Stockholm Utflykter

Historia och kultur – Winterviken del 2

Idag blir det en fortsättning på onsdagens besök i Winterviken/Vinterviken, Winterviken del 2, lite historia och kultur.  (Egentligen del 3 för jag har även berättat om Vinterviken i mars 2021. ) Och det var just  hit till området som Alfred Nobel kom att flytta sin verksamhet för tillverkning av dynamit efter en explosion inne på Södermalm i Stockholm. (Den gamla stavningen är med W och den nya med V och båda är i bruk.) Numer är det endast  den gamla tegelbyggnaden, ”svavelsyran”, den f.d. svevelsyrefabriken som finns kvar. Huset är klassat som byggnadsminne och det var tänkt att byggnaden skulle bli en offentlig miljö med kulturell inriktning. Riktigt så blev det inte.

Winterviken. Nobels gamla svavelsyrefabrik.Historia och kultur kan samsas. Tegelbyggnaden, den gamla svavelsyrefabriken. är idag i huvudsak café/restaurang, festvåning och även utrymmen för en konstnärer att ställa ut finns. Både historia och kultur finns i byggnaden.

Historia och kultur – Winterviken del 2 – Tankar som fanns för” Svavelsyran”

Byggnaden var rivningshotad  och tack vare det dåliga arbetsmarknadsläget i Sverige ställde riksdagen i början av 1990-talet upp med pengar för att skapa sysselsättningsåtgärder inom olika kulturverksamheter.  ”Saltsyran” kom under många år att förfalla men blev förklarad som byggnadsminne 1998 och kunde på så sätt räddas och bli renoverad. .

Att vara  byggnadsminne innebär att  huset får inte rivas och inte heller får utsidan, insidan av huset eller själva konstruktionen förändras.  Stadgarna från Länsstyrelsen säger också att  även utsidan och området runt om ska vara i gott skick.  Fabriken blev ett café och utställningshall och man behöll den industriella prägeln. Återinvigning blev 1998 och då i anslutning till Kulturhuvudstadsåret. (Mer att läsa om et i länken till vänster.) Då var det kultur i fokus. ”Skulpturens hus” fanns i större delen av byggnaden och café och restaurangverksamheten var en liten del. Men detta kom att ändras när Skulpturens hus gick i konkurs efter åtta år. Det blev heller ingen annan kulturell verksamhet som kom att flytta in.

Välkomna med in i ”Svavelsyran

Stockholm. VInterviken. Gott om historia och kultur finns i den gamla svavelsyrefanriken Den industriella känslan och en skön blandning av gammalt och nytt genomsyrar hela miljön. Ofta pågår i lokalerna olika konstutställningar, så även nu. Och även inomhusmiljön bjuder på både historia och kultur.

Utrymmena är generösa och fabrikskänslan är väl bibehållen. Här finns det flera rum, större och mindre, att slå sig ner i.

Stockholm. I de tjocka väggarna i Svavelsyrefabriken i VInterviken sitter mycket historia och kultur. Tänk om väggarna kunde berätta. Interiören i den gamla fabriken innehåller både historia och kultur som sitter i de tjocka tegelväggarna. Tänk om väggarna kunde berätta. 

Vad gäller det ät och drickbara beställer en det vid en disk. Dagens rätter brukar vara tre och utöver dessa finns rejäla smörgåsar och en hel del kaffebröd Vad gäller priserna så är de helt ok för att vara i Stockholmstrakten,138 kr för dagens lunch. Här finns menyer, priser och öppettider.

Disken där man beställer och betalar.

Utemiljön

Mellan åren 2019- 2021 blev en hel del sanering genomförd i området. Mycket gift fanns kvar i markerna och så har det varit sedan mitten av 1800-talet fram till stora delar av 1900-talet. Sprängämnestillverkning, tillverkning av svavelsyra och saltpetersyra under Nobels tid och utvinning av uran ur blyhaltig skiffer har förorenat marken.

Så mängderna av  gifter som bl.a. bly, arsenik och kvicksilver har  styrt saneringsbehovet. All sanering man gjort har syftat till att göra området riskfritt för människors hälsa.

Vy från fabriksbyggnaden och ner mot Mälaren dit jag styrde stegen. Härifrån skeppades lasterna med båt.

När Vinterviken blev iordningställd för allmänheten så ville man locka med både kulturvärden och vacker natur. Och satsningen har blivit väldigt lyckad Även vad gäller utemiljön har man satsat på den industriella känslan men också sett till att ha stora öppna ytor av gräs  i det kuperade landskapet.

Tankarna kring Vinterviken som rekreationsområde har varit präglade av olika ideologier. På 1990-talet ville man sprida kulturen och genom den locka hit besökare. Området var då ganska bortglömt och det var mest koloniodlare och närboende med hundar som kom hit. Annat är det idag. Kulturen finns och miljön är levande och inbjudande och VInterviken är ett välbesökt och omtyckt rekreationsområde.

Bänkar på väg mot vattnet. Men väldigt låga, så för min del blev det bra att parkera kryckorna för att kunna ta en bild.

Vintervikens båtbrygga

Hur namnet Vinterviken kom till berättade jag om igår. Man kunde alltså vintertid, när isen lagt sig, från Stockholms ytterområden ta sig hit över isen och sedan  vidare in till stora staden. En resa som tog tid. Detta var redan på 1600-talet.

Och här nere vid vattnet kom fabrikens stora båtbrygga att byggas. Dynamiten fraktade man på pråmar direkt från bryggan. Men även hästtransporter tog dynamiten in till Stockholm och till Liljeholmens järnvägsstation.Och dessa hästtransporter fick ha röd flagg för att visa att det var brandfarlig last ombord. Vid Liljeholmen tog en smalspårig järnväg vid och transporten gick vidare.

År 1914 slogs Alfred Nobels Nitroglycerin AB samman med Gyttorps Sprängämnes AB och det blev en successiv flytt till Gyttorp. ( I Nora kommun, Västmanland)  All tillverkning av sprängämnen upphörde 1921 men företaget Nitro Nobel hade kvar viss verksamhet inom området fram till 1980-talet.

En ny brygga i trä och en glimt av den gamla båtbryggan i sten som finns kvar. 

Isen låg fortfarande kvar här på Mälarens vatten. Men jag testade inte om den bar.

Här på bilden syns en de gamla skorstenarna där det förr dagligen kom rök. Förr var skorstenarna många och de första  som byggdes var fyrkantiga eftersom man då inte kunde framställa runt tegel.

De gamla fabriksbyggnaderna som fanns  vid stranden är idag ateljéer för olika konstnärer. En plats här där historia och kultur möts.Höghusen bakgrunden ligger i området Örnsberg. Dit går det bra att ta t-banan och sedan  promenera till Vinterviken.

Ett par historiska bilder.

 

Fakta till detta inlägg fick jag till stor del av vår guide Robin Lapidus och från boken Vinterviksdalen – Från Nobels dynamit till blomstrande oas.

 

18 svar på ”Historia och kultur – Winterviken del 2”

  1. Så fint att de bevarar gamla miljöer och ser till att renovera och sköta om dem. Jag tycker inomhusmiljön med de ruffa tegelväggarna är riktigt häftig.
    Vi kan förstå att det har behövts sanering av marken eftersom syror och annat inte är speciellt hälsosamt… Nu var utemiljön också riktigt fin med de låga bänkarna nere vid vattnet.

    1. Hela området har sin historia och den tycker jag är intressant. Och Alfred Nobel är ju känd världen över. Detta är ju en del av hans framgång .
      Jag gillar också inomhusmiljön och den är fint bevarad och det gamla finns kvar här.
      Saneringen av marken var nödvändig men förr visste man ju inte så mycket om hur kemikalier påverkade miljön.
      Utemiljön är sanerad och hela området är väldigt omtyckt. Många söker sig hit.
      Och historien finns ju med och bestående,

  2. Tusen tack även för del 2:-) Älskar ju sådana industri-/fabriksmiljöer och jag är glad att man inte jämnade hela komplexet med marken, något man gillar göra i Stockholm.
    För cirka fem år sedan rymde lokalerna ovanpå restaurangen och vid sidan en konferenssal och man hade till och med ett antal rum i en konferens-/hotellverksamhet. Finns de kvar?
    Å vilken perfekt dag ni fick – vädermässigt alltså.

    1. Kul att du var med. Jag riktigt kände det när jag skrev inlägget. Även jag är glad över att byggnaderna fått leva vidare och likaså all historia.
      Idag är det på ovanvåningen en stor festlokal men inget mer- Ingen hotellverksamhet alls. Säkert finns konferensmöjligheterna kvar och miljön är läcker.
      En jättefin dag blev det, både väder och upplevelsemässigt. Så tacksam över att jag kunde vara med.

  3. Tack för fina bilder från Vinterviken. Örnsbergs t-bane station känns igen, så det är gångavstånd därifrån till Vinterviken, se där!
    Kul att se de gamla bilderna också.
    Nu måste jag strax styra kosan mot jobbet…
    Ha en fin kväll!
    KRAM

    1. Ett trevligt besök på alla sätt och roligt att jag kunde vara med.
      God mat dessutom och i fin miljö.
      Önskar dig en ok. jobbnatt.
      Kram

  4. Tack för ännu ett intressant och lärorikt inlägg. Så fint och varsamt lokalerna har renoverats och precis så ska det vara. Det var väl helt okej priser för man säga. Det är ju lite dyrare i Stockholm men skillnaden är verkligen inte så stor alls numera.

    Önskar en god kväll!

    Kram

    1. Ett lyckat och trevligt besök på alla sätt . Hoppas ni får möjligheter att ta en tur hit. Både promenaden hit och omgivningarna är så fina och med historiens vingar som är med.
      Hoppas du också haft och har en trevlig kväll.
      Kram

  5. Så fina och berättande bilder!
    Jag fick en liten flash. Min förste make tillverkade sin egen ammunition till jakt och skytte. Vi hade alltså hylsor och gyttorpskrut hemmavid som han stod och vägde och tillverkade, för att det var billigare.

    Luncherna kostar allt från 115 – 129 här i stan, förutom pensionärspunkterna, där man kan få mat, efterrätt och kaffe för 74 kronor.
    Maten i affärerna har blivit dyr, så allt är numera ”normalt” för tiden.

    Trevlig fredag och stor kram!

    1. Tack!
      Vad roligt att du fick en ”flash back”. Vi hade en jättefin dag här på Vinterviken och extra roligt att få veta mer om platsen- En del visst jag men mycket var nytt. Vad gäller Stockholmspriserna för lunch är de ganska konkurrenskraftiga. Och även här gäller på en del ställen pensionärspriser.
      Visst har matpriserna gått upp så man får ofta titta två gånger. Vi har det ganska bra med tre större matbutiker och tre mindre inom ca 1 km och det skiljer mycket i pris mellan dem. För oss, två personer, blir det ändå inte så stora skillnader. Maken har bra koll och varför betala t.ex 4 kr mer för fil/yoghurt på ICA när han kan köpa den 4 kr billigare på Lidl.
      Hoppas du haft en bra fredag.
      Stor kram

  6. Tack för ännu ett intressant inlägg och alla fina bilder där från Vinterviken. Skulle gärna strosa runt där … gillar gamla byggnader med historia.
    Ha en fin lördag Ditte!
    Kram

    1. Hit får vi ta oss och Muffin och andra hundar är så välkomna i området. Härlig miljö och fina promenadområden längs Mälaren.Och givetvis också en spännande historia.
      Önskar dig också en fin helg.
      Kram

  7. Så denn ja, som dansken sa, nu är jag här. Jag hann inte igår så som jag hade tänkt mig det. Ibland kommer livet emellan;).
    Svavelsyran, så speciellt att hålla namnet kvar på en byggnad men härligt, upplysande. Interiören är väldigt vacker med tegeldetaljerna, läderfåtöljerna. Ett mycket fint ställe i mina ögon. Tack Ditte för att du är en så god ambassadör av ”dina” områden i Stockholm. All heder åt dig för det!
    God rehabkram! 🙂

    1. Du är så välkommen in hit när du har lust och det passar dig.Besöket blev både intressant och roligt i en fin blandning.
      Nobel är ju världsberömd och på olika sätt och att veta me rom både honom, hans uppfinningar och liv berikar. Nu kan jag också via boken få olika perspektiv på hela Vinterviksdalen.
      Och kanske kommer fler att vilja ta sig en titt här.
      Kram och trevlig lördag-

  8. Tycker det är kul och fint med byggnader från förr i tiden som bevaras , ett cafe där tex är ju helt underbart.
    Vi har en del sådant här i vårat Göteborg också, trivsamt och fint.

    Ha nu en jättefin kväll Ditte.

    1. Jag också och både du och jag gillar ju historia så det får en också med sig här-
      Inser att jag i vår, när jag kan gå bättre ska ta en vända till Göteboerg- Så länge sedan jag var där Finns så mycket hos er att se och uppleva. Kanske bor vi igen på Nääs fabriker och tar tåget in till Göteborg.
      Önskar dig också en fin kväll.

  9. Vad fint det var inne i Svavelsyran. Träbjälkarna, trappan och tegelväggarna ger verkligen en gammaldags, charmig känsla.

    1. Ett trevligt besök och väldigt roligt at få veta mer om både området och Nobel. Vinterviken är populärt och så alla årstider. Även fin utemiljö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *