Skyltar Södermalm Utflykter

Viss rörelse framåt och uppåt – Skyltsöndag #410

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag som gäller. Ett bildtema, med “fri tolkning” som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar och där skyltar har huvudrollen. Vanligtvis är jag ute och rör på mig  en hel del i veckorna och plockar då också upp diverse skyltar. Men jag är fortfarande, efter min höftoperation den 3/3, tämligen begränsad. Vad gäller både mående och gående/förflyttning och temat i dagens skyltning är det  viss rörelse framåt som gäller. Med tillägget uppåt.

För optimal läkning måste jag skynda långsamt, så några större utsvävningar i veckan har det inte direkt blivit. Men en trevlig och givande tur till Vinterviken tillsammans med Promenadklubben blev väldigt lyckad. I övrigt har det blivit några promenader här hemma längs kajen. Vad gäller skyltarna så har jag sett de flesta av veckans bidrag här hemma från kajen, fönstren eller balkongen.

Visst rörelse framåt

Här passerar skolfartyget A501,ett av fem skolfartyg i Hammarbykanalen. HMS betyder “Hans Majestäts Skepp”.En beteckning som finns på  Svenska marinens fartyg A är en förkortning av namnet Altair, namnet på en stjärna-

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Viss rörelse framåt men det går långsamt. Fartyget Crown Mary tar sig genom HammarbyslussenViss rörelse framåt har även lastfartyget “Crown Mary” från Rotterdam i Holland.  Hon kommer från Mälaren och slussar ut i Saltsjön. Långsamt och med stor precision i Hammarbyslussen.Slussen är 115 m lång och 17.4 m bred. 

Så där! Det gick ju bra.

I onsdags blev det så en tur för mig till Winterviken, några km sydväst om Stockholms innerstad. En guidad tur och lunch här tillsammans med Promenadklubben. Winterviken är den plats dit Alfred Nobel flyttade sin verksamhet efter en explosion i en av fabrikerna på Södermalm. Idag finns den gamla svavelsyrefarbriken kvar som är restaurang/café och området har en hel del kultur och historia samlade i de vackra omgivningarna. Men mycket av den kulturelle verksamheten kom av sig.

Ofta tar jag mig runt kommunalt i Stockholm. Och kanske kan jag börja med det så smått i veckan.Om avstånden är korta vill säga och det inte är halt. Ett mål är det i alla fall att försöka nå.

Stockholm. Södermalm. Viss rörelse framåt även för mig. Försöker få med mig det onda benet in i taxin. Och det gick bra.   Här blir jag hämtad med taxi för att ta mig till Vinterviken. Lite pyssligt att få med mig det onda benet/höften men det går.  Viss rörelse framåt även här.  

Winterviken; har både sin historia och fina omgivningar. Denna dag också strålande sol.

Ofta finns olika konstutställningar att se här i den gamla Svavelsyrefabriken och nu var det Catharina Edlund som ställde ut.

Uppåt -utåt

Även uppåt och utåt  finns en del att titta på. Då och då olika kranar. Här är det SKANSKA som är i farten. Har länge haft en önskan att se när kranar monteras, både upp och ner. Men hitintills har jag inte lyckats. Såg denna kran i onsdags och nu, idag söndag den 19/3 är den borta. Undrar om de monteras och demonteras nattetid.

 

Och så Globen/Avicii arena. Den ser jag från de flesta av våra fönster. Ofta är också deras Skyview i gång- En rund glaskupol en kan ta en tur i. Och uppe på toppen stannar den till  i några minuter.  I vackert väder är det en fin vy över huvudstaden  som erbjuds. Här finns mer info om denna Skyview. Tog tillsammans med barnbarnet Max, en tur här med Skyview redan 2013.  Han var då drygt tre år men minns turen än idag.

Zoomade in glasgondolen och Avicii arena i veckan. Avståndet är fågelvägen ca 500 meter.  

Annan rörelse

än den mer vanliga såg vi i går kväll- Och det var rejält med “blåljus” både i kanalen och på kajen. En av Sjöräddningens båtar (de har en räddningsstation här vid kajen i Skanstull) gav sig hastigt iväg ut i kanalen. Våra tankar var ju att någon hamnat i vattnet. Här såg vi att Sjöräddningens båt tog upp en livboj och sedan körde in till kajen igen.

Stockholm. Södermalm.Skanstull. Viss rörelse framåt blev det när Sjöräddningen ryckte ut. Sjöräddningen ryckte ut så det blev  och viss rörelse framåt i kanalen. 

På kajen, vid restaurang Thaiboat,  var det både polis och brandkår. Vi tittade i tidningarna och läste i samband med att det hela hände att någon hamnat i vattnet, blivit räddad och förd till sjukhus. Så här står det på polisens hemsida.

“Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till Norra Hammarbyhamnen med anledning av att en eller flera personer ska ha hamnat i vattnet.
På plats framkommer att det är en man i 35-årsåldern som ramlat i vattnet och att en annan man självmant hoppat i för att livrädda honom.
Båda männen kommer upp på land.
Mannen i 35-årsåldern som ofrivilligt hamnade i vattnet är vaken men nedkyld och kan inte redogöra för vad som hänt honom.
Det finns dock i nuläget inte heller några uppgifter om att han blivit knuffad i vattnet. Mannen förs till sjukhus med ambulans.”

Vid restaurang Thaiboat och på kajen där fanns både polis, ambulans och brandkår. 

Räddningspersonal.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Viss rörelse framåt och uppåt – Skyltsöndag #410”

 1. Vilken dramatik tvärsöver gatan från dig. Än en gång så sitter du på första parkett, vilket ju också gäller livet på kanalen och i Slussen. Så bra jobbat denna vecka också:-)
  Tackar extra mycket för bilden på byggkranen:-) Har aldrig sett en kram byggas upp, men väl när den byggdes ner. Det var i samband med bygget av den nya Citybanan, där en upp-/nergång byggdes vid Matteus kyrkan. Väldigt spännande, men jag tror att nedmontering av en kran går betydligt fortare än att sätta upp den.
  Så duktig du är att kliva in i taxin utan hjälp!!! Skyview är kvar på min to do lista;-)

  Tusen tack för en härlig bildkavalkad. Stort tack för länken också:-)

  1. Vi såg blåljusen i kanalen och det var Sjöräddningens båt. Och sen såg jag hur de fiskade upp livbojen.
   Ja, första parkett blev det igår och även under veckan. En del båtar passerar ju.
   Tänkte på dig när byggkranen var uppsatt. Tyvärr har jag ännu inte sett den komma vara sig upp eller ner. Där har du haft mer flyt.
   Taxichauffören hade snällt nog flyttat fram framsätet och det underlättade. Lär väl nu få anledning att träna på detta att gå i och ut taxibilar när jag ska till olika “verksamheter” , Men snart ska jag testa det kommunala.
   Ha det gott! Många tankar till dig.

  1. Tack! Om hur mannen föll i vet vi inte. Bara att det var så. Men det blev en rejäl utryckning och allt gick ju “bra”.
   Vi funderade på om det kanske var en vän som hoppade i men inget vi alls vet.
   Trevlig kväll.

 2. Oj, det var verkligen fullt pådrag hos er i går. Skönt att båda männen klarade sig.
  Även om du är begränsad när det gäller rörelse så har du i alla fall inte behövt vara passiv denna vecka. Smidigt att anlita taxi för på så vis kunde du ändå delta i delar av programmet.

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

  1. Ja, det händer ibland och vi ser ju blåljusen spegla sig i kanalen. Tursamt nog verkade det hela ha gått “bra”.
   Begränsad är jag helt klart men det är roligt att hänga med på det som är möjligt.
   När vi nu inte har bil så kan en åka en hel del taxi för de pengarna och oftast fungerar det ju bra.
   Tack! Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. En sådan tur att båda klarade sig! Och att det finns så hjältemodiga människor att de hoppar i vattnet . Fast gäller det familj eller bekant, så gär man förstås det. Men inte om det är en främling…. hu , jag vet..jag är inte god…. : – )
  Häftig bild på dej i taxin. Tror att du är rätt smidig i grunden, och då blir det lite lättare. Du är ett föredöme hur man tacklar besvärligheter! På´t bara! tycks vara din devis. Kram

  1. Visst var det! Alltid läskigt när liknande händer. Men som jag läste hos polisen blev det en gynnsam utgång.
   Jag vet ju inte om den som hoppade i vattnet var en bekant. Men kanske. Vi såg det hela när Sjöräddningen ryckte ut med blåljus i kanalen. DE har sin station här helt nära.
   Taxin var förberedd för mig och hade flyttat framsätet så det gick bra att “knö” mig in.
   Jag skyndar långsamt och tränar tålamodet. En utmaning i sig.
   Kram

 4. Ett par kranar har man ju sett byggas och tas ner här, fattar inte hur de lyckas men de gör det iallafall.
  Ruggigt när folk faller i vattnet så, det kunde ju gått illa för båda två där, fint att det gick bra.
  Vem behöver en tv när man har sådan utsikt som du har, spänning och dramatik.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Häftigt att du sett kranar byggas och tas ner. Jag väntar på båda. Har sett dem “färdiga”-
   Igår såg vi när vi åt blåljus i kanalen och jag haltade ut på balkongen och såg där Sjöräddningen som hämtade en livboj. Gott om blåljus på kajen men fint att det hela verkade ha avlöpt bra.
   Hinner ju nu, när jag är hemma så mycket, se än mer av det som dagtid sker i kanalen.Och god underhållning är det.
   Önskar dig och fru Guldkrycka en trevlig kväll.

 5. Vilket drama ni blev vittne till. Ni har sannerligen underhållning av olika slag från er lägenhet.
  Tänk att det snart gått tre veckor sedan du opererades, tiden rusar fram.
  Hoppas du får en fin söndagkväll.

  1. Ja, vi blev varse det hela när Sjöräddningen gav sig ut med blåljus. Men fint att det gick “vägen”. I alla fall vad vi läste. Men mycket har vi som händer runt om oss, på kajen och runt om oss och oftast är det väldigt positivt.
   Ja, visst går tiden fort. Två veckor var det i fredags och det går framåt. Skönt så. Men att resa kan jag inte ännu. I varje fall inte med flyg. Risk för blodpropp kvarstår trots att jag äter medicin.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Det är ju perfekt med skyltar som åker förbi fönstren/balkongen när du inte har möjlighet att gå så långt.
  Det är så fint att man använder byggnaderna i Winterviken. Helt klart ett besöksmål vid tillfälle.
  De brukar vara snabba på att sätta upp och ta ner lyftkranar men har inte heller lyckats se det.
  Det ser läckert ut med Skywiew på Globen/Aviciiarena med en liten boll på den jättestora bollen.
  Det blev dramatiskt där på kajkanten och bra att de fick upp båda männen ur vattnet. I något sammanhang, minns inte var eller vem som sa det längre, men att den vanligaste dödsorsaken för berusade män i Göteborg var drunkning i samband med att de skulle pinka i vattnet och trillade i. Vet inte om det stämmer.

  1. Just så tänkte jag också.Är tacksam för detta. Har ju nu lite knepigt att ta mig runt.Men det blir allt bättre med det även om det inte blir så långt
   Är glad och tacksam att jag kunde följa med Promenadklubben till Winterviken. Bra för humöret också. Intressant att på plats höra mer om Alfred Nobel och hans fabriker här-
   En liten tröst att du inte heller sett kranarna som tas upp och ner. Jag hoppas få göra det men är alltid för sen.
   Vi läste hos polisen att det gått ok med mannen i vattnet. Men vi reagerade först när vi såg Sjöräddningens blåljus och från balkongen såg jag att de plockade upp en livboj. Kanske var det en bekant till den som druttade i som försökte hjälpa-
   Thaiboat är en restaurang så kanske det hände på kajen bredvid. Bra att det gick vägen.Kanske var det så som du skriver det var i Göteborg.

 7. Så trevligt med dina flytande skyltar. Skolfartyg i Hammarbykanalen måste vara roligt att få öva på. Trevligt med alla rörelser där. Ja förutom räddningsuppdrag då.

  1. Ja, flytande skyltar passar nu bra när jag inte kan röra mig så mycket- Jag spenderar ju nu mer tid hemma än jag brukar och ser mer i kanalen.
   Och båtar gillar ju både du och jag.
   Önskar dig en bra kommande vecka

 8. Oj , vilken dramatik på kajkanten, skönt att de båda kom upp välbehållna ur vattnet, det är ju inte så varmt nu…
  Är imponerad av dina aktiviteter så tätt inpå operationen, men envis är du, och du känner ju själv hur mycket du fixar, tänkte också att det måste kännas att sätta sig i taxin.
  Så fint att du kunde följa med promenadklubben i veckan!
  Snyggt skyltat också från er vy på söder, förstår att BP blev extra glad för byggkranen!
  Ha det gott!
  Varm Kram

  1. Ja, en del händer här. Men det är sällan som någon druttar i.Skönt i alla fall att det gick vägen. vad vi kunde läsa om i polisens rapporter-
   Jag gnetar på och visst är jag envis och smärttålig. Men bra smärtlindring har jag-
   Taxin var beredd och hade framsätet framflyttat så det fungerade bra. Men detta moment är knepigt-
   Är så glad att jag på mina villkor kunde vara med Promenadklubben. Och på onsdag blir det promenad, ostron och champagne- Promenaden får jag avstå men testen fungerar fint. Jodå, BP blev glad för kranen-
   Ha det bra du också och jag är med dig i tankarna vad gäller sämre hörsel.
   Varm kram

 9. Det är en lycka att ni bor där ni bor nu när det är skyltsöndagsdags och din rörelse är begränsad till en viss del. Då passar det verkligen bra att skyltarna kommer till dig. Fina foton har du tagit av båtarna .
  Dramatik får ni uppleva också, vilket förstås inte är särskilt roligt när det handlar om människoliv. Men det gick bra både för den som ramlade och livräddaren. Huj, det är ju verkligen kallt i vattnet nu, det kunde ha gått galet för dem båda två. Så skönt!
  Byggkranar växer på nätterna ibland. Så tror jag. För vi fick också en byggkran framför ögonen lite längre ner i stan, inte på andra sidan gränden, utan i Gamla stan, så där bara. På kvällen nada, på morgonen en byggkran. Ofattbart hur den bara fanns där mitt i allt ungefär som om någon hade tryckt på en knapp .
  Ha det rehab-gott.
  Skyltsöndagskram!

  1. Just så tänkte jag också nu när jag inte kommer så långt. Men utsikten här är ofta underhållande med allt som händer i kanalen och på kajerna- Ofta blir det inte så dramatiskt som igår. Men fint att Sjöräddningen var raska och att förloppet fick ett “gott slut”. I alla fall vad vi vet. Det är ju inte direkt så enkelt att drutta i här heller men är det dåligt med balansen och en går nära kajen kan det ju hända-
   Intressant med er byggkran och att du inte såg den monteras. Jag har ju aldrig sett dem monteras eller demonteras så att detta sker nattetid verkar ju troligt.
   Jag tränar på och hoppas i veckan kunna träna på att åka buss. Ja, att komma av och på med kryckorna. Men det är ett mål- Och att ta mig till busshållplatsen.
   Varm kram!

 10. Visst går du framåt! Du fixar otroligt mycket med din vilja och envishet.
  Bara det att följa med promenadklubben, vilken styrka, på det vis som du kämpar.
  Ni har verkligen första parkett från balkongen och vilket drama! Otäckt. Men det slutade ju väl.
  Nu stänger jag tangentbordet och önskar fortsatt fin kväll.
  Stor kram!

  1. Jadå! Visst gör jag det. Och just att följa med Promenadklubben ger så mycket på många sätt. Nu kan jag ju inte gå så mycket men fint att vara med på de jag kan.
   Ja, igår var det full fart här. Men det hör till ovanligheterna att något druttar i. Vi såg blåljusen i kanalen från Sjöräddningen och sedan blåljus på kajen. Men det hela verkade ha gått “bra” enligt det vi läste hos polisen. Bra så.
   Hoppas du haft en bra söndag och önskar dig en fin start på veckan.
   Vram kram

 11. Usch, jag som vet hur det är att vinterbada när man inte alls vill, jag ryser när jag läser.
  Ryser gör jag också åt “bubblan” som tar folk till toppen av Globen. En gång fastnade den och folk som satt i fick gå på en spång, högt uppe i luften …. HU!

  1. Här såg vi Sjöräddningen med blåljus i kanalen. Där fanns inget förutom en livboj. Men det var gott om blåljus även på kajen. fInt att förloppet, enligt polisens sida, gick ok.
   Bubblan upp på Globen har jag testat och hade då barnbarnet på 3 år med. Så verkligen tur att vi inte behövde balansera. Å andra sidan är jag inte så höjdrädd men läskigt hade det varit. Jag har åkt mycket skidor i Alperna det ha vid ett par tillfällen hänt att gondolen gått sönder och att vi en gång hämtades med helikopter och en annan gång firades ner med rep.Å andra sidan var jag då runt 25-30 år. Idag? Nej, tack. Men globen tra jag nog snart med yngsta barnbarnet, Han är nu 9 år-

 12. Där var du verkligen på första parkett. Förstår om det var spännande.
  Bra att det blev en bra slut, så att säga. Alltid dramatiskt då det händer sådana saker, med polis inblandad. Fint att killen blev räddad av en medpasserande.

  Måste ha varit otroligt jobbigt för dig att komma in i taxin. Du kämpar verkligen.
  Härlig tripp till Winterviken, kan jag förstå.
  Åka upp så där på Globen, nja, jag vet inte. Min ena bror har gjort det och han tyckte att det var häftigt och en mycket vacker utsikt.
  Ha en finfin måndag. Sköt om dig väl.
  Många varma kramar till dig.

  1. Ja, vi såg blåljusen lysa i kanalen, Sjöräddningen, och när jag gick ut på balkongen såg jag att de plockade upp en livboj. Men då hade nog redan personen kommit upp, blivit räddad. Fint att det blev ett lyckligt slut. (Vad vi kunde läsa på polisens sida)
   Lite knepigt var det att komma in i taxin men också så roligt och givande att vara med på Promenadklubbens aktiviteter. Och nu kunde jag det. Väldigt trevligt- Både med historia och lite kultur-
   Barnbarnet Max och jag tyckte det var väldigt roligt att åka upp i Globen och nu ska jag ta med lillebror William upp vid tillfälle- Men jag måste bli lite piggare först.
   Tack, en bra måndag så här långt. Har idag på sjukgymnastik och fick beröm för god träning. Kändes uppmuntrande.
   Önskar dig också en bra måndag-
   Varm kram och många tankar

 13. Vilken dramatik ni fick bevittna … modigt av personen som hoppade i!
  Är så glad att se att du är ute och rör på dig – även om det går lite sakta så går det framåt!
  Många fina bilder!
  Kram

  1. Ja, vi undrade först vad som hänt när vi såg Sjöräddningen i kanalen- De plockade upp livbojen och troligen hade den person som fäll i räddats. Läste ju på polisens hemsida att utgången blev bra. Skönt så.
   Tack, jag rör på mig och framåt går det i salta takt. Bra så.
   Kram

 14. Hoppas du fixar att både ta det lite lugnt och leverera dina fina bilder. Men tänk på att de första är viktigast för dig just nu.
  Gillar bilderna på Hammarbyslussen

  1. Tack för omtanken. Jag tar det tämligen lugnt och vet ju att det är viktigt. Men visst är det en utmaning om en är van att röra sig.
   TUrsamt nog har jag ju en del att titta på här hemma som underhållning. Ja, ibland lite väl spännande men det som hände fick ju en utgång som var ok. (Vad jag läste hos polisen. Så hoppas det stämmer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *