Stockholm

Vårdag i Stockholm – På gång tillsammans med blommor, färg och detaljer

Igår var det vår i Stockholm. I alla fall upplevde jag det så. På förmiddagen hade jag ett läkarbesök på Östermalm så det blev en bussresa dit som var helt trängselfri. (Åtta personer i en  sto r”ledbuss) Men jag var ute i så god tid att personalen i receptionen inte ville ha mig i väntrummet utan föreslog en promenad innan det var dags för min tid. Och inte alls mig emot. Läkarbesöket avlöpte bra och jag var sedan beredd att ta mig an denna vårdag.

Stockholm. Karlavägen. En skön vårdag med vår och grönska i både luften och på markenInnan läkarbesöket hade jag 40 minuter till goda. Så jag var verkligen i god tid. Tog en promenad i allén längs Karlavägen. Här noterande jag att gräsmattorna började anta viss grön färg. En skön vårdag var det.

En vårdag var det

och promenaden jag tog innan läkarbesöket vittnade om det. Jag gick genom allén på Karlavägen fram till Karlaplan och där hade man ordnat med festliga påskplanteringar i krukorna som var utplacerade. Vackert och uppiggande.

Stockholm. Karlaplan. Färgglada blommor piggade upp denna vårdag lite extra. Färgglada påskplanteringar på Karlaplan piggade upp denna vårdag lite extra.

Karlaplan. Fint med blomarrangemangen för trots denna vårdag ser det ändå lite kalt ut. Men om någon månad när  träden är  gröna och vattnet i fontänen dansar så blir känslan en helt annan.

Stannade på vägen tillbaka till vid några av bostadshusen här- Så roligt att se alla detaljer. Många av dessa byggnader är från mitten och slutet  av 1800-talet. Och när man historiskt flyttar sig tillbaka så var Östermalm, som då hette Ladugårdslandet ett smutsigt och fattigt område. Stora likheter fanns mellan Östermalm och Södermalm och så fram till slutet av 1800-talet.

Pampiga portaler. Denna från 1897. Rena ungdomen om jag jämför med många av portalerna i Gamla stan. Men det behöver man ju inte göra. 

Flera balkonger av olika slag såg jag. En del med fler detaljer än andra. 

Någon brådska hem till Söder hade jag inte utan bestämde mig för att efter läkarbesöket strosa längs Strandvägen tillbaka in mot till City och även göra en lite avstickare till “blå porten” på andra sidan Djurgårdsbron. (Mer om den sträckan har jag berättat om här  i Stockholmspromenad mot City.

Blå porten kallas också Djurgårdsportalen eller Lusthusportalen är tillverkad i gjutjärn och kom på plats i mitten av 1800-talet.  Detta är den enda bevarade portkonstruktion som finns kvar idag som leder in till Djurgården. Den är både väldigt blå och pampig. 

Stockholm. Djurgården. En vacker vårdag med vackra blommor som kommit upp. Till en vacker vårdag hör vårblommor. Och flera hade kommit upp här i slänten ner mot Djurgårdsbrunnsviken.

Vackra vårblommor som också växer i slänten mot Djurgårdsbrunnsviken. (Vet någon vad de heter?)

Längs Strandvägen

Efter en snabbvisit på Djurgården går jag tillbaka över Djurgårdsbron och följer Strandvägen in mot City.

 Vattnet på den här sidan bron,den västra, heter viken Ladugårdslandsviken.( En del av Östersjön) Och namnet kvarstår sedan Östermalm förr hette Ladugårdslandet. Här ligger trampbåtarna och väntar på sina hyresgäster. Snart är det dags.  

Jag har fullt upp med att se mig omkring och känner mig stundtals som en uggla där huvudet vrids åt alla håll. Men efter alla besök i Gamla stan har jag tränat mig på att se både upp och ner.

De flesta huse här längs Strandvägen, Stockholms “paradgata”, är från sekelskiftet 1800-1900 talet. Just här tittade jag extra på våningen högst upp med både  balkong och ett torn. Kanske sträcker våningen också en bit till vänster. Kan tänka mig den enorma takhöjden där under det gröna koppartaket.

Detaljrika hus. Finns så mycket att se om man blickar uppåt.

En hel del att se längs kajen på Strandvägen är det också. Här ligger caféer, barer och restauranger sida vid sida och “vårbruket” är i gång.

Stockholm. Strandvägen.. Denna vackra vårdag kommer att locka många till stadens uteserveringar. Här verkar vårbruket vara klart och man inväntar sina gäster. Jag passerar ganska tidigt, redan strax efter 11 så ännu lyser gästerna med sin frånvaro. Men de kommer. Denna vackra vårdag i Stockholm, tillika fredag, kommer att locka ut många.

På grannserveringen pågår vårbruket och här kommer de nog snart att öppna för besökare. 

 

 

42 svar på ”Vårdag i Stockholm – På gång tillsammans med blommor, färg och detaljer”

 1. Visst är Våren här nu, det vittnar dina fina bilder om med blommorna. Tänk att jag badade i Karlaplans fontänen när vi bodde där, naturligtvis var jag liten och kunde rakt över utan att drunkna hihihi

  1. En skön vårdag var det och en fin promenad blev det längs Strandvägen och även längs allén till Karlavägen. Ler när jag läser att du badat i Karlaplansfontänen. Trpr många barn har gjort det. Jag har också badat där men med skum i.Då var det studenttider och året var för min del 1968. Numer brukar man ta bort fontänen när studenttider närmar sig och ibland har man även tappat ur vattnet.

  1. En skön vårdag och jag strosar i lugn takt och njuter av blommor och vatten. Trevligt att du gick med.

   1. För mig är det ljusgula krokus, jag har sådana under äppelträdet =)Härlig promenad du fick både före och efter läkarbesöket. Just nu regnar det här.

    1. Aha! Tack för detta! Nu har jag lärt mig det. Hade inte sett dem tidigare. Och skönt igår att strosa på stan och möta våren med blommor och vackert väder.
     En fin dag idag också. Men några moln har vi haft och lite blåst.

 2. Bekanta miljöer för en som har turistat en del i huvudstaden. Vackert, ja, det är på så många platser, mycket tack vare allt vatten.
  Gott att läkaren var nöjd!
  Har en tandläkartid på onsdag morgon. Funderar på om jag ska storhandla till påsk före tandläkarbesöket. Känns ganska så tryggt att vara extra tidigt ute i dessa tider. Kram!

  1. Förstår att du känner igen dig. Och finns det vatten runt så förhöjer det mycket. Vatten och sol är en bra kombination.
   Läkarbesöket gick fint och sedan kunde jag njuta av en skön vårdag längs Strandvägen och en sväng över Djurgårdsbron.
   Vi handlar nog på tisdag eller onsdag och här är det sällan trångt. Mest folk är det på morgonen när alla pensionärer hänger på låset så vi väntar till mitt på dagen då det är lugnt. Folk på vår lokala ICA är väldigt mån om avstånd så där är det tryggt att handla.
   Kanske är det annorlunda i din butik. Det varierar ju verkligen hur det är
   Kram och trevlig lördag

 3. Vilken härlig promenad det blev och så skönt att läkarbesöket gick bra. I fontänen på Karlaplan har jag badat en gång i forntiden. En ungdomssynd som väl är preskriberad nu 😉 Min mammas faster bodde på Banérgatan och det var alltid praktiskt att sova över hos henne när jag var i Stockholm. Blå porten är verkligen vacker och jag ser att himlens färg tyder på fint väder hos er. Här är det gråmulet och regn så vårkänslan som fanns i går känns inte alls i dag.

  Kram och god lördag!

  1. En skön dag i en vacker stad som verkligen var vårlik. Jodå, jag har också badat här en gång i tiden och då hade någon hällt en flaska badskum i det hela så det löddrade rejält. Nu stänger man av fontänen i studenttider…Ja, våra ungdomssynder måtte vara preskriberade.
   När jag ändå var nära blev det en sväng genom Blå porten bara för att det var vår i luften.
   Fint här idag också men ingen direkt värme här uppe på balkongen på 6 trappor.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 4. Härligt se bilder från vår vackra huvudstad.
  Så mycket trevligare när man ser lite blommor.
  Grått hos oss idag och inga blommor ännu.
  Men en del grönt kikar upp i rabatten genom granriset.
  Fortsatt trevlig lördag.

  1. Här är så fint och nu alla blommor i krukor och i naturen gör mycket till.
   Fint här idag också men ett och annat moln har seglat förbi.
   Fint att lite grönt kikar fram. Känns hoppfullt.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt lördag.

 5. Men passade du inte på att gå förbi Floras kulle när du var i trakten??? Jag har inte varit där än i år, men det är ett måste. Får nog skynda, blommorna kan ta slut …

  1. Floras kulle blir det nästa vecka när jag ska åt det hållet.Brukar ta mig hit några gånger varje vår. Nu var jag i vid Radiohuset så då kändes en titt till Karlaplan före läkarbesöket och sedan över Djurgårdsbron och Strandvägen längs vattnet på vägen hem. Skön vårkänsla var det.

 6. Tack för mysig promenad och fina bilder.
  Vi grillade tidigt och åt ute i kuvösen innan solen försvann.
  Blå porten har jag aldrig sett. Däremot parkerade vi nere vid Strandvägen när sonen vaktade slottet 1992. Tog hur många bilder som helst , dock försvann rullen vid hanteringen så jag har inga foton från det minnet.
  Testade mig häromdagen, då jag känt mig lite risig. Tack o lov så var provet negativt.
  Många kramar med en önskan om en trevlig helg.

  1. Jättetrevligt att du gick med. Ser fram emot när vi kan ses. Så fint att ni kunde grilla och sitta ute i “kuvösen” innan solen försvann.
   Vad synd att bilderna försvann från vaktavlösningen. Men du har minnena kvar .
   Skönt att ditt test var negativt- Hoppas du snart få din spruta.
   Många karmar från oss och vi önskar dig en fin helg.

 7. Verkligen vårligt och vårlikt 😀 Skönt att vården inte vill ha besökare alltför länge i väntrummet. Så blev det med mig första gången till Fysrehab, då jag var i alltför god tid, de ville att jag skulle gå ut en stund.
  Jag kan tänka mig att jag finner vårblommor i slänten vid älva också, men har inte varit där just nu. Vi har haft några regniga dagar, så jag väntar på solsken!
  Tack för denna promenaden och att du var godkänd hos läkaren!
  Trevlig kväll till dig och här har jag satt in en lergryta i ugnen, det ska bli gott.
  Stor kram!

  1. Det var verkligen en skön vårdag och Stockholm blommade upp med många fina planteringar. Och en del blommor fanns också ute på Djurgården men deä blev det bara en kort visit.
   Jag var i väldigt god tid så det blev fint med en promenad innan.
   Vädret kan en ju inte påverka men säkert kommer soliga dagar till dig också.
   Jag tycker vården är bra och är tacksam för det.
   Önskar dig en fin kväll och en god middag.
   Stor kram

 8. Skönt att det gick bra hos läkaren.
  Vad härligt att äntligen våren känns nära för er, det har varit en lång längtan, men nu är den där.
  Karlavägen och Karlaplan, kända platser för mig. Roligt att återse.
  Baren/caféet på näst sista bilden har jag besökt, tror jag, om alla inte ser likadana ut.
  Trevlig lördagskväll!

  1. Tack, det gick bra. Och jag är så glad för vår svenska sjukvård. Har fungerat så bra för mig. Men jag vet att det kan variera en del En riktigt skön vårdag blev det och jag tog den till vara. Var ett tag sedan jag nu var vid Karlavägen och Karlaplan. Fint att komma hit nu och se de fina planteringarna inför påsk.
   Längs Strandvägen höll man på med vårbruket och i ordningsställandet men några var redan klara och väntade på fredagsgästerna.
   Önskar dig också en fin kväll.

 9. 8 passagerare i en sådan stor buss är precis lagom i dessa tider.
  Har själv tagit “vagnen” istället för bussen sista två veckorna då det varit mindre passagerare där men igår var det “knökat” igen, kanske blir bussen nästa vecka iallafall.

  Fina vårbilder du lade ut här. man ser ju fram emot all grönska nu, det piggar ju upp.

  Ha en skön lördagskväll.

  1. Denna buss har jag 8 minuter hemifrån och den går var tionde minut så dte bidrar till att det är få ombord. Och jag åker ju utanför rusningstrafik. Å andra sidan kan rusningen här på bussen innebära 20-25 passagerare.
   Igår och även idag har det varit fina vårdagar här och jag tar dem till vara.
   Och visst piggar blommor och grönska upp.
   Önskar också dig och fru Guldkrycka en fin kväll.

 10. Vilken härlig vårpromenad på Östermalm. Å blåsippor upptäckte du också, liksom de små gula sakerna som kanske är tussilagon. Å som vanligt är du och jag inte direkt skärpta vad gäller blommor;-) Så ingen aning vilken “ras” blommorna är, men de liknar påskliljor;-)

  1. Nu skulle jag ju “utsocknes” och lika bra då att titta runt. De små gula “sakerna” på Djurgården berättade Lilla Syster var ljusgula krokus. Så nu kan vi det. Nej, blommor är ju inte vår starkaste gren. Menvisst gör vi ändå små framsteg.

 11. Blå Porten är verkligen mäktig. Vilken underbar färgnyans.
  Här börjar det också komma fram lite vårblommor, väldigt efterlängtat med lite färg nu när träden fortfarande är kala.

  1. När jag passerade Djurgårdsbron kunde jag inte låta bli att gå över till Djurgården och sedan gå genom Blå porten för den lyste så välkomnande. Och denna dag var den verkligen blå.
   Och visst är det skönt att våren är på ingång både hos dig och hos oss i Stockholm.

 12. Kända och vackra kvarter! Yngsta sonen hyr ju i andra hand alldeles i närheten av Karlaplan, Grevgatan minsann, få se hur länge de blir kvar där. Underbara bilder, inte minst på vårblommorna, de gula ser ut som krokus?
  Ha det fortsatt gott!

  1. Vad roligt att yngste sonen bor nära Karlaplan och detta är ju väldigt trevliga kvarter. Minns när jag 1968 i samband med studentfirande badad ei fontänen här med vänner. Någon hade med en flaska skumbad så det löddrade rejält. Men det borde vara preskriberat. Numer vet jag att man brukar stänga av vattnet och ibland tappa ur vattnet i studenttider. På förekommen anledning.
   Så skön vårkänsla igår.
   Kram

 13. Skönt att allt var okej med dig. Sen fick du några fina promenader “på köpet” Kan känna en viss avund när jag går och harvar här på samma små byvägar som ännu är leriga och blöta och utsikterna är obefintliga. Men det kommer bättre tider, och det är en fröjd att dagligen få följa dina strövtåg.
  Kram

  1. Lite allmän genomgång är bra och i en annan del av stan så det blev lite andra områden att traska runt i. Men det gör jag så gärna. Jag tycker du brukar ta oss med på så fina strövtåg i dina trakter och tycker verkligen om att gå med. Visst är det bra att vi kan del med oss av det vi har helt nära och på så sätt får vi ju både se och uppleva en hel del av varandras vardag.
   Och mycket av Stockholm känner du ju till under det att jag är obevandrad i dina trakter. Jo, jag har vart där för länge sen över en helg. Men dte räknas nästa inte. Men fint var det.
   Kram och tankar till dig.

 14. Gomorron Ditte!
  Jag har följt dig på turerna du gjort i dina senaste inlägg!
  Med vårlig blomprakt, fina detaljer och trevligt mycket annat. Bl .annat hus som jag tycker om att se , ibland gör jag huspromenader 🙂
  Underbart!
  Gott att läkarbesöket gick fint
  Här i Karlslad ser det ut som solen och gråa molnen tävla lite om vem som ska få vara mest synlig just nu. I går regn.
  Stor kram och ha en fin söndag!
  Hälsa B

  1. Gomorron!
   Alltid trevligt att du är med. Och en del gott och blandat har det blivit under mina utevistelser. Och visst är dte roligt att se på hus, både helheter och detaljer.
   Idag är det mulet här också men kan tänka mig att solen behöver en paus.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Stor kram från oss.

  1. En riktigt skön vårdag var det och inte alls dumt här med en extra runda.
   Idag lyser solen med sin frånvaro och det är mer grått. Men den kanske vilar sig i form.
   Men en bra dag blir det ju ändå.
   Önskar dig en fin söndag.

 15. Smart personal som tvingade dig ut i det vackra vårvädret! Det gäller att ta vara på de stunder som bjuds. Dagen verkar mycket lovande här. Våren knackar hårdare och hårdare på Kung Bores dörr. Snar är han helt borta!
  Kram

  1. Jadå! Jag var ju i väldigt god tid och onödigt att ha många i väntrummet. Och promenader gillar jag ju.
   Och dessa vackra vårdagar tar jag mig gärna både ut och an.
   Skönt att det är lovande hos dig idag bara att njuta. Här vilar sig nu det vackra vädret och lite regn och grå moln har tagit över.
   Kram och trevlig söndag.

 16. Det är härligt när man känner att våren är på väg. Jag älskar gula vårblommor. Det lyser upp både omgivning och humör. Vilken otroligt tjusig balkong du visar. Nästan lite synd att inte användarna kan se de tjusiga detaljerna på undersidan. Kram

  1. Det var verkligen en skön dag och våren kändes i luften. Visst är det fint med gula vårblommor och kanske har man satsat lite extra på dem här i planteringarna.
   Jag tycker att det är så roligt att i lugn takt strosa längs Strandvägen och se dessa tyusiga hus med många detaljer. Svårt idag att tänka sig att detta “Ladugårdsgärde” verkligen var slumområde i början och mitten av 1800-talet- Men sedan fick ett uppsving till ett elegant område vid sekelskiftet 18-1900-talet.
   Kram och trevlig söndag.

 17. Det är nästan alltid intressant att ta sig tid att studera detaljer. Precis som det är att ta in helheten. Härligt att se vårtecken denna lite ovissa tid. Undra varför den heter Blå porten? 😉
  Kram

  1. Den hette från början Djurgårdsportalen och Lusthusportalen och var då av trä- Troligen inte blå- Men när järnportalen kom till på 1800- talet målades den blå och därav lär namnet komma. En skön vårdag var det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *