Stockholm

Stockholmspromenad mot City- Från Djurgården längs Strandvägen

Vi  fortsätter vår Stockholmspromenad in mot City och lämnar Rosendals trädgård ute på Djurgården, Kungliga Djurgården, en del av nationalstadsparken,  bakom oss. Och precis som namnet antyder har det funnits vilda djur här ute. På 1500- talet var detta område kungliga jaktmarker och inte alls en park för allmänheten.  (Mer om detta och Djurgården finns att läsa i länken)

Vi fortsätter vår Stockholmspromenad in mot City längs vattnet i Djurgårdsbrunnskanalen. Vi fortsätter vår Stockholmspromenad längs Djurgårdsbrunnsviken som är en del av Saltsjön/Östersjönoch är 2 km lång. Och  det var här var under sommar OS i Stockholm 1912 som si, och roddtävlingarna ägde rum.

Stockholmspromenad

Stockholm är uppdelad i 21  olika stadsdelar och som sig är grupperade i fyra stadsdelsområden; Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. Och idag rör vi oss på Östermalm som i sig består av Djurgården,  Östermalm samt Gärdet, Hjorthagen som på kartan ligger längst norrut.

Vi promenerar på Östermalm och går  längs vattnet från Rosendals trädgård  till Nybroplan.

Här vid strandkanten och statyn ” Kvinnan i fredsarbetet”  stannar vi till en stund och slår oss ner på bänkarna. Och framför oss, på andra sidan vattnet har vi också  Diplomatstaden. Det område i Stockholm där många av de största ambassaderna ligger.

En Stockholmspromenad kan innehålla mycket av det mesta. Natur eller stadsmiljö. Eller kanske båda. En Stockholmspromenad kan innehålla lite av varje. Här finns mycket av det mesta tillgängligt och det är lätt att välja både stadsmiljö och natur. Här blickar “Kvinnan i fredsarbete” ut över vattnet och Diplomatstaden. 

Statyn, är gjord av Peter Linde och  har tillkommit i samarbete med Kungliga Djurgårsförvaltningen. Initiativtagare till den var föreningen Svenska Läkare mot Kärnvapen.  Den ska påminna om oss om alla kända och okända kvinnor  och hon manar till fred och nedrustning på vår jord. En värld utan krig och våld.

Ett par sothönor vill hälsa men gör det lite på avstånd. Kul att se deras “nickningar” med huvudet när de simmar.

Även ett “par i svan” vill hälsa.

Blå porten

Vi närmar oss de praktfulla grindarna, “Blå porten” – Djurgårdsporten, med det kungliga emblemet. Portar som leder in/ut  till Kungliga Djurgården vid Djurgårdsvägen helt nära Djurgårdsbron. Portalen är utfärd i gjutjärn och överst är kung Oscar 1:s namn. Två kronhjortar vittnar om att detta varit kungliga jaktmarker. Den här porten blev uppsatt 1849 men långt tidigare fanns fanns en annan Blå port. Det var en träport som kom till på 1600-talet och fanns en bit härifrån. Syftet med den porten var först och främst avsedd för att stänga “Wägen till Stora Slätten,” idag Djurgårdsvägen .För innanför var ju de kungliga jaktmarkerna. Grinden kallades först för “Lusthusporten ” och det kom sig av att drottning kristina alldeles bredvid hade ett lusthus. (Typ sommarstuga) Eftersom hon var road av jakt kunde hon sitta här och titta på olika arrangerade jaktföreställningar där man bl.a. hetsade olika djur i kamp mot varandra.

Vi lämnade Djurgården genom Blå porten och fortsatte vår Stockholmspromenad över Djurgårdsbron och längs StrandvägenVi lämnade Djurgården genom “Blå porten” och fortsatte vår Stockholmspromenad över Djurgårdsbron och längs Strandvägen.

Djurgårdsbron

Djurgårdsbron byggdes i samband med den stora Stockholmsutställningen 1897 och är tillverkad av Bergsunds mekaniska verkstad på Södermalm. Bron leder ut till Djurgården från Strandvägen på andra sidan brofästet och Narvavägen rakt norr ut. Bron är byggd i järn och smyckad med kolonner i granit med motiv av fornnordiska gudar.

Räcket på bron är tillverkat av järn och på Brevens bruk i Närke med motiv av stiliserade växter.

Vi står en stund på bron och minns Lasse Åberg och filmen SOS Segelsällskapsresan. Det var härifrån “kaninen” Lasse Åberg hamnade på sopbåten och senare ute i Stockholms skärgård.

Vi står och blickar västerut mot Nybroviken och Strandvägen. Och ner till vänster ligger restaurang “Strandbryggan”.

 

Vår Stockholmspromenad går vidare

Vi är på Östermalm och när man står här idag är det en märklig känsla att tänka sig att detta för ett par hundra år sedan hette Ladugårdsgärde och var både ett fattigt och eländigt område. Ett område som hade mycket gemensamt med Södermalm vad gällde detta. Något man idag inte tänker på. Och det var inte förrän i slutet av 1800-talet som namnet Ladugårdsgärde ansågs opassande och blev utbytt mot Östermalm. I samband med detta började man också bygga fem-våningshus och rusta upp den slum som varit.

Spårvagnar och bussar går längs Strandvägen från olika delar av  City och ut till Djurgården.

Vi går in mot City längs Strandvägen, en 900 meter lång gata längs Nybroviken. Snarare en boulevard, byggd 1885, efter fransk inspiration, och med träd i mitten. Tidigare namn på gatan var Ladugårdslands Strandgata och eftersom det hette Ladugårdsgärde här så var namnet passande.  Gatan var då svårframkomlig och husen här var bedrövliga ruckel.

Men i slutet på 1800- talet blev det namnbyte och i samband med uppfräschningen tillkom namnet Strandvägen.  Passade också bra i samband med den stora Stockholmsutställningen som skulle vara 1897

Vår Stockholmspromenad fortsätter längs Strandvägen ännu en bit. Vår Stockholmspromenad längs Strandvägen fortsätter en bit till. Och vi når snart Kungliga Dramatiska teatern/”Dramaten”

Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern grundades 1788 av Gustav III men teatern och operan låg då i “Bollhuset” bredvid slottet. (En sorts idrottslokal, därav namnet) Den nuvarande byggnaden är byggd i vit marmor och invigdes 1908. (Arkitekt är Fredrik Liljekvist)

Nybroplan och “Dramaten.”

 

34 svar på ”Stockholmspromenad mot City- Från Djurgården längs Strandvägen”

 1. Jag förstår att du är en påläst och populär guide, för du berättar så intressant om olika platser. Jag gillar när man får veta lite mer och inte bara det man själv kan läsa sig till. Kram

  1. Tack! Jag har ju samlat fakta under många år och från olika böcker som jag har och tycker det är roligt att förmedla lite när vi ändå är ute och går. Just nu ligger guide/resejobbet nere på det mer fysiska planet men jag har ändå lite uppdrag som jag utför via datorn. Och det är roligt.
   Avvägningen är ju knepig men jag tänker som så att man får väl hoppa över om man tycker det blir för mycket. Jag tycker också det är roligt att läsa lite om bakgrunder när jag tittar in hos andra om det faller sig så att det passar in i bloggskrivarens sammanhang. Jättetrevligt att du gick med.
   Kram och trevlig onsdag.

 2. Intressant att veta och se var roddtävlingarna höll till ,-)
  Statyn ” Kvinnan i fredsarbetet ” var otroligt fin.
  Fint budskap hon sänder ut! Tänk om det kunde bli verklighet!
  Fina bilder,
  Blå porten var ju tjusig, har aldrig sett den, eller faktiskt inte ens hört talas om den ,-)
  Men att de ha jaktföreställningar och hetsade djur i kamp mot varann lät ju för hemskt!
  Räcket i järn över bron var tjusigt.
  Nybroviken och Strandvägen känner jag till ,-)) Har nog sett räcket över bron och tyckt det var vackert för sånt brukar jag lägga märke till, men det var ganska längesedan jag var där.
  Spårvagnar är charmigt!

  Dramaten tjusig men har bara sett den från utsidan, har säkert missat något där.
  Jättefina bilder. Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Roligt att du följde med. Tror hundarna tyckte om att vara härute också.
   En fin promenad var det och det vackra vädret gjorde förstås sitt till- Statyn är ganska ny och passar fint där den står. Budskapet tycker jag också är viktigt. Och hoppas kan man.
   Djurgården har sin historia och den är spännande och här ute fanns det på sin tid djur och det var kungliga jaktmarker. Men idag är det ett härligt område med mycket av det mesta och en fin nationalstadspark-
   Dramaten är spännande och jag gick ofta hit förr. Men det har minskat med åren. Numer blir det 1-2 gånger per år.
   Önskar att du mår bättre.
   Kram

 3. En underbar promenad!
  Jag har varit där många gånger när min son bodde nära, men visste inte all fakta om ställena.
  Tänk vad vackert Stockholm är och vad mycket intressant det finns att se och uppleva.
  Pasg hapus! Glad påsk!

  1. Stockholm har så mycket och det mesta är också väldigt tillgängligt.En väldigt vacker stad är det. Nu åker vi inte kommunalt men en “kommunal” båttur tar vi gärna och att vistas ute är lite annorlunda. Är så glad för att vi kan röra oss fritt . Försiktighet och avstånd gäller förstås.
   Önskar dig också en Glad påsk- För påsk blir det ju.
   Ha det så bra ni kan.

 4. Vilken U N D E R B A R promenad! Vilken S T A D! Vilken G U I D E !!!
  Innerligt tack för turen!

  1. Tack för fina ord. Och det var verkligen en väldigt fin promenad. Vädret gjorde helt klart sitt till.Stockholm är ju en väldigt vacker stad och där så mycket är tillgängligt- Väldigt trevligt att du gick med oss och det gjorde du ju också. Via bloggen.

 5. Att Östermalm tidigare varit ett slumområde hade jag inte en aning om, det var ju intressant. Undrar om alla “de fina” som bor där nu vet om det. 😀

  Så fin kvinnostatyn är!

  1. Jodå, så var det. Väldigt fattigt och mycket sjukdom var det fram till slutet av 1800-talet och det hette ju då Ladugårdsgärde.Och egentligen var ju hela Stockholm med Gamla stan och Söder också fattiga områden med mycket elände.
   Tror nog många i alla fall de från 40+ vet om det. Men det beror kanske på om man är intresserad av ett områdes historia eller inte.
   Kvinnostatyn tycker jag också är fin och just när solen skiner är den extra vacker. budskapet gillar jag också.

 6. Trevligt följa med på promenaden.
  Den sträckan har jag också gått ett antal gånger.
  Precis fått matleverans från Ica, skönt det finns.
  Men man måste beställa i god tid, nästan 1 vecka före.
  I Stockholm verkar det som två veckor innan.

  1. Vad roligt att du känner igen dig och tar en vända hit då och då. Vi tar oss en sväng hit till Rosendals trädgårdar.Så fint här. Även Djurgårdsbrunns värdshus,Waldemarsudde, liksom Blockhusudden och en hel del annat lockar oss också.
   Fint med matleveransen. Vi handlar än så länge själva och det fungerar bra. Vi har många butiker nära så att det blir aldrig trångt- Men hade vi behövt hade det fungerat fint med hemkörning-
   För vår del här i området på Söder, från vår lokala ICA eller Hemköp räcker det med ett par dagar för att få sina varor. Men det kan ju snabbt ändra sig-
   Önskar dig god bättring och en fin påsk

 7. Hej! Ja jag går alltid med dig, du den bästa guiden! Så otroligt kunnig och intressant att höra dig beskriva också. Jag vet ju av erfarenhet. Du gav mig flera fina minnen en sommar.
  Det är klart, Stockholm är stort, finns mycket att traska runt på.
  Här har varit en lika underbar dag igen och det blev balkonghäng och en tur över campingen för att konstatera, att nu kommer de.
  Stor kram! på Dymmelsdagen.

  1. Du är alltid välkommen med och här känner du ju igen dig efter vår promenad för ett par år sedan- Tänkte på dig när jag passerade både gässen och de enorma rhododendronbuskarna. Dock inte i blom ännu.En del kan jag och har ju jobbat en del även i Stockholm och med turister och roligt att förmedla lite på bloggen. Vet att en hel del vandrar med via den. Stockholm är stort så det blir många steg men man får ta det i etapper-
   Fint att du också varit ute längs Vänern och längs campingen. Men jag trodde gästerna där skulle ställa in vistelsen. Men alltså icke.
   Skönt med balkonghäng också. Så blev det här också och en rejäl promenad.
   Stor kram och trevlig kväll.

 8. Man blir ju lite sugen på att bosätta sig i Sthlm , brorsan bor ju där sen många år.
  Men det får väl stanna vid en dröm, vem vet?
  Fint är där iallafall.

  Tackar för denna promenad…mera sådant 🙂

  1. Du kan ju knalla runt här med mig som ett bra alternativ och få en del av Stockholm och samtidigt ha hela Göteborg kvar. Sen har du ju din bror här så kanske blir det ett besök och det är ju alltid trevligt. Och båda städerna är ju fina.
   Kommer mer i morgon.
   Trevlig kväll

 9. Vilken underbar promenad i vackra omgivningar och jag ser att ni fortfarande kan njuta av det fina vädret. Stockholm har verkligen förändrats genom åren och förr slitna och fattiga områden är i dag gräddhyllan. Här blev det också en promenad men lite kortare för hundarna var trötta efter klippningen.

  Kram och god kväll!

  1. Jadå, vackert väder är det. Men man vet ju inte hur länge det består. Visst är det intressant med Östermalm som var rena slummen till slutet av 1800-taletoch som sedan verkligen gjort en “klassresa”. En rejäl sådan. Och förr var ju hela stan ganska slummig. Gamla stan inte minst. Ohc det var ju där staden var.
   Kan förstå att hundarna var trötta så att promenaden inte var vad de mest längtade efter.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Konstigt nog visste jag att dagens fashionabla Östermalm var ett slumområde. Svårt att föreställa sig idag med pampiga Strandvägen.
  “Kvinnan i fredsarbete” har jag faktiskt aldrig uppmärksammat, men vilken läcker staty. Åsså kunde jag ju inte låta bli att lägga märke till Tvillingarnas, baren/restaurangen sid sidan av bron. Det stället har ju funnits i decennier, och det verkar vara kvar fast med ett nytt namn nu “Strandbryggan”.

  1. Östermalm har ju i stora delar gjort en verklig klassresa. Och alla stadsdelarna var ju sunkiga med mycket smuts och sjukdomar. Kul att du visste att det var slummigt på Östermalm för det är nog en hel del som inte vet det.
   Visst är statyn fin och den har ju inte funnits så länge. Men titta här nästa gång så ser du den. Nu heter “Tvillingarnas” Strandbryggan och tror den gjort det ett par år. Tvillingarnas var vi på en del förr men vad gäller Strandbryggan har vi varit där bara ett par gånger.( Tycker prisnivån är väl hög.)

 11. Hej, nu känner jag verkligen igen mig i dina Stockholmsbilder. Så här i efterhand kan jag tycka att jag var väldigt priviligerad som hade förmånen att få jobba mitt i smeten vid Norrmalmstorg under många år, Nära till allt! Vi samlades ofta under säsongen till brännbollsspel ute på Djurgården efter jobbet. Eller tog pubrundor på uteserveringarna. Ja det var tider. Och visst är det märkligt att det var kungliga jaktmarker här ute…Så lyckat att man bevarat Djurgårdsatmosfären till allas gagn och glädje. Dock utan jakten…
  Kanske dags att önska en skön påskhelg till er, under rådande läge så blir det hemma-helg även för ert vidkommande. Men vad gör väl det, ni bor ju i vackraste huvudstaden, och du har hittat vartenda smultronställe så det är bara att välja! Kram

  1. Vad roligt att du känner igen dig i mina Stockholmsbilder. Och ett perfekt läge att jobba så centralt som på Norrmalmstorg. Kan tänka mig att det blev många turer till och från Djurgården och en del besök på pubar. Gott om uteserveringar är det än idag. Djurgården är idag, tack och lov, tillgängligt för alla och många kan ta sig hit. Och jakten klarar vi oss utan .
   Visst blir vi hemma i påsk men vi hoppas på fint väder så vi kan ta oss an promenader. Kanske blir det några nya smultronställen att upptäcka. Tror det finns en del kvar.
   En annorlunda påsk blir det förvisso. Men påsk blir det ju ändå.
   Önskar att du också får en fin påsk. Och du har ju dina fyrbenta vänner som muntrar upp.
   Kram

 12. Vilken fin promenad.
  På 80-talet läste jag etnolog i Villa Lusthusporten eller Wicanderska villan som den också kallades. Huset donerades 1940 till stiftelsen Nordiska museet. Institutet för folklivsforskning var placerat i huset fram till 2015 när Nordiska museets ledning flyttade till museibyggnaden. Villa Lusthusporten är ett statligt byggnadsminne. Vi är några som läste tillsammans som fortfarande träffas och då gör vi det helst på restaurang Blå Porten som nu pga av ombyggnad har varit stäng i en hel evighet.

  1. Det var det! Och vädret var verkligen också fint. Vad roligt att du läste etnologi här i Wicanderska villan. Och den har ju sin historia. Restaurang Blå Porten har vi besökt mycket förr under årens lopp. Ohc när det är klart med ombygget så får vi ta en ny vända. Kan förstå att Blå Porten är en naturlig mötesplats för er.
   Kram

 13. Du är som en levande historiebok, och jag bara bugar och tackar!
  Blå porten… jösses, har aldrig tänkt på att jag under flera flera år har sprungit Tjejmilen och då igenom denna port, men jag känner inte igen den, galet va, men omgivningarna är väldigt bekanta!
  Kronhjortarna är ju otroligt vackra däruppe på porten. Nu ser jag fram emot att se den i verkligheten i sommar hoppas jag!
  Tack för den informativa och vackra promenaden i vår fina stad!
  Kram

  1. Tack! Ja, än hänger “tanten” med. Hon är ganska seg. Och lite historia så här i mindre omfång kan bloggen få bjuda på. Tror inte du haft tid att under Tjejmilen titta på “Blå porten” här. Men kommer du privat hit, utan att vara på språng, så titta gärna närmare både på den och på Djurgårdsbron med sina detaljer på granitpelarna. Sedan finns ju också restaurang Blå Porten, nästan vid ABBA museet. Mne dne har varit stängd länge p.g.a. ombyggnad.
   Kul att du hängde med på rundan.
   kram

  1. Tack för tipset! Nej då, jag har en hel del kvar vad gäller Rosendals slott. Har varit där men det var för länge sedan och tar gärna en guidad tur här igen när det blir möjligt. Ska genast läsa ditt inlägg.

 14. En härlig promenad igen! Haha! Jag tänkte på Lasse Å och kaninen som ramlade ned från bron redan innan jag läste texten. Älskar den scenen, och första gången man såg den blev man verkligen överraskad 😀

  I år ses vi inte vid Blåkulla, men vi önskar båda Glad Påsk till dig och Mr B! 🙂
  Kram

  1. Vi passar på att gå och gå – just som klockan. Och i det fina vädret som varit så gör vi det mer än gärna. Ja, vi går även när det är mulet. Tänker varje gång vi går över Djurgårdsbron på den rosa kaninen som ramlade ner i på soppbåten. Fyndigt!
   Tyvärr ses vi inte vid Blåkulla i år. Men vi får satsa på en storträff nästa påsk.
   Önskar er också en “Glad Påsk” – så bra som möjligt.
   Många tankar till er.
   Kram från oss.

 15. Tack för den trevliga promenaden. Och vilken fin guidning!
  Kommer också ihåg scenen med kaninen 🙂
  Stor kram och glad påsk!

  1. Tack! Och vad trevligt att du följde med!
   Tänker varje gång jag passerar här på Kaninscenen från SOS och skrattar.
   Önskar er alla också en Glad Påsk från oss.
   Stor kram

 16. En av de saker jag älskar med Stockholm, är att man på nåt sätt lyckades hejda rivningshysterin som grasserade en period, tyvärr så var det väl några byggnader som hann drabbas men i det stora hela så finns det många kvar, viktigt och vackert <3
  Tack Ditte för en fin promenad och fakta om den vackra staden <3 Ha det så gott nu 🙂

  1. Man rev ju väldigt mycket ett tag i City och Klarakvarteren under delar av 50 och stora delar av 60-talet. Men tycker nu att man blivit bättre på att restaurera. Bra så. Och visst finns många fina byggnader kvar som tur är.
   Jättetrevligt att du går med.
   Ha det så bra du kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *