Trevligheter Utflykter

Uppsala, en trevlig “njutflykt”

Gårdagen bestod av diverse trevligheter som sol, kaffe och en stund på balkongen, lite jobbuppdrag och även en “njutflykt” till Uppsala. Till Uppsala åker jag gärna och med en dotter och två barnbarn där så är det ju mer än själva staden som lockar. Om man säger så- (Ordet njutflykt har jag kommit på för ett  ra tag sedan och det innebär en utflykt av något slag som är extra njutbar.)

Smidigt att ta tåget hit, om det nu rör sig framåt förstås. Men igår fungerade det bra. (Värre var det med tågen söderut) Resan tar ca  40 minuter från Stockholm central, så bekvämt och miljövänligt dessutom.  (Med bil tar det oftast den dubbla tiden, inte för att det är så långt, ca 7 mil, men ofta långa köer och mycket trafik. )

Uppsala station och stationsområdet med de nybyggda husen som piggar upp. Uppsala station. Kvarteret och husen, bostadsrätter, på andra sidan spårområdet heter “Uppsala Entré” och är ett par år gamla. Attraktivt läge, nära stationen så höga priser medföljer. Kostnad på mellan 2 och 10 miljoner, beroende på storlek.

Yngsta barnbarnet William, 4 år,  tillsammans med sin mamma Liv, välkomnade  glatt mig och sin moster Helen.

Eftermiddagens trevligheter

Max, sju år,  äldsta barnbarnet och sedan i höst “riktig skolkille” i klass ett hämtades på sin skola, Vaxalaskolan, och tog oss med på en kortare rundtur. Skolan är både gammal och anrik med  elever från förskoleklass till klass nio. Visserligen i olika delar av skolan. Det ger en bra mix och de äldre tar väl hand om de yngre.

Vaksalaskolan ligger centralt i Uppslala, alldeles vid Vaksala torg och där ligger också Konsert och Kongresshuset. Och på Max förslag tog vi oss högst upp i huset för att titta på den fina solnedgången. Max har varit här på studiebesök och kunde fint guida och lotsa oss  genom byggnaden och  visste var allt fanns. Jättefint att i solnedgången blicka ut över nejden och stan och där både domkyrkan och  slottet framträdde lite extra.

Att vara på en av barnbarnet guidad tur i Konsert och Kongresshuset tar på orken så  “meze”- grekiska smårätter på lokal kändes som en bra fortsättning.

Vaksalaskolan och portalen mot Vaksala torg.

Max provar nya vantar som moster Helen hade med sig. Mycket lyckat! Och den häftiga gröna reflexen lyser upp.

Uppsala konsert och kongresshus invigdes 2007 och är ritat av den danske arkitketen Henning Larsen Tegnestue. Byggnaden har en metallglänsande fasad som är vinklad och tanken är att metallbitarna ska likna kristaller. Ett besök här rekommenderas och gärna att ta en tur högst upp för att njuta av utsikten. Man har räknat med att det här sedan invigningen varit över 2000 kulturevenemang och att drygt fem miljoner besökare sökt sig hit.

Uppsala konsert och kongresshusVaksala torg med  det åtta våningar höga Uppsala konsert och kongresshus.

Uppsala- landets fjärde stad och en gammal universitetsstad. 

Uppsala har sin historia som går långt tillbaka i tiden och universitete här är Nordens äldsta och grundades 1477 och rankas som ett av världens 100 bästa universitet. Populärt är det om ca 26 000 helårsstuderande lär finnas inskrivna. Uppsala känns som en småstad, den är lättillgänglig och mycket är samlat i centrum men  har dryga 180 000 ivvånare i stadskärnan och närmare 250 000 i kommunen.

Uppsala domkyrkaHär  från Konsert och kongresshuset syns så fint i skymningen Uppsala domkyrka med sina två torn –

Domkyrkan ligger på Domberget och den började byggas i slutet av 1200- talet men den tog tid att bygga och invigningen skedde 1435. Den är byggd i tegel, i fransk katedralstil, gotisk stil, där mycket är spetsigt. Tornen syns vida omkring och är 118.7 meter höga och det är också den längd kyrkan har. Kyrkan byggdes som en kröningskyrka och de flesta svenska regenter är krönta här. (Undantag drottning Kristina, Karl XII och Kristian den II som krötes i Stockholm)

Uppsala slott– och Uppsala slott.

Uppsala slott började byggas i mitten av 1500-talet som ett av Vasaslotten, befästningar/borgar som  Gustav Vasa och hans söner lät uppföra som skydd mot inhemska och utländska faror. Helt färdigt blev inte slottet p.g.a bränder förrän i början av 1600-talet. Och funktionen var att förutom att “skydda” skulle slottet fungera vid kröningsfestligheter i domkyrkan. Numer är slottet ett byggnadsminne och ett museum och här bor också  i en del landshövdingen.

Efter all kultur så behövde magen sitt och den grekiska restaurangen Akropolis inne i köpcentrat Kvarnen vid Vaksala torg passade oss perfekt. En restaurang med riktigt bra service, god mat och rimliga priser. En bra avslutning på en jättetrevlig eftermiddag- tidig kväll.

“Moster” Helen, mamma Liv, William och Max äter gärna grekiska smårätter, “meze”. Jodå, jag också-

Och lite kakor som dessert. Fina burkar med kakor till båda pojkarna som moster Helen haft med sig.

 

26 svar på ”Uppsala, en trevlig “njutflykt””

 1. Tack för guidningen. Det lilla jag visste om Uppsala är nog Pelle Svanslös och lite till! Det var inte helt tomt! Jag har faktiskt varit i Uppsala Domkyrka för länge sedan! Kram och tack!

  1. Ja, Pelle Svanslös får vid tillfälle ett eget inlägg. Han är en favorit.
   Kul att du följde med!
   Roligt att du varit i Uppsala domkyrka, men nu får du njuta av tempel och annat. Gissa om jag är avis. Men jag unnar dig det allra bästa.
   Kram!

 2. Det kan man verkligen kalla en njutflykt när man får träffa barn och barnbarn. Ett trevligt dagsprogram hade ni även om det blev intensivt. Kan tänka mig att det är mycket smidigt att åka med tåg, i alla fall så länge det går som planerat. Tyvärr är det ingen självklarhet men bortsett från det så är det ett smidigt sätt att resa. Själv har jag inte varit i Uppsala men det vore ett alternativ att slå två flugor i en smäll när jag besöker huvudstaden. Bostadsrätterna ligger väldigt bra om vill ha nära till kommunikationer men personligen hade jag nog inte velat bo så nära stationen. Hellre havsutsikt för mig då 😉

  Kram och god kväll.

  1. Jag förstår att du hellre vill ha havsutsikt, helt klart. Men i Uppsala är den närmaste vattenutsikt du kan ha över Fyrisån. Lägeheterna här vi stationen har tregöasfönster och gick år som smör i solsken. Men det finns andra väldigt fina hus och kvarter inne i stan och med mer grönska. Dock är det ont om vatten.
   Ett förslag är att när du nästa gång komme ritll huvudstaden gör ett besök i Uppsala. Jag hänger gärna med som kombinerad guide /reseledare.
   Alltså, en mer “lättvariant”.
   Ja, går tågen så är det väldigt smidigt. Men det gör de ju inte alltid. Men igår hade vi tur.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Vilka bilder!!! Nu ser jag att det måste vara ett tag sedan jag/vi varit i Uppsala. Konserthuset har jag sett, men den nya Centralstationen byggdes när vi var där senast – alltså för x-antal år sedan. Gillar självaste byggnaden, men inte färgen – gräsligt!
  Vaksalaskolan däremot är en fröjd för ögat – så himla läckert!
  Bilderna från domkyrkan och slottet är enastående – WOW, vilken himmel!
  Å barnbarnen är ju sååååå himla söta, suveräna foton där med! Ett härligt inlägg med andra ord:-)

  1. Stort tack! Ja, Uppsala förändras snabbt. Konsert och kongresshuset är speciellt och fint att man kan komma in och bara åka upp och se utsikten. Finns även en luunchrestaurang här som i alla fall tidigare var bra. Nu njöt vi av utsikten och Max rundvandring med oss. Han hade full koll på var saker fanns och vad det var.
   Det var en väldigt fin eftermiddag och solen tilllsammans med domkyrkan och slottet kom verkligen tilll sin rätt. Och jag blev nöjd med bilderna.
   Vaksalaskolan är ju gammal och jag tycker också den är fin, rentav vacker. Och klassrummen är stora och luftiga.
   Visst är killarna fina! Och de ger oss alla så mycket glädje.

 4. Vilken trevlig avslutning på dagen! Och de har verkligen vuxit båda killarna 🙂
  Förstår att ni hade det mysigt!
  Stor kram och ha en fin kväll!

  1. Vi hade en jättefin eftermiddag och även slutet med grekiska “meze” blev bra. Så fint att ses. Och visst har killarna blivit stora!
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Vilka härliga bilder från Uppsala! Minns när jag var där första i mitten av 70-talet och dom berättade för mig att domkyrkan var rentvättad med limpa. Det fanns en smutsig sten kvar som visade skillnaden. Undrar jag om dom lurade mig då? Det låter helt otroligt… 🙂

  Grabbarna har verkligen blivit stora! Tiden går fort…

  Ha en skön kväll!

  1. Vad gäller limpan så vet jag inte. Men jag får kolla upp det. Jag är ju noggrann….Domkyrkan är ju pampig och syns vida omkring.

   Visst har killarna blivit stora. Och de är fortfarande så fina och ger mycket glädje.
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Hej Ditte!
  Så fina hus i Uppsala…jag var ju där “1000” ggr i jobbet förr…då fanns ju inte dom nya förstås…
  Killarna och (tjejerna) är så fina också. Vad tiden går fort ser man 🙂
  Kram P ♥

  1. God kväll! Det är alltid trevligt att komma till Uppsala och att träffa “de mina”. Så mysigt! Det blev en fin eftermiddag/kväll och visst går tiden fort. Pojkarna är stora och så fina. Ger mig så mycket glädje.
   Kram!

 7. Uppsala är en trevlig stad, så där lagom stor med mycket anor.
  Jag tror att Ama kan ha rätt. Har för mig att jag hört att det förr var vanligt att använda franskbröd vid rengöring av antika ting och byggnader.
  Dina grabbar är sååå söta, de ser alltid glada och lite finurliga ut.

  1. Visst är det så! Bara att se upp för att cyklister! Har tittat nu och läst att franskbröd användes vid rengöringen jhär av domkyrkan. Så det gick nog åt en del.
   Pojkarna är så fina och sprider mycket glädje. Så roligt att ses.

  1. Visst är det så! vi hade en jättetrevlig eftermiddag och det är alltid fint att ses. Att sedan Uppsala är en trevlig stad gör en hel del.
   Kram!

 8. Fina Uppsala! Var 12 år när jag första gången besökte studentstaden och min farbror som pluggade där! Åkte tåg ensam från Norrland. Minns känslan när min farbror guidade mig runt. Än idag, när jag ser domkyrkotornen och slottet, kommer den känslan tillbaka.
  Har varit på konferens i kongresspalatset på senare år. Plus ett antal möten på Carolina Rediviva!
  Så roligt att se dina fina barnbarn igen!

  1. Visst är Uppsala fint! Och vilka fina minnen du har från när du ensam per tåg kom resandes dit.
   Konsert och kongresshuset är läckert och utsikten denna eftermiddag i solnedgången var verkligen fin.
   PÅ Carolina R har jag varit men bara på guidat”besök”. Men trevligt det också-

   Ja, pojkarna växer och det händer mycket nu med dem. Alltid fint att ses.

 9. Vad roligt att se bilder från och läsa om Uppsala 🙂 Ett fint reportage! Vi bor tre mil från Uppsala, så dit åker vi oftast när vi skall köpa kläder till oss och/eller barnen, eller något annat som inte går att köpa på nätet, som jag tycker är bekvämast normalt sett.

  Du stod nog precis på samma plats som jag i Konsert- och Kongresshuset när du fotade Domkyrkan. Jag tog en liknande bild när vi var på konsert med Lisa Ekdahl, eller om det var på standup med Özz Nüjen. Men vilka ytor det är i den byggnaden!

  Kul att läsa att dina barnbarn, åtminstone ett av dem, går i en skola från förskoleklass till nian, det gör våra två tjejer också. Det skapar en väldigt familjär stämning i skolan, och de äldre månar om de yngre.

  1. Tack, för fina ord! Extra roligt att du så väl känner igen dig här och du bor ju ganska nära Uppsala. Och visst är Konsert och kongresshuset fint. Tyvärr har jagännu inte varit där på något “event” men det får bli. Och att stå här och blicka ut över fina Uppsala en vacker kväll är njutbart.
   Och en skola där barn i olika åldrar går tycker jag är jättebra. Att sedan Vaksalaskolan har en bra pedagogik och där barnen fortfarande lär sig skriva för hand uppskattar en gammal mormor som själv jobbat sådär en 40 år som lärare.

 10. “Njutflykt” är ett fint och bra ord, lite som “in- och utflykt”. Något att må bra av länge. Att denna blev något alldeles extra är lätt att gissa. Fint att få tid för varandra.
  Fina foton och trevlig presentation av Uppsala.
  Önskar dig fortsatt sköna novemberdagar.
  Varm kram!

  1. DEtta att ses alla tillsammans är inte helt enkelt att få till. Men varför ska det vara enkelt..
   Vi fick till det så bra och hade en jättefin eftermiddag tillsammans. DEt viktigaste!

   Tack för fina ord!
   Önskar dig också en bra fotsatt novembet.
   Kram från mig.

 11. Det där ordet “njutflykt” snor jag direkt med mig. Ska se till att använda redan nu på lördag tror jag, då jag och en vän ska unna oss en spadag.

  Och wow vilken bild över takåsarna förresten!

  1. Visst är “njutflykt” ett bra ord! Och bara roligt om du vill använda det. Tycker det passar perfekt när ni till helgen ska iävg på en spadag.
   Den sena eftermiddagshimlen var vacker och roligt att fånga den på bild.
   (Har idag varit på den stora resemässan i Stockholm och blev än mer sugen på Cosa Rica. Ni har ju tidigare gettt så mycket inspiration att det nu gäller att sätta fart. )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *