Torrevieja Trevligheter

Vinprovning – Med bubblande cava i huvudrollen

Vad är cava? Det enkla svaret är att det är en spansk mousserande vin, rosé eller vitt och som oftast kommer den från olika distrikt i spanska Katalonien.  Själva ordet “cava” kommer från från katalanskan och betyder källargrotta men ordets ursprung är latinskt.  Och mer om denna dryck fick jag lära mig under gårdagens vinprovning där just cava hade huvudrollen.  Cavaprovningen leddes av Sofie, en svensk sommelier som med sitt kunnande  lotsade oss genom de olika sorterna och cavans historia. Följ med!

Vinprovning i Torrevieja och här spelade cavan huvudrollen.Vinprovning. Här är det cava som gäller Fem olika sorter testades.

Katalonien ligger i Spaniens nordöstra hörn- Här inringat med rött.

Vinprovning

är alltid trevligt och jag har varit på några olika. Men en provning där den mousserande drycken cava spelade huvudrolllen var det första gången jag deltog i- Premiär alltså. Vi var tio stycken som samlades på Bar Carlos  i Torrevieja, i ett eget mindre rum och vi skulle få prova fem olika sorters cava. Cava är alltså ett spanske mousserande vin. (Mer om cava och hur den framställs har jag berättat om här, i ett inlägg från maj 2018. ) Även Italien har sitt mousserande vin, “prosecco” ,där druvorna till största delen odlas i norra Italien. Och så finns givetvis champagne som alltid kommer från distriktet Champagne i Frankrike . Vad gäller övriga mousserande drycker tillverkas dessa i många länder och har då andra namn-

(Vill man veta mer om skillnaden mellan cava, champagne och prosecco finns en hel del att tillgå men jag länkar till “Mitt kök” som har en enkel förklaring)

Vin

har man man odlat och druckit i flera århundraden i södra Europa. Och det fram till 1864  för då kom vinlusen och slog ut all vinodling. Men i USA fanns det friska vinstockar och dessa ympades och togs till Europa. Så de flesta vinbuskar i Europa idag är ympade från släktingar i USA.

Sofie berättar om för oss om olika sorters cava. Och snart är det dags att testa.

Vi började

vår vinprovning/cavprovning med glasen från vänster till höger. (Här skulle cavan drickas och inte spottas ut. God idé) De kriterier vi skulle hålla oss till var färgen-att titta på den mot en ljus bakgrund. Sedan skulle glaset rullas och man skulle dofta rejält på innehållet i glaset. Och sedan var det så dags att smaka. Ett  protokoll fanns också att tillgå för de som så önskade. Det var ett blindtest och vi visste inte i förväg vilken sort vi smakade.

Glasens ordning stämmer inte med flaskornas.

Vår vinprovning av cava ska börja. Häär har vi fått en introduktion

Dessa testade vi. Flaskorna visar från vänster Cava Jaume Serra som är en “brut” nature. Den är alltså torr och inget extra socker är tillsatt.  Den cava som är rosé heter Cabré&Sabaté och är torr men här är extra socker tillsatt, mellan 5 och 12g/liter. Freixenet Brut är torr och extra socker tillsatt, mellan 9 och 12 g/liter. Bäst är att titta på flaskan för att se den sockermängd som finns i drycken. Freixenet semi-sec  anses halvtorr men med en sockermängd på 32-53g/liter. Den sista flaskan, Cabré &Sabaté är en torr cava nature, alltså inget extra socker tillsatt- (Vet att ett par av dessa cavaflaskor finns att köpa hemma på Systembolaget.) För min del fastnade jag här för Jaume Serra och Cabré & Sabaté, båda cava brut nature, där inget extra socker är tillsatt.

På korken ska det stå “CAVA” . Och för att få heta Cava ska vinet lagats i minst 9 månader. För finare sorter gäller lagringstider på 15 eller 30 månader.

 

Sabrering

alltså att med en sabel slå av en flaskkork på champagne eller cava (mousserande viner) fick vi också vara med om. En av deltagarna behärskade konsten.  Och eftersom korken i flaskan är satt under tryck faller inte eventuellt glassplitter ner i flaskan Ordet “sabrera”kommer från franskans sabre, sabel. Hur konsten i sig uppkommit finns det fler historier om , både från Frankrike och de ryska kosackerna. Men någon gång under 1800- talet torde det varit.

Sabreringen är klar. (Eftersom jag inte direkt bett om lov att publicera bilden väljer jag att beskära bilden.

 

Lite gott tilltugg  i form av en laxsandwich och en med paté  bjöds vi också på till den sabrerade cavan. En jättetrevlig och god eftermiddag blev det. Tack Kersti  Schantz  för gott initiativ.

 

 

33 svar på ”Vinprovning – Med bubblande cava i huvudrollen”

 1. Vinprovning är alltid trevligt och sabrering är ett festligt inslag. Själv skulle jag nog dock avstå ifrån att prova. Risken finns att de skulle bli katastrof men ett glas Cava skulle jag inte tacka nej till 😀

  Kram och god onsdag!

  1. Det blev en jättetrevlig cavaprovning och med bra info. Testade “cava naturale” utan tillsats av extra socker och jag tyckte verkligen den smakade bra. Perfekt till skaldjur. Sabrering ska jag nog inte testa. Och o jag gör det så får det ske i smyg. (Har en rejäl sabel)
   Önskar dig en fin kväll.
   kram!

 2. Intressant och rolig läsning/information och framförallt helt fantastiska bilder, inte minst de fyra sista. Är ingen fan av varken champagne, cava eller annat bubbel. Kolsyra och jag går liksom inte ihop riktigt. Så jag håller mig till snittarna som ser otroligt tilltalande och läckra ut.

  1. Det var ne väldigt trevlig eftermiddag och roligt att få veta mer. Även att testa olika sorters cava. Men en förutsättning är ju att man gillar bubbel. Minns att du inte gör det. Läsk är jag ingen fan av alls men både cava och champagne tycker jag om. Och den får inte vara söt. här testade jag “naturale” för första gången och där finns inget extra socker vilket passar mig. Snittarna var riktigt goda och efter provning och “kurs” var vi nog alla hungriga.

 3. SÅÅÅ trevligt med cava-provning! Vem var nu godast?
  Brukar ju köpa Freixenet när vi är i Spanien, jag gillar torr cava, så nu vet jag alltså att jag ska titta efter Brut!
  Tack för tipset!
  PS. Snittarna ser gudomliga ut!

  1. Det var både väldigt gott och trevligt och roligt att få veta mer om cava. Jag tyckte att de som var “brut nature” – Cabré & Sabré och Jaume Serra – alltså utan extra tillsatser av socker smakade bäst. Och även Freixenet Brut (som är torr) tycker jag om.
   Snittarna satt bra efter cavaprovningen! Jättegoda.

 4. Vilken rolig tillställning för er! Och extra kul att min favorit fanns med: Freixenet Carta Nevada Semisec. Gillar inte torr bubbel på flaska.

  Kom du fram till vad du själv tyckte var godast? Ibland kan man ju överraska sig själv.

  1. Jag vill helst ha “brut”. Är inte mycket för det söta när det kommer till dryck. Jag tyckte de båda som var “natural” alltså inget extra socker tilllsatt- Cabré &Sabré och Jaume Serra smakade bäst- Men smaken är ju så olika. Och dessa var helt nya för mig. Hade inte testat dem innan. Cavaprovningen var ett blindtest och vi visste inte i förväg vad vi smakade.

 5. Vilket trevlig åtagande av cavaguiden!
  Jag visste dock inte så mycket om Cava innan vår katalanska vän informerade oss. Precis som ex Champagne får man inte nämna att det är mousserande vin.
  Trevligt inlägg som vanligt// kram

  1. Det var både gott och väldigt trevligt. Extra roligt att få veta mer om cava och testa olika sorter. Nej, cava är ju cava och inget annat.
   Kram!

  1. Roligt att få veta mer och att testa lite olika varianter av cava. Jag tyckte bäst om de som var “brut nature” utan tillsats av extra socker. Och av de två vi testade av det slaget tyckte jag Cabré & Sabaré smakade bäst.

 6. Cava kan nu läggas till på “smaka på listan”,.Bilden med de ifyllda glasen är jättevacker, med ljuset bakom och den fina duken de står på. Faten med tilltugg passar fint in.
  Lyckat provning förstår jag!
  Stor kram!

 7. Vilken härlig eftermiddag? Det är verkligen att förena nytta med nöje. Lite lärdom på köpet dessutom. Det är trevligt med vin/cava provning. Kram

  1. Visst är det fint att kombinera lite nytta med nöje och godsaker. Här blev det just en lagom dos av varje.
   Kram!

 8. Ser ut som en riktigt trevlig tillställning! Vet inte om jag smakat cava någon gång – måste nog titta efter det på systemet. Tilltugget ser läckert ut … och snygga bilder blev det!
  Kram

  1. Tack! Cava tycker jag är gott och det finns flera sorter på sysyemet. Här var dte roligt att testa olika och även få lära sig mer. Tilltugget smakade perfekt!
   kram och trevlig torsdag.

 9. Så trevligt! Lite cava sitter ju aldrig fel, och att spotta ut är ju direkt ett helgerån 😉

  Jag tycker att den där “nature”-varianten blir alltför “osöt”, fast jag har nog bara testat en sån en gång (och jag minns inte alls vilken sort). Brut är den bästa enligt min smak och min favorit är cabre & sabate Brut. Lite dyr kanske, men det är smällar man får ta 😉

  Ha en fin dag!

  1. Jättetrevligt var det och gott. Kul att också få veta mer om cava och de olika soerterna. Här tror jag de flesta fastnade för just “brut naturale” och vi hade ju inte sett fkaskorna innan. Men den vanliga “brut” gillar jag också. Är dock inte förtjust i de söta varianterna.
   Önskar dig också en bra dag med god bättring. Och nu hemma.

 10. PS: Vi har varit på studiebesök på bland annat Codorníu utanför Barcelona, och jag kan inte för mitt liv begripa att cava kan säljas så billigt som det görs. Odla, skörda druvor, tillverkningsprocessen, flaskorna, transporten, mellanhänder, skatt… Jag begriper inte att man får en flaska god cabre & sabate för under 2 euro… Men jag klagar inte 😀

  1. Vad trevligt med besök hos en “cavatillverkare”- Mycket jobb är det från druva till flaska. Har beökt Moet et Chandon i Champagne och sett lite av tillverkningen. Men jag tycker en bra cava fungerar lika bra. Har vid blindtest missat vad som var vad….

 11. Men tack Ditte för intressant läsning o kunskap läste på din länk för jag gillar både cava o champagne faktiskt dom få alkohol jag gillar ..skall nog läsa vidare om just cava o champagne kram å fin dag

  1. Cava är också väldigt gott tycker jag och vet att vid en “blindtest”, för länge sedan, och där jag inte såg flaskorna, inte kunde skilja helt på cava och champagne. Och cava har ju ett helt annat prisläge. Kul att du vill läsa vidare…
   Kram!

  1. Nej, det är många som inte gillar vin eller bubbel. Men jag som gillar bubbek tyckte det var gott. Kul att få veta mer också. Men vi ska snart testa öl.Återkommer om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *