Trevligheter

Uppsala med en hel del gott och blandat

Att ta en tur till den fina staden Uppsala är alltid trevligt. Och extra trevligt är det förstås att här hälsa på barnbarnen och vår ena dotter. Och eftersom vi varit i den spanska sommar/vinterstuganunder stora delar av oktober och november, (med start vid Atlantkusten) var det ett tag sedan jag var här. Men nu i veckan var det dags.

Uppsala ganla stationshus från 1866. Det gamla stationshuset i Uppsala har anor från 1866 och är idag en populär restaurang och pub. På torget framför stationshuset står en skulptur av Bror Hjort, Näckens polska, och som kom på plats 1967.

Trots att Uppsala

är landets fjärde stad i storlek känns det ändå som att komma till en mindre stad. “Allt” finns på gångavstånd och tempot känns lugnt. Ja, inte vad gäller cyklisterna så klart, men det har jag börjat vänja mig vid.Här i stan möts det gamla med det nya och stämningen är behagligt avslappnad. Dotter Liv och jag började med att äta en god sushilunch innan vi fortsatte mot Günterska hovkonditoriet  för en kopp kaffe på maten.

God sushilunch i UppsalaGod och fräsch sushilunch i Uppsala tillsammans med dotter Liv

Uppsala är ju en gå och cykelvänlig stad och nu i december är stan, som så många andra, fint pyntade.

Ingen trängsel i centrum –

Stora torget i Uppsala och rådhuset skymtar i bakgrunden. Stora torget i Uppsala och i bakgrunden skymtar rådhuset.

Günterska huset, hovkonditori och”schweizeri” är en “klassiker i Uppsala. Ett schweizeri var ett konditori/kafé med tillstånd att servera alkohol  (mest likör) och dessa började komma till Sverige på 1800-talet.  (I Österrike och Schweiz var dessa schweizerier populära på den tiden)

Günterska i Uppsala är ett anrikt konditori. Günterska i Uppsala är ett anrik, stortt och populärt konditori.

Det var kaffe vi skulle ha. Så bakelseavdelningen passerade vi raskt.

En god kopp cappuccino smakade bra.

Så var det då dags att fram på eftermiddagen hämta”juniorerna,” barnbarnen Max och William, på  i Vaksalaskolan. En stor skola som ligger vid Vaksala torg och som invigdes 1927.

Vaksalaskolan i Uppsala invigdes 1927.På Vaksalaskolan i Uppsala går elever från förskoleklass och till och med klass 9.

Max , 9 år, utanför sitt klassrum. Nu i december med fin rosett på klassrumsdörren.

William går i förskoleklass. En stor kille nu. Så fint att se killarna igen.  

Så småningom dags att ta tåget tillbaka till Stockholm igen. Och med en hel del gott och blandat med mig.

Julgran utanför hotell  Radison Blu i Uppsala. Lyser upp fint. 

Och den grå tunneln mot tågen lystes också upp.

28 svar på ”Uppsala med en hel del gott och blandat”

 1. Så trevligt med ett besök i Uppsala. Framförallt förstår jag att det var mysigt att träffa dotter och barnbarn. Jag vet inte om jag hade klarat av att passera den disken på det fina konditoriet. Allt fikande i huvudstaden gav en farlig mersmak.

  Kram och ha en fin lördag!

  1. Det var så roligt att ses. Var ju ett tag sedan. Nej,några bakverk blev det inte denna gång. Men de frestade. Helt klart. 😀 Trevlig lördag!
   Kram

 2. Man kan ju bara njuta av dina bilder! Uppsala har jag aldrig varit i, bara kört igenom på den tiden E4:an gick genom stan, det är länge sen! Vilken vacker skola, vilka underbart söta barnbarn och så fint pyntat det är i stan! Tack för att jag fick se <3

  1. Att lämna Stockholm för några timmar och vara i Uppsala och träffa dotter och barnbarn är så trevligt. Och en väldigt fin stad är det. Trevligt att du följde med. 😀 Önskar dig en fin lördag.

  2. Oj, vad pojkarna har vuxit och Max är ju en riktigt charmig stor pojke..
   för att inte tala om charmtrollet William. Förstår att du var glad att få träffa dem.
   Ha en.fin vecka!
   Kram!

   1. Åren går och snabbt också. Max fyller 10 i januari och William är sex. Var ett tag sedan vi sågs. Spanien kommer emellan då och då.
    Önskar dig också en fin vecka.
    Kram

 3. Uppsala är en charmig stad som levererar året om. juldekorationerna är helt suveräna, speciellt julgranen. Byggnaderna är ju så vackra. Men bäst var nog barnbarnen:-) Rosetten på dörren – så enkel men så himla snygg.
  Mejlar dig angående din hemdida.

  1. Visst tycker jag att barnbarnen och Liv var den största behållningen med besöket i Uppsala. Och vi hade sammantaget en jättetrevlig dag i en fin stad. Och Uppsala bjöd verkligen på “ljus i stan”. Visst är rosetten på max klassrumsdörr fin. Och han hade gjort en hel del av den. Alltså pyssligare än sin mormor.
   Stort tack för mail och omtanke. Vi gnetar på.

 4. Så härligt att få se “prinsarna”! De är bara för söta. Och Max börjar bli så stor kille och William likaså. Förstår att du längtat efter att träffa dem och Liv också förstås. . För övrigt så är Uppsala väl igenkänt. Fast jag vet inte om jag kunnat gå förbi godbitarna på Gûntherska! Kram!

  1. “Prinsarna” har blivit stora nu; 6 och nio år. Men de är fortfarande så fina. J, deras mamma också-
   Uppsala är en trevlig stad och allt är så lätt att nå- Förstår att du känner igen dig.
   Vi hade ätit sushi så jag var ganska mätt. Men mycket gott finns det.
   Många tankar till dig från både Bosse och mig.
   Varm kram och vi önskar dig en fin adventshelg.

  1. Det blev en verkligt trevlig dag och fint att träffa några av de mina. Även dagen idag har varit fylld av trevligheter av olika slag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Vi jobbar på med bloggproblemet och en del är nog löst och annat kvarstår.
   Stor kram

  1. Uppsala är ju en väldigt fin stad och jag har så många roliga minnen härifrån och från den akademiska tiden.
   Vaksalaskolan är verkligen en bra skola på alla sätt och att den finns i denna vackra byggnad är ett stort plus också- Miljön är så fin. Alltid glädkande att träffa de mina och här blev det några av dem-
   Så fint med dottern på besök- Önskar er en fin helg.
   Kram

 5. Visst är det skillnad mellan huvudstaden och Uppsala. Så roligt att möta barnbarnen igen och de ser precis lika glada ut som vanligt. Inte att undra på när de får träffa finaste mormor! Kram

  1. Det är alltid fint att komma till Uppsala. Har förutom barnbarnen och ena dottern så roliga minnen härifrån från den mer akademiska tiden. REn nostalgi idag. Men rolig sådan.
   kram!

 6. Vilket mysigt besök i Uppsala och sushin såg fantastiskt god ut 🙂
  Gillar juldekorationerna också (såklart!) men den roligaste var faktiskt rosetten på dörren till Max klassrum – annorlunda grepp där! 🙂

  Ha nu en riktigt fin andra advent!

  1. Alltid trevligt med en tur till Uppsala och extra fint att träffa barnbarnen och Liv. Visst är rosetten på dörren till Max klassrum fin. Ocg Max har gjort mycket på den.Tror det finns fler av dem inne i klassrummet. Uppsala är fint klädd i juldräkt och visst lyser och piggar det upp.
   Önskar er också en fin andra advent.

 7. Fina bilder från en fin stad … tyvärr alldeles för många år jag var där.
  Härligt att träffa barnbarnen igen – förstår att du längtat! Så fin skolbyggnad och
  vilket häftig julträd där på Stora torget – fint med sina röda hjärtan!
  Ha en fin andra advent!
  Kram

  1. Tack! Ett trevligt besök blev det och Uppsala är verkligen en fin stad och lätta att promenera runt i. Nu också vackert upplyst. Max Och Williams skola är verkligen fin och med gamla anor.Visst är Stora torget fint i sin julbelysning.
   Önskar dig också en fin andra advent.
   Kram

 8. Kul att se bilder från Uppsala, jag har aldrig varit där. Men kanske gör jag ett besök under det kommande året. En semestertripp kanske.

  1. Uppsala är en fin stad stad som har en fin blandning av kultur, natur och historia. En ganska stor stad men med småstadskänsla. Hoppas du får till ett besök, en semestertripp hit under sommaren. Rekommenderas.

 9. Schweizeri var något nytt för mig, men det verkar var något som jag absolut skulle tycka om. Jag fastande direkt för hjärtträdet. Så vackert! Ha en fin andra advent.

  1. Du hade säkert tyckt om ett besök här på Günters. Både miljö och bakverk lockar och med gott kaffe.
   Visst är hjärteträdet fint!
   Önskar dig också en fin andra advent.

 10. Härliga bilder från Uppsala och det var ett fint ljusträd med sina röda hjärtan som står på Stora torget.
  Hade det varit jag som varit på schweizeriet hade jag fastnat bland bakverken. Ser gudagott ut för en gottegris som mig 🙂
  Önskar dig en fin andra advent !
  KRAM

  1. Uppsala är en väldigt fin stad och att komma hit är alltid väldigt roligt. Bakverken är så goda här men vi hade ätit en rejäl sushilunch så det blev “bara” kaffe.
   Önskar dig också en fin andra advent.
   kram

  1. Bästa Tove! Tack! Du kan då allt få till det. Ditt sätt att leka med ord och få dem att dansa uppskattar jag så mycket.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *