Foto

Gul – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Gul är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Veckans tolkning  för min del består av arkivbilder med olika gula inslag.

Oktoberdag i Stockholm.  Många träd har fällt sina gula löv.  Här passerar barnbarnen Max och William Klara Kyrkogård tillsammans med sin mamma Liv. Även husen är gula.

Gul

tyckte jag var ett knepigt temaord att tolka och fick fundera ett tag. Det är egentligen ingen färg jag tidigare funderat så mycket på annat än att jag sett den allt som oftast förekomma i olika sammanhang. Och jag tycker det är en fin färg. Men med tanke på att jag är väldigt ljus så är det ingen färg jag direkt haft i garderoben

I svenska språket brukar man räkna gul som ett färgområde och inte en specifik färg.  Gul är släkt med engelskans “yellow”, tyskans “gelbe” och latinets “helvus” och anses komma från andra indoeuropeiska språk.  (En gigantisk språkfamilj som idag talas av ca 3 miljarder människor. Engelska, hindi, urdu, franska, spanska, portugisiska, ryska, svenska och tyska är några av språken i familjen)

Kort resa i gult

Jag börjar i Sverige och i Värmland, i Karlstad och på Sandgrund. Här har akvarellmålaren Lars Lerin sin permanenta konsthall. Han är en mästare på att skildra ljuset på olika sätt och gult finns ofta med på olika sätt i hans målningar.  Jag har besökt Sandgrund flera gånger och här har jag dokumenterat ett av besöken.

Lars Lerin, akvarellkonstnären skildrar ljuset som ingen annan . Här finns ofta gul färg med i målningarna.

Resan fortsätter och nu blir det ett hopp till Asien och Kina.

Apelsin. Ett kinesiskt äpple som är ett bär. Här på marknaden i Torrevieja..

Man antar att apelsinen har sin härkomst Kina. Men det vi kallar apelsin heter på mandarin (modern kinesiska) “chéng”. Inte så likt. Denna växt kom till Södra Europa på 1400-talet som prydnadsväxt men inte förrän ett par hundra år senare odlades den som nyttoväxt-

Mer Kina och mer gult. Här är året 2007 och ett glatt arbetsgäng från Svenska skolan i Peking har rest till grannstaden Tianjin för att se Sveriges damer spela VM fotboll mot Nordkorea och helst vinna. En upplevelse utöver det vanliga på alla sätt.  (Vill ni veta mer så tryck på länken)

Jag har nummer 10 och det har även Mr Zlatan haft. Jodå, Hanna Ljungberg också.

Kvar i Kina denna guldmålning visar en del av den Kinesiska muren. Här var vi i mars och trots att vi besökt muren många gånger och på olika ställen så var detta första gången vi kom hit och det var snö (I mars 2018)

Resan i gult fortsätter

till Thailand. Leendets och de vackra solnedgångarnas land.

Min favortitstrand, Chackapong, där vi varit så många gånger. Ligger på fastlandet ca 20 mil sydost om Bangkok.

Nästa stopp och det sista på denna resa blir Fidji och arkipelagen där. Här kryssade vi under fem dagar med ett mindre fartyg som tog 45 passagerare. Helt fantastiskt. Vi hade planerat att gifta oss här i samband med den jorden-runt-resa vi gjorde under åtta veckor i januari-februari 2005. Min gula sidenklänning inköptes på Hawaii och finns faktiskt fortfarande i garderoben. Och den används då och då. (Nu avkortat med ett par dm)

Bild från 2005 tagen på en strand i den  Fidjiska arkipelagen.

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans gula tolkningar

50 svar på ”Gul – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken fin klänning.
  Siden är härligt.
  Gillar gult, har en del i garderoben.
  Fast det måste vara “rätt” gul färg för att passa mig.
  Idag har vi så grått och mörkt i Umeå.
  Ska i alla fall ut med cykeln en sväng.
  Skicka Fars Dags-present till svärfar bl.a.
  Önskar dig en bra fortsättning på dagen.

  1. Tack! Sidenklänningar har jag en del av och de är både praktiska, svala och lätta att ta med sig. Den här köpte jag på Hawaii där vi stannade ett tag för lite ö-hoppning innan vi fortsatte mot Fidji. Och Klännningen passar fortfarande och jag trivs i den. Har dock kortat av den lite. i
   Idag har vi solen här tillbaka men igår var det regna och grått. Men skönt att ändå komma ut. Hoppas det inte är halt så att du cyklar omkull. Ta det försiktigt.
   Trevlig fortsatt tisdag.

  1. Jadå! OLika nyanser av gult blev det och från olika platser.
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.

 2. Som vanligt bjuder du på en varierad och fin tolkning med vackra bilder till! Gul t finns inte i min garderob så när det gäller klädesplagg gillar jag inte färgen. Men solens strålar, ljuset och akvarellen kan man inte annat än gilla!

  Kram

  1. Jag har denna klänning kvar och använder den då och då sommartid. Men i övrigt har jag inget gult i garderoben. Är inte min färg.
   Men jag kan tycka gult i andra sammanhäng är vackert och lyser upp.
   Kram och trevlig fortsatt tisdag.

 3. Vilken fin tolkning på gult. Lars Lerins tavla helt underbar och solnedgången fantastisk.
  Kram/A-K

  1. Tack! Båda bilderna tycker jag också mycket om och just här på stranden i Thailand har jag upplevt de vackraste solnedgångarna. Fina minnen att ta med. Och hit kommer jag nog inte igen. Men Lars Lerin besöker jag till första advent. Ser fram emot det.
   Kram!

 4. Gula resor! Så tänkte jag spontant när jag läste ditt inlägg.
  Så mycket sol och skönhet det finns i dina bilder. Gult är fult, uttrycket som rimmar, stämmer verkligen inte alls.
  Jag tycker om gult, varmgult.
  Tack för allt det gula du bjöd på idag.
  Ha det gott!

  1. Tack! Nej,inte tycker jag heller att gult är fult. Och gula resor blev det. Att jag sedan inte direkt har gula kläde är en helt annan historia som ju inte alls har med färgen att göra. Men man skulle, om jag haft det, sett “ton i ton”. Jag är tämligen ljus både till hy och hår.
   Ha det fint du också.

 5. Välkomponerat “Dittisk” i gult tema denna dag! Därtill flera land medverkande. Bilden av dig och Bosse är så fin.
  Njutningsfylld inlägg Ditte!
  Stor kram

  1. Tusen takk bästa Tove! Och gult kan lysa upp så fint och på olika sätt. Och det blev även en liten resekavalkad i gult denna gång. Och Värmland är ju med.
   Stor kram!

 6. Tycker du verkligen fick till en helt makalöst vackert gult inlägg! Lerins tavla där är till och med så att man skulle kunna ha den hemma.

  (Harkel-harkel … Nisperos har också en väldigt vacker gul färg.)

  1. Tack! Gult blev det. Såg nu att jag tog fel bild! Ska genast byta till den jag tänkt- En med apelsiner och inte nisperos. Tog fel bild. De flesta av Lars Lerins tavlor skulla jag gärna vilja ha- Men det är få som är till salu. Men en gång så….

 7. En härlig blandning av gult och gult är definitivt inte fult! Lars Lenins tavla är helt underbar! Vilka fantastiska resor du gjort!
  Kram

  1. Tack! Ja, det blev en snabbresa i gult och många resor har det blivit genom åren. Både yttre och inre.
   Lars Lerin är en favorit och ofta har hans målniingar gult i sig på något sätt. Inger hopp också.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Lars Lerin är en favorit och i många av hans målningar finns gult med på olika sätt. Gläder mig åt ett nytt besök där till första advent. Resejobb väntar.

 8. Men hallå, planerat att gifta er, blev det inget bröllop??? Jorden-runt-resa, jo jag tackar. Vilka minnen ni har i bagaget, fantastiskt. Och gula färgen, den vackra om du frågar mig, den har du lyckats finna på både väntade och oväntade ställen. Håller dock med om gula kläder, kan vara lite svåra att bära upp. Kvällskram från pörtet

  1. Jodå, det blev bröllop. Men det hängde på håret eftersom vi blev ett och ett halvt dygn försenade från Hawaii för att det plan vi skulle vidare med inte kom från Vancover i Canada. Puh!!! Vi hade en båt att passa på Fidji för att gifta oss på denna strand. Nervöst! Minst sagt. Härliga minnen! Och lite nervöst att vi skulle missat det hela. Gul färg kan vara så fin men det enda klädesplagg jag haft i gult är denna sidenklänning. Och den används fortfarande ibland sommartid.
   Kram från mig i soffan.

 9. Återigen, helt fantastiskt fina bilder till temat. Att ta med ett akvarell av Lars Lerin var ett genidrag. Tavlan är helt otroligt bra! Gruppbilden med “The Beijing Ladies” måste ju bara bli min favorit, eller vad säger du;-) Du och din man framför guldmålningen av Kinesiska muren är häftigt att se. Målningen är ju helt underbar!
  Åsså ni två på stranden är ju så romantiskt och fint:-)
  Sista bilden bara njuter jag av, så himla vackert.

  PS. Att jag inte kommenterade de fina apelsinerna beror på att jag anser att de är orange och inte gult;-) DS.

  1. Tack! Jag detblev en resa i gult. Vad gäller apelsinerna är jag helt enig. Hade av misstag från början lagt in en bild av nisperos och de var gula. Men jag bytte bild. Här får de ändå vara med som en nyans av gult….Ja, lite långsökt är det.
   Lars Lein är en favorit och han har ofta med gult i sina bilder. Ser fram emot ett nytt besök där i början av december. Nytt resejobb väntar.
   Och visst är vi snygga här på fotbolls VM 2007. Spännande match. Kul var att även kineserna hejade på Sverige. Sista bilden är en av några farvortiter och troligen blir det inga fler solnedgångar här på stranden.

 10. En härlig samling gula foton från många hörn av vår värld!
  Gult lyser verkligen upp tillvaron – så njutbart att se.
  Behövs sådan njutning nu i denna mörka årstid.

 11. Att gult skulle vara fult är väldigt orättvist att säga om den färgen – jag tycker att gult är glatt! Gillar att du har en massa gula hus där på första bilden med dom gula löven – blev liksom pricken över i 🙂

  Härlig tolkning! Fast jag tycker nog att apelsiner är orangea… Citroner är gula (i alla fall när dom mognat 😉 ). Men färg kan vara svårt, gult/orange, blått/turkos… Inte alls så självklart alla gånger 🙂

  Ha en fin dag – ser ut att bli helt kanooon idag!

  1. Tack! Visst lyser gult upp på många sätt. Men det är ingen färg jag direkt har på mina kläder. Jag är tämligen gul sså det skulle bli väl gult. Från början hade jag här tagit med en bild av nisperos, tog fel, så jag bytte den. Kan instämma i att de flesta apelsiner är mer orange. Å andra sidan kan orange ibland tolkas som en nyans av gult om “rödheten” ökar.
   Hoppas du är än bättre idag.
   Och visst ser det ut att bli en riktigt fin dag.
   Ha det så bra du kan.

 12. Så fina bilder från olika platser på jorden! Den sista bilden blir nog min favorit! Så fin bild när ni går i sanden och den gula klänningen är verkligen vacker!

  1. Tack!Det fick bli en arkivbildsresa i gult. Och många fina minnen hänger med här. Vår vigsel på Fidji,på stranden där i solnedgången är ett speciellt minne. Och klänningen finns kvar. Använder den sommartid och tycker om den.

 13. Härligt att se ditt gul tolkande o snygg klänning 🙂 gul är en färg jag gillar 🙂 tack för fina bilder o ha en fin dag kram

  1. Tack! Här fick det bli arkivbilder denna gång men det finns en del där att ta av. Den gula sidenklänningen är nog det enda gula plagg jag haft men den hänger med än idag. Så sval och skön sommartid.
   önskar dig också en fin dag.

 14. Hej Ditte!
  Vilka fantastiska bilder! Otroligt vackra! Gult är vackert men tror inte jag haft nåt gult plagg…Ingrid sydde gula blusar i egen design när hon var 14 år. Till hela byn nästan 🙂 Så började sykarriären 😀
  Mitt fågelbärsträd utanför har nog aldrig haft så gula blad som i år. Vägrar släppa bladen 🙂
  Gul på spanska heter ju amarillo, fint ord.
  Kram P ♥♥

  1. Stort tack! Och från arkivet denna gång. Vad gäller gula plagg har jag nog bara haft denna sidenklänning och den hänger fortfarande med sommartid. Gult är inte direkt min färg i garderoben. Kul med allt Ingrid sydde. Hon var verkligen bra på det.
   Amarillo har jag lärt mig. Och färgerna kan jag. Kämpar på med spanskan och visst går det framåt.
   Fint att du har ditt fågelbärsträd att titta på. Piggar ju upp.
   Stor kram! Saknar dig här.

 15. Så fina bilder! Och gult piggar verkligen upp nu när det är novembergrått här i Sverige!
  Och bilden på dig och B är så fin!
  Stor kram

  1. Tack! Visst kan gult pigga upp! Särskilt behövligt nu hemma kan jag tänka.
   Stor kram och trevlig onsdag.

 16. Intressant inlägg med fina tolkningar av gult! Jag visste faktiskt inte att gult mer räknas som ett färgområde än en färg.

  Så roligt att din speciella klänning kom med här som exempel! Mycket fin; jag förstår att du har den kvar. Dessutom tillsammans med så fina minnen.

  Bilden på solnedgången i Thailand är nog en av de vackraste solnedgångsbilder jag sett! Du är fantastisk på att fotografera.

  Stor kram!

  1. Tack!Gult blev det och i olika varianter. Klänning hade jag ingen utan den köptes på Hawaii och visade sig vara bra då och även nu. Den används sommartid. Och siden är alltid gångbart-
   Bilden på solnedgången i Thailand är en favorit och förblir ett fint minne för jag kommer nog inte dit igen Men minnen kan en ha och ta med sig.
   Stor kram!

  1. Trevligt att du följde med. Jag tycker också resan i gult blev bra och minnenas arkiv finns ju till hands.
   Ha dte fint du också.

 17. Underbart att läsa om dina resor och se bilder från dessa. Lars Lerin som är en fantastisk ljusmålare och person (av det jag sett och lyssnat) härligt att se. Gult ger en inte sorg utan glädje och att ha ett talesätt, gult är fult är konstigt.

  1. Tack! Trevligt att du följde med på den gula resan. Visst är gult en fin färg och den lyser då upp och på olika sätt.Lars Lerin är en favorit och jag har förmånen att i början av december på nytt besöka Sandgrund. Och just hult har han på olika sätt ganska ofta med i sina tavlor.

 18. Jättemånga fina gula tolkningar, som lokalpatriot gillar jag den första bilden mest. Måste åka in till stan och fota snart, det var länge sen, tack för inspirationen. Synd att inte Zlatan själv ställde upp på bilden men han är väl lite divig 🙂

  1. Tack! Jag gillar också första bilden. Lite stämning i den. Både löven, de gula husen och några av mina “kära”. Jag tyckte ändå jag bar upp tröja nr 10 bra. Och på dne här tiden var inte Mr Z så “stor” som han blivit.

 19. Heisann, personlig og spennende innlegg, Ditte. Lars Lerin kan dette med farver og akvarel, er så fascinert av verkene hans!
  Flott tema å lage en rieserute… nå må jeg også gå… høres av om en uke …

  1. God kväll! Tack? Lars Lerin är en stor favorit och ljuset i hans målningar är fantastiskt . Ofta ingår gult i målningarna. En gul resa kändes bra och reser gör jag gärna. Ha det gott!

 20. Underbar bild på barnbarnen. Tänker mig den som en tavla. Och Lars Lerin sen – han är ju bara så fantastisk. Du är fin i den gula klänningen – själv har jag inte ett enda gult plagg i min garderob och har aldrig haft. Inga rosa heller.
  Kram från Ingrid

  1. Bilden här på klara kyrkogård av barnbarn och dotter blev en fin höstbild. Vad gäller plagg så har jag inga rosa och denna gula sidenklänning är det enda plagg jag har i gult. Men klänningen använder jag fortfarande sommartid och tycker om den. Visst är Lars Lerin fantastisk och jag har förmånen att besöka honom snart igen, tredje gången i år. Så roligt! Och han byter ju tavlor så det är ofta flera nya.
   Ha det gott!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *