Spanien

Flexibelt resande längs spanska Atlantkusten

Den resa vi för någon vecka sedan gjorde längs den spanska Atlantkusten blev väldigt bra. Men inte riktigt som planerat. Tanken var att vi skulle ägna oss åt att se en större del av denna vackra del av Spanien med ett lokaltåg. Dessa planer fick hastigt ändras eftersom rälsen på delar av vår tänkta färdväg skulle läggas om. Inget som annonserades i förväg. Buss ersatte tågen på de sträckor som tågen inte trafikerade  men nu var det inte buss vi tänkt oss. Och i de ursprungliga planerna skulle vi också åkt tåg genom Spanien, från Atlantkusten till Medelhavskusten och Alicante. Men hur blev det och hur kom vi till Alicante?  Svaret? Jo, ett flexibelt resande med stora inslag av improvisation.

I byn San Vincente hade vi turen att hamn i vi tack vare vårt flexibla resande. Tur!Vy från de fina byn San Vincente de la Barquera vid spanska Atlantkusten. Här hamnade tack vare vårt flexibla resande. Himla tur!

 

Flexibelt resande

blev det under vår resa längs spanska Atlantkusten. Planerna var att med olika lokaltåg, FEVE -tåg,  ta oss från staden Bilbao och västerut. Men det stötte på patrull redan i Bilbao . Rälsen är enspårig så det går bara ett par tåg per dag i varje riktning. Så det blev buss från flygplatsen i Bilbao in till stan och sedan en ny buss till staden Santander, några mil österut. Och det var därifrån vi skulle fortsätta efter att ha tittat på stan.

Flexibelt resannde blev det på vår tur längs spanska AtlantkustenFlexibelt resande! Absolut. Och en del tågresor blev det längs kusten. Här “lokaltåget” som det var tänkt att vi skulle rest med en bra bit.

Planerna var att ta oss till staden Gijon men stopp under vägs och därifrån korsa Spanien med tåg. Från staden Valadolid hade det gått fint att knyta an till till den större järnvägen och via Madrid ta snabbtåget till Alicante.  (Madrid är knutpunkten för de stora tåglinjerna.)

Nu ersatte bussar de sträckor där  rälsen skulle läggas om. Och vi fick ändra våra planer eftersom jag har knepigt med bussresor om jag inte ser vägen. En del tåg åkte vi och även en del buss. Men resan blev betydligt kortare än planerat.

Hur skulle vi ta oss tillbaka till Alicante/Torrevieja?

Det blev den stora frågan. Alternativen var buss, buss och tåg eller flyg. Sträckan är ca. 80 mil så buss för min del var uteslutet. På långresor i buss, resor som tar mer än ett par timmar) är det vanligt att man bokar eller blir tilldelade en plats. Man kan då få välja. Men platserna längst fram kan man inte räkna med att få vid en sen bokning. Så kanske en kombination av buss och tåg. Alltså buss till Madrid och sedan tåg. Verkade ok. Men så var det platserna.

Flyg återstod och skulle vara möjligt Bilbao. Vi var i Santander men kanske tåg till Bilbao och sedan flyg. Icke! Inga tågtider som skulle passa vårt flyg. Så det fick bli buss dessa åtta mil  Vad gäller flyg hade jag av en slump hittat ett spanskt bolag Volotea.

Ett bolag jag aldrig hört talas om. Men friskt vågat är hälften vunnet så jag bokade två flygbiljetter Bilbao- Alicante för 50 euro styck. För säkerhets skull la jag till 12 euro /persom för “prioriterad ombordstigning”. (Innebär att man går om bord först och även var säkrad att ta med sitt handbagage ombord)

 

Flexibelt resande kan innebära mycket. Här byte i BIlbao till flygbussen. Flexibelt resande kan innebära mycket. Här byter vi på Bilbaos busstation till flygbussen som på 20 minuter tar oss till flygplatsen.

Flygplatsbyggnaden i Bilbao är verkligen spännande. Vilken design!

Skymningen sänker sig över Bilbaos flygplats och vi slår oss ner för lite mat. Från Santander och hit ut tog det från dörr till dörr knappa två timmar. Med två olika bussar.

 

Dags att gå ombord på planet som på dryga timmen skulle ta oss till Alicante. Sedan återstod det att ta flygbussen till Torrevieja, en resa på 50 minuter.

 

 

30 svar på ”Flexibelt resande längs spanska Atlantkusten”

 1. Jag har funderat hur ni tog er till Torrevieja från norra kusten. Intressant att få följa med på resan söderut, hur ni fixade ihop det hela på bästa sätt. Vackra vyer, vackra bilder, vackra bussar 🙂
  Tack Ditte, det är alltid spännande att följa med din blogg!
  Ha det gott!

  1. Nu kom svaret! Resan i sig blev väldigt flexibel och även om det inte blev så mycket tåg som vi tänkt blev resan väldigt bra ändå. Och du är alltid välkommen med.
   Ha det fint du också.

 2. Jo..tåg är ju ganska så bekvämt att åka…lite mer svängrum under själva resan kan jag ju tänka..och tycka….men buss går väl bra det med i värsta fall.
  Bra att vara flexibel helt klart fast undertecknad hade nog blivit lite lätt irriterad..som om det hade hjälpt 😉

  Bra jobbat där.

  Ha det fint.

  1. Nu var ju tanken att åka tåg längre än vad det blev. Men det gick inte att få info i förväg om att rälsen skulle läggas om just när vi var i trakterna- Bussystemet i Spanien är mycket bra och här går det inte järnväg i hela landet. Inte ens smalspårig. Men bussarna kör kors och tvärs. Att bli irriterad hjälper föga men visst är det lätt hänt. Tycker vi hittade bra lösningar och vi är nöjda med resan trots att den blev mer flexibel än vi tänkt oss
   Ha det bra du också

 3. Tur ni är vana resenärer … och klarar språket. En trevlig resa blev det ju i alla fall, även om den inte blev som ni tänkt från början 🙂
  Kram

  1. Jodå, vana är vi och språket går hyfsat. Och visst blev det bra om inte som vi tänkt. Och att vara flexibla underlättar helt klart.
   Karm

 4. Kul med lite spänning under resan.
  Ni klarade ju det hela bra.
  Flygbolaget okänt för mig.
  Vi tog oss hela vägen Bangkok-Helsingfors-Umeå utan missöden.
  Dock väldigt lite folk Bangkok-Helsingfors.
  Ca 80 pers. i stort plan.
  Aldrig varit med om tidigare.
  Alla fick en rad var!

  1. Ja, visst är det! Men det vill till att vara tämligen flexibel och det är vi. Nöjda var vi!
   Välkomna hem! Skönt att resan gick bra. Är ju en bit. Otroligt med så få passagerare mellan BKK och Hels. Brukar ju vara fullt även i business och öfrsta klass. En hel rad för egen del är ju perfekt.

 5. Ja, jag undrade ju också hur ni kom hem Nu vet jag. Å att kalla resan för flexibel – ja, så kan man ju också säga. När du skrev Bilbao så kan jag tycka att det var himla synd att ni inte kunde/hann besöka själva staden. Min chef har varit där ett antal gånger och bilderna jag sett berättar om världens ballaste stad med otroligt fascinerande byggnader, bland annat Guggenheim museum. Tycker ni ska ha det i åtanke, speciellt nu när du hittat ett så billigt flyg hem.

  Första fotot och bilden på flygplatsen är helt underbara… och kulturkrockar. Sådant gillar jag skarpt:-)

  1. Vi valde medvetet denna gång att inte stanna i Bilbao. Jag har varit här och det är en fantastisk stad på alla sätt. Har besökt Guggenheimmuseet här ett par gånger och även det i N.Y. Båda imponerande. Men hit ska vi återkomma och då även ta oss österut mot San Sebastian (mat och dryck) och franska sidan av Atlantkusten. Smidigt med flyg från Alicante till Bilbao. Kulturkrockar gillas här också men inte alltid de hamnar på bild.

 6. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå. Tur att ni är vana resenärer och kan konsten att vara både flexibla och duktiga på att improvisera. Ingen idé att hänga läpp för att det inte blir som man tänkt, bättre då att hitta på andra, alternativa grejer, gilla läget och göra det bästa av situationen. Och det har ni ju lyckats alldeles excellent med 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Det blev väldigt bra och visst är det bra att vara vana resenärer, flexibla och kunna improvisera när det går utanför de spår en tänkt sig. Hit till trakterna kommer vi helt klart tillbaka. DE gav mersmak.
   Önskar er också en fin kväll.
   Sitter fortfarande ute….

  1. Resan blev väldigt bra fast det inte blev som planerat. Men en hel del flexibilitet hjälpte till både på och längs vägen.

 7. Så skönt att det löste sig så pass smidigt när ni skulle hem. Det är inte alltid så lätt att vaska fram en bra plan B.

  Kram och god kväll!

  1. Vi hade tur för detta var ett flygbolag vi aldrig hört talas om. Och en bra och bekväm resa blev det. Att raskt vaska fram en plan B här var inte enkelt. Mer en utmaning. Och den gick i lås.
   Kram och trevlig kväll.
   Önskar också en fin resa till huvudstaden i morgon.

  2. Ja det blev ju lite ändrade planer men verkade va en härlig resa ändå. Kul att se sig omkring. Vi laddar för vår Gambia resa nu. Ska bli spännande. I dag blir det ett yogapass för mig, det är skönt. Kram och trevlig helg.

   1. Vi fick ändra allt eftersom och det gick bra det också. Vad roligt med er resa till Gambia. undrar hur det ser ut numer. Jag var här på 70-talet och minns fortfarande landningsbanan bland palmerna. Mindre plan då förstås. Tror helt klart att den är utbyggd idag.
    Önskar er en jättefin resa.
    Kram

 8. Ja man bör nog ha en flexibilitetsmuskel som man kan ta till när det behövs och man är ute och reser. För det är ju rätt vanligt att allt inte blir som man tänkt. Men ni har så stor resvana och skulle aldrig bli lamslagna när något oväntat sker. Heja er, o en bra tripp blev det ju ändå! Kram

  1. Det blev en väldigt bra tur och visst är det bra att vara flexibel. Resvana är vi och lite spanska kan jag. Vissa saker råder en inte över själ och det är bra att se andra möjligheter. Och de gjorde vi.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Flexibelt resande verkar faktiskt vara en hit. Man får dessutom hjärngympa för att hitta de bästa lösningarna!
  Bilden från San Vincente de la Barquera är så läcker. Man kan tro att ni gjorde en avstickare till Irland!
  Kram

  1. Visst är det och en får använda ev. kreativitet. Jag är ju vanligtvis inte så kreativ vad gäller praktiska ting men har en viss ådra när det gäller resor och lösningar. Vi tyckte också att landskapet här påminde om delar av Irland. Trevligt det också.
   Kram

 10. Ja, ibland blir det inte som man har planerat. Speciellt vid tågrälsombyggnad. Ja, att åka buss långa sträckor kan även vara jobbigt. Jag gillar bäst att ta tåget. Jag har aldrig hört talas om det lokala flygbolaget. Som tur redde det upp sig och ni kunde säkert ta er till Alicante. Dock är det modigt att inget ha planerat och ta dagen som den kommer Ditte. Härlig resa i norra delen av Spanien =)
  Kram

  1. Tågen i Spanien är ju väldigt bra i sig men det är ibland klurigt att ta sig. Har läst att förbindelserna i söder är mer utbyggda med snabbare tåg. För vår del kan vi inte ta oss till Malaga med tåg utan att vägen om Madrid och sedan söderut. Flygbolaget hade jag inte heller hört talas om men allt fungerade jättebra. Vet att det är spanskt och med huvudkontor i Barcelona.
   Vi fick ta de ändringar i våra planer som blev och en fin resa blev det. Det mesta brukar ju ordna sig.
   Norra Spanien och Atlantkusten gav helt klart mersmak.
   kram och trevlig fredag

 11. Nej, ibland blir det inte riktigt som man planerat. Men det löste ju sig ganska smidigt för er till slut i alla fall!
  Stor kram och vi ses om en stund!

  1. Och det går ju bra att allt inte går på räls också. Blev lite annat men ändå väldigt bra.
   Stort tack för idag.
   Jättetrevligt.
   Önskar er en fin fortsatt dag.
   Stor kram

 12. Vilken fantastisk flygplatsbyggnad! Snyggt! Men lite snopet att det blev flyg när ni nu hade tänkt er se lite mer.
  Men vackert verkar det vara där uppe i norr, frodigt! (Haha, tänk att sitta här och kalla Bilbao för norr!)

  1. Visst är flygplatsbyggnaden läcker! Och visst blev det lite snopet att vi inte kunde ta tåget som vi planerat. Men resan blev ändå väldigt bra. Atlantkusten är så vacker med all sin grönska. (Som vi tycker så mycket om)
   Bilbao är ju uppe i norra Spanien så det är ju helt rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *