Foto Resor utomlands

Torka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Torka är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka detta år är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk här ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Torka, har som många svenska ord flera olika betydelser, men i årets fototema är det verb som gäller så jag håller mig till dem. Så håll till goda med några varianter och där alla utom den sista bilden är från akrivet.

Torka

Tibet är ett av de länder som jag besökt och där det verkligen är torrt och det är en  en stenrik trakt.  Något som vi också tydligt noterade under resan hit med tåg från Peking.

Tibet. Området runt Ganden kloster. Och torka råder i denns stenruka traktTorka råder! Här är vi uppe vid Ganden kloster , ca 40 km öster om Lhasa, på 4500 meters höjd lever många munkar permanent och andra kommer för att vara munk en kortare eller längre tid.

(Jodå det finns nunnekloster också.) Många besökare vallfärdar också hit för att gå en eller flera rundor runt det heliga  berget.    Och i samband med det sätter de upp böneflaggor.lever många munkar. En del bor här permanent och andra kommer för en kortare tid.

Böneflaggorna är viktiga i den tibetanska traditionen och de olika färgerna symboliserar  de fem elementen samt fem väderstreck. Blå  flagga symboliserar himmel / utrymme och öster. Röd flagga symboliserar eld och väster. Grön flagga symboliserar vatten och väderstrecket är norr. Gul färgsymboliserar jorden och centrum. Ofta skriver man också böner på flaggorna och dessa tros spridas med vinden och föra goda gärningar med sig. Man kan också se böneflaggor i trädgårdar och de är en symbol för fred, omtanke, visdom och medkänsla. Har man problem kan man också hänga upp böneflaggor och problemen anses då flyga i väg med vinden

Hög höjd är det och luften är torr och väldigt tunn och det är krävande att gå-  Här är jag  på väg runt berget men utan böneflagga. Har däremot en vattenflaska med.

Tibet. Ganden kloster. I detta torra landskap lever jaken och äter det lilla gröna de kan hitta. Alldeles i närheten av klostret finns dessa jakar. Och om man tittar riktigt noga på bilden kan man i detta torra landskap se ett och annat grässtrå.

 Torka råder och en del blöta

Här är vi på Kinesiska muren, en orörd del av den, under en torrare period. Men vi har också upplevt muren i snö vid ett tillfälle. Dock på ett annat ställe, något närmare Peking . (Under åren 2007 -2011 så bodde vi i Peking där jag då jobbade på Svenska skolan)

 

Kina. Kinesiska muren sträcker sig genom landet och vissa områden i norr är väldigt torra och längre söderut finna ofta mer grönska runt den. Kinesiska muren sträcker sig genom Kina som en lång slingrande orm och är minst 8 850 km lång. Och landskapet varierar stort från de mer torra och karga områdena i norr till de mer grönskande på andra platser.Beror också på årstiderna.

Vid andra delar av den kinesiska muren kan det vara betydligt grönare och regna en hel del.

Blött och ihållande regn mötte vi här vid en vandring på muren långt ute på landsbygden. 

Alla kläder blev helt genomsura och här undrade jag hur de skulle torka. Någon värme fanns inte. Om de torkade? Nej då! Men jag hade ett lager kläder i reserv. Bara att vrida ur de blöta plaggen.

Avslutningsvis

något helt annat. En bok, snarare tre böcker skrivna av Jonas Gardell. “Torka aldrig tårar utan handskar”.  Del 1 Kärleken; del 2 “Sjukdomen” och del 3 “Döden”. Böckerna har även gått som tv serie och finns på svt. play.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

30 svar på ”Torka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Fin och intressant tolkning av TORKA.
  De där böneflaggorna är intressanta. Har sett dem på bild förr. Såg dem också IRL på pilgrimsvandringen i Spanien.
  God tisdag, här med hela väderkartan, just nu åska och spöregn.
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, det finns ju många olika betydelser men nu är det ju verb som gäller. Lite lättare då.
   Kul att du såg böneflaggorna i Spanien för dessa är ju, väldigt vanliga inom buddhismen och inte minst den tibetanska varianten. Undrar vad dessa böneflaggor du såg skulle symbolisera för kristendomens räkning. Spännande! Vet du?
   Regn har vi haft under dagen av och till men på em kom solen och den är fortfarande kvar. Skönt så.
   Stor kram

 2. Torka kläder och annat i vissa klimat kan vara svårt.
  Snabbt kan de lukta mögel om de inte får vara i solsken och eventuell vind.
  Tur du hade ombyte med.
  Torka får mig att tänka på alla otäcka skogsbränder runt om i världen.

  1. Visst kan det vara svårt att torka kläder när fukten dryper inomhus. Minns så väl hur blöt jag var och var glad att jag hade rejält ombyte med. Värre var det med skor.
   Ja, dessa tänkte jag också på men hade inga direkta egna bilder därifrån så det fick anstå.

 3. Boken har jag läst och den lämnade mig inte oberörd!
  Kul att du har med både böneflaggor och Kinesiska muren, torka i naturen och behovet att torka efter ett ösregn.
  Ha det gott. Härmåste man låta paraplyet torka efter dagens regnskurar.

  1. Boken/böckerna har jag läst och även sett föreställningen på Stadsteatern här och senare gick ju den som serie på svt. play. Väldigt bra den också.
   Här i Tibet var det ju väldigt torrt på sina ställen och jag funderade på hur jakarna ens fick i sig mat.
   Även på sina ställen runt om i Kina är det väldigt torrt men landet är ju gigantiskt så mycket av det mesta finns även vad gäller olika typer av natur.
   Regn här också idag men då var jag inte ute.
   Önskar dig en bra vecka.

 4. Snygg tolkning som vanligt och härliga bilder som komplement. Jag vet var jag inte hade velat balansera i alla fall.
  Berörande böcker där på slutet minst sagt. Just nu är det torrt på många ställen men vi fick en rejäl skur här i förmiddags. Välbehövligt minst sagt.

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Tack! Och jag tycker det är roligt att tänka på orden vi får och sedan fundera i bilder. Alltid lite osäkert var landningen sker.
   Nej, att balansera här på kanten behövde man ju inte men intressant att ta ett varv runt. Och vad gäller höjd går det ju bra för min del. Har gjort i alla fall.
   Förstår att regnet var välkommet. Regn även här idag med spridda skurar under dagen men på em kom solen och den har stannat kvar.
   Önskar dig en fin fortsatt tisdag.
   Kram

 5. Vilket äventyr att komma till Tibet. Och att komma upp på 4500 meters höjd. Har vandrat upp till 2300 m ungefär. Superjobbigt under den sista biten. Måste ju var riktugt tufft att röra sig på dubbla höjden.

  Torrt var det i perennlanden, då jag drog lite ogräs ( oönskade växter) för ett par dagar sedan.
  Men i eftermiddag har det kommit en “rotablöta”.
  Ha det gott! Kram!

  1. Att resa hit med tåg från Peking, 48 h och då sakta stiga uppåt till dessa höga höjder minns vi. Ett fantastiskt landskap dessutom och för säkerhets skull med syrgas till våra kojer på tåget.Testade men behövde aldrig använda den. Likaså och att sedan spendera tid i både Lhasa och omgivningarna runt om var fantastiskt och detta är en av de mäktigaste resor vi gjort.
   Här fick man röra sig långsamt och bra att komma med tåg för att vänja in sig vid den höga höjden.
   Kan tänka mig att det är torrt i en del land nu men bra då med lite rotblöta. En del av den varan fick vi också idag men mina pelargoner hann jag ta in.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

  1. Nja, lite knepigt var det. Men efter lite tankeverksamhet så föll stenarna och torkan på plats. Minns än idag denna blöta känsla-
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Sån fin tolkning av ordet ” torka” , och fina minnen och foton från dina resor. Jättefina foton på dej! Tibet och kinesiska muren, wow!
  Inte glömmer man den TV-serien som de gjorde på Jonas Gardells böcker, en sevärd och tänkvärd serie, verkligen!
  Har förstått att det regnat i stan idag, här har det åskat otroligt mycket, och jag väntade på regnet, men det kom inget, nu har det klarnat upp igen!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Tack! Ja, fina och roliga minnen har jag med mig. Kan le när jag ser bilderna.
   Tyckte att “Torka inte tårar” är värd att slå ett slag för. Har läst böckerna och såg den som föreställning på Stadsteatern. Gripande!
   Här har vi haft regn i omgångar under dagen, men på em kom solen och den är fortfarande kvar. Ingen åska.Nu hoppas vi på en fin kväll.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Tackar för det äventyret! Har sett dessa böneflaggor hos en bloggare som också besökt Tibet, men har aldrig läst förklaringen vad färgerna betyder. Tusen tack för den infon. Riktigt intressant.
  Gissar att du torkade upp, men du såg onekligen dyngsur ut. Smart med en extra uppsättning kläder. Ett härligt inlägg:-)

  1. Tack! Kul att du hängde med! Lite äventyrligt var det ju.
   Böneflaggorna hör ju ihop med den tibetanska buddhismen och färgerna är centrala.
   Jodå, jag torkade upp så småningom. I sammanhanget kan nämnas att jag var här vid muren på lägerskola med elever som då gick i klass 3-5 och de var lika blöta. Tror de än idag vid 23 -25 års ålder minns detta äventyr ute på landet vid och på kinesiska muren.

 8. Tibet är ett synnerligen spännande och annorlunda land. Många västlänningar känner sig manade och kallade att ta sig dit för att insupa kunskap er i den högre andliga skolan. Böneflaggorna var häftiga, jag tror jag ska ta en handduk som jag flaggar med när jag har bekymmer, vem vet om dom inte flyger sin kos då? Värt att testa.
  Finfin tolkning av ett ord som jag tycker är väldigt jobbigt, torka oavsett vilken är ingen favorit. Varken torka golv, torka svett, torka i markerna eller totalt intorkad fantasi…
  Kramen

  1. Tack! Ja, jag tänkte först på alla bränder som nu råder p. g.a. all torka. Men svårt att tolka.
   Religiös är jag inte men Tibet lockade på olika sätt. Och när vi nu bodde i Peking så var det ju nästan “nästgårds”. En riktigt fin resa blev det och inte minst att ta tåget dit. Spännande natur och fina upplevelser.
   Ta du och testa med en handduk och se om bekymren far iväg med vinden. Värt att testa. Kanske ska jag också göra det. Väljer vi sedan rätt färg så kanske det fungerar än bättre.
   Kram

 9. Varit nyfiken på muren men man skall tydligen vara beredd på allt där. Du fick till en fantastisk bild på muren, sen gillar jag den när du är uppe och klättrar.

  1. Tack! Vad gäller den kinesiska muren är det bra att vara beredd på lite av varje vädermässigt. Bilden när jag var så blöt var jag här på lägerskola med elever i klass 3-5 och de var lika blöta dem. Men en minnesvärd resa och besök här var det. (Eleverna är idag mellan 23 och 25 år och de minns också)
   Jag ville ju gärna här i Tibet ta mig runt berget. Det gick långsamt för luften är tunn på den höga höjden men jag kom runt. Stundtals var det väl brant men det gick ju bra.

  1. Tibet var en speciell resa och upplevelse. Minnesvärt på många sätt.
   Får fundera på “Lost in Translation” . Kul tanke.

  1. Tack! Höjder är helt ok för min del. Eller var då. Och spännande att testa att gå runt. Man kunde ju också avstå från att gå runt berget.
   Önskar dig också en fin dag.

 10. Du är fenomenal på att hitta spännande tolkningar! intressant läsning och fina bilder som alltid!
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Jag är ju inte så kreativ annars så att detta tema att fundera kring ord och bild passar mig bra. Och resan till Tibet var väldigt speciell på många sätt. Ja, även våra år i Kina är fina minnen.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 11. Jättefin tolkning av temat och Tibet ser verkligen ut att domineras av torka. Så annorlunda mot för vårt gröna, betydligt våtare land. Så spännande med muren och det skiftande landskap den löper genom och skriftande väder. Det kan allt bli lite besvärligt att råka ut för rikliga regn när man är på resande fot och inte kan torka sina kläder. Tur du hade ett torrt ombyte med dig.

  1. Tack! Ja, Tibet är verkligen torrt och vi var förundrade över att jakarna ändå lyckades hitta lite föda.
   Resan till Tibet är verkligen minnesvärd.
   Kina är ju ett gigantiskt land och naturen skiftar ju mycket från torkan i norr till det mer gröna och frodigare söderut.
   Minns just här när vi alla blev så blöta. Var på lägerskola med våra elever som då var mellan 9 och 11 år. Vi var till en lantlig trakt med muren helt nära och det regnade nästan tre dagar i rad.

 12. Heisann, nok en gang en god historie, Ditte. Ikke bare god, men eksotisk og spennende og med visjoner. Takk for kunnskapen om bønneflaggene : de är en symbol för fred, omtanke, visdom och medkänsla. Har man problem kan man också hänga upp böneflaggor och problemen anses då flyga i väg med vinden.
  Ha fine sensommerdager ;:OD)

  1. Lite historia kom med och vad gäller Tibet så var det en minnesvärd resa i ett spännande land. Verkligen en torr och stenrik trakt men som har så mycket historia och kultur.
   Jag är förtjust u tanken att bekymmer kan flyga iväg med vinden…
   Ha det gott du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *