Resor i Sverige

Lars Lerin – Ett besök på Sandgrund avslutade Värmlandsresan

Resan till Värmland, i samband med första advent, blev verkligen lyckad på alla sätt. SäffleOperans fantastiska uppsättning av “Chess  på svenska”, ger lilla Säffle en extra puff. Väldigt roligt med denna musikaliska satsning utanför storstadsregionen. Något  som också  lockat människor från olika delar av landet just hit. Alsters herrgård, i Alsterdalen, några kilometer utanför Karlstad, är  Gustav Frödings födelsegård/minnesgård. Här är det fint att göra ett besök året om. Och just till första adventshelgen är det julmarknad här. En julmarknad där fokus är på det närproducerade. Och från Alsters herrgård styrde bussen färden in mot Karlstad för ett besök hos Lars Lerin  och hans tavlor på Sandgrund. (Lars Lerins permanenta konsthall)

Här har Lars Lerin satt samman nio akvareller till ett collage. Och i alla bildern är ljuset så påtagligt.Här har Lars Lerin satt samman nio olika akvareller till ett collage. Och det är oftast Lars Lerins speciella sätt att skildra ljuset som fascinerar.

Ett besök hos Lars Lerin

och hans målningar på Sandgrund innebär att man kan möta motiv av skilda slag. Här finns allt ifrån frostigt gräs, vinteröppet vatten, ett Lofoten som är täckt i mörker, fartyg, hamnar, mörklagda husfasader och motiv från den värmländska landsbygden. Inspiration till många målningar  har också kommit från olika resor runt om i världen. Men i de flesta målningarna finns ofta en strimma av ljus som fångar besökarna.

I juni 2018,  var Lars Lerin gästutställare på Liljevalchs i Stockholm. En utställning jag såg  ett par gånger, men  jag tyckte jag var mörk. Och på olika sätt. Här var det inte konstnären själv som valt målningarna utan chefen för Liljevalchs, Mårten Castenfors.

Lars Lerin målar ofta numer det värmländska landskapet. Och det är ljusa målningar. Lars Lerin målar ofta det värmländska landskapet. Och många gånger finns då olika nyanser av gult med. Och så ljuset förstås.

Ett solrosfält.

Övre Lid i Värmland. Lars Lerin är förtjust i katter och här i målningen finns det många. “Övre Lid 2016” i Värmland. Katter tycker Lars Lerin mycket om. Här på bilden är det gott om dem och de trivs i hans aateljé där de gärna sätter sina tassar på hans akvareller.

 

Under flera år levde Lars Lerin uppe i norska Lofoten och den tiden var tämligen destruktiv och mörk. Inte bara landskapet var mörkt utan hans liv i största allmänhet.

Lofoten och “Storöya Solvaer  II 2018. Men i det mörka finns det ändå ljus. Detta är en av många tavlor som illustrerar livet på Lofoten.

På Sandgrund är de flesta målningarna akvareller men det finns också en del gjorda i olja. och de är daterade lite längre tillbaka- Jag är mest förtjust i akvarellerna men även i målningarna gjorda i olja finns ljuset med.

En oljemålning från 1979.

Här på Sandgrund

är det Lars Lerin som hänger om tavlorna och det sker då och då- Mest eftermiddagstid när lokalerna är tomma. Nya målningar kommer upp, några byter plats, andra reser på turné och en del kommer tillbaka efter en längre eller kortare turné. Nu när jag var här räknade jag till att det var 10 , för mig nya tavlor på väggarna. (Senast jag var här var i juni 2019)

(Vill du läsa mer om L.L  och se fler målningar så finns det här och här)

 

 

56 svar på ”Lars Lerin – Ett besök på Sandgrund avslutade Värmlandsresan”

 1. Hej Ditte,
  jag har i alla fall inte haft några problem att komma in på din blogg, men har varit lite dålig på att kommentera.

  1. Hej Leffe!
   Bra att få veta att du inte haft svårigheter. Men vet ju att några haft det. Har haft hjälp och kanske är det nu ok. för alla.
   Ha det fint och hälsa I.

 2. Jag har inte haft några som helst problem med din blogg utan allt har fungerat som vanligt. Hoppas det ordnar till sig. Vissa fel är inte helt enkla att hitta.

  Jag tycker mycket om Lerins akvareller men har ännu inte haft förmånen att se dem. Nåja, det kommer kanske.

  Kram och god fredag!

  1. Tack för den feed back och jag har förstått att du inte haft några problem alls med min sida eller att komma in.
   Ett besök hos Lars Lerin är alltid trevligt och givande på olika sätt. Och jag är så fascinerad av hans sätt att måla. Och hur hinner mannen som även skriver böcker, gör tv och mycket annat.
   Önskar dig också en trevlig fredag.
   Kram

 3. För mig har det inte varit några problem att gå in och läsa din blogg. Lars Lerins målningar tycker jag väldigt mycket om., men jag har faktiskt inte sett många av dem från Lofoten. Ha en trevlig fredagskväll.

  1. Tack, Gunnel för fin “feed back”. Vet att problemet att inte kunna läsa min blogg finns för en 5-6 stycken och det är jättetrist. Vet inte om det är fler men ser ju på besökssiffrorna via “Google statistics” att de är tämligen konstanta. Men det är jobbigt när man inte vet vad som strular och varför.
   Att besöka Lars Lerin är alltid en höjdpunkt och det r en förmån att i mitt resejobb få göra det ett par gånger per år. Jag brukar också få till en privat tur per år.
   Önskar dig också en fin afton.

 4. Hej! Jag har inte haft några problem att komma in på din blogg, varken från Torrevieja (senast i förra veckan) eller hemifrån Örebro. Trist när det strular, hoppas alla kan nå dig nu!
  Trevlig helg!

  1. Hej Ulla! Stort tack för feed back. Betyder mycket för vi jobbar med att se var felet/felen kan ligga. Men kanske är det helt utanför min kontroll- Mycket energi tar det. Vet att det idag varierar lite men att 5-6 inte kan läsa bloggen på sina datorer och att det kan “flasha” förbi reklam på telefonen.
   Önskar er också en fin helg. Välkomna hem.

 5. Åhhh Ditte, nu blev jag lite avundsjuk igen! Jag tycker väldigt mycket om Lars Lerin, både hans målningar och han själv som person, i alla fall den person man får se via tv:n och som jag tror är ett ärligt porträtt av honom! Tack för dina bilder <3

  1. Jag delar så gärna med mig. Har ju i jobbet förmånen att några gånger per år komma hit i jobbsammanhang och sedn blir det ofta ett privat besök också-Jag är väldigt förtjust i hans målningar och de hängs om då och då och byts ut så ofta finns det nya saker att titta på. Och i de som hängt med ett tag är det lätt att upptäcka nya saker.
   Jag är också förtjust i personen Lars Lerin, ingen jag alls känner, och jag tror att han är den han är, helt oavsett.
   Ha det gott.

 6. Vi gjorde ett besök där förra sommaren, tror jag det var. Många fina tavlor att titta på.
  Ang din blogg så kommer det upp konstigheter när jag går in via mobilen men inte från datorn.
  Trevlig helg

  1. Tack! Bra att veta! Vi förtsätter att jobba på det hela men det är knepigt att komma åt och tar mycket tid.
   Jag har nu haft förmånen att besöka Lars Lerin ett par tre gånger om året under några år och det är alltid en höjdpunkt att komma hit. Och på olika sätt.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Tack för att jag fick följa med till Lerins Sandgrund! Mycket njutbart och speciellt roligt med de ljusa och livsbejakande målningarna som talar till en på ett helt annat sätt än de “gamla” mörka. De såg jag ute på Djurgården för många år sedan, har tom glömt vilken konsthall det var???, men de berörde mig djupt då.
  Ha det gott och hoppas att du får en fin och “ledig” helg!

  1. Vad roligt att du följde med. Lars Lerin ställde ut på Liljevalchs i juni 2018 och då var det verkligen mörka målningar. Undrar om det är dessa du tänker på- Men han har ju haft fler utställningar här-Nu är många av målningarna betydligt ljusare och på olika sätt. Roligt är att han också hänger om och byter ut tavlor.Så jag tycker det känns som om mycket nytt finns att se. Och de målningar som hängt ser jag ofta nya saker i.
   En ledig helg blir det.
   Önskar er en fin helg.

  1. Tack för din feedback! Har förstått mer och mer att de som använder Firefox inte har några problem. Men sedan varierar det lite. Det är fortfarande en 6-7 som inte några bloggen via datorn och det är trist. Vi jobbar vidare för att se var problemet ligger.
   Jag är väldigt förtjust i Lars Lerin som konstnär och även förtjust i hans tv -program- Så roligt att komma hit i jobbet. Men någon gång om året blir det även privat.
   Önskar dig en fin helg.

 8. Har sagt de förut men hans målningar skulle man till och med kunna ha hemma! Han är otroligt duktig.
  .
  Vad gäller din blogg så har jag inga problem när jag sitter vid datorn (Firefox) men när jag använder mobilen (Chrome) blir jag skickad till ett annat ställe (jag mailade dig om det, skickade med en skärmdump och den länk som ploppar upp, mailet kanske hamnade i spamfiltret).
  .
  Ha en härlig kväll!

  1. Jag skulle gärna ha några hemma. Var inne på ett galleri i Stockholm i veckan och tittade på ett par. Inte lätt att komma över dem direkt. Inte prismässigt heller- Men jag har inte gett upp.
   Har förstått att de som använder Firefox inte har problem att nå bloggen och många som använder Chrome på dator och telefon inte heller har problem. Men att andra har det. Så märkligt. Jag fick aldrig din skärmdump så den måtta ha hamnat någon annanstans. Har du möjlighet så testa igen i ett mail till. Detta kan hjälpa till att lösa “knuten”. Jag har bra hjälp men eftersom det slår så ojämnt är det än knepigare. Inga virus finns. Har förstått att även andra bloggar kan vara svåra eller omöjliga att nå. Ser ju via Google Statistic att antalet läsare är som vanligt och vissa dagar än fler. Så märkligt alltihop-
   Önskar dig också en fin kväll. Och tack för omtanken.

 9. Lars Lerins målningar är så fina! Tittade på programmet med honom och Kakan imorse. Jag har vissa problem med att komma på din sida, har hamnat på konstiga amerikanska, tror jag sidor. Letat upp din sida om och om igen. Mystiskt. Ha det gott😀

  1. Tack, Iris för “feed back” Bra att veta! Vet inte vilken webbläsare du använder men har förstått att de som använder Firefox inte har problem om de går in via datorn. På telefonerna varierar det en del- Jag har hjälp med att hitta felet men det är ganska knepigt då många inte alls har problem. Jag ser ju via Google statistics att antalet besökare är som vanligt och vissa dagar fler. Men det är så mystiskt.
   Det är alltid en fröjd att besöka Sandgrund och se Lars Lerins målningar.
   Ha det gott ni också-

 10. Lars Lerins konst är alltid fin att beskåda. Jag gillar hans stil.
  Vad det gäller din blogg har min i-Phone varnat för virus. Min i-pad och dator protesterar inte.

  1. Tack för feedback! Virus finns inte vare sig på blogg eller dator. Noga kontrollerat. Men märkligt att telefonen varnar.
   Visst är Lars Lerins målningar fina. Jag kan se dem om och om igen och ständigt se nya saker. Men på Sandgrund byts de ju ut och hängs om så det blir alltid lite extra spännande att se vad som hänt.

  1. Visst är Lars Lerins akvareller vackra. Jag brukar ju komma hit ett par gånger om året på jobb och sedan minst en gång helt privat. Och det är så fint att bilder hängs om och att de byts ut. Vad spännande att du på söndag lägger ut bilder på elevarbeten. De vill jag gärna se-
   Ha det gott.

 11. 1. Som LL frälst, i såväl hans böcker som tavlor och samhällsengagemang så njuter jag – och gläder mig stort till att bo så jag kan lägga promenaden om Sandgrund. Ska göra mig ett upplevelsekonto 🙂
  2. Inga problem med att komma in eller få reklam på kuppen från vare sig datorn, telefonen eller plattan.
  Ljuvlig fortsättning o på helgen och kvällen, stor kram!

  1. Så roligt att du ska flytta till Karlstad. Och säkert blir det många besök här för dig- Jag gillar verkligen Lars Lerin både som konstnär, författare och det jag sett av hans engagemang i andra frågor.
   Tack för för din feedback vad gäller bloggen- Känns så trist att det krånglar rejält för några. Och eftersom det fungerar att läsa den för de flesta blir gåtan än svårare att lösa- Men jag har god hjälp-
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 12. Lars Lerin är helt fantastisk! Det är nog ingen annan som kan återge färger och ljus på det sättet. Tavlan från Lofoten är helt otroligt bra. Och du visade nya bilder som du inte la upp ifjol, tack:-)

  På iPhonen fladdrar reklamen förbi igen, nu med nya annonsörer. Det går så himla fort att jag inte hann registrera de nya namnen. På datorn kommer jag fortfarande inte in hos dig.

  1. Visst är han! Och vilken produktion! Och sedan alla böcker och tv-program- Roligt nu med en del omhängningar och “nya tavlor” på plats. Så roligt med ännu ett besök här- Försökte hitta lite nytt att ta med. Fanns mer men tyvärr gjorde lamporna i taket så det blev reflexer.
   Så märkligt med detta bloggmysterium. Finns ingen logik i det hela. Har nu läst kommentarer och många mail och skickat skärmdumpar till Sanna och hjälper mig. Men de flesta har alltså inga problem att läsa eller komma in på bloggen. Tror nu det är åtta som jag vet som inte når den via datorn och det är åtta för många. De som använder Firefox har inga svårigheter alls som jag förstått av kommentarer och hos de med Chrome kan det variera. Explorer har vad jag förstått reagerat mest negativt. Just att det ser så olika ut gör det hela så knepigt. Men det jobbas för att leta efter felet. Jättemycket. Jga har också sett reklamen på telefonen men alla gör det inte. Märkligt det också.
   Energikrävande är det.
   Tack för ditt stöd.

 13. Jag varken skriver eller läser bloggar just nu, men när jag såg dina bilder från Sandgrund på Instagram kände jag lust att besöka din blogg och se vad du hade för bilder här! Väldigt fina målningar, ja, jag hade inte väntat mig något annat heller. För som du vet så gillar jag Lerins målningar väldigt mycket. Tack för titten 🙂

  Apropå din blogg, även när några inte kom in alls på din blogg kom jag in och även nu, utan att se reklam.

  Önskar dig en trevlig helg!

  1. Vad roligt att du tittade in. Ja, vi sågs ju på Sandgrund i juni. Så trevligt. Vi hade ett fint besök här med en riktigt bra visning. Roligt med en del omhängningar och några “nya tavlor”.
   Tack för din feedback vad gäller bloggen. Det är så märkligt och finns inte direkt några samband annat än att de som använder Firefox so webbläsare inte haft problem. Vad gäller Chrome varierar det och för Explorer har det varit knepigt. Men totalt sett är det nu kanske 8 stycken som jag vet har trassligt med bloggen . Och det är åtta för mycket.Har hjälp för att lösa detta men det är knepigt för det fungerar för de flesta och svårt att veta var problemet ligger. Tar tyvärr en hel del energi.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 14. God sen kväll!
  Helt underbara tavlor av Lars Lerin. Måste försöka att åka till Karlstad någon gång.
  När det gäller att komma in på din blogg så använder jag bara ”paddan” just nu och det krånglar lite.
  När den ska läsa in bloggen så stannar den på dig och det dyker upp en massa andra länkar. Stänger genast ner och gör ett nytt försök och då funkar det.
  Fick mail från Ryan igår och min resa är annullerad från Skavsta i vår. Köpte ny resa via V-ås någon dag senare, Har begärt återbetalning för Skavstabiljetten. Ska bli intressant och se om det kommer några pengar. Önskar dig och Bosse en trevlig helg.
  Många kramar/A-K

  1. God sen kväll!
   Tack för din feed back. Ja, dessa andra länkar ska inte finnas och de finns hos några men ändå inte hos så många. Men de ska inte finnas alls. Jag har jätteduktig hjälp men eftersom det slår så ojämnt är det svårt att hitta orsaken. Tröttsamt är det. Några får ju betalt för dessa länkar men jag ska inte ha dem.
   Läste om Skavsta men b som åker i januari drabbas inte. Hoppas innerligt att du får pengarna tillbaka.
   Stor kram! Vi hörs.

 15. Jag använder mig nästan alltid av Chrome, men testar nu med min Explorer också för skojs skull. Som du ser har jag inga problem med Explorer heller… Det hjälper dig förmodligen inte, men kan vara bra att veta – kanske!? 🙂

  1. Tack! Ja, det hjälper oss en del- Alltså stämmer det inte att det inte fungerar med Explorer. För det gör det ju hos dig.
   Väldigt bra att veta.

 16. Gick in nu och för några dar sen, funkar hur bra som helst, kolla vilka portaler dom ligger på som har problem, själv kör jag WP och det fungerar. Lofoten tavlan och den med ett par gamla fönster stående på golvet är mina favoriter.

  1. Tack för din feedbck. Bloggen har ju fungerat för alla, vad jag vet, fram till för ca. en vecka sedan. Fortfarande kan de flesta läsa den men det jag fått signal om är att några inte kommer in alls på den via datorn utan bara via telefon. Och för några på telefonen kommer det upp reklam som snabbt swishar för. Så har det inte varit tidigare.Jag har god hjälp men vad som är fel är knepigt att hitta eftersom de flesta inte har några som helst problem. Sedan varierar det med och mellan webbläsarna också. Firefox verkar inte alls ha svårt och Chrome ibland. Och Explorer har också kmepigt ibland. Så märkligt.
   Jag tog nu med några tavlor som jag verkligen gillar och utbudet är ju så stort. Alltid roligt att komma hit.

 17. Jag blir så irriterad på mig själv. Jag säger varje år att vi ska ta en tur till Sandgrund. Blir det av? Nej! Dumt så det förslår!
  PS. Jag har inte haft något som helst problem att komma in på din blogg så jag kan inte vara till hjälp!

  1. Kanske tar ni en tur till Värmland i sommar och tittar in hos Lars Lerin. Värmland är ju vackert och jag kan även rekommendera ett besök på Alsters herrgård.
   Tack för din feedback vad gäller bloggtrasslet. De flesta har inga svårigheter men något knas är det någonstans och det är knepigt att hitta eftersom det ser olika ut. Och klart att det ska fungera för alla som vill att läsa bloggen-
   Kram

 18. Tack för alla fantastiska bilder på Lars Lerins konstverk … han är verkligen fantastisk!
  Som jag skrev härom dagen så har jag inga problem att komma in på din blogg med Explorer eller Chrome … men kollade nu på morgonen med mobilen – och det funkar inte, utan jag får upp virusvarningar!
  Himla trist med datorproblem … vad det än beror på.
  Kram

  1. Vad roligt att du tyckte om besöket hos Lars Lerin! Jag tycker om att komma hit och det är roligt att tavlor hängs om och byts ut. Blir en “nykänsla” i det också.
   Jag har hjälp som försöker hitta vad som är fel men det är kpepigt eftersom många inte har felet utan kan läsa som vanligt både på telefon och, platta och dator. och det ser olika ut. Virus finns inte men däremot har vi sett att det kan komma reklam för ett virusskydd som swishar förbi.
   Och trist är det när det krånglar.
   Kram och trelvlig lördag.

 19. Hola! Skriver som Leffe: Är inne och läser din blogg varje dag men är dålig på att kommentera. Gör det via paddan (en 13-tums iPad Pro vilket innebär att jag får upp ett webb-gränssnitt – inte ett mobilt gränssnitt) och har inte haft några problem.
  Hälsa Mr B! Kramar från oss! ❤️

  1. Hola! Tack för din feedbck! Ja, detta med att några har problem med bloggen är både knepigt och märkligt. Och efetersom många inte har svårigheter att nå den är det jätteknepigt att veta var problemet finns. Jag har bra hjälp men det är så trist när man inte vet var det hela ligger. Har pågått drygt en vecka nu.
   Kram och trevlig helg.
   MR B hälsar till er.

  1. Resan var så lyckad och med fina upplevelser inplanerade. En riktig “njutflykt” – där jag hade förmånen att jobba.
   Kram och trevlig helg

 20. Lars Lerins verk är verkligen fantastiska! Bland alla fina här föll jag särskilt för dom där fönstren i första collaget.

  Jag har inga problem att komma in på din blogg via min dator och det har inte blivit nån skillnad. Funkar bra. Jobbigt med ett sånt mysterium… Hoppas du får nån klarhet i det hela!

  Ha en fin dag!

  1. Visst är han! Och så allsidig! Förstår inte att han hinner med allt. Men det gör han uppenbarligen.
   ack för din feedback ang. bloggen. Just att det slår hårt hos ett fåtal och inte alls hos andra gör det än knepigare. Och hos några kan det var knepigt via mobilen. Finns liksom ingen rim och reson i det hela. Har bra hjälp men knepigt är det.
   Önskar er också en fin lördag.

 21. peppar peppar inga problem med att se och läsa o komma in på din blogg! varken nu eller tidigare! Hoppas det löser sig med de andra, förstår din frustration!
  Av tavlorna du visar finner jag solrosorna helt oemotståndliga. Kram

  1. Tackar för detta! Vet ju att några haft/har problem.Och jag har god hjälp att försöka förstå varför och lösa det. Men konstigt är det. Verkar så väldigt olika. Många märker inget och några få gör det. Och det ska inte vara så. Men det tar energi.
   Jag visade ett urval av målningar och de är ju alla olika. För mig varierar det vilka jag gillar bäst. Men det finns många…
   Kram!

 22. Vilken härlig resa med teater, marknad och att få se Lars Lerins konstverk är ju bara så fint. Vilken fin konstnär han är.
  Här är det problemfritt med din hemsida.
  Önskar dig en fin andra advent !
  KRAM Marie

  1. Tack, Marie! Fint att veta att du inte har problem med min sida. Har varit trassligt för några att ta sig in och omöjligt för ett par stycken. Och har man läst bloggen på telefonen har reklam ibland “flashat” förbi. Och jag ska inte ha reklam alls och inte beställt den. Men det verka nu som om Sanna som hjälpt mig med bloggen från början nu börjar hitta felet. Svårt eftersom de flesta inte märker något fel alls.
   Resan till Värmland blev så lyckad och med flera fina besöksmål. Att komma till Sandgrund och se Lars Lerins utställningar är så uppiggande och roligt. Vilken konstnär! Ja, han är ju fotograf, författare, pappa och mycket mer också.
   Önskar dig en trevlig andra advent
   Kram

  1. Jag är så glad att jag via resejobbet har en chans att få komma hit ett par gånger per år och sedan försöker jag ta mig en titt privat också.Jag är så förtjust i hans målningar och ofta är det en del nytt man också får se. Och nytt ser jag också i de målningar jag sett många gånger tidigare. Även Lars Lerins böcker ger så mycket.
   Hoppas du får till ett besök i sommar.

  1. Karlstad har mycket fint för besökare. Och visst känns ett besök på Sandgrund för att se Lars Lerins fantastiska målningar målningar som ett “måste”. En del målningar byts ut så det finns alltid även lite “nytt” att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *