Resor i Sverige

I Mannaminne

Mannaminne är ett slags allkonstverk i närheten av Nordingrå i Ångermanland, mitt i världsarvet Höga Kusten och som grundades 1980.  Här har konstnären Anders Åberg samla ihop ett femtiotal olika  byggnader, en del hitflyttade och andra byggda på plats och här samsas spårvagnar, konst, fordon och museieföremål som  samlats under en tid av  snart 40 år. Och arbetet fortsätter.

Området innefatttar också ett dragspelsmuseum  eftersom just dragspel var det instrument som användes mycket i dessa trakter. Här finns ett hotell där de 15 rummen, var och ett på sitt sätt, har en personlig utsmyckning. Det finns stugor för uthyrning, “bed&breakfast” i Norgehuset, samt en restaurang.  Musikfestivaler och konserter av skilda slag, tillfälliga utställningar, speciella barnaktiviteter, gästande hantverkare och olika evenemang lockar många besökare hit.

“Besökare världen över dras till olika platser som man hört talas om och många dras  till Mannaminne, en vacker trakt i Ångermanland där målare från Nordingrå under säkert 150 år målat sina backar, hus och byar och visat på strrstädernas gallerier. Och kanske är Nordingrå känt som ett nordligt Österlen” .

Mycket att titta på finns det och det är minst sagt en “salig blandning”. Min tanke var också hur allt forslats hit. Men på plats är det förvisso

Vi hade bokat en guide som berättade för oss om Anders Åbergs tankar om grundandet av Mannaminne. Kultur är viktigt och har få eller inga begränsningar. 

Ett jordbruksmuseum finns och där många gamla arbetsredskap som använts i trakten är  bevarade.

En rostig gammal ångslup som gått på Ångermanälven finns i alla fall nu på land och bärgad från älvens djup.

En kinesisk paviljong fick Anders Åberg i början av 2000-talet i gåva av den kinesiske ambassadören i Stockholm. En hel kinesisk delegation besökte Mannaminne i omgångar och blev förtjusta i trakten, och i Mannaminne. En kinesisk paviljong kunde också passa in här –

-Liksom ett gammalt uttjänat “drakenplan” . (Ingen inredning finns i planet.)

Ett intressant besök och ett unikt konstmuseum i en vacker trakt är det.

Utsikt från Mannaminne ner över Ångermanälven.

 

 

32 svar på ”I Mannaminne”

 1. spännande med detta och jag förmodar att du haft en fin helg är jobbet slut nu? eller blir det mer resande? kram å fin måndag

  1. Jag jobbar fortfarande och det är en väldigt fin resa på alla sätt. Mycket att se och uppleva och av skilda slag. Väldigt vacker natur längs hela Höga kusten . Kram!

 2. Så roligt att de sakerna har blivit bevarade!
  Och vilken fantastiskt utsikt…..så grönt och vackert!
  Stor kram

  1. Ett väldigt speciellt museum var det onekligen och mycket roligt att se som var uppbyggt i det fria . Och grönt är det verkligen här uppe. Stor kram!

 3. Vilket kul namn på en plats som verkligen ser ut att vara värt ett besök! Tack för tipset! Undrar hur vi kunde missa det när vi var vid Höga kusten för bara ett år sedan 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det är inte helt lätt att hitta hit om man inte hört talas om Mannaminne som museum. Kanske var ni i trädgårdsparadiset villa Fraxinus. Tänkte verkligen på dig och alla växter när jag var där. En plats ute i skogen men helt fantastisk växtlighet . Inlägg kommer. Kram!

 4. Hej Ditte och B 🙂
  Höga kusten ser lockande ut. Göran och jag börjar ta oss upp i Sverige under semestern, så vi har varit i Tällberg och konserten i Dalhalla 9 juli innan vi åkte till vänner i Grönklitt. Nu har arbetsveckan börjat Göran i dag och jag på torsdag.
  Ha det så gott båda två !Stor Kram från oss till er båda !

  1. Hej!
   Höga Kusten är verkligen fin. Har varit här några gånger tidigare men nu blev det ett mer detaljerat besök eftersom jag harjobbat och varit
   med en grupp från en resebyrå.
   Vad roligt att ni också var på Dalhalla, jag hade jobbresa dit och var på konserten den 8 juli och såg också en del av dalarna och vi bodde i Tällberg på “First hotel” gamla “Postiljonen”. Men det blev inget Grönklitt för oss, däremot Siljansnäs och Jobs tyger.
   Här är det pensionärsliv som gäller, men jag har ju en del resejobb som jag gillar.
   Mail kommer.
   Kram från oss.

 5. Ett tiotal år sedan jag vár dit på besök sist… dags för ett titt igen 🙂 Härliga bilder till bra berättelse 🙂 Du kan ju förställa dig att segla utanför den vackra kusten 🙂

  1. Tack!
   Tänk att segla här! Vilken fröjd! Tyvärr har jag inte gjort det, men kan lätt säga att jag är avis på dig och andra som gjort det.
   Och jag kan föreställa mig. Har varit här ett par gånger tidigare i livet, men nu bev det fler “detaljer” och mer ingående upplevelser.
   Jag har mycket kvar att se av dina hemtrakter och ser fram emot det.

 6. Vilka vackra bilder! Och dessutom verkar det vara fint väder, härligt! Det var sommar när vi kom upp till Stockholm, men nu är det lite svalare igen … 😉

  1. Det är väldigt vackert här längs Höga Kusten och Sverige har verkligen mycket att erbjuda. Vi har i stort haft fint sommarväder och allt blir så mycket vackrare då. Hoppas värmen kommer tillbaka till Stockholm snarast.

  1. En spännande och varierad resa med många konstinslag blandade med fiskelägen och vacker natur.
   Ska besöka dig när det blir lite tid över.
   Kram!

 7. Undrade just om ni inte skulle besöka Anders Åbergs Mannaminne! Ett annorlunda kulturområde i sanning! Jag var på besök där med en grupp bibliotekarier för många år sedan,m då han själv guidade oss runt. Han har även en del konst på Skogshögskolan i Umeå, granne med UB där jag jobbade i “hundra år”.

  1. Jodå, det blev ett besök här. Klart annorlunda! Kul att du varit på Mannaminne, men det hade jag nästan förstått. Nu var han på plats
   och klippte gräset.
   För oss blev det ett trevligt besök och med middag innan operan i Nordingrå kyrka. En fin upplevelse.

 8. Har läst flera ggr att Ångermanland är Sveriges vackraste landskap, och efter att ha
  sett dina foton, kan jag tro att det är sant. Dagens vy är ju helt enkelt “breathtaking”.
  Som alltid är det vatten som behövs, och älvar är speciellt fina.
  Tack för njutandet jag får!!!

  1. Ångermanland är verkligen vackert och just höga Kusten är speciell. Så fin. Jag delar gärna med mig av det jag ser och upplever.
   Förra helgen var jag på jobbresa i Dalarna och det är väldigt vackert även där. Sverige har så mycket att erbjuda.
   Vatten är ju så “tacksamt”och det i alla de slag.

  1. Mannaminne var lustigt på många sätt och samtidigt gav det en hel del. Konst kan vara så mycket och ibland förefaller det konstigt…
   En upplevelse var det och i så vackra omgivingar.

 9. Mannaminne trodde jag var nå’t helt annat;-) Har aldrig hört talas om orten, men jag tycker otroligt mycket om allt du visar. Gillar precis allt inklusive guiden som verkligen passade in i miljön om man säger så.
  Sista bilden över Ångermanälven är också en absolut höjdare – så himla vackert:-)

  1. Jadå,”mannaminne” kan ha fleer betydelser och jag måste tillstå att jag innan resan bara mycket “löst” hört om just detta Mannaminne som museum. DEt är mycket speciellt och det på alla sätt och ockås väldigt roligt. Anders Åberg har ju gjort mycket konst som man kanske inte känner till eller tänker på bl.a målningar i t- banan i Solna centrum som är gjorda tillsammans med Karl Olov Björk på ett Sverigetema och stationens tak är målat i grönt och rött. Han har också gjort pelare med husmodeller på terminal 4 på Arlanda, utsmyckat Sundsvalls sjukhus och en hel del offentliga lokaler i Norrland. Men för mig var han ganska okänd förutom att jag kände till Solna centrum och målningen där. (Har ju bott i Solna)
   Jodå, guiden passade perfekt in och var lättsam att lyssna till och entusiastisk. Att hon sedan kom 20 minuter för sent fick vi ta…
   Och visst är det en vacker trakt. Helt klart!

 10. Mannaminne har jag besökt en gång med Dragonskolans konstförening. Anders Åberg var själv på plats och berättade om sina konstverk och sitt samlande. Mycket intressant.
  Ni verkar vara på en underbar resa med mycket vackert att se och uppleva.
  Kram!

  1. Vi är på en jättefin resa med mängder av “guldkorn” och Höga Kusten är verkligen vacker och med mycket att se.
   Vad roligt att du varit här för det är ju svårt att förklara vad Mannaminne riktigt är. Nu såg vi Anders Åberg klippa gräset…
   kram!

 11. Åh, där har jag varit manga ganger, bade som privat person men också genom mitt tidigare jobb. Det är ett ovanligt ställe och ett ställe att återkomma till. Tack för bilderna.

  1. Vad roligt att du varit i Mannaminne! Visst är det ett speciellt ställe och kan tänka mig att man kommer tillbaka hit.
   Finns mycket att se och av så skilda slag. Ovanligt är det verkligen.

 12. Gomorron!
  Tack för alla vackra bilder och berättelse.
  Kul att få se Ångermanland från land, då jag såg det från sjöss med Birka förra månaden.
  Kopierade bilden och det var rätt hus som jag bodde i.
  Min väninnas pappa var befälhavare på Ångermanälven en gång i världen.vet inte om det var på skutan du har på bild. Får kopiera den också och fråga.
  Många kramar/A-K

  1. Jätteroligt att du känner igen dig här och jag fick häromdagen en kommentar från en bloggläsare som bor i just det huset
   och som även har ett boende i Torrevieja. Vilket sammanträffanede! Höga Kusten är verkligen fin och vi har sett och upplevt massor.
   Många skutor var det på Ångermanälven och kanske var det denna som var aktuell för din väninnas pappa.
   Många kramar!

 13. Vad lite jag vet om mitt eget land. Hade inte en aning om denna ort. Känner bara till uttrycket. Vad bra att Ditte Bloggare finns. 🙂 Det ser riktigt lockande ut.

  1. Mannaminne had ejag också innan bara hört som uttryck. Men nu vet vi att dte också är ett museum och ett spännande sådant.
   Och Ditte bloggare finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *