Spanien Torrevieja

Bubblande cava – en spansk uppfinning från 1800-talet

”Bubbel” tycker jag är gott och jag dricker det gärna både hemma och utomlands. Och det finns olika bubblande sorter. Här i Spanien blir det gärna en torr cava och utbudet av olika varianter är verkligen stort och varierat.  Jag har då och då funderat över vad cava är, (dryck vet jag ju) hur den framställs  och vad som skiljer den från champagnen mer än namn och distrikt.  Att champagne alltid kommer alltid från Frankrike och distriktet Champagne visste jag men inte så mycket mer. Så min nyfikenhet tog mig vidare för att söka info och olika artiklar hjälpte mig en bit på väg. (Mer om skillnande mellan champagne och cava finns att läsa här. Någon kännare är jag inte så jag är väldigt osäker om jag vid ett blindtests skulle känna skillnaden i smak mellan cava och champagne.)

En bubblande cava smakar extra gott till skaldjur. En torr cava dricker jag gärna tillsammans med skaldjur. Ja, annars också…

Bubblande dryck

Cavan är en spansk uppfinning från slutet av 1800-talet och den första som tillverkades här gjordes av en spansk/katalansk vinodlare inom bolaget Cordoniu (Märket finns än idag och denna bubblande cava kan även köpas i Sverige och i många övriga länder runt oom i världen.)

Ordet cava betyder underjordisk källare och namnet kommer sannolikt från att dryckens andra jäsning skedde under jord. Vilken bubblande dryck som helst får inte kallas cava utan regler finns och cavan kan koma från olika spanska regioner. Den störtsa regionen för cava är Katalonien  (främst nordöstra Spanien) men även druvorna till cavan odlas i nästan 200 byar. Och det är speciella sorter av gröna och blå druvor som får användas.  (Det finns även cava som är rosé och då får andra druvor användas. )

En liten del av all cava jag såg i vår lokala matbutik. Vad ska man välja? Och priserna är väldigt förmånliga. En flaska Cava kan fås för ca 2 euro och strax under. 

Jäsningen är viktig för cava och den andra jäsningen, görs precis som hos champagnen, på flaska. Och sen ska cavan lagras i minst 9 månader . iBland står det ”reserva” på flaskan och cavan är då lagrad i minst 15 månader innan den säljs. En cava märkt med gran reserva har lagrats i minst 30 månader innan den säljs. Så någon snabbproduktion är det inte. Mängden socker som tillsätts regleras också och önskas en sötare cava kan man titta efter att ordet ”seccco” finns med på etiketten.

Bubblande champagen är också väldigt gottHär är det bubblande champagne som dricks till en läcker brunch i Peking.

 

24 svar på ”Bubblande cava – en spansk uppfinning från 1800-talet”

 1. Jag tycker mycket om champagne och tar gärna ett glas då tillfälle ges. Mysingen och jag brukar fira olika saker eller händelser och då blir det ibland med champagne.
  Cava, det var något nytt för mig. Tror inte att jag har smakat det. Nu blev jag lite nyfiken.
  Champagne i Frankrike har jag varit två gånger och det var intressant att se och få veta lite mer om hur de gör drycken.
  Som du vet är jag inte så förtjust i skaldjur men kan tänka mig att det smakar gott tillsammans med champagne. Ögonen på bilden med kräftan ser lite mordiska ut.
  Härlig bild där med dig i Peking.
  Ha det fortsatt bra.
  Varm kram!

  1. Champagne tycker jag också om och den är ju alltd tiöllverkad i Champagnedistriktet i Frankrike. Cavan är ju en spansk mousserande variant som jag tycker är god och här finns den i alla varianter och i de vanliga matbutikerna och till mycket förmånliga priser
   Och visst tycker jag att både cava och champagne passar til det mesta. Blir lite extra festligt.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram!

 2. Cava är gott, jag håller med! Vi köper ofta cava istället för champagne när vi ska fira något.
  Många nyårskålar har gjorts med cava i champagneglasen.
  Tack för intressant info Ditte!

  1. Jag tycker också det är gott och här i cavans hemland vile jag veta mer om den.
   Önskar dig en fin helg.

 3. Både Champagne och Cava är gott men jag föredrar nog ett vanligt torrt vitt vin om jag får välja. Är inte överförtjust i bubbel helt enkelt men visst slinker ett glas ner!

  Önskar dig en trevlig fredagskväll!

  Kram

  1. Jag dricker gärna också ett glas gott, torrt vitt vin. Men här blir det då och då torr cava. Så det var roligt att veta mer om tillverkning och vad det egentligen är.
   Önskar dig en fin kväll och kanske fick ni trelvigt grillväder hemma.
   Här har vi suttit ute och ätit och det var riktigt behagligt.
   Kram!

 4. Bubbel gillas, även om jag idag mer är på varm choklad humöret…. Jag gillar Italienska Prosecco, men en spansk Cava smakar också bra. På tal om bubbel, så var jag nyligen på en champagneprovning som två av mina kollegor anordnade. En kollega till mig är sommelier på fritiden så det var en upplevelse att smaka av champagn. Han hade tom med sitt svärd och sabrerade champagnen och det såg spännande ut.

  Önskar dig en fortsatt fin vårhelg!
  Kram Christina

  1. Champagne tycker jag också om, men vid ett blindtest är jag osäker om jag skulle känna skillnad på en bra cava, en bra prosecco eller champagne. Har testat och det har gått både och…
   Kul med en champagneprovning och dessutom med sabrering.
   Önskar dig ockås en fin helg.
   Är i den spanska sommarstugan så här är det skön försommar just nu.
   Kram!

 5. Bubbel är inte min favorit, men det du har på tallriken ser urläckert ut 🙂

  Trevlig kväll till dig!

  1. Jag gillar ju även det som finns på tallrikarna…Men bubbel kan ju vara tveksamt för många. Jag tyckte det var roligt att veta mer om hur just cavan framställdes eftersm jag gärna dricker den. Även champagne.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Alltså hummern och brunchen på St. Regis i Peking tar jag direkt. Men jag hoppas att du inte har nåt emot att jag tar ett glas torrt vitt vin till. Cava och champagne liksom andra kolsyrade drycker och jag har aldrig gått ihop. Inte ens när jag var ung lyckades jag drick ens mineralvatten. Det enda resultat har alltid varit ett eländigt rapande.
  Men historien om cava var intressant:-)

  1. Torrt vitt vin dricker jag också gärna. Men här blir det också en del cava och nu ville jag veta mer om den och historien bakom.
   Utbudet av både cava och av olika vinsorter är ju väldans stort så svårt ibland att välja. Hummern och brunchen i sin helhet på St. Regis är minnesvärd. Nu lär det nog inte bli fler…Inga resor till Peking i tankarna. Känns lite sorgligt så vi åfr väl se.
   God sen kväll från sommarstugeterrassen.

 7. Jag fastnade i ditt inlägg alltför länge, så jag kom mig inte för att kommentera förrän nu. Väldigt intressant. Jag klickade på din länk och har läst massor. Mina barn verkar föredra Cava. Och jag trodde det var sak samma, fastän i olika länder. Men förstår nu att det är olika slags druvor. Ja, champagne har ju sitt namn från området Champagne, det visste jag.
  Det är festligt med bubbel ibland. Men min favorit är alltid rött vin. Kan bero på att jag inte tycker så mycket om kylda drycker. Ibland serveras ju kallt rött vin och det gillar jag inte.
  Jag har haft en fin dag och kväll och ska nu natta mig.
  Stor kram och ha det gott!

  1. Jag tyckte också att det var på tiden att jag lärde mig mer om detta med cava och dte finns ju mängder med info. Länken tykcte jag var bra.
   Vi dricker en del cava och utbudet här är ju ävldigt stort men nu vet jag mer om skillnaderna på de olika sorterna.
   Rött vin tycker jag också om men nu när dte är varmt vill jag här hellre ha svlt vin och då blir det oftare vitt eller cava. Men jag tcker även en ök kan vara gott. Här fårgar oftast restaurangerna om man vill ha kylt eller rumspemperat rött vin och både finns.
   Roligt att du haft en bra dag.
   Jag sitter just nu ute men ärpå väg till ett möte med Mr John Blund.
   Natti!
   Kram och tankar till dig.

  1. Här finns ju så många olika varainter av cava och vi dricker det gärna så nu ville jag veta mer.
   Och gott är det!

 8. Cava & champagne är mina favoriter kan tänka mig att du kan välja på cava där du är i olika sorter 🙂 gott med skaldjur önskar dig en fin dag kram

  1. Här finns väldigt gott om olika sorters cava och nu när jag väljer så vet jag också mer om vilken sort jag vill testa. För dte finns ju många olika varainter och söt cava vill jag inte ha. Champagne tycker jag också om, men det blir det mest vid mer festliga tillfällen.
   Skaldjur gillas högt och himmer med en god cava eller champagne är extra festigt.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 9. Visst är det gott med lite bubbel i glaset. Och här nere finns många goda cava sorter att välja mellan.
  Stor kram och trevlig lördag

  1. Instämmer helt. Och det är roligt att testa lite olika varaianter. Utbudet är stort.
   Önskar er en fin lördag.
   Stor kram!

 10. Cava får vi prova, härlig bild på dig…….skål Ditte ,-) det ser gott ut både på tallriken och i glaset,
  vi dricker mest rött vin, men nu blev jag nyfiken , prova annat är ju alltid intressant ,-)
  Ett glas Champagne har vi på Nyårsafton men bara då.
  En härlig Helg önskar jag.
  Stor Kram Primrose ,-)

  1. Rött vin tycker jag också om men här där det finns många olika sorters cava vill jag veta mer och det fanns en hel del att ta till sig. Här när det är varmt känns detlite läskand emed cava emellanåt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 11. Undrar om det finns Pinot Grigio i Spanien? Det italienska vinet smakar och
  ser ut som Cava. Det mest populära ”billiga” vinet i USA. Nästan som att
  dricka Pommac. 🙂 – Pommac var den enda kolsyrade drink jag gillade därhemma.

  1. Pinot Grigio finns här också. Många butiker är väldigt välsorterade vad gäller sina vinsortiment och vin från många länder finns att köpa.
   Och man kan blanda läskande drinkar med cava som bas. Perfekt en varm dag.
   Pommac var min pappas favorit och i och med det fanns det alltid hemma. Per automatik trodde han att alla gilllade just Pommac. (Tänker extra på det idag då han skulle ha fyllt 97 år.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *