Stockholm

Provtur

Igår var det så äntligen dags för mig att för första gången prova den nya citybanan. Passade utmärkt attt kombinera en tur här med besöket hos goda vännen Preciosa i Sundbyberg.  Citybanan är en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Stockholm södra station och Tomteboda i Solna och där två nya stationer kommit till, vid T centralen i City och vid Odenplan och där en pendeltågsstation, Karlberg, har tagits bort. Tanken med Citybanan som invigdes den 9/7- 2017 är att spårkapaciteten ska fördubblas i Stockholm och att tågen ska gå punktligare och med tätare trafik. Den trängsel och de förseningar som varitanses till stor del ha berott på att järnvägsspårens kapacitet söder om Stockholm central inte räckt till därför att all tågtrafik – pendel, regional, gods och fjärrtåg samsats på två spår.

Nu har de båda nya stationerna direktkontakt med bussar och tunnelbana och det anses förkorta resvägen. Pendeltågsstationen på Stockholm Central ligger några våningar rakt under tunnelbanan och förbinds med de olika linjerna direkt via rulltrappor och hissar, vilket kändes väldigt smidigt.

Vid pendeltågsstatiobnerna Odenplan och Stockholm central finns förutom dörrarna till pendeltågen även extra glasdörrar som öppnas just när tågen stannar, vilket anses vara en god förbättring av säkerheten. (Jag noterade att tågen stannade exakt vid dessa extradörrar.)

Givetvis ville jag testa de två nya stationerna och se hur det fungerade att ta sig till bussar och tunnelbana, men det blev efter mitt besök i Sundbyberg.

I Sumpan mötte jag Preciosa och det blev fika på Wayne´s kaffe. Varmt i luften så det gick fint att sitta ute och det fortsatte vi med trots en mycket rejäl regnskur. Tursamt nog fanns ett rejält tak att sitta under. Jättetrevligt att ses igen och timmarna försvann snabbt. De brukar göra det när man har trevligt och det här gör vi förstås om.

Och på hemvägen klev jag av både på Odenplan och på Stockholm City för att se hur det fungerade med att snabbt nå bussar och tunnelbana. Tydlig info och fräscha stationer bidrog till att känslan av att ta sig fram snabbt infann sig. Men å andra sidan har jag ju sällan bråttom och det skulle aldrig falla mig in att springa för att hinna.

Nya fräscha vagnar fick jag åka i och här var det extra gott om utrymme både för människor,  bagage, barnvagnar, rullstolar och cyklar.

Tydligt skyltat med “Stockholm City”- alltså Stockholm stad, och hur man ska ta sig vidare mot bussar, tunnelbana och andra tåg. Bra kartor dessuom!

Pendeltågsstationen vid Stockholm City ligger en bra bit under jord och under tunnelbanelinjerna men det gick snabbt att ta sig upp och de nya rulltrapporna kändes snabba.

Här syns även de extra glasdörrarna som går ut till perrongen och som öppnas automatiskt när tåget stannat.  (Vid strömavbrott vet jag inte hur det går…)

Rymligare och luftigare tågvagnar kändes bra. Klädseln är densamma som varit med sedan 1997 när SL köpte in motivet med stiliserade stockholmsbygnader av konstnären/regissören/skådespelaren/musikern m.m -Lasse Åberg.

Karta över hur pendeltågslinjerna går från Stockholms södra station, via Stockholm City och Odenplan för att komma ut ut tumnneln vid Tomteboda i Solna.

Idag ägnar jag mig åt “boat &waterspotting” på hemmaplan och en tur runt Södermalm. Till fots och troligen med ett och annat “pitstop”.

 

 

28 svar på ”Provtur”

 1. Se där, Ditte i farten och informerar oss!
  Finns många möjligheter i Stockholm, att åka runt på olika vis. Och här såg det mycket fräscht ut.
  En skön lördag tillönskas och stor kram!

  1. Att ta sig runt i Stockholmsområdet kommunalt är smidigt och tidsbesparande och förhållandevis billigt om man jämför med många andra
   kommuner i Sverige.Och det var roligt att ut och provåka, men jag var lite sen att prova Citybanan som har varit klar i snart tre veckor. Men jag har haft annat för mig. Men nu är det gjort.
   Stockholm i sol och jag önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Jag tycker överlag att kommunikationerna fungerar väldigt bra i huvudstaden eller så har jag bara haft tur vid mina besök. Men visst kan allt bli bättre och jag kan tänka mig att nätet behöver byggas ut.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Jag tycker också att det fungerat helt k men just pendeltågen har haft en del trassel med förseningar eftersom de delat spår med så många andra tåg. Och nu går det än snabbare på de nya stationerna att ta sig från pendeltågen till bussar och t-bana. Bra för de som har bråttom…Jag har ju oftast inte det.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Det verkar ju bra med lite nya kommunikationsmöjligheter, får prova om ett par veckor.
  Vad som slår mig, efter att ha bott utomlands några år, är att det är svårt att hitta information på engelska. Allt är på svenska, eller har jag bara missat det?
  Jag tänker att det inte är helt lätt som turist. Det samma gäller vissa parkeringar där man måste registrera sig på en hemsida innan man kan köpa biljett via mobilen, men om du inte är skriven i Sverige kan du inte registrera dig, jobbigt läge.
  Vi har fått be döttrarna köpa parkeringsbiljetter.

  1. Nu tycker jag att det är klart bättre med infon på engelska i samband med att Citybanan invigts och en hel del gjorts om även på andra stationer. Och bättre kan det bli. Tyvcker du har helt rätt här.
   Vad gäller parkeringar är det ett elände men i innerstan kan man nu på allt fler ställen betala med kreditkort och det underlättar.
   Trist är också att man inte kan betala på bussarna i stan med kreditkort, vilket man kan i många städer. Man har kunnat köpa biljett via mobilen men det är klurigt om man inte är registrerad innan. Här behöver systemet förbättras.
   Fint nu att Citybanan är klar för det bör innebära att pendeltågen bättre kan hålla tiderna och att det inte ska bli inställda tåg.
   Du får ut och testa när du kommer till Stockholm.

 4. Här fick jag mig en fin sneak peek av Citybanan, för jag har inte gjort ett besök där än. Men glädjande i samband med Citybanans invigning var också att Centralen t-banestationer har piffats upp rejält med nya displayer och fräscha färger. Riktigt kul det också!

  Å visst hade vi tur idag. Det var ju regn vi skulle få. Det var ju fint hela dagen och rätt så varmt också – perfekt!!!’

  Det enda som inte var perfekt var Sveriges sorti ur EM, det var en total missräkning…

  1. Sveriges sorti ut EM var trist, såg matchen. Men Nederländerna var starkare. Vi gladdes åt Sara Sjöströn som ju visade i simning var gulden hör hemma. Vilken bragd! Fantastiskt!
   Citybanan verkar smidig, lätt att ta sig från pendeln till bussar och t- bana och jag har testat både Odenplan och Stockholm City. Mer överskådliga perronger är det också och bättre infotavlor. (Bra för turister)
   Du får ta dig en tur och se vad du tycker.
   Skönt att regnet uteblev och för oss blev det bl.a häng på Mosebacke och även sen middag på balkongen. (Det var ju fotboll…)
   Och jag sitter fortfarande ute, dock med en kofta på.

 5. Gokväll! Tack för fin information om Citybanan! Ser fräscht och fint ut, bör också avlasta centralen rejält!
  Ja parkering i innerstan är inte nån munter historia! Förut var det ju gratis att parkera lördagar på hela Södermalm men icke längre! Och P-appen är inte helt lätt stt registrera sig för. Enstaka p-automater finns ju än så länge kvar med kortbetalning. Kostar numera även att stå på gatan i Enskededalen bland villorna.

  1. Att ha bil i Stockholms innerstad är ett gissel. Vi är glada att vi gjorde oss av med vår och vi behövde den ju inte. Sista året vi hade den körde vi 400 mil och då kändes det inte försvarbart att längre ha den. Vi hyr bil om vi behöver. Visserligen hade vi garage i grannhuset och slapp leta och betala parkering.
   Numer tror jag att hela stan tar betalt även på lördgar för att parkera och inte är det enkelt med alla appar och annat som ska till. Puh!!
   Och att sedan dagligen betala tull…
   Trist att det även i Enskededalen kostar för att stå på gatan.
   Vi åker ju mycket kommunalt och med nya Citybanan ska nog pendeltågen bli me rpunktliga när de har egna spår.
   Ni får ta en provtur och jag tyckte de nya tågen var fräscha och att det var enkelt både på Odenplan och Centralen att ta sig till tunnelbana och bussar.

  1. Nu var det äntligen dags att prova Citybanan och det kändes bra. Ska göra fler resor…
   En trevlig eftermiddag blev det också i Sundbyberg och det trots att regnet kom på besök. Alltid fint att ses.
   Stor kram!

 6. Hola! Ja staden förändras och det är ett måste. Många människor flyttar in och måste ha någonstans att bo och kunna ta sig till sina arbeten. Ska bli spännande att se förändringen i “myrstacken” på morgonen dvs passagen utanför tunnelbanespärrarna där man tidigare mött alla pendeltågsresenärer på väg ned till tunnelbanan. Har varit en utmaning att försöka göra en högersväng upp mot centralen utan att krocka med någon “ilande” resenär. 😉

  Har du sett bilderna på nya kvarteret Persikan – bostäderna som ska byggas i gamla spårvägsområdet på Södermalm? Klicka på “bildgalleri”.
  http://vaxer.stockholm.se/projekt/kvarteret-persikan/

  Kram och hälsa Mr B!

  1. “Myrstacken” är nu borta. Har ju passerat här till Cityteminalenflera gånger och det känns nästan öde. Undrar hur det ska gå för butikerna och alla caféer som ligger här. Utmaningen att svänga till höger vid “Pocketshopen” är borta nu är det tomt här.

   Och visst måste folk kunna bo i Stockholm med grannskap så att nu Citybanan är klar bör bidra till att det blir smidigare att ta sig till och från stan också.
   Tack för länken! Har bara sett delar av detta .
   Mr B hälsar till er! Och ha det fortsatt bra.
   Kram!

 7. Så bra att det gick så smidigt att ta sig fram! Och jag förstår att du och P hade en trevlig dag tillsammans!
  Stor kram

  1. P och jag hade en trevlig eftermiddag och jag passade ju också på att testa den nya Citybanan. Kul att se förändringarna men jag får ge mig ut fler gånger. Jah kanske bara hade tur….Nej då, för mindre trångt är det på spåren och nu kanske också pendeltågen kan gå utan trassel.
   Önskar er en fin söndag.
   Stor kram!

 8. Låter kul att prova o du som jag säger springer inte för att hinna …att ta sig från a till b på ett smidigt sätt underlättar 🙂 njut av dagen kram

  1. Här verkar det nu som om den nya Citybanan kan bidra med att det ska gå smidigare att ta sig fram och runt.Kändes bra!
   Men att springa för att hinna – det var dte länge sedan jag gjorde.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram!

  1. Tack, själv! Så fint att ses! DEt gör vi snart om.
   Och nya Citybanan provade jag också.
   Kram!

 9. Det är mycket som händer i länstrafiken nu! Det som glädjer mig är att Trafikförvaltningen ligger långt framme när det gäller frågor som rör tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. (Även om det alltid finns förbättringsmöjligheter förstås)

  1. Visst är det bra och de nya pendeltågen underlättar verkligen för de med funktionshinder. Jag har arbetat med elever med funktionshinder och det har varit ett dilemma att ge sig ut och resa kommunalt med rullstolar på bussar, pendeltåg och tunnelbana. Och med “elrulle” i stort sett omöjligt. Och mycket mer skulle förstås behövas för att öka tillgängligheten.

 10. Visst är nya citybanan smidig, har provat att gå av både vid Odenplan och åkt från Stockholm city. Det som slår mej är att det är mycket tystare nu när tågen kommer, de hörs inte lika bra, och det är underbart för mej med hörapparater, alla ljud blir ju starka, men nu är det en fröjd att vänta på pendeltågen vid centralen och Odenplan, hurra!!! Smidigt också med bra “transfer”till tunnelbanan!
  kram!

  1. Jag blev också så positivt överraskad över att det var så tyst. Kan tänka mig att du verkligen uppskattar det. Jag tycker också att det är bra att de med funktionshinder också nu lättare får plats med sina rullstolar, både eldrivna och vanliga.
   Och så smidigt att ta sig vidare till bussar och tunnelbana…Hoppas nu också att pendeltågen kan hålla sina tider.
   Kram!

  1. Fint nu med moderna tåg där det också finns plats och möjligheter fär de med funktionshinder att komma med. DEt har jag saknat innan.
   Kram från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *