Skyltar Stockholm

Fokus på trevlig omväxling och fint väder – Skyltsöndag #307

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Så med fokus på trevlig omväxling och det fina vädret ger vi oss iväg på en varierad skyltpromenad med veckofärska skyltar. Välkomna med!

Fokus på trevligheter

I tisdags var jag tillsammans med en väninna ute och vandrade längs Mälaren några km sydväst om Stockholms city. En väldigt trevlig runda på alla sätt. Några delmål hade vi under vägs och ett var bl.a det gamla området Klubbensborg

Stockholm.Mälarhöjen. Klubbensborg. Och med fokus på café uddvillan tog vi oss dit. Klubbensborg, ett gammalt område och här var det redan på 1700-talet ett värdshus. Karta och tydliga skyltar. Med fokus på café Uddvillan traskade vi dit.

En hederlig anslagstavla.

 

Vi lämnade Café Uddvillan uppe på höjden och fortsatte västerut längs Mälaren. Fortfarande  i stadsdelen Mälarhöjden.

Vi passerade Fridhems brygga och det var här förr i världen ångbåtarna la till som kom med sommargäster hit till Mälarhöjden. Och anledningen till att ångbåtstrafiken och annat sjötrafik var stor var att det inte förrän 1910 började köra spårvagnar hit ut. 

Så tillbaka in till Stockholm igen. Innanför tullarna.

Stockholm. Södermalm. Nytorget. Om man inte själv har fokus på var man placerra fötterna är det bra med en tydlig skylt. Vid Nytorget på Södermalm, nästan i våra kvarter, fanns denna skylt. Bra,om man nu för egen del inte skulle ha fokus på var man placerade fötterna.

Slussenområdet har varit en rörig och rörlig byggarbetsplats i flera år och rörigt kommer det fortsätta att vara några år till.

Stockholm. Slussen. Skyltar finns med fokus på att muntra upp de som passerar. Planken som finns runt de avspärrade områdena vid Slussen har olika skyltar som byts ut med ojämna mellanrum. Ofta är de också av mer  uppmuntrande karaktär. Här är det fokus på “röda kinder till en snygg selfie”. Men det lät jag bli. 

Butiken Svensk Tenn

Igår strosade jag längs Strandvägen och fastnade ett tag framför  butiken Svenskt Tenn och deras skyltfönster.Och det blev även ett besök inne i butiken. I butiken pågår nu under våren  mellan den 26/3 och fram till den 30/5 en utställning av den belgiske konstnären och formgivaren  Jean – Philippe Demeyer som för Svenskt Tenn skapat en unik kollektion av återanvända resttyger. (Mer info om konstnären och utställningen finns här)

Stockholm. Strandvägen. Svenskt Tenn. Al Fresco, en utställning där den belgiske formgivaren Jean - Philippe Demeyer ställer ut. Han har fokus på att återanvända tetextilier och skapa något nytt. Jean- Philippe Demeyer en konstnär och formgivare med fokus på olika teman som miljön, naturen eller vilka restmaterial han vill använda.  “Upcycling” -att skapa något nytt av det som är gammalt är en viktig tanke.

Välkomnande blommor  utanför Svenskt Tenn och en skylt i blått som talar om att det är “taxfree shopping” som gäller för turister. Man kan få tillbaka en del av momsen. (Gäller ej turister från Sverige, Finland, Danmark eller Norge)

Hem igen till Söder

Efter besöket hos Svenskt Tenn slog jag mig ner på Strandvägen för en vätskepaus i solen. Passade perfekt att sitta där och invänta färjan “Emelie” skulle ta mig hem till Söder igen. (“Emelie” är döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms Stadserie och hela den serien har sin tydliga förankring på Södermalm)  Det fina vädret höll i sig och jag  satte mig i lä ute på däck en trappa upp.

Snart på väg hem till Södermalm och Barnängsbryggan. En resa på 25 minuter. 

Till sist. Hemma på Södermalm och Café Kajsa vid Barnängsbryggan. Kanske är detta en av Stockholms mest välbesökta utomhusserveringar. Fullt förståeligt.

Kön ringlar sig lång.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

29 svar på ”Fokus på trevlig omväxling och fint väder – Skyltsöndag #307”

 1. Sådana där anslagstavlor av gediget “plank” finns ju inte längre knappt, har inget emot de nya modellerna som finns idag men de där gamla var/är verkligen fina.
  Brukar ibland sommartid besöka en och annan brygga här i stan vid vattnet, ta skärgårdsbåten en sväng runt i övärlden här.
  Förra sommaren blev det inget av med det men kommande sommar hoppas jag på en ny chans.

  Tack för fina “skyltar” och ha en fin Söndag.

  1. Visst är det roligt med dessa gamla varianter av anslagstavlor. Och man stannar ju till, särskilt om det finns något på dem.
   Tänk när det igen blir möjligt för dig att komma ut i er fina skärgård . Skulle också gärna ta en tur där. Vatten, skärgård och båtar har vi helt klart gemensamt. Och historia!
   Önskar dig också en fin söndag.
   Ha det allra bäst.

  1. Svenskt Tenn är en favoritbutik och har ju alltid god kvalité som står sig. Tittar ofta in här- Men visst kostar det att handla här.Har ett par lampskärmar, ljusstakar, kuddar , bordstabletter och lite annat härifrån. Favoriter. Nu köpte jag med servetter. Och visst räcker det med det lilla.
   Önskar dig en fin söndag.

 2. Här var det blommor och blader, som gör mig glader! Jag längtar tills det kommer ännu fler blomster. Kunde faktiskt ta en liten tupplur på balkongen idag medan solen var framme. Det fick bli i brassestolen med dyna och under en filt 😉 Jag har skickat efter en ny solstol, den gamla fick gå hädan.
  En del serveringar går jättefint i dessa dagar och har lärt sig coronaplaneringen.
  Trevlig skyltsöndag med stor kram!

  1. Jadå! Stockholm har verkligen pyntat inför våren- Så fint. Inget balkongväder här idag men vi har ju haft fint nästan hela veckan så det är ok. Och visst är det skönt med en balkong. Vi har suttit på vår en hel del i veckan. Men här är så mycket att titta på att det inte blir tal om att sova där.Bra att du köpt en ny solstol. Att ha det bekvämt vill man ju. Vi har solstolar från förra året som kan fällas i olika lägen och bli till en säng . Lite trångt om vi har båda men jag sitter ju mest i skuggan. Balkongen har ju söderläge så min är oftast upprätt.
   Här i stan verkar de flesta serveringar ha många besökare och roligt med lite folkliv.
   Önskar dig en fortsatt skön söndag.
   Stor kram

 3. Finväder inbjuder ju till att sitta ute och fika =) Fast idag skulle både koppar och fat blåsa bort… vitt ute i morse och som det stormat, haglat, regnat och blåst inatt, Hu. Hoppas att natten blir lugnare.

  1. Visst är det så! Och jag gör det gärna. Inget vidare väder här heller idag men den värsta blåsten har vi nog sluppit här. Kanske kommer den farande.
   Hoppas tråkvädret hos dig blåser vidare så det blir en lugn natt. Men helst inte not oss.
   Trevlig kväll.

 4. Så många och så fina skyltar du bjuder på. Av mycket varierande slag.
  Övergångsstället avstängt, den var häftig och ögonen på “tennbilden” är speciell.
  Vackra blomster.
  Härligt att ta färjan hem, skönt att sitta där och åka över vattnet, kan jag tänka mig.
  Så mycket med folk det var som ville ha något till livs.
  Jag vill gärna komma med ett försenat men stort GRATTIS, du har fyllt år. Jag har läst bakåt i dina bloggar, gör så ibland då jag inte har kunnat vara inne varje dag. Vill ju inte missa dina upptåg.
  Såg att du fick en härlig dag och det gläder mig.
  Trevlig söndagskväll.
  Varm kram!

  1. Stort tack för din grattishälsning! Jag har ju egentligen slutat att fylla år men visst är det trevligt att fira.
   Jag har rört mig mycket och passar på att titta efter skyltar när jag är ute. Och en del hittar jag och fångar på bild. Jag uppskattar verkligen att ta färjan hem för det är alltid gott om plats och nu kunde jag sitta ute. Så skönt.
   Café Kajsa är väldigt populärt och extra dessa soliga dagar men även annars.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram

 5. Snygg skyltning från din tur genom staden. Svensk Tenn är en av mina favoritbutiker och de har verkligen mycket fint. Klassisk och bra kvalitet som står sig i längden. Deras 6-armade ljusstake i mässing står högt på min önskelista just nu faktiskt. Den lilla familjen har den och jag tycker den är så vacker.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Och Svenskt Tenn är jag ju så förtjust i. Tittar ofta in här och ibland blir det köp och ibland tittar jag bara. Just i fredags sneglade jag också på dem här ljusstaken. Men stannade vid det.Skulle gärna vilja ha den. Mu blev det servetter och titt på nya bordsunderlägg.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 6. Har inte sett en gammal hederlig anslagstavla på år och dag, men just idag är det både du och Anki som visar upp anslagstavlor. Jättekul!
  Och en härlig Skyltsöndag blev det i det fina vädret. Nästan att jag glömmer att det regnar ute;-)
  Skylten vid med Djurgårdsfärjan vid Slussen är bara sååå bra och rolig. Sedan gillar jag utställningen och utsmyckningen hos Svenskt Tenn. Gissar att den anrika butiken också drabbats hårt av pandemin. Så jättekul med en “virtuell vernissage”.

  Din favo café Café Kajsa är verkligen en guldgruva. Antar att det caféet är en av få som kanske gjort den vinst förra året. Där var ju öppet hela vintern och det satt ju alltid folk där.

  En härlig Skyltmix:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! En del gott och blandat blev det och det är just det veckan erbjudit. Så många anslagstavlor ser jag inte i stan men den här fanns ju lite utsocknes. Har haft med en från Söder, vid Eriksdalslunden, för ett ta sedan.
   Vad gäller pandemin så verkar inte Svenskt Tenn så drabbat. Antalet besökare i lokalerna och de olika avdelningarna är tydligt begränsade men kommersen var i full gång. Jätteroligt att se utställningen men några bilder kunde jag tyvärr inte ta.
   Slussen byter ju sina skyltar och de lyckas verkligen få till dem.
   Kafé Kajsa stannade jag inte vid denna gång. Jag räknade till att det var omkring 30 personer som väntade och alla bord och stolar var upptagna.DEtta är verkligen en guldgruva och här ser man ofta “kändisar” i kön eller vid borden. Ofta här är det kö men bra avstånd- Många promenerar ju här längs kajerna och båten från Sjöstan och City avgår och kommer hit till Barnängsbryggan. Alltså många i rörelse.

 7. Vårlikt och fint skyltat som vanligt. Gillade slussens skyltning med “rosiga kinder till en ny selfie” haha, kul med lite humor!
  Ha en skön söndagskväll!
  Kram

  1. Tack! Lite vårblandning fick det bli. Runt Slussen finns många roliga skyltar och de byts ut ganska ofta vilket förhöjer det hela-Ett gott skratt piggar upp.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Slussen är ju fortfarande och kommer att under flera år vara en byggarbetsplats så lite glada skyltar piggar upp. Och Svenskt Tenn är alltid roligt att besöka. Kul nu med den pågående virtuella utställningen.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 8. Förvirrande många ögon där vid Svenskt Tenn! Jag blir alldeles upprymd av alla blomster man lyft ut på gatorna! Videkissar har jag plockat inför påsk, påskliljor har jag inte hittat i affären ännu.
  Ja du kan verkligen välja och vraka bland otaliga skyltar, o lyckas alltid så bra
  Kramen

  1. Tack! Här på Svenskt Tenn pågår ni en utställning av konstnären som gjort ögonen så det är väl lite för att fånga uppmärkamheten. En virtuell utställning som jag tyckte om. Här var nog i fredags nästan första dagen då alla blommor blev utplacerade. Verkligen vårkänsla- Fint att du plockat videkissar. Här är det inte läge att plocka. Men påskliljor och annat har jag köpt hem-
   Jag är ju ute mycket och i olika trakter så det är lätt att fastna vid några skyltar.
   kram

 9. Härligt med fint väder och att få följa med på eran rundtur!
  Gillar Slussens skyltar och skyltfönstret hos Svenskt Tenn. Så läckert med ögonen i olika färger och former. Det lät spännande med konstnären så jag ska se mer på den länken. Vackert med blomlådan utanför butiken.
  En tur med Emelie får det allt bli vid nästa besök i Stockholm.

  1. Skyltarna vid Slussen gör sitt bästa för att pigga upp oss som passerar och jag tycker man lyckats ganska bra. Visst är “ögonen ” på Svenskt Tenn fyndiga. Titta gärna in på länken.
   Och när jag efter ett långt besök på Svenskt Tenn satte ig på båten hem kände jag mig som turist på hemmaplan. Riktigt trevligt.

  1. Mälarhöjden är så fint och vår runda nere och längs vattnet från Hägestenshamnen, via Klubbensborg och till Konditori Lyran var så fin. Och just Klubbensborg var “nytt” just för mig. Återkommer gärna dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *