Utflykter

Till Åland – Första resan där covidpassen är med.

För ovanlighetens skull hade jag satt telefonen på ringning i morse. En ny liten resa väntade och vi hade en båt att passa med avgångstid från Stadsgården klockan 07.45. (En halvtimmes promenad hemifrån. Och med buss en bit av vägen så tar det 20 minuter) Vår resa ska  går till Åland (Finland) och hälsa på släktingar och med våra Covid pass så är det nu möjligt för oss att göra det. Så i skrivandets stund har vi hunnit ut i den mellersta delen av Stockholms skärgård. Sedan väntar ytterskärgården och så småningom Söderarm innan vi tar oss över Ålands hav. Så om drygt två timmar ska vi lämna båten och gå i land i Mariehamn. Undrar just om vi får visa våra covidbevis. Återkommer om detta i morgon.

Hemma på Söder. Tidig morgon och allt är stilla och speglingarna framträder fint i kanalen. 

Vi är på väg till Åland

och valde att åka med Vikinglinjens stora fartyg, Grace . Fartyget stannar till en kort stund  i Mariehamn på Åland  för att släppa av passagerare innan det fortsätter till Åbo i Finland.  De flesta byter fartyg i Mariehamn och åker genast tillbaka till Stockholm med Amorella som kommer från Åbo. (Är man transitpassagerare behöver man inget covidpass eftersom man då bara byter båt) Förra året i juni gjorde vi just en sådan resa, fram och tillbaka till Mariehamn på en dag och då var vi nästan ensamma ombord. Men även idag är det väldigt gott om plats ombord. (Och passagerarna uppmanas att bära munskydd i alla offentliga utrymmen och många gör det. )

Stockholm. Stadsgårdskajen. Viking Grace är snart klar för avgång till Åland. Viking Grace ligger vid Stadsgårdskajen och är snart klar för avgång till Åland.

Blickar in mot delar av Stocholm; Gamla stan med Skeppsbron till vänster och City rakt fram.

Vi hade i förväg bokat en “premiumfrukost”  och fick ett fint fönstrbord helt  i fören på fartyget. Själva premiumfrukosten serveras i en mindre matsal och lugn miljö och där  de varma alternativen av rätter serveras vid bordet liksom kaffe.  Även ett glas bubbel ingår .

Perfekt att starta resan till Åland  med en god frukost i lugn miljö. Lite av de kalla rätterna. (Det fanns även gott om frukt och annat på ett separat dessertbord.) Blev så glad över att det  också fanns karelska piroger. Ligger längst fram till höger. 

Till bordet beställde jag “ägg florentine” . Ett pocherat ägg med hollandaisesås, spenat och kallrökt lax. Riktigt gott.

Lite tonade rutor gav en tonad bild Här möter vi ett fartyg från Siljaline som är på väg från Finland och in till Stockholm.

Mellanskärgård

Efter frukost blev det en runda på fartyget och vi slog oss ner en stund på däck 12, det översta. Fick leta lite innan vi hittade lä.

Stockholms mellanskärgård och på väg till Åland- Snart ytterskärgården och Ålands hav. På väg till Åland genom Stockholms mellersta skärgård. Ännu ett tag kvar till Åands hav och innan dess ytterskärgården. 

Fint att ljudlöst glida fram på en spegelblank fjärd mellan öar och kobbar.

Bekväma och avskilda sittplatser finns inomhus på flera olika däck. Stora fönster bidrar också till att det nästan känns som att sitta på däck. Men det är varmare.

Riktigt fina och luftiga lounger och gott om plats överallt. 

 

Nu dags för ytterskärgården och då vill jag vara ute på däck. Önskar alla läsare en trevlig onsdag.

30 svar på ”Till Åland – Första resan där covidpassen är med.”

  1. Perfekt att börja resan med denna goda frukost. Och hela resan blev så trevlig på alla sätt. Så roligt att nu med covidpassen kunna gå i land här på Åland. Ser fram emot en skön lillsemester.
   Strålande sol här också.

 1. Så härligt med en tur till Åland och så trevligt att träffa släktingar. Perfekt med lugnt väder dessutom. Frukosten såg också väldigt god ut måste jag säga. Hoppas att ni får en njutbar tur och fina dagar.

  Kram

  1. Nu kunde det ju bli av för oss att gå i land här i Mariehamn. Så bra med Covidpassen-
   En bra start blev det på resan med en god frukost och hel dagen har varit så fin. Även kvällen ser lovande ut.
   Önskar dig också en skön kväll och hoppas första jobbdagen blev bra.
   kram

 2. Det ser verkligen kavlugnt ut =) och vilken frukost! Mmmm lax och bubbel, den här dagen måste ju bara blivit hur bra som helst! Ha en fortsatt trevlig semester.

  1. Havet var spegelblankt och både resan genom skärgården och över Ålands hav var njutbar.
   En bra start blev det med denna frukost och en härlig dag har vi. Nu hos släktingar med utsikt över inloppet till Mariehamn.
   Blir en kortsemester men väldigt trevligt det också.

 3. Alla dessa havsbilder som du förmedlar! Jag blir nästan sjuk av längtan ut på det store blå. Har ALDRIG varit i Finland! Vore absolut dags att ändra på det. Kanske ändå är bäst på havet då det är vår och sommar…..? Ha det fint! Kram!

  1. Vi hade en fin resa även idag genom skärgården och över Ålands hav. Njuter nu på balkongen hos släktingar i Mariehamn och har havet och inloppet till Mariehamn ett stenkast bort.
   Nu med covidpassen är det enklare att resa till Finland så kanske kan det till nästa sommar bli en vända för din del
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Tack! Det blev en jättetrevlig resa genom skärgården och över Ålands hav- Och nu blir det ett par fina dagar här på Åland.

 4. Vad roligt att ni kan göra den här resan nu! Man får ta alla chanser som går. Här och nu.
  Jag älskar ju att åka båt, ja att resa överhuvudtaget. Så skönt när det har lättat.
  Önskar er fin vistelse på Åland!
  Stor kram!

  1. Tack! Visst får man ta chanserna att se sig om . Och vi tar dem gärna. Covidpasset ger ju så bra möjligheter. Men restriktionerna är fler här och det är bara bra. Vi har haft en jättefin dag och kväll här. Så roligt att vara här igen
   Vi reser ju gärna, både långt och kort och ett par dagar här blir perfekt. I morgon ska jag bl.a se en utställning här av Lars Lerin i Ålands konsthall.
   Stor kram

 5. Kul! Å trängsel var det ju inte tal om – tack och lov! Undrar hur Viking Line och Silja Line får det att gå ihop…
  Kul att man nu kan blogga från båten, det kunde man ju inte förr. Det var med andra ord inte bättre förr;-)
  Hoppas ni har det riktigt skönt på Åland med familjen. Å du frukosten – WOW! Gissar att du skippade lunch;-)

  1. Så roligt att det nu kunde bli av med ett stopp här hos släktingar. Så länge sedan vi sågs. Resan över var både trevlig, smidig och vacker. Kav lugnt på Ålands hav.
   Tror att Viking får ihop det ok för det är många som reser från Åbo och Helsingfors till Stockholm och även till Åland. Kan tänka mig att Silja kan ha det knepigare. Men nu ägs de ju av Tallink.
   Fungerade bra med gratis internetuppkoppling som var bra. Så bättre har det absolut blivit vad gäller både detta och en del annat ombord.
   Lunchen skippade vi. Och en jättefin dag blev det på alla sätt och vädret var med oss hela dagen och kvällen.
   Ska i morgon ägna mig lite åt Lars Lerin här på Ålands konsthall. Ska bli roligt. En del annat är också på programmet.

 6. Fina bilder, man kanske borde ta en båttur nu när pandemin verkar släppa. Det vackraste är nog när man åker genom Stockholms skärgård. Hoppas du inte glömde kvar mobilen vid frukosten. Ligger längst ned till höger i bilden 🙂

  1. Tack! Och mobilen kom med.
   Resan blev så fin och med fjärdar och hav som var spegelblanka. Skärgården och helst den yttre, mer karga delen, är ju en favorit. Ohc noga genomgång av coromapasset innan vi kom i land. Ska man bara byta båt går det ju bra utan “passet”.

  1. En jättefin tur blev det och på spegelblanka vatten. Det blev också en riktigt bra dag här i Mariehamn med sol och hav som sällskap. Även dagen idag ser lovande ut.
   Kram

 7. Det ser fantastiskt härligt ut. Det ska bli intressant att höra om ni behövde visa era covidpass någonstans. Jag reste genom Europa för ett par veckor sedan och behövde inte visa något någonstans, det kändes ändå lite märkligt efter allt ståhej.
  Önskar dig en fin tur.

  1. Det blev en fin resa över och både fjärdar och Ålands hav. Spegelblankt. Och en härlig em här i Mariehamn. Dagens idag ser också lovande ut. Jodå, här är man noggrann och gick också noga genom Covidpasset när vi kom. Här måste man ha det för att komma in i landet annars gäller nytaget PCR test och lite annat. Märkligt att man inte var mer noga när ni passerade genom Europa.
   Önskar dig en bra vecka.

 8. WOW! Snacka om en perfekt dag att ta en tur över till Åland! Sol och spegelblankt vatten – det kan ju inte bli bättre!
  Kul att hälsa på släktingar också 🙂

  Ha en finfin dag!

  1. En ljuvlig dag! Både fjärdar och Ålands hav var spegelblankt. Inte ofta man upplever det.
   Roligt att vi nu också med covidpassen kunde gå i land och stanna kvar.
   En liknande vacker dag har vi idag. Så fint!
   Önskar dig också en fin dag.

  1. Verkligen! Och nu fungerade det också att stanna här med covidpasset. En jättefin resa hit blev det dessutom.Maken är ursprungligen från Åland så anknytningen är stor.

 9. Oj såna fina bilder, och havet var bra lugnare än när vi åkte med Eckerölinjen förra veckan..hua!
  Frukosten ser helt ljuvlig ut, och så fint att bli serverad lite av det goda!
  Ha det toppenfint på Åland! Fick ni visa covidpassen när ni gick i land tro?
  Kram!

  1. Tack! Tänkte just på när ni åkte och berättade för maken hur det var. Här var det kan lugnt och vi var glada vi inte seglade för det fanns ingen vind.
   Resan över gick smidigt även om vi inte tycker att Grace direkt är en charmig båt. Frukosten var så bra och blev en fin start på resan.
   Jodå, vi fick visa covidpassen innan vi kom “igenom”. I Finland ä man noga.
   Kram

 10. Som du förstår väljer jag pirogen från det dignande frukostbordet! Självklart med äggsmör,… pirogerna finns numera inte bara med risfyllning utan även med t.ex potatis, men jag är nog väldigt traditionell, eller kanske bara nostalgisk.
  Det fina vädret tog ni med er, vilka pangvyer, ser fram emot fortsättningen
  Kram

  1. Tänkte faktiskt på dig när jag tog för mig av pirogerna med äggsmör. Så goda! Här var det risfylling.
   Resan över gick galant och inte en krusning på vare sig fjärdar elle hav. Så vackert.
   kram!

 11. Hej Ditte
  Trevlig blogg, får du betalt per gång ni gör reklam för “covidpass”. Jag är chockad över hur många som blint accepterar denna tyrrani.

  Begriper ni inte att det är en del i agenda 2030 samt the Great reset, makthavare och globalister bryr sig inte om den enskilde människans hälsa eller väl. Varför har inte tidigare en global action för att avhjälpa tex svält som faktiskt dödat många fler än influensa.

  1. Verkligen inte. Jag tycker inte detta är tyrrani och har ingen svårighet att acceptera att det pågår en pandemi och att vaccinationer behövs.
   Jag anser inte att det ena utesluter det andra. Att avhjälpa svält och sjukdomar är väldigt viktigt men jag gör ju inte det genom att låta bli att vaccinera mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *