Stockholm

Vacker grönska, sol, vatten och speglingar

Gårdagens strålande sol inbjöd till utevistelse. En sen frukost på balkongen avlöstes av en runda vid närbelägna Årstaviken och i koloniområdet vid Eriksdalslunden. Välkända områden där jag ofta promenerar och där man fint kan följa årstiderna växlingar. Här i området är man omgiven av vacker grönska från tidig vår till sen höst. Och Årstaviken, en del av Mälaren, är alltid inom synhåll.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Eriksdalslundens koloniomrde bjuder på vacker grönska. Vacker grönska och vattnet inom synhåll ger fin vårkänsla. (På andra sidan vattnet skymtar en del av stadsdelen Årsta)

Vacker grönska

vid Eriksdalslundens koloniområde, sol och Årstavikens vatten var trevligt sällskap. Att Eriksdalslundens koloniområde kom till berodde på två kvinnor, sjuksköterskan Anna Lindhagen och bankkassörskan Anna Åbergsson. Båda kvinnorna var socialt och politiskt engagerade och var med och påverkade mycket i Stockholm i början av 1900-talet. Att koloniområdet kom till  berodde på att Anna Lindhagen gjorde en resa till Köpenhamn och där såg stadsodlingar. Odlingar och odlingslotter mitt i Köpenhamn  där “mindre bemedlade”  kunde få odla. Anna Lindhagen blev inspirerad av idén och ville att detta även skulle bli möjligt i Stockholm.Och så blev det. Eriksdalslunden och Barnängen, båda på Södermalm, blev de första koloniområdena i Stockholm. År1909 hade Eriksdalslunden 241 kolonilotter och idag är det 142. (Vill du läsa mer om Eriksdalslundens historia så finns  den i länken här ovan).

Koloniområdet  klättrar på berget upp från Årstaviken och här, högst upp, finns bostadshus. Och kanske är de byggda på några av de gamla kolonilotterna. Stora gräsytor och träd är bevarade och många tar med sig en kaffekorg hit upp. Och en god anledning till det är ju både miljön och utsikten.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken- ERiksdalslundens koloniområde. Myckt vacker grönska mötte mig.Jag gick vidare och noterade också att både  forsythian och en del andra buskar i flera av koloniträdgårdarna bjöd på vacker grönska.

Senaste gången jag gick här var i början av april och i samband med påsken och även då var det tämligen grönt. Men visst hade det nu blivit grönare och fler blommor hade vaknat till liv.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Vacker grönska i blom. Vacker grönska som blommar. Olika typer av scilla och så vitsippor. Tyvärr lyser blåsipporna här med sin frånvaro. Men blått är det ändå. Såg även en hel del violer.

Hemåt längs med vattnet

Jag stannade upp och såg hur pilen speglade sig i vattnet och funderade över hur de kan växa så här.

Bland stenarna nere vid vattnet tittade några vitsippor upp och de verkade trivas med läget här.

Visst är det en speciell känsla med vatten som glittrar i solen. Försökte mig på en motljusbild av svanen som passerade och tycker den blev riktigt bra.

Både glitter och speglingar i vattnet när de två kajaker passerade .

Båtsäsongen är på gång. Har sett att flera fritidsbåtar redan är sjösatta.

Båtsäsongen har absolut börjat för en del.

Och andra verkar väntar på sjösättning.

Hemma!

Jag har lämnat Hammarbyslussen och Mälaren bakom mig och framför mig ligger Hammarbykanalen (Hammarbyleden) som är en del  av “Saltsjön,” Östersjön. (Så salt är ju inte vattnet utan snarare “bräckt”) Stannar till en stund och konstaterar, för vilken gång i ordningen vet jag inte, att här på kajen bor vi väldigt bra. I det fjärde huset, sex trappor upp med balkong och vidsträckt utsikt över både kanalen, båtar, husbåtar och annat.

Populära restaurang Thaiboat till vänster, Sjöräddningsstationen till höger och rakt fram ligger området Henriksdalsberget, “Alphyddan” i grannkommunen Nacka. 

Igloorna, har under den kyliga årstiden fungerat som extra matsalar för att kunna hålla bra avstånd mellan gäster och mellan borden. Nu har man flyttat ut en del bord till kajen så igloorna ska bort och stranden här kommer att få en del solstolar med bord så att man kan sitta även här .

Den senaste veckan har  man utökat antal platser utomhus  på kajen. Och det är glest mellan bord och och gäster

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Restaurang Thaiboat. Vacker grönska, men här är den konstgjord. Restaurang Thaiboat med sandstranden. Vacker grönska – men konstgjord. Igloorna ska nog snart bort och  för att ge mer utrymme för bord och solstolar. Här är det västerläge så solen, när den är framme, finns här ändå tills den går ner.

34 svar på ”Vacker grönska, sol, vatten och speglingar”

 1. Tack för fina grönskande bilder.
  Blommar lite blått i min rabatt, scilla tror jag.
  Annat på gång.
  Nu ska vi lägga ut golvet utomhus som varit på vinterförvaring i källaren.
  Fortsatt trevlig lördag.

  1. Här grönskar det nu så fint och ska nog ta en sväng i morgon till Kungsan för att igen se körsbärsblommorna.
   Vad roligt att scillan också blommar hos dig trots att snön är kvar på sina ställen-
   Roligt att få golvet på plats. Antar att ni sedan inviger det med lite gott.
   Här njuter vi på balkongen.
   Trevlig lördag!

   1. Idag har det verkligen exploderat i naturens grönska. Vinden är ff lite kall men ändå skönt att få vara ute hela dagen. Ha en fin kväll! =)

    1. Kan tänka mig att du har sett en hel del i din trädgård slå ut både igår och idag. Så även här. En njutning att se. Jag har varit på jakt efter någon i koloniområdet som kunde skänka lite rabarber men inte sett någon. Men jag köper gärna- Vill testa och kanske kan jag få några att trivas på balkongen.
     Önskar dig också en fin kväll.

 2. Visst bor ni fantastiskt bra där ni bor!
  Vilken härlig promenad och nog syns det tydligt att våren gör framsteg. Här har grannarna klippt gräset vilket i sig också är ett vårtecken 😀

  Kram och god lördag!

  1. Visst gör vi! Lugnt är det också. Och fina promenadområden helt nära och visst har våren och grönskan ökat på takten nu dessa soliga dagar. Oj, redan klippt gräset! Ja, då är det vår. Här i stan är det vår när körsbärsträden blommar och det började de med till påsk. Ska nog se hur de ter sig i morgon.
   Önskar dig en fin lördag-
   Kram

 3. Vackert, vackert!
  Kul att få se var ni bor. Har förstått att det måste vara i ett otroligt fint läge, och det är det ju.
  Finns liknande hus i Nissans utlopp i Halmstad. Säger ofta det, då vi besöker gamla stugan på Östra stranden där, och tar en cykeltur in i staden, att där skulle jag vilja bo. Och det skulle jag definitivt!
  Kram!

  1. Tack! Vi bor bra och trivs här. Det är lungt på många sätt men visst är det många som promenerar längs kajen och båtar i kanalen. Men det är ju oftast inget som låter. I och för sig kommer en del vattenskotrar och “muskelbåtar” men det är helt ok. Jag har ju bott utanför Stockholm tidigare, två mil norr ut, i Upplands Väsby och där hade vi villa med stor tomt. Jag kan ibland sakna huset men inte trädgården. Tycker att jag här i stan, på Södermalm, har nära till så mycket och det blir ingen utflykt om jag ska iväg-
   Roligt att liknande hus finns i Halmstad. En stad jag är dåligt bekant med.
   Önskar dig nu en skön lördag.
   Kram

 4. Alltså, dessa svanar, jag älskar dem verkligen, så ståtliga och fina.

  Kajak har jag åkt i en gång för många år sedan, skaffar vi boende vid en sjö någon gång så ska jag skaffa mig en, bland den bästa motionen man kan få.
  Det är ju verkligen något speciellt med vatten, så avkopplande och vackert.
  Men nu tillönskar jag dig en fin kväll Ditte.

  1. Visst är de fina. Här har vi ett “gammalt par” och de rör sig ofta tillsammans. Här fick jag bara med en av dem men den andra var en bit ut. Men jag fick en fin motljusbild. Kajak har jag testat en del men innan jag fick ryggproblem. Nu skulle jag nog inte komma i eller ur men när jag gör det igen så ska jag testa. Och bra motion är det verkligen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Ha det allra bäst.

 5. Vilka härliga promenadområden ni har. Här har det inte börjat grönska riktigt ännu, kanske för att vi bor vid vattnet och det kan kyla. Nu går vi en härlig tid tillmötes. Jag älskar våren med alla blommor och att påta i jorden. Kan bli skönt väder ett par dagar, men sedan kommer bakslaget, som vanligt. Någon riktig värme får vi nog inte förrän i Maj månad.

  1. Så skönt att det finns en del att välja på och som ligger ganska nära. Och vatten är jag väldigt förtjust i. Rör mig gärna runt där det finns och Stockholm har ju en hel del. Visst går vi en fin tid till mötes. Min bästa tid är den mellan hägg och syren. Men hela våren är en favorit. April är ju ombytlig men vi njuter av de vackra dagar som är.
   Önskar er en fin helg.

 6. Ni bor perfekt, nästan som att vara på permanent semester. Du har ju precis allt i närheten plus en härlig utsikt åt alla väderstreck. Ni kunde inte ha valt ett bättre läge måste jag säga. Dessutom händer det ju nåt varje dag hos er och variationen är det ju heller inget fel på.
  Ska bli intressant att se om Thai Boat lägger ut en sandstrand igen, eller om de låter bli på grund av pandemin. Stockholms Stad är ju “generös” igen och låter restauranger med mera ha utökade uteplatser utan kostnad. Väldigt smart för alla inblandade.

  1. Visst bor vi bra. Och himla tur att slumpen tog mig hit. För det var ju verkligen en slump. Jag som knappast varit söder om Slussen innan. Sandstranden på Thaiboat är på gång men man placerar ut stolar och bord med avstånd och de får absolut inte flyttas. Thaiboat är väldigt strikta med avstånd och det är jättebra.
   Visst är det bra att Stockholm stad hjälper till med utökade uteplatser. Viktigt för att överleva och viktigt med avstånden.

   1. Häromveckan tog jag Tvärbanan till Lumaparken, färjade över till din kaj, konstaterade att du bor fenomenalt fint!
    Gick vidare upp mot Erikdalslundens koloni. Tittade på den nya stugan, på mormors gamla plats. Såg välskött ut, det värmer.
    Nytt för mig längs stranden, en korvkiosk som även erbjöd nystekt strömming på knäckebröd. Mums!
    Så roligt att hänga med dig på alla dina utflykter utan att bli det minsta trött i fötterna!

    1. Vad trevligt! Då fick du en fin promenad och med en hel del omväxling. Jätteroligt att du såg din mormors gamla plats i Eriksdalslunden och att den nya stugan och även “lotten” så välskött ut. Jag tror det är ett krav att tomterna ska vara välvårdade.
     Korvkiosken som också säljer strömming passerar jag ofta. Och både kiosk, bord och stolar går ju numer där i grönt.
     Jag tycker det är så roligt att du hänger med- Kommer du tillbaka hit så hör av dig.
     Önskar dig en fin söndag.

  1. Det är en fin tid nu och med sol så är det än bättre. Vi har fina närområden.
   Ha det fint ni också.

 7. Så har jag än en gång njutit av dina vackra naturbilder!
  Denna dagen blev bra, både balkong, läsning och promenad! Dagen gick alldeles för fort!
  Mycket prat med barnen. Väntar på sommaren och en mera luftig miljö. Har blåst lite snålt även idag.
  Stor kvällskram!

  1. Vi har så vackra omgivningar alldeles i närheten och här kan jag gå både ofta och länge och men kameran i sällskap. Fint att se hur våren här gör sin framsteg.
   Har också haft en bra dag med en hel del trevligheter.Och det blev en fin kväll på balkongen i kvällssolen med bubbel och snittar. Lika bra att njuta när det är fint väder.
   Trevlig kväll!
   Stor kram

 8. Kolonilotter är trevliga företeelser. Undrar om det finns så organiserat på andra platser/länder eller om det är mer fråga om guerilla gardening just när det kommer till stadsmiljöer.

  1. I Sverige finns det kolonilotter i många städer i olika delar av landet. Och jag har sett det i några andra länder i Europa men säkert är det inte så utbrett som här-I både Stockholm och andra svenska städer så har detta med att odla i pallkragar under de senaste åren också blivit vanligt. då finns de i anslutning till olika bostadshus mark. Verkar komma mer och mer.

  1. Visst är det så! Ohc just nu kan man nästan se hur det växer.
   Önskar dig också en fin söndag från ett strålande vackert Stockholm.
   Kram

 9. Nu dyker det upp nytt i naturen varje dag och det är bara att gå runt och njuta. Intressant att höra om de där två kvinnorna. Kvinnor har i alla tider varit mycket företagsamma och initiativrika. Tyvärr uppmärksammas det alldeles för lite. Ha en fin vårsöndag.

  1. Visst är det så! Och för dig som har en stor trädgård blir det ju än mer påtagligt. Men jag tar mig gärna en sväng i koloniområdena. Just Anna Lindhagen har gjort mycket för många utsatta här vi seskelskiftet i Stockholm. TYvärr är det ju så att kvinnor inte får den uppsattning de förtjänar. Men Anna Lindhagen har fått en staty uppsatt på Fjällgatan, framför huset där P-A Fogelström bodde och även en väg och en gata. Hon bidrog också en hel del till Stockholms nya stadsplan.
   Önskar dig också en fin söndag från ett strålande Stockholm.

  1. Extra roligt med dessa två kvinnor som verkligen var socialt engagerade och i många olika sammanhang i Stockholm.
   Jag såg några som badade här i fredags men var för sen med kameran. För egen del väntar jag ett tag. Men du brukar vara hurtigare.

  1. Så skönt med lite vårkänsla och nu har vi verkligen haft fina och soliga dagar. Försöker ta vara på dagarna så gott jag kan.
   Önskar er en bra vecka.

 10. Alla dina foton blev jättefina, njuter i fulla muggar av våren i Stockholm som kommit en bra bit längre än här. Blåsippor ser jag varje dag, vet ju var de finns, men vitsipporna är ännu inte utslagna. Vet dock var de kommer så småningom. Vilken kanondag vi hade idag, vårens varmaste dag hittills och visst njuter man extra mycket.Kram

  1. Tack! Jag letar blåsippor men har inte hittat några och ett par koloniägare sa att de inte trivdes här i den bergiga marken. Men se det gör vitsipporna. Kan tänka mig att du njuter av vackra blåsippor. Men jag har fått se dem på olika foton.
   Strålande sol här idag och jag har njutit till fullo både på balkongen, tillsammans med dottern i Nacka strand och på båten till stan.
   Skönt att du också haft en bra dag i det vackra vårvädret.
   Kram

  1. Tack! Tänkte på dig här.
   Och skönt att våren mu är här. Men säkert kommer några bakslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *