Stockholm Trevligheter Utflykter

Vi fortsätter längs Mälarens vatten – Mot mer kända trakter

I gårdagens blogginlägg var vi på för mig okänd mark. Och ändå befann vi oss bara dryga 5 km sydväst om Stockholms City,  i stadsdelen Hägersten. Vi startade vår runda vid Hägerstenshamnen och gick längs Mälarens vatten och kom fram till Klubben/Klubbensborg. Målet vi hade i sikte för dagen var konditori Lyran ytterligare några kilometer bort. Men innan vi kom dit skulle vi också titta lite extra på de sjönära delarna av området Mälarhöjden. Så lika bra att vi fortsätter rundan.

Stockholm. Hägersten. Klubben/Klubbensborg på höjden och vi fortsätter hit upp- Framför oss ligger Klubbensborg eller “Klubben”. Ett namn som förekom redan på 1600-talet då udden hörde till Årsta säteri- (Själva ordet klubb  eller klubbe  förekommer i namn på holmar, öar och skär) Och vi fortsätter hit upp. Här uppe på kullen låg i slutet av 1700-talet ett värdshus.

En översiktskarta

Vi startade vår runda ungefär  där den gröna flaggan är och gick mot nr.2 på kartan som är  Eolshäll, vidare till nr 3 spm är Klubbensborg, tog oss upp till nr.4  som är Mälarhöjdens egnahemsområde och till nr 5, konditori Lyran.

Klubben/Klubbensborg

hit upp gör vi en avstickare. Förr var det så att  en av de stora vintervägarna in till Stockholm gick nedanför “Klubben”. Här for man med häst och vagn både över isen och på land så detta var ett perfekt läge för ett värdshus. Och sedan 1700-talet har det funnits ett värdshus här.

Här uppe på kullen finns än idag kvar denna byggnad som på slutet av 1700-talet var värdshuset. 

Skalden Carl Michael Bellman tillbringade ibland tid här på värdshuset och skrev några av sina epistlar här. Bellmans syster och svåger bodde här  i närheten, på Hägersten gård på 1760 och 1770-talet och ett besök hos dem genererade ofta ocks ett krogbesök här.

För att ta sig hit till Mälarhöjden fick man fram till 1910 ta sig via vattenvägarna. Hit ut fanns det ångbåtar i reguljärtrafik som gick inifrån Stockholm och som hade många olika bryggor att angöra. Många mer förmögna stockholmare hade byggt sina sommarnöjen här i området vid Mälarhöjden och många hyrde sommarhus här.  Hit kom familjerna med båt för att tillbringa somrarna och de hade tjänstefolket med sig. När spårvagnslinjen byggdes ut hit 1910 blev det enklare att resa och antalet besökare ökad.

Stockholm. Mälarhöjden. Café Uddvillan. Vi stannar till och tittar en stund innan vi fortsätter vår runda. Café Uddvillan som ligger här uppe på “Klubben” och hade många besökare. Gott om plats och fin utsikt över nejden och Mälaren. Men vi stannar inte för fika utan vi fortsätter vår runda.

Vi fortsätter

vår runda och har nu Mälarhöjdens egnahemsområde som nästa delmål. Här ligger många gamla sommarhus  som byggdes  av stockholmare i slutet av 1800-talet och senare byggdes de ofta ut eller till så att det blev villor. Alla med ett sjönära läge. Och en bit högre upp på höjden kom på 1930-tale stora funkisvillor att byggas.

Men brant är det och vi grunnade över hur man tar sig från husen nere vid vattnet upp till bilvägen/gatan. Inte minst vintertid

Här han man byggt till och ut i omgångar. Egen brygga finns och verkligen ett sjönära läge. Men! Att ta sig upp till vägen  är nog en utmaning. Finns alltså ingen bilväg ner och från vägen är det minst 150 meter till huset vid vattnet. Och en backe.

Vi tar oss uppför ett bar rejält branta backar och kommer upp till Pettersbergsvägen i Mälarhöjden.

Lite högre upp och ca. 250 meter från vattnet, men nära vägen, finns detta stora hus.

Stockholm. Mälarhöjden. Många spännande hus att titta på är det att titta på innan vi fortsätter . Här ett modernt hus med gatan alldeles utanför och med strålande utsikt och stora fönsterpartier, uteplatser och balkonger som vetter mot vattnet. Ett stopp blev det här också innan vi fortsätter.

Här ett av funkishusen. Vet inte om det är gjort för en eller två familjer men en spännande design är det. Och altanen har utsikt mot Mälaren. Funkis eller funktionalism kännetecknas av rena ytor, flacka tak, fönstren har ofta assymetrisk form och placering. (Mer om funkis kan du läsa om här.)

Konditori Lyran och dags för lunch

Från Mälarhöjden hade vi ett par kilometer kvar till dagens slutmål- Konditori Lyran och dags för lunch. (Adress Ålgrytevägen 90 Skärholmen. Närmsta tunnelbanestation är Bredäng) Om namnet Lyran och den historia som finns runt villa Lyran har jag berättat om tidigare. Klicka på länken ovan om du vill veta mer. Här på “Lyran” har jag varit flera gånger så det är verkligen en favorit i repris. Men för väninnan Agneta var det premiär.

Villa/Konditori Lyran.  En favorit i repris. Fantastisk utsikt över Mälaren har man från husets verandor. Men, när vi var här var de inte öppna. (Men å andra sidan ser man vattnet även från trädgården.)

Många besökare var det denna eftermiddag och det är avstånd som gäller överallt.

Dagens lunch. En räksmörgås som jag ger 10/10. Verkligen god.

Tur hade vi att få ett bord med just sjöutsikt och här blev vi sittandes länge. Men så småningom var det dags för hemresa. En promenad på 10 minuter tog oss till Bredängs centrum och sedan var det tunnelbanans röda linje som gällde hem till Söder.

 

 

28 svar på ”Vi fortsätter längs Mälarens vatten – Mot mer kända trakter”

 1. Brant backe ner till huset, upp till vägen, känns inte som någon höjdare vintertid eller om man har gångsvårigheter!
  Kul se hus i olika stilar.
  Lunchen ser delikat ut.
  Minns du skrivit om Lyran tidigare och jag kommenterade då att även jag varit där.
  Trevlig helg.

  1. Läget på de gamla husen här nere vid vattnet är enastående. Men!!! Det vill till att vara pigg i benen för att ta sig upp till vägen och så hela året om.Vintertid måtte det ju vara riktigt knepigt. Så roligt att gå runt här och se alla fina hus och i olika stilar.
   Lunchen var perfekt och Lyran är ett väldigt trevligt ställe att besöka.
   Minns att du också varit här och det är sig nog ganska likt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Strålande vårväder i Stockholm idag men kyligt när solen försvinner. Men en stund på balkongen blev det med lunch.

  1. Både huset och den historia som finns runt det har sitt värde. Och dte är så trevligt att komma hit. Läget är ju fantastiskt och så nära City. Tror du skulle tycka om miljön här

 2. Vilka magnifika byggnader =)
  Ååå räkmackan mmmmm, jag är proppmätt på oxfilé, men ändå kan jag längta efter en sådan räkmacka =) helt galet! Måste nog förse oss med räkmacka snart.
  (Ullared är en shopping upplevelse, när jag bodde närmre för många år sedan blev det kanske tre besök på ett år för att shoppa billiga basvaror, tvål balsam, schampo tvättmedel, plastpåsar osv…nu är det inte lika billigt men skiljer sig ff bra i pris. Man får ta det som en utflykt, hittar man lite bonus varor som tuppen blir man ju glad. En resa om året brukar det bli. Syrran och jag har det som tradition att åka och hamstrar =) Ha en bra helg!

  1. Jätteroligt att strosa här och se både fin natur och vackra byggnader. En bra kombination. Räkmackan här har jag testat tidigare och den blev valet nu igen. Gott med oxfilé.
   Yngsta barnbarnet på 7 år har önskat sig en resa hit med sin moster, min dotter Helen. så kanske får jag hänga på dem vid tillfälle. Ett studiebesök.

 3. Flera läckra hus, ser jag. Härlig miljö!
  Läcker lunch, jag kan inte undgå att konstatera att du älskar skaldjur. Räkmacka och räksallad hör tilll mina favoriter också, sen är det stopp.
  Blåsippor finns på Kinnekulle. Jag har inte sett dem själv, tar mig inte dit, men sett bilder. Det är vårtecken om något!
  Tack, jag har haft en fin dag, trots att vädret varit regnigt så har jag grejat inomhus ändå.
  Stor kram!

  1. Så fin blandning här av både fin natur, gamla och nya hus. Och sedan en jättegod lunch på Lyran. Visst är jag väldigt förtjust i fräscha skaldjur. Och en räkmacka med handskalade räkor på grovt och saftigt bröd tycker jag om. Men jag har höga krav. Här på Lyran uppfylls alla krav.
   Tror att blåsippor nu kommit även här vid Årstaviken. Får nog ta en tur i helgen.
   Här har vi haft fint idag och det har vi tagit till vara. Man vet ju inte när de soliga dagarna infinner sig.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Än en gång – tror det eller inte, men den turen har jag gått. Å precis som igår måste jag medge att jag beundrat både husen och utsikten, men aldrig tänkte på namnen. Så nu vet jag dom och lite till också. Kommer inte ihåg om det var vid Café Uddvillan eller Villa Lyran som det fanns riktiga gamla hederliga jordkällare. Minns att jag aldrig sett en “riktig” jordkällare och blev mäkta impad.

  1. Vad roligt att du gått den här rundan. Jag har varit i Mälarhöjden men då inte nere vid vattnet som vi var nu. Så fina miljöer men knepigt att bp vid Mälarens strand och ta sig upp till vägen för det är ju brant.
   Vad gäller jordkällare så kan jag inte bistå. Men vi hade en hos min mormor i Norge så jag är välbekant med dem i sig.

 5. Vad roligt med de olika villorna vid vattnet. Det här är områden som för mig är “grått” även om jag är uppvuxen söder om Stockholm.

  Räksmörgåsen, det verkar vara en favorit för dig. De kan verkligen vara åt alla håll.

  1. Det finns så mycket strax utanför tullarna i Stockholm och nu när vi är hemma mycket passar det bra att vidga vyerna. Mälarhöjden har jag besökt i olika sammanhang men då inte så sjönära som nu. Fantastiska villor, både de äldre och nyare.
   Räksmörgåsar har jag krav på och det både vad gäller räkor, bröd och annat. På lyran har jag ätit räksmörgås flera gånger och den är perfekt. Mne jag vet också ställen där jag aldrig skulle komma på tanken att beställa en. Överlag är jag väldigt förtjust i skaldjur.

 6. Räkmackan ser god ut, och den var ju det också, gott med lite vitt vin därtill. Fina hus och spännande områden. Så kul att få se områden jag inte varit till, Stockholm med förorter är ju stort!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Visst är det roligt att trampa på lite “ny mark”. En fin runda blev det och i vackra omgivningar. Att sedan avsluta med ett glas vitt och en god räckmacka blev perfekt.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

  1. Lyran är väldigt trevligt och perfekt att gå turen från Hägerstenshamnen, via Klubbensborg och Mälarhöjden till Lyran. I varje fall var början av promenaden okänd mark för mig också. Kul att du hängde med.

 7. Vilka fina byggnader! Fast jag föredrar dom av äldre modell. Otroligt trevligt café också, magnifik byggnad och en fantastisk utsikt kan man ju också ana 🙂 Räkmackan så smarrig ut och stora avstånd mellan borden – bra så!

  Ha en härlig lördag!

  1. Här i Mälarhöjden, liksom i många delar av Stockholm, finns dessa gamla hus fint bevarade och det är roligt att se. Från början sommarställen och sedan ut och tillbyggda. “Lyran” är så trevligt och miljön är helt ljuvlig.
   Och en god “svensk” räkmacka är riktigt gott. Ett glas vitt vin till också.
   Sol här idag så det ser lovande ut.
   Önskar dig också en trevlig lördag

  1. Roligt att mycket av det gamla är så fint bevarat och läget är ju perfekt här längs vattnet. Räksmörgåsen var så god och fint att sitta på “Lyran” ett tag.
   Stor kram och trevlig lördag.

 8. Vilka fina byggnader och vilket perfekt läge på dem. Havsutsikt är ju en dröm men 150 meter från vägen och nedför en backe låter inte som en barnlek. Härligt med en god räksmörgås som verkligen levererade. Finns väl inte mycket som smakar bättre än en välgjord sådan.

  Kram och god lördag!

  1. Väldigt roligt att promenera runt i nya trakter. Och så läckra hus. Har varit i Mälarhöjden tidigare men inte så nära vattnet.
   Tänkte mycket på att ta sig upp till vägen från husen vid vattnet. Även ner. Men fin utsikt var det och absolut sjönära.
   Kram och trevlig lördag.

 9. Nej, kära Ditte, inte en räkmacka till! Oj, så sugen jag blir.
  Ärligt talat gillar jag dina bilder av räkmackor och annan mat, blir bara lite avis. Att jag ska äta räkmackor när jag någon gång i framtiden kommer till Sverige, det är sant det! Fortsätt gärna med dina olika matbilder!
  Intressant område jag inte alls känner till.
  Fina villor och intressanta andra hus, roligt att få följa med dig.

  1. Jodå, det blev en till . Så god! Antar du förstått att jag gärna väljer dem och med omsorg. Synd att jag inte kan skicka en i verkligheten till dig. Men jag gör det i tanken. Mälarhöjden har jag besökt några gånger men inte så nära vattnet som vi var här. Roligt att ge sig ut på okänd mark.
   Tack för att du följde med. Jättetrevligt.

 10. Oh så spännande och roligt inlägg, en massa nya byggnationer, omgivningar jag aldrig sett tidigare! Jag har lite svårt ibland att förstå hur mycket som ryms i en stad av Stockholms storlek, och hur liten del av staden man oftast ser på bild ! Otroligt så många smultronställen som gömmer sig där! Stort tack för guidningen, den var njutningsfull! Här händer absolut ingenting, regnet har stått som spön i backen och hunden har vägrat gå en meter,…på gott och ont.
  Trevlig söndag och kram från pörtet

  1. Vi har haft en fin vecka och jag har varit ute på en del turer. Och roligt att ge sig ut på lite okänd mark. Ja, okänd är den ju inte alls, men för mig bar detta till stor del “nya områden”. Och detta bara några km från Slussen.
   Jätteroligt att du gick med.
   Hoppas regnet snart drar vidare för att ge sig ut på några längre sträckor i blötan kan man ju absolut undvara. Tror att Daniel också kan vara inne på den vägen. Blöt om tassarna blir han ju också.
   Mulet här idag men en sväng ut får det allt bli. Ryggen mår ju bra av det.
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Kram

 11. Inte så dumt att få ett bord med sjöutsikt. Då smakar nästan allt bra.
  Hägersten förknippar jag enbart med någon gammal dammig våt sommarfest.
  “Klubben” ligger verkligen vackert. Gillar som vanligt “dina kartor” över rutten.
  Kram

  1. Här på Lyran skulle du nog också trivas. Huset och området har sin historia och utsikten är fin. Dessutom mycket gott och det vad man än väljer.
   Klubben ligger också fint så får vi göra ett nerslag vid ett annat tillfälle.
   Ibland är det svårt att få till kartor för Google har inte alltid kartor över stock och sten
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *