen. Mer bildligt. Båtarna är ganska få och det beror på att Skansbron här vid Hammarbyslussen oftast inte öppnar förrän klockan 10. Så innan dess kan inte segelbåtar med höga master, som kräver broöppning ta sig genom här-  Och innan båtarna passerar här i Hammarbykanalen, genom Hammarbyslussen och under Skansbron har de passerat under Danvikstullsbron/Danviksbron. En bro som förbinder Stockholm med Nacka och inte öppnar förrän klockan 09.30  Är det däremot nyttotrafik med höga fartyg så gäller annat för broöppning. Även att sitta där vid vattnet i “vårt förlängda vardagsrum” , Boule&Berså ger en väldigt bra överblick.

En träbåt glider tyst förbi.

Stockholm . Södermalm. Hammarbykanalen. Stor möter mindre. Och båda verkar ha god överblick. Hunden också. Lite större  samsas med lite mindre.  Och båda verkar ha god överblick över vad som händer runt om. Hunden också.

Två varianter av kajaker dyker upp i sällskap. En som man paddlar och en som man trampar. 

Stockholm. Hammarbykanalen. En trampkajak. Sökte och fann en överblick av dem på en hemsida. En trampkajak. Blev nyfiken och såg  här en överblick av några som finns på marknaden.

Här har ansamlingen av båtar i kanalen växt. Både Hammarbyslussen och Skansbron är öppna.

Stockholm. Södermalm. Vi har god överblick från balkongen . Här finns mycket att se. God överblick har vi från balkongen.

En fråga – Hjälp!

Jag vet att det finns många som läser bloggen som har goda kunskaper vad gäller grönska. I vanliga fall kommer jag bra överens med det som växer hos oss. Inomhus har vi ett 15-tal orkidéer som blommar i olika omgångar och ett par kaktusar. Och på balkongen finns pelargoner, en chokladblomma, en doftpelargon inköpt på Steninge slott och  blåklint som jag sått. Alla trivs och växer. Så har vi  då också tomatplantorna. Även de är sådda från frön, både i påse och från tomater. Sol får de också för balkongen har söderläge. Men ännu, nu i slutet av juli. har jag inte sett en endaste blomma. Jodå, de får dagliga samtal och näring.  Så vad beror detta på. 

En del av tomaterna. De står i rejäla krukor och har gott om jord.

Blåklinten trivs och det kan ju inte enbart bero på att de också har blå kruka- 

Chokladblomman har många stänglar och trivs den också.

Och trivs gör barnbarnen som är här över helgen. Jag också- Det är så roligt att ha dem här.

Finaste killarna.

 

36 svar på ”Överblick från balkongen – Och en fråga”

 1. Tyvärr kan jag inte svara på din tomatfråga men det kan säkert någon annan av dina läsare.
  Fina blommor, blåklint/chokladblomma.
  Fortsatt trevlig helg med barn-barnen.
  Har precis kommit åter från ett härligt “borta-dygn”.

  1. Tack, ändå! Ja, allt annat blommar så fint. Men inte tomaterna. Hoppas någon kan ge råd-
   Vad skönt det låter med ett bortadygn. Kanske berättar du mer i bloggen.
   Så fint att ha barnbarnen här.Men de har i sommar inte lekt med andra barn utan varit på landet med sin farmor och sina föräldrar.
   Önskar dig också en fin fortsatt helg.

 2. Någonstans i från har jag att tomatplantor som inte går i blom antingen är sena av sig, har för mycket jord och för mycket näring. Kalkhalt ger grön växtlighet, inga blommor? Minns en sommar under uppväxten – pappa var ju gartner, vi hade växthus med tomater o gurka i stor skala som såldes till grönsaksupphandlare – flera plantor växte bara grönt och frodigt och några kom få sent i blom, de tomaterna blev andra sortering som vi själva åt upp. Om detta hör till fakta vet jag inte, blir spännande se om någon har lösningen.
  Förra året hade jag tomatplantor som blommade mest, endast två tomater, pyttesmå med goda. Härlig helg med barnbarna!
  Stora kramen.

  1. Tack, Tove. Jag får vänta och se. Men så lustigt när allt annat trivs och växer. Men jag lever på hoppet så länge jag kan att de ska vara sena av sig.
   Fint att träffa barnbarnen igen. Och de har ju varit på landet med sina föräldrar och farmor och inte lekt med andra barn så de är friska.
   Nog så viktigt.
   Stor kram och trevlig lördag.

 3. Härligt med ett sånt finbesök över helgen! 🙂
  När det kommer till råd om växtlighet är jag fel person att fråga. Kollade med Anders och han föreslog sekatören? Fast jag tror inte att du ska lyssna på det örat, kommer säkert många bättre tips från andra 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Visst är det! Uppiggande också! Vad gäller tomatplantorna tror jag inte sekatören är mest lämpad för att få dem att blomma. Men hälsa ändå och tacka för omtanken.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Tack, för försöket. Jag hoppas på ett svar från någon. Ja, svar har jag fått men tror inte de just hjälper.
   Önskar dig en fin kväll-

 4. Åh, så härligt att ha era fina barnbarn på besök över helgen! När det gäller tomaterna har jag absolut ingen aning. På vår planta är tomaterna snart klara men det blev inte så många. Jag tror att julis kalla inledning knäckte den. Det är väl bara att vänta att se. Blir det inga blommor känns det lite snopet men plantan i sig är dekorativ ändå!

  Kram

  1. Så roligt att träffa dem. Vi har inte setts sedan i juni. Nu har de varit på landet med farmor och föräldrar i fyra veckor och inte lekt med andra barn så det känns så bra att träffa dem över helgen. Max åker med till Gotland i morgon med sin moster och hennes familj.
   Vad roligt att ni har tomater. Jag har i alla fall en åtta plantor och ingen av dem vill blomma.
   Vi får träna tålamodet med att väntan på ev. blomning. Men de är både rejält gröna och frodiga.
   Tack, i alla fall.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Nej, jag är inte heller rätt person att fråga vad gäller tomaterna. Svägerskan hade satt lite tomatplantor på landet, jag såg till att vattna dem när vi var där, och såg två tomater som var på gång, och en del blommor .
  Men kanske de bara är lite sena? Hoppas de dyker upp blommor!
  Så kul med barnbarnen på besök! Ha det så gott!
  Kram

  1. Tack, ändå! Vi får ha tålamod och vänta. Och vacker grönska är det med plantorna. Men de är många och i olika krukor så någon borde ju vara Lite mer blomningsbenägen. De andra växterna trivs ju bra.
   Jätteroligt med barnbarnen här- Och de har varit på landet i flera veckor och där inte lekt med andra barn så friska är de.
   Ha det bra du också. Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

 6. Jag bara älskar dina action bilder som du tar från första parkett. Det är verkligen sommar för mig som åskådare alltså. Det blir ju liksom aldrig tråkigt hos dig och inte en dag blir den andra lik.
  Då jag varken har tomater eller blommor på balkongen kan jag tyvärr inte hjälpa dig med tips. Gissar att Anki eller LillaSyster har några förslag där.
  Härligt med barnbarnen. William är ju så himla söt och Max ser riktigt vuxen ut på bilden:-)

  1. Ja, här blir det sällan tråkigt. Och mer fart blir dte under dagen. Riktigt “ruschigt” . Och stor variation är det.
   Jag hoppas på några fler tomattips. Har fått ett par men de har inte fört mig och tomaterna så långt framåt. Amas Anders föreslog sekatör men det är väl drastiskt.
   Så roligt att ha killarna här över helgen. Max åker med Helenfamiljen till Gotland i morgon och Wille ska till Uppsala. De har varit i karantän på landet i Medelpad med si farmor och sina föräldrar och inte lekt med andra barn så det kändes riskfritt att de kom. Vi har ju annars bara setts utomhus.
   Ja, de växer och är så himla fina var och en på sitt sätt.

 7. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med tomatplantorna. Jag brukar köpa en busktomat från handelsträdgården. 🙂
  Fint med blåklint i en blå kruka och chokladblomman är jättefin! Det blev en läcker bild på den också.
  Kul att ha barnbarnen på besök.

  1. Tack ändå! Detta är första gången vi sår från frön. Tidigare har jag köpt plantor från en handelsträdgård och det har fungerat. Kanske får jag ha tålamod ett tag till och se om blommor kommer.
   De andra växterna jag har trivs så bra och blåklinten kommer också från frön. Tomatplantorna trivs också bra för de är gröna och frodiga. Men vill inte blomma.
   Jätteroligt att ha barnbarnen här. Såg dem senast i juni. Men de har varit på landet i “karantän” men är nu tillbaka hemma i Uppsala och utlånade hit i helgen.

 8. Så fint att det växer och grönskar för dig.
  Tomatplantor som trivs lite för bra, det vill säga får härligt mycket näring och vatten, de kan tycka att de ska växa sig stora och starka innan de lägger energin på att blomma. Nu vet jag inte vilken sorts tomater du har men de flesta bör man ju tjyva, dvs ta bort de nya skotten i grenarna. Är det små busktomater brukar man inte behöva göra detta. De nya skotten stjäl ju också energi som man vill ha till blomning och fruktsättning.

  1. Tack för tips! Här är lite olika varianter av tomater. Några sådda från frön i tomater och några från en “påse”. Vet inte vilken sort…Tjuvat dem har jag gjort. Så vi får vänta och se. Och hoppas. Tack för råd.

 9. Vilken båttrafik du har i sikte från ditt fönstee. Du har koll på det mesta. Vilka fina balkongblommor du har. Däremot hade jag även tomatplantor i Spanien som jag fick ge upp för de inte blommade. De fick bara ett par coctaltomatee i slutändan. Däremot när jag planterade plantor i växthus fick jag jätte mycket tomater. Du går nu ha tålamod och vänta. Så här6att ha barnbarnen på besök.
  Trevlig Söndag
  Kram

  1. Vi har verkligt god underhållning här och varierad.
   Balkongblommorna trivs bra och jag har valt de som trivs i söderläge. Men trist att tomaterna bara blir gröna utan att blomma. Har lyckats förr om åren men då köpte färdiga tomatplantor. Dessa kommer från frön. Bra att veta att du känner igen detta med icke blommande tomatplantor.
   Jättetrevligt att har barnbarnen här för senast vi sågs var i juni. De har varit på landet i fyra veckor.
   Önskar dig en fin söndag.
   kram

 10. Hej Ditte!
  Kul att du fått besök av gullisarna! t
  Ang tomaterna tänkte jag direkt på gödningen…
  Då googlade jag…Finns nåt som heter NPK-talet står på flaskan. N kan vara för högt – kväve…
  Inte vet jag men 🙂 Tydligen blir det gröna växande på bekostnad av blommor
  Så bra att du har denna utsikt! Jag har bara ett stort yvigt träd…trist!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack för tipset! Jag letade också men hittade då inget advekvat ang. tomaterna.Men ska sluta ge dem näring. DE har bara fått lite men kanske även det var för mycket. Vackert gröna är de men inga blommor.
   Jätteroligt med killarna här. DE har varit i “karantän” på landet med föräldrar och farmor och inte lekt med andra barn så läget är lugnt. Föruthar vi ju setts utomhus.
   Ja, utsikten piggar upp och den är både varierad och underhållande.
   Kram

 11. Jag har inte heller svar på din fråga men det verkar som om det allmänt är dåligt med växtligheten i år! Vissa saker är det fart på medan andra inte alls vill sig….märkligt!
  Plastbåtar i all ära men nog är det nåt visst med härliga träbåtar?? Vackra är dom också <3
  Kram Ditte!

  1. Tomatplantorna är verkligen gröna och frodiga men saknar blommor. Jag får ha tålamod och vänta.
   Ja, visst är det en skön känsla med träbåtar. Men ack så mycket jobb om de inta är på varv.
   Kram och trevlig söndag

  1. Verkar knepigt här med blomningen av tomaterna. Men gröna och frodiga är de.Ohc allt annat blommar så fint. Barnbarnen har varit i karantän i fyra veckor på landet i Medelpad och inte lekt med andra barn så det känns tryggt. Jätteroligt att träffa dem igen. Och de är så fina.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Sol även idag i Stockholm. Så skönt!

 12. Jag har endast odlat tomat på friland och då från planta, aldrig från frö. Ser dock att du har fått en del tips. Kanske kan Anki ger dig mer “kött på benen”. Hon kan väldigt mycket om vilda växter i alla fall.

  Blir det inga tomater så får du glädja dig åt grönskan… Alltid något. Och den magnifika utsikten och dina fina barnbarn.

  1. Detta är första gången vi sår från frön men ännu inga blommor. Däremot frodig grönska. Har läst tipsen och ska sluta göda dem. Kanske måste jag ha mer tålamod. Hoppas på Anki.
   Utsikten gläder jag mig åt och förstås åt barnbarnen. Så fint att ha dem här. DE har varit i karantän på landet i Medelpad i en månad med sina föräldrar och farmor och inte lekt med andra barn så jag är inte orolig även om jag är i en riskgrupp.
   Trevlig kväll.

 13. Kan inget om grönskan. Gläds åt blåklint i kruka och lägger det på minnet till nästa sommars samling på den egna balkongen 🙂 Men utsikten ni har!!! Skull kunna sitta där timvis och bara titta på båtar o folk!

  1. Jag får ge mig till tåls med tomaterna. Kanske kommer blommorna. Plantorna är i alla fall gröna och frodiga.
   Blåklinten har jag sått från frön och de trivs.
   Utsikten här är varierad och mycket underhållande. Gäller både vad gäller det som händer i vattnet och på och längs kajen.
   Du är välkommen!

 14. njutbart att äta långfrukost på den balkongen ,-)
  Träbåtar gillar jag mest ,-) Men kanot ser läckert ut, den där var ju bra trampkajak ,-) Så man inte sitter fast om den slår runt!
  Hoppas du fick svar om varför den inte blommor, allt grönt är jag dålig på, vilket är synd.
  Härliga killar, kul att ni fick rå om varann i helgen ,-)
  Ha det jättefint Varm Kram Primrose ,-)

  1. Visst är det fint med träbåtar men det är mycket jobb om man ska skrapa och lacka själv varje år.
   I trampkajaken sitter men inte fast om den slår runt. Verkar bli mer och mer populära.
   Jag har fått några tankar om varför tomatplantorna inte blommar men ingen som riktigt vet.Får ha tålamod ett tag till. Men grönskar gör de.
   Jättefint att ha barnbarnen här och de är så goa. Har inte träffat dem sedan i juni.
   Ha det fint du också.
   Kram

 15. De fina killarna som så gärna (än så länge) poserar! Min fina flicka Vanessa vill inte längre alls vara med på bild, hon är 8 år nu. Vet inte orsaken, men det kanske är sånt som går i perioder. Dottern brukar smygfota henne när hon är på besök där, o sedan skicka mig. Men jag får absolut inte lägga ut några foton på henne…
  Inga gröna fingrar som kan hjälpa dig har jag heller men tycker du fått en del vettiga förslag på varför det har blivit så.
  Kram från pörtet

  1. Ja, ibland går det bra. William är 6 år, snart 7 och Max är 10. Men det är ju på deras villkor. Vill de inte så vill de inte. Kan förstå Vanessa.
   Jag lägger ut bilder då och då och med tillåtelse.
   Tomaterna grönskar och växer men vill inte blomma. Men kanske de bara sen. Har aldrig sått tomater från frön tidigare utan då har vi köpt plantor.
   Allt annat frodas och växer.
   Kram från balkongen där jag sitter kvar. Och det är myggfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *