Stockholm Trevligheter Utflykter

Tre trevliga ess i veckan- Sundbyberg, Solna och sushi

Tre trevliga ess  i veckan- Sundbyberg, Solna och sushi. En bra, smidig och god kombination. Att ta pendeltåget till Sundbyberg från Stockholm, antingen från Södra station, Stockholm City eller Odenplan tar bara några minuter.  Visserligen ligger pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan fem våningar ner under jorden, men när man väl kommer dit så flyter det på bra. Invigningen av den nya pendeltågslinjen var ju i somras så allt känns nytt, modernt och fräscht. Tunnelbanan går också hit men den gör många fler stopp och tar längre tid.

Stockholm city med den nya pendeltågsstation.

Tre trevliga ess

I Sundbyberg hade jag bestämt träff med min goda vän Precisosa  som jag lärde känna för många år sedan då vi först kom till Torrevieja. Och utan henne hade vi inte blivit med vår “spanska sommarstuga”.

Att komma till Sundbyberg känns  verkligen som en småstad, något jag tänkte extra på när jag gick uppför backen från pendeltåget och passerade kyrkan. Men det är Sveriges minsta kommun dock med stor inflyttning. Jag stannade till vid kyrkan och tittade på trädens vackra färger en kort stund innan jag fortsatte mot Wayne´s coffee på Tulegatan där vi stämt träff.

Tre trevliga ess- Sundbyberg- Solna- sushi. Här Sundbyberg.Kyrka byggdes i början av 1900-talet när Sundbyberg blev en egen församling. Ligger fint uppe på en kulle.

Det är alltid lika trevligt att träffa Preciosa och det vare sig vi ses i Torrevieja eller här hemma.

Mysig fikasutund.

Här på Tulegatan imitt bland de gamla 30,40, 50 och 60-talshusen har det även byggts nytt. De två “Gaudinspiererade”  Tuletornen, med sina 16 våningar syns vida omkring. Och förutom inspiration av den spanske arkitekten Gaudi så har den mer skandinaviska enkelheten och funktionen fått utrymme. I husen, byggda av betong , glas och aluminium finns 180 bostadsrättslägenheter i olika storlekar och de är väldigt efterfrågade.

De två Tuletornen känns lite udda bland den gamla bebyggelsen.

Nästa trevliga ess- S- blev Solna och sushi

En stad där jag bott i dryga 10 år och det var dit jag flyttade från lilla Töreboda i Västergötland redan 1959. Och hit till Solna centrum blev det tunnelbana. Här, liksom på många andra tunnelbanestationer är det roligt att stanna till och titta på konst och utsmyckningar.  Här är det en konstnär som heter Anders Åberg som stått för “måleriet”. Och just Anders Åbergs museum, Mannaminne, i Ångermanland besökte jag i somras på en jobbresa. (Mannaminne är ett väldigt speciellt konstmuseum där konsten är ständigt närvarande både utom och inomhus)  Så även om jag sett konsten här på väggarna många gånger tidigare blev det nu en mer aktiv titt.

Tre trevliga ess - Sundbyberg, solna och sushi. Här Solna centrums tunnelbanestation.Ångermanlands skogar finns med.

Och tunnbröd förstås.

Solna centrum har funnits med länge och jag minns att jag var med här när det invigdes 1965 och ansågs då vara mycket modent. Tunnelbanan kom till Solna Centrum 1975 och då tog det hela mer fart. Under årens lopp har detta, precis dom de flesta, byggtsom och till. Blivit större och modernare. En nyinvigning blev det 1989 och 2012 skedde en helrenovering. Idag är det ett ljust och lugtigt centrum med ca 120 butiker av olika slag. Biblioteket finns i mitten, som det älltid har gjort sedan start och  flera restauranger och caféer har kommit till efter hand. Jga är ganska sällan här men det är alltid trevligt att komma tillbaka till Solna och titta in här.

En liten del av Solna centrum.

 

För mig var besöket inte så mycket för själva Solna centrum, även om det är trevligt i sig, utan för att träffa dotter Helen och äta en sushilunch. Och på den japanska restaurangen Sushi King severades vi bra sushi som vi kombinerade med dumplings. Jättetrevligt att spontant ses för en pratstund och i sällskap med god mat.

 

40 svar på ”Tre trevliga ess i veckan- Sundbyberg, Solna och sushi”

 1. Trevliga ess och själva essensen av det hela med mötena blir ju liksom pricken över i-et 🙂

  Solna har jag varit väldigt mycket i då jag både jobbat och gick i skola där (en ettårig programmerarutbildning). Men jösses vad förvirrad jag blev när dom byggde tak över Solna C! Helt plötsligt låg liksom inte ställena på samma plats som tidigare på nåt vis (fast dom i verkligheten gjorde det). Jag gick vilse trots att jag gått där hur många gånger som helst innan taket kom dit. Märklig upplevelse…

  1. Visst blev mötena extra trevliga prickar.
   Jag förstår din förvåning över taket i Solna C. Jag minns ju invigningen, sedannär taken koma och därefter olika ombyggnader. Men du, biblioteket ligger kvar. Och systemet. Bra utgångslägen.

   Igår irrade jag också lite, men hittade nya saker att titta på. Och restaurangerna nu har ju blivit många fler.

 2. När jag läser detta befinner jag mig i Sundbyberg 🙂 ( Eftersom jag varit på frukossteminarium om tillgänglighet på webben.) Har ju bott i Sumpan och det är en trevlig liten stad 🙂

  1. Aha! Ja, jag minns ju när vi var hos er där och hämtade stolarna. Och de är fortfarande med oss, dock omklädda. Och visst är Sumpan len trevlig liten stad. Jag tar gärna en tur hit då och då.
   Lätta att ta sig dit och det underlättar.

 3. Så trevligt att du och Preciosa träffades! Och goda bakverk mumsade ni också i er 🙂
  Mysigt också att äta god lunch med dottern!
  Ha en fin dag
  Stor kram

  1. Det är trevgt att ses och lätt för mig att ta tåget ut till Sumpan.Blir en lite utflykt.
   Och spontanluncher med döttrarna är mysigt men denna gång var det med Helen. Kul också med ett besök i Solna, min gamla hemkommun, dit jag flyttade när vi kom till Stockholm 1959. Blir lite nostalgi.

   Önskar er en trevlig torsdag.
   Stor kram!

 4. Hej Ditte!
  Ja det var roligt att du kom på besök! Tack för kaffet och den där nöt/mandeltårtan med vispgrädde som jag alltid får ont i magen av 😀 I går fick jag kanelbulle och pepparkakor av grannen och ytterligare ont hahaha…Ja kanske jag borde äta nåt annat.
  Så fin bild på kyrkan och träden!! Det är fint i Sumpan. Bävar för när dom gräver ner järnvägen och tänker bygga en massa höga hus där i stället…Ja det diskuteras och motstånd finns ang husen.
  Behövs inte mer folk här…Sveriges minsta kommun till ytan…Det räcker.
  Kram P ♥♥

  1. Tack själv! Det är alltid roligt att ses! Men trist att godsaken orsakade magont, men å andra sidan fick du ju njuta av den ett litet tag.
   Sumpan är fint och jag har ju varit här många gånger från 1959 och tills idag. Visst har mycket ändrats och vissutbyggnad måste ju till. Men man kan ju inte trycka in ur mycket folk som helst på liten yta.
   Intressant att se vad som händer med de tänkta byggplanerna.

   Ha det bra!
   Kram och vi ses och hörs igen!

 5. Ja, det var bra 3 ESS!!
  Du fick mycket bra utav dagen. Härligt att kombinera fika, Sushi och gott sällskap med stil. De spacade höghusen passar inte riktigt in i 50, 60, 70- talstil. Ibland behövs ett trendbyte// kram

  1. Dessa höghus blev verkligen ett “trendbyte” och jag tycker de är snygga. Dock felplacerade just här.
   Trevliga möten blev det och av skilda slag. Sånt gillas!
   Kram och trevlig torsdag.

 6. Det var verkligen tre trevliga S och goda möten i denna vecka. Måste hålla med om att Tuletornen inte passar in så bra och så vackra är de inte heller. Desto trevligare att Ångermanlands skogar får pryda i tunnelbanan.

  Kram och god torsdag!

  1. Här vill det till i hösttider att pigga upp sig och jag tar vara på möjligheterna.

   Tuletornen tycker jag är fina i sig, men de har liksom kommit helt fel. Här passar de inte alls.

   Men Ångermanlands skogar piggar i alla fall upp färmässigt i Solna Centrums tunnelbanestation. Och lite träd bland betongen kan aldrig skada.
   Kram och jag ser fram emot en god torsdagskväll.
   Önskar dig ockå en “god” kväll.
   Kram!

 7. Så trevligt att du har varit i “min” stad. Har jag varit kry så kanske vi kunde ha setts, vi går ofta där vid Tuletorget. Men tre dagar denna vecka har jag haft flimret och då har jag inte varit utanför dörren.
  Jag tycker om Sundbyberg, men mer förr än nu, de bygger och håller på hela tiden. Tuletornen, eller pizzakartongerna har jag vant mig med nu. Eftersom jag har bott här i Sundbyberg i 36 år så har jag sett staden förändrats mycket,
  Jag tycker om dina bilder, känner mig hemma med dom och du beskriver allt så rätt och riktigt. Även Solna känns bekant och jag tycker att det är extra roligt med Ångermanlands skogar.
  Vi har också åkt den nya banan och blev överraskad över hur snabbt det gick ifrån T-centralen till Sundbyberg.
  Roligt med dina tre ess, trevligt umgänge, att träffa vänner och släkt är uppiggande. Så gott fikabrödet ser ut.
  Ha en trevlig kväll.
  Kram!

  1. När du känner dig pigg igen så hoppas jag vi kan få till en träff i Sundbyberg där även Irene/Preciosa kan vara med. Trist med ditt flimmer, men jag hoppas du snart ska må bättre.
   Visst byggs det för mycket nu i Sundbyberg och lite trist att man blandar så friskt. Kan tänka mig att du sett skillnaden. Jag bodde ju i Solna och då blev det många besök i Sundbyberg som var på lagom promenadavstånd. TYvärr tar ju dessa “pizzakartonger” mycket sol för husen på andra sidan Tulegatan.
   Vad roligt attt du kände igen dig i bilderna och att du även tycker om Solna. Jag tänkte just på dig när jag passerade de ångermanländska skogarna här vid tunnelbanestationen.

   Och visst är det smidigt med pendeltåget. det tar ju bara några minuter.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Jag som tycker att jag precis har lärt mig Stockholms Central, pendeltågens hållplatser, T-banan osv. Jag förstår att det är bara att lära om! Ingenting får vara som det varit 🙂

  Solna och Sundbyberg tror jag säkert är goda S men tredje S känns inte gott för mig. Varför? Vet inte, vet ju att sååå många gillar sushi, men jag har väldigt svårt för det!

  1. Tunnelbanan är nog som den varit, ingen skillnad. Däremot heter pendeltågsstationen på Stockholms Central numer Stockholm City. Karlberg är ju borat och nu är det Odenplan som gäller och dä rgår ju också tunnelbanan. Så det är inte så stora ändringar.
   (Vad gäller sushi så kan jag förstå dig, men restaurangen hade annat också.)
   Solna och Sundbyberg är fina grannstäder som jag då och då besöker.

 9. Tre ess och tre “S”, bra där:-)
  Sundbyberg är alltid värd ett besök, en mysig kommun och väldigt poppis att bo i. Tuletornen är otroligt läckra och fräcka, de sticker ut och liknar inte alla skokartonger som byggs överallt just nu.

  Solnas t-banestation är min absolut favo station. Bloggade ju också om dessa färgglada och roliga väggmålningar. Riktigt lyckad färgterapi som ju verkligen behövdes igår och idag.

  Å sushi – ja, jag älskar ju sushi så… Brukar också blanda sushi med Gyoza när vi äter hos vår favo asiat Panda på Hornsgatan:-)

  1. Sumpan är alltid trevligt och det har jag tyckt sedan jag som barn flyttade till Solna 1959.DEt blev många promenader då till Sundbyberg- Tuletornen- “Pizzakartongeerna” tycker jag är häftiga i sig men just här tycker jag de är lite felplacerade. De känns liksom utslängda i en 50-talsmiljö. Nej, dessa nya “skokartonegr” gillas inte. Helt ocharmiga.

   Minns att du had ett inlägg om Solna C och tunnelbanestationen. Visst är den läcker och färgglad. Jag tittade nu extra noga efter det att jag i somras var på “Mannaminne” i Ångermanland som Anders Åberg skapat. Fick nu ihop pusselbitarna bättre.

   Tack för bra tips om “Panda” på Hornsgatan. Har ännu inte provat men asiatiska restauranger gillas högt.

 10. Härliga triss i S! Jag gillar arkitekturen på dessa höghus i Sumpan, konsten i Solna t-station (jag visste faktiskt inte att det var Anders Åberg) samt Sushi!! Kul att träffa både Preciosa och Helen!

  1. Tack! Jag det blev en trevlig triss. Jagg gillar också arkitekturen på Tuletornen men just här känns de lite fel för dte är ju gammal 40-60 talsbebygelse i närheten.

   Jodå, Anders Åberg står för det mesta av utsmyckningen i Solna Centrums tunnelbana och sedan några ytterligare konstnärer.
   Jättetrevligt att se Preciosa igen och Helen förstås.

 11. Sundbyberg är trevligt och jag brukar ju fara dit och hälsa på min barndomskamrat när jag är i Stockholm. Jag åker alltid tunnelbana, men skulle kanske prova pendeltåget. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Pendeltåget rekommenderas verkligen. Snabbt och väldigt smidigt. FRån centralen/Stockholm City, som pendeltågsstationen heter är det bara Odenplan tåget stannar vid. Att resa från Södra är än smidigare för där är stationen inte så långt under jorden – utan som tidigare.
   Önskar dig också en bra helg.
   Kram!

 12. Det är åratal sen jag var i Sumpan, måste åka dit någon gång, en småstad i storstaden. Kollade du in modellen vid rulltrappan på Solna Station med Hagalundshus och en flygande spårvagn, kul perspektiv i den.

  1. Ett besök i Sumpan är alltid trevligt. En hel del av det gamla finns ju kvar.
   Jag stannade länge vid modellen av Hagalund, är ju gammal Solnabo, dock från Huvudsta, men jag fick inget bra foto för det blänkte. Jag stannar alltid till här vid modellen och ser ofta nya detaljer.
   Spännande och roliga installationer finns det många av i Ångermanland hos Anders Åberg i Mannaminne.Men där flyger dock inte spårvagnarna.

   Läste kommentaren om handväskan, men jag lyckades ta bort den. Fingerfärdig i vissa sammanhang. Jag gillar också väskan som blir bag och den är ofta med.

 13. Sundbyberg var tidigare obevandrad mark för mig, numera är jag där rätt ofta.
  Gillar “Sumpan” som det är, men vet ju inte hur det varit 🙂

  1. Sumdbyberg är en fin lite stad och eftersom jag bott många år i Solna så blev det då måmga besök här. Nu har jag vänner på plats så besöken har fortsatt. Lätt att ta sig hit är det ju också.
   Sundbyberg är ju en “gammal arbetarstad” men har nu byggts ut väldigt mycket.

 14. Jag brukar titta in till dej ibland, men är dålig på att kommentera. Du verkar ha fullt upp som vanligt. Bosse är tydligen i Torre nu, såvida han inte redan åkt hem. Hoppas vi kan träffas vid nåt tillfälle här under hösten, det skulle vara kul!

  1. Jag har också läst hos dig men varit sämre på att kommentera. Men jag hänger med.
   Bosse är i Torrevieja men på väg hem. Men vi kommer tillbaka och då vore det jättetrevligt att ses.
   Ha det gott och hälsa Karlsson.

 15. Men va trevligt, tur att ni träffades o blev vänner så stugan i Spanien blev av 🙂 men vilket trevligt hus jag gillar att se form på hus som inte är en enda fyrkant …vi har oxå trevliga hus här i hamnen 🙂 fika är alltid välkommen 🙂 önskar dig en fin fredag kram på dig <3

  1. Visst är det fint med vänner! Och det underlättar när det är lätt att ta sig fram.
   husen är häftiga men jag tycker inet de riktigt passar i den gamla miljön här. DEt är många hus från 40-60 talet så dessa blir lite udda i stadsbilden.
   Och visst blir det en trevlig dag idag också!
   Kram!

 16. En riktigt trevlig dag! Jag har aldrig varit i Solna eller Sundbyberg … aldrig åkt pendeltåg och aldrig ätit sushi … men jag har åkt tunnelbana två gånger 🙂
  Kul hus de där Tuletornen, men vackra är de då inte.
  Fina bilder både under och över jord!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. När jag som 10-åring flyttade från lilla Töreboda i Västergötland så blev det just till Solna. Och efetrsom Sundbyberg ligger granne så blev det många besök där hos “lillasysyster”. Men nu har Sundbyberg växt väldigt mycket och mångder av nua hus har kommit in i den gamla stadsbilden. Och Tuletornen tycker jag kan vara snygga i sig, men här böand den gamla bebyggelsen tycker jag inte riktigt de passar in.

   Och konsten i tunnelbanan ii Solna syannar jag alltid och tittar extra på. Alltid fonns det något nytt att upptäcka.
   Kram och trevlig fredag.

 17. Tre ess S i rockärmen, inte alls illa!
  Ljuvliga bilder och upplevelser knutna till något som betyder något för en på olika sätt gillas!
  Stor kram från residenset!

  1. Det fjörde esset saknades, men det kommer nog en annan dag. Tre räcker fint. Och trevliga möten blev det.

   Kramar tillbaka till residenset.

 18. Tuletornen var ju verkligen udda ,-)))
  Mysigt att prata och äta med dottern, och vännen som var den som fick er att flytta till Spanien “delvis”
  Längesedan vi var i Solna centrum.
  Fin kyrka, ovanligt med grönt tak ,-)
  En härlig Helg hoppas jag du får
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är tuletornen lite udda och särskilt här i den gamla “arbetarstaden” med mycket äldre bebyggelse och mer låghus.
   Ja, utan Preciosa och hennes nu avlidna syster hade det inte blivit den spanska sommarstugan för vår del Både jag och många med mig är väldigt glada åt all hjälp och fin vänskap. Uppskattas verkligen. Och fint att ses här hemma också.
   Solna har jag ju bott i som nyinflyttad till Stockholmstrakten och där har det också hänt mycket på byggsidan. Men en del gammalt finns kvar.
   Fredag idag igen och nya trevligheter väntar i eftermiddag.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 19. SÅ trevligt att du varit i min “nya” kommun och hälsat på! Aha, det är Preciosa man ska träffa för att fixa en lägenhet i Spanien! 😉

  1. Preciosa kan mycket och utan henne hade vi inte blivit med “sommarstuga”.
   Och visst är det trevligt med en tur till min “gamla” barn och ungdomskommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *