Stockholm

Utevistelse – “Hälsans stig” runt Djurgårdsbrunnsviken

Vädermässigt är det ju inte så att alla dagar just lockar till utevistelse. Vare sig längre eller kortare varianter. Och om det känns lockande eller ej brukar jag oftast bortse från. Ut en sväng blir det varje dag, om jag inte är sjuk och för mig är det ren friskvård. Att sedan längden på utevistelsen är flexibel förenklar det hela. Jag tar gärna en runda på egen hand och lika gärna har jag sällskap. Och på tisdagar brukar väninnan Agneta och jag ge oss ut tillsammans och innehållet i våra träffar kan variera. (Teater, museibesök, utflykter i Stockholms omgivningar, promenader i stan och utanför, båtturer m.m.)

Stockholm. Utevistelse och promenad längs Hälsans stig, runt Djurgårdsbrunnsviken. Norra Djurgården.  Gråväder och tämligen blåsigt. Men en rejäl utevistelse blev det för oss här på  Hälsans stig längs och runt Djurgårdsbrunnsviken. 

Hälsans stig runt Djurgårdsbrunnsviken är dryga 5 km men vi gick betydligt längre; 8 km. Start vid Djurgårdsbron, förbi Sjöhistoriska museet. över Folke Bernadottebron, tillbaka till Djurgårdsbron och vidare Strandvägen till City och i mål i Sturegallerian.

En rejäl utevistelse

blev det och i längd dryga 8 km för vår del. Kom plötsligt att tänka på den vackra septemberdag jag gick just här,  för något år sedan. Viss skillnad mot denna grådaskiga dag. (Vill du veta mer om museer, skulpturer och annat som finns här längs vägen har jag berättat om i länken ovan)

Vi passerade en del av de fina byggnaderna längs Nobelgatan i Diplomatstaden. Och namnet Nobelgatan kommer förstås efter Alfred Nobel.

Idag förknippas Nobelgatan även som ett “nobelt bostadsområde” . Villorna här har ofta namn efter de personer som låtit bygga dem. Men i efterkrigstiden är det också så att flera av villorna här disponeras av diplomater. Och i området “Diplomatstaden” finns också många länders ambassader. Längs med Nobelgatan finns 12 palatsliknande villor som kom till på 1910-1920-talet och med en del inspiration från den brittiska byggnadsstilen.

Ytterligare ett par hus/villor längs Nobelgatan.

Vi tar oss vidare längs vattnet och kommer fram till Källhagens värdshus.

Just här vi stranden är det som sightseeingbussen”Oceanbuss/Amfibiebuss övergår från att vara buss och bli till båt.Denna guidade Sightseeeingtur startar vid Operan i City, kör vidare genom stadsdelen Östermalm och hit ut till Djurgården där den förvandlar  sig till båt. En tur med denna Amfibiebuss är väl värd att testa. (Har åkte den en gång på egen hand och en gång med barnbarnen)

I bakgrunden skymtar Nordiska museet och skymd bakom vassen ligger Diplomatstaden.

Helt nära Sjöhistoriska museet

har man anlagt “Scandinavian Ice Adventure”. “Skandinaviskt is äventyr. Enligt de själva; ” Nordens största äventyrspark på is. Måtte bero på att det kanske inte finns fler… (En rundbana, en bana med gupp och lite hinder och en bana där man kan ha klubbor med på isen. )

Stockholm. Djurgården. Utevistelse på den nya isbanan "Scandinavian Ice Adventure". I alla fall roligt för både ung och gammal med utevistelse på is trots att det är plusgrader. Här rundbanan. 

Mer av området. Till höger, dolt bakom det blå, finns hinderbana på is med gupp och en del annat.

Över bron – Folke Bernadottebron och in till City

När vi var nära Sjöhistoriska museet såg vi något färgglatt på stranden på andra sidan vattnet. Och hit styrde vi stegen när vi passerat bron. Detta är en skulptur “Life Rings” av  Elmgreen &Dragset som förvärvades 2021 av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Och nog såg det hela ut som livbojar i plast. Symboliken är ju ganska tydlig; att vi mer och mindre  är beroende av andra och att vi måste bry oss om varandra.

Skulpturen “Life Rings” lyser upp.  På andra sidan Djurgårdsbrunnsviken skymtar Sjöhistoriska museet.

Några ringar/ livbojari detalj.

Att vattnet här var fruset till is var helt tydligt. Men avstod att testa isens bärighet.

Vår utevistelse ska om ett tag bli utbytt mot en lättlunch i Sturegallerian. Men innan vi lämnar Djurgården stannar vi till och tittar på de isskulpturer som uppstått där vatten som kommer uppifrån Skansen rinner ut i Djurgårdsbrunnsviken.

När vi kommer in till Birger Jarlsgatan blir vi påminda om att det är “rea” som pågår. Det är kö till flera av märkesbutikerna.  Någon rea är inte aktuell för oss utan vi styr stegen till Sturegallerian och slår oss ner. Och tänk att vår favoritsoffa blev ledig just när vi kom.

Ett glas vin och en “guesadilla” smakade bra  i värmen efter vår långpromenad. (Quesadilla är ett mexikanskt tunnbröd med fyllning och som grillats)

 

32 svar på ”Utevistelse – “Hälsans stig” runt Djurgårdsbrunnsviken”

  1. Jag går i stort sett en runda alla dagar. Kortare eller längre och den här blev ganska lång.Så fina och omväxlande omgivningar.
   Jodå LV, Chanel, Mulberry med många fler har rea och det är helt klart kö-
   Sturegallerian är väldigt trevlig och fint att slå sig ner här i lugn och ro men ändå mitt i smeten.
   Önskar dig också en fin nyårshelg.

 1. Det blev en rejäl runda i vintervädret. När jag ser livbojarna tänker jag på Tage Danielsson vers: En droppe droppad i livets älv Har ingen kraft att flyta själv Det ställs ett krav på varenda droppe Hjälp till att hålla de andra oppe. En av mina absoluta favoriter!
  Kramar

  1. Lika bra att passa på med lite friskvård när det går.
   Kul att du här kom att tänka på Tage D. Jag minns versen nu när jag såg den hos dig. Så sann.
   Och de här livbojarna piggade verkligen upp.
   Kramar

 2. Vilken häftig skulptur!
  Vackra vinterbilder!
  Det är mycket ovanligt, men idag så har jag inte lockats ut. Det är riktigt blötväder, med halka och slask om vartannat. Tur att jag fått ett kort till gymmet. För en timmes rörelse dagligen, minst, det behöver jag också.
  Du visar alltid på så goda maträtter! Ett av storstans fördelar; att kunna äta och dricka gott när man så vill.
  Ha det fint! Kram

  1. Jag tyckte också den var häftig. Och mer än så blev den när jag också efter att ha läst vad vännen Veiken citerade från Tage Danielsson.
   Här var det rysligt grått men det var fint ändå att komma ut. Och lite mindre slask ute på Djurgården var det.
   Gym går jag på när jag är på rehab, men inte annars. Tycker det här är för bullrigt och för mycket folk. Säkert stor skillnad mot hos dig så där hade jag nog också gått. Använder ibland också några av de utegym vi har het nära.
   Denna dag blev det en lätt lunch men det är så trevligt att slå sig ner en stund “after walk.”.
   Ha det fint du också.
   Kram
   PS Idag har jag nästan fuskat med utevistelse. Blev bara 40 minuter. Så trist ute och halt.

  1. Vad gäller idag var jag betydligt latare och var ute i 45 minuter. Ingen hit alls. Men bättre än inget alls.

 3. Vilken trevlig promenad och en god avslutnining på den får man väl säga. Det är ju alltid skönt att komma ut även om vädret inte är det bästa.

  Kram och god kväll!

  1. Jadå, ännu en lyckad runda. Jag försöker komma ut dagligen även om vädret inte lockar. Vet att det är bra för både kropp och själ. Och våra tisdagar är ju extra trevliga så då kan man bortse lite från trist väder och dra på en längre tur.
   Sturegallerian är ett bra “pit stop” och det är luftigt och inge trängsel. Nog så viktigt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Ja, den vandringen har jag/vi också gjort några gånger, men då under våren/sommaren. Scandinavian Ice Adventure kände jag inte till. Undrar om anläggningen har ersatt isbanan på Gärdet som var kostnadsfritt. Åsså älskar jag konstverket med livbojarna. Det var verkligen en annorlunda “skulptur”. Tänkte först på polkagrisar, sedan på Trygg Hansa. Jag gillar konstverk som eggar fantasin respektive skapar associationer till andra saker och ting.
  Å det där avslutet med quesadillas var helt i min smak. Maträtten är ju så himla enkelt att göra och sååååå god:-)

  1. Vädret var ju inte så lockande men att gå här är ju helt ok. ändå. Mest har jag också gått här i sol men vädret är ju som det är. Tror att isbanan på Gärdet är kvar och detta är ju något annat. Men så märkvärdigt var det verkligen inte.
   Visst är skulpturen/konstverket häftigt. Jag tänkte också som du med både TH och polkagrisar. Och färg gav det ju.
   Quesadillas gör vi ofta hemma och både gott och enkelt. Och Sturegallerian och Sturebaren där vi ofta slår oss ner är väldigt trevligt. Rimliga priser också och gott.

 5. Du imponerar med dina promenader! Idag var det skönt med lite luft kände jag, men det blev ändå bara en kort stund ute för att hämta kundvagnen innan shoppingen på ICA Maxi, mer hann jag inte!
  Så fin skulptur med livbojarna, och dikten som Veiken skrev!
  Ha nu en fin kväll i dessa sista självande timmar av detta år!
  Stor Kram!

  1. För mig är det ju friskvård att kunna gå och just att än så länge klara det känns bra. Vissa dagar är dock sämre, men ut tar jag mig. Idag blev det bara 45 minuter och några km. Men helt ok.
   Visst är skulpturen kul och dikten av Tage D som Veiken hade med stämmer bra.
   En lugn kväll blir det och inte heller en särskilt fartfylld nyårsafton.
   Önskar dig skön kväll och hoppas vi kan ses på det nya året.
   Varm kram

 6. Nja vädret är inte lockande och väldigt halt. Det var en runda jag också gått många gånger då jag bodde på Östermalm. Kul med en ny skulptur, förutom livbojar tycker jag det ser ut som polkagrisgodisar.

  1. Ett par trista dagar har det varit rent vädermässigt.
   Jag går ju en del varje dag men just tisdagar brukar väninnan Agneta och jag ta en längre sväng.
   Att promenera på Djurgården gör vi gärna och det här varvet är ju trevligt. Ja, Djurgården har mycket att erbjuda och så smidigt att ta sig hit . Visst är skulpturen läcker! Tyckte också att den också påminde om polkagrisar.

 7. Quesadilla lät och såg väldigt gott ut! 😀
  Jag följde dig en bit på din imponerande promenaden, tjusiga bilder som vanligt.
  Ganska milt ute och jag har både cyklat och gått i slaskvädret här.
  Nu ser vi fram emot sista dagen på året.
  Stor kram!

  1. Vädret var tämligen grått och en del blåst men vi har alltid trevligt på våra rundor. Mycket att se och uppleva och vackra omgivningar och det trots gråväder.
   Alltid trevligt att avsluta med lite gott att äta och dricka i fin miljö.
   Trevlig kväll!
   Stor kram

 8. Gillade det polkagrisfärgade konstverket, det piggade verkligen upp! Annars måste jag tillstå att jag är usel på att begripa mig på konst, framför allt den moderna. Läste om konstnärerna i länken du hade och fick mig även ett nytt ord till mitt förråd, biennal, vartannat år. Hoppas det sitter nu då. Quesadillas är jättegott, tack för påminnelsen, brukar göra smarriga såna i stekpannan, men nu var det längesen, de har fallit i glömska. Här på landet har vi kvar vintern även om det varit plusgrader idag. Men det vänder imorgon så än ger inte vintern upp, den har ju knappt börjat. Tack för promenaden!

  1. Just så tyckte vi också. Och symboliken här gillade vi också.
   Quesadillas gör jag ofta hemma också. Enkelt och gott. Bra att jag nu kunde påminna dig.
   Här är det nästan en aning vårkänsla i luften idag med +4 och fågelkvitter. Inget regn, vilket är skönt.
   Kul att du hängde med oss även denna runda.
   Kram

 9. Skrinnarna i Stockholm ser ut att vara lite säkrare på benen än vad dom är här i Torrevieja 😉 Roligt med olika slags isbanor!
  Hälsans stig på Djurgården har jag gått många gånger (utan att veta att det var “hälsans stig”). Det var en tradition att ta den rundan en gång på våren och en gång på hösten. Några gånger däremellan blev det också, det är verkligen fint där!

  Ha nu en riktigt fin nyårsafton och njut av den goda maten! 🙂

  1. Kul att man även nu testat med konstis i Torrevieja och det ser ju ut att komma besökare.
   Vi går ju ganska ofta på Djurgården och här finns ju mycket av det mesta.Smidigt att ta båten över och kombinera med “båtpromenad” . En “Hälsans stig” runt Söder, som är lite längre, ca. 9 km är också trevlig och där går vi också ganska ofta. Fina promenadområden saknar vi inte.
   Önskar er också en trevlig och god nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År.

 10. Men va roligt med både promenad och sevärdheter 🙂 sen mat på det ..har nog aldrig hört att det är rea på LV kanske bara i fysisk butik? hoppas du fårett gott slut & ett GOTT NYTT ÅR kram

  1. Vi passar på och jag går ju både ofta och gärna. Stockholm har många fina områden.
   LV hade rea liksom Chanel, Mulberry m.fl. Handlar ju aldrig på nätet men här var det så.
   Önskar dig också ett gott slut och en bra start på 2022.
   Kram

 11. Vilka jättefina korgar!
  Att vara ute är mysigt. Viket väder det än är. Du har ju så fin omgivning. Njuter själv av äldre hus, Det ljusa gillade jag bäst på Nobelgatan, Även om det andra var tjusigt det med.
  Rolig skridskobana, ” rundbanan ” ,-)
  Fina bilder!
  Kram och ha det jättefint . Primrose ,-)

  1. Vi är gärna ute och rör oss. Och väninnan Agneta och jag har våra tisdagar när vi brukar ses. (Ibland blir det en annan dag i veckan men ses gör vi)
   Roligt att planera in olika platser där vi går. Ibland blir det “samma” men det gör inte så mycket för det blir ändå viss variation.
   Så roligt att se de gamla husen här och alltid fint att gå längs med vattnet.
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Vet inte om mitt svar blev godkänt? Använde samma e mail adress som till Znogge , men i min andra kommentar måste jag ändra till den jag brukar inne hos dig? Ja säger då det!
  KRAM Primrose ,-)

 13. Det här är verkligen en riktigt fin promenad som jag brukar gå åtminstone någon gång varje år. Har inte sett skulpturen “Life Rings” än, inte i verkligheten i alla fall utan bara på bild och i något av TV-programmen med kungafamiljen som sändes runt jul, så jag måste ta en tur och titta på den.

  1. Vi går här då och då och det finns alltid något nytt att se. Och även det man sett är ju fortfarande lika fint. Skulpturen “Life Rings” piggade verkligen upp. Så den också först på tv
   Kul med den nya isbanan också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *