Kultur Stockholm Trevligheter

Tintin på svenska – En belgisk seriefigur på plats i Stockholm

Gårdagens aktivitet tillsamman med Promenadklubben var olika möten med seriefiguren Tintin. Vi var ett 20-tal som samlades framför Kungliga Biblioteket i Humlegården, en stor park på Östermalm.(Mer om parken i länken till vänster) Humlegården är  park mitt i stan som tillsammans med Kungsträdgården är en av de “gröna lungorna” i Stockholms City.

Här i Humlegården hade några ansvariga i Promenadklubben placerar ut 20 stycken “Tintin luggar,” storlek ca. 15 x 15 cm och uppklistrade på inplastade ark. Ingen lagtävling utan individuellt. Fina priser väntade så alla var verkligen “på hugget”. Och efter att ha letat Tintin luggar skulle vi äta gemensam lunch. Till lunchen var också konstnären Owe Gustafsson inbjuden. Han har i Sverige sedan många år tillbaka tagit sig an Tintins lugg och placerat den i många olika sammanhang.

Kungliga Biblioteket i Humlegården är ritat av arkitekt Gustaf Dahl och invigdes 1878. Fram till den stora branden på slottet i Stockholm 1697 fanns alla böcker här. Men i samband med branden blev böckerna utplacerade till olika palats i Stockholm-

Stockholm. Humlegården. Kungliga Biblioteket. Här seriefiguren Tintin och det var bilder av hans karakteristiska lugg vi skulle leta efter. 20 bilder Här  seriefiguren Tintin med sin lugg. Men det var “bara” luggar, utan ansikten, som vi skulle leta efter

Seriefiguren Tintin

en tecknad serie där huvudpersonen är en  belgisk, resande, reporter. En serie  som funnits sedan 1929 och då i en barntidning. Tintin är en äventyrare som reser runt i världen med sin hund Milou.

Stockholm. Humlegården. I orådet framför Kungliga Biblioteket ska det finnas 20 ark med typiska luggar av seriefiguren Tintin.Humlegården. Här framför Kungliga Biblioteket är vi samlade och ska ge oss av för att leta efter 20 olika varianter av Tintin luggar.Och den som hittar flest vinner. Givetvis hoppas jag på att i alla fall hitta ett par luggar.

Vi är i gång i drygt 30 minuter och letar. Jag hör glada rop från andra som hittat “luggar”. För egen del letar jag högt och lågt. Men tyvärr. Försökte involvera ett par hundägare att bistå mig och de försökte. Inget napp där heller. Min envishet hjälpte mig tyvärr heller inte. Ingen vinst alltså.

Två personer hade hittat fyra luggar var och en person tre. Så det blev lottdragning om första och andra priset innan det var dags för lunch.

Lunch skulle vi äta på trevliga Taverna Brillo/Bar Brillo  som ligger på Sturegatan, mitt emot Humlegården.

 Tintin  – En utställning  på Bar Brillo.

Hit till vår lunch kommer konstnären Owe Gustafsson för att berätta om hur han började med att via teckningar tolka  en världskänd frisyr som dyker upp på olika platser.Och denna välkända frisyr / lugg, tillhör Tintin.

Mycket  humor finns i konstnärskapet och i teckningarna och i utställningen på Bar Brillo dyker denna internationellt kända lugg upp i oväntade situationer och på oväntade platser.

Stockholm. Ösermalm. Bar Brillo/Taverna Brillo. Owe Gustafsso, den svenske konstnären som tagit Tintin och hans lugg till sig i olika sammanhang. Konstnären Owe Gustafsson berättar för oss både om Tintin, hans lugg och en hel del annat. Så spännande att få höra.

Stockholm. Taverna Brillo/Bar Brillo. Utställning av Tintinfigurer som är målade av konstnären Owe Gustafsson Här på utställningen dyker Tintin upp i oväntade miljöer och situationer. (Vad gäller priset på de tryckta  bilderna i mycket begränsad och numrerad upplaga ligger på ca 1800-2500 kronor)

Owe Gustafsson har tidigare, i olika sammanhang, lekt med denna  Tintin frisyr. Och Owe tog också kontakt med upphovsmannen till Tintin, Georges Remi/ “Hergé”

för att höra hur han “såg på saken”. “Hergé” blev i sin tur  så förtjust i teckningarna att han gav Owe “carte blanche”, fria händer, att använda denna frisyr i sina verk.

Tintin på Globen/Avicii Arena. Målad av konstnären Owe Gustafsson. Här dyker det på Globen/Aviccii Arena  upp en välbekant gul lugg.. Och visst tillhör den Tintin.

Allsidigt skapande

Owe Gustafson (f 1940) är en svensk konstnär, författare, illustratör och tecknare och bosatt i Stockholm sedan han gick på Konstfack 1959–1964.
Han är kanske mest känd för bilderna och animationerna till barnprogrammet “Fem myror är fler än fyra elefanter,” som hade premiär på SVT 1973. Men även hans karakteristiska tolkningar av en välkänd frisyr, en frisyr som tillhör den belgiske seriefiguren Tintin har satt hans namn på konstnärskartan.

 

Owe Gustafson har ställt ut i såväl Paris, New York som Tokyo. Och i  Sverige har han haft separatutställningar på bland annat Eskilstuna konstmuseum, Seriegalleriet, Tomelilla konsthall och Teckningsmuseet i Laholm. Gustafsons verk finns bland annat i samlingen på Kalmar konstmuseum. Gustafson är representerad av galleri SPG, där han tidigare i år hade en utställning med namnet; Ingen konst alls.

Stockholm. Östermalm. Taverna Brillo/Bar Brillo. Utställning med målningar av Tintin luggen/Tintin, gjorda av konstnären m.m- Owe Gustafsson.Fler varianter av Tintin.

Det blev som vanligt en riktigt trevlig och givande träff och lunch tillsammans på promenadklubben. Visserligen ingen vinst för min del men kanske lyckas jag bättre nästa vecka. Då är det en musikalisk frågesport som gäller

Passerade Sturegallerian på vägen. Och gott om ljus som lyser och piggar upp. (Restaurang Tures till höger.)

Stureplan. sen eftermiddag.  Här en av favoritrestaurangerna; Sturehof.

 

37 svar på ”Tintin på svenska – En belgisk seriefigur på plats i Stockholm”

  1. Jättetrevligt! Och väldigt roligt! Visst är det en vinst att jag ens är med i Promenadklubben. Absolut!
   God och trevlig lunch och intressant att höra Owe Gustafsson berätta både om Tintin och mycket annat från Stockholms konst och kulturliv.
   Ingen snö här men idag runt -5, blå himmel och sol. Bra så.
   Hoppas du haft en fin inomhusdag.
   Trevlig kväll.

 1. Det var onekligen ett lite annorlunda upplägg men samtidigt ett kul sådant. Synd att det inte gick så bra för din del men samtidigt så hade jag känt att deltagandet var det viktigaste. Intressant dessutom med utställningen. Även om Tintin började i en barntidning så tycker jag inte direkt att det är en serie för barn utan mer för ungdomar eller unga vuxna. Även om det är i serieformat så är det ändå inte så barnvänligt. Vet inte hur populär Tintin är numera…

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Visst var det! Promenadklubben ordnar så mycket roliga, omväxlande och trevliga aktiviteter. Och uppslutningen är stor. Är både glad och tacksam över att jag blev “invald”-
   Visst var det viktigast att vara med. Absolut.
   Jo, nog är Tintin mer för ungdomar och vuxna idag. Men den hade stor genomslagskraft i Belgien och Frankrike från början.
   Nu tror jag att det mest är vuxna som är intresserade . Vad gäller målningarna/teckningarna har de gått åt.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

 2. Vilket trevligt inlägg! Tintin har jag alltid gillat. Min son var en storläsare av böckerna, och vår första hund, en australisk silkyterrier, döpte vi till Milou. Jag kände inte till något om denne konstnären, men jag har sett Fem myror…många gånger så då har jag sett hans konst. Tintinluggen visste jag inget om men bilderna är riktigt humoristiska. Promenadklubben låter som något jättekul. Så mycket roligt ni får vara med om. Kram

  1. Tack! Vi hade en jättetrevlig dag med Promenadklubben även denna onsdag. Är så glad och tacksam att jag blev invald efter att i våras ha guidat gruppen på Söder.
   Jag har också alltid tyckt om Tintin. Och nu var det roligt att höra mer om Tintin och hans lugg. Roligt att också se teckningarna.
   Owe Gustafsson mindes inte jag heller namnet på men visst har jag sett “Myrorna” och en del Tintin teckningar som han har gjort.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Tänk vad man lär sig genom att läsa bloggar! Owe Gustafsson har jag aldrig hört talas om (trots att jag nog tyckte lika mycket om ”Fem myror…” som mina barn gjorde). Vilket humoristiskt och härligt konstnärsskap. Sedan var det en kul idé att leta Tintinluggar högt och lågt innan lunchen.
  Som tidigare sagt tycker jag Promenadklubben är otrolig.

  1. Jag är så glad över Promenadklubben och allt roligt och givande jag har förmånen att få var med om.
   “Fem Myror” tycket både jag och barnen om och vet att många barn och andra vuxna också gjort det.
   Jag har tyckt om Tintin men har inte alls tänkt på den svenska konstnären eller varianterna av luggarna. Men nu vet jag mer. Mycket humor här –

 4. Owe Gustafsson kände jag till men inte hur han ser ut, så tack, nu sitter han ännu bättre:).
  Ni har verkligen roligt på era promenader i Promenadklubben! Hittar på en massa roligt samtidigt som ni är er massor av nytt, kan vinna fina vinster och äta gott. Super! Synd att Stockholm är så långt borta!
  Önskar dig en skön kväll!
  Kram
  pst. Du får trösta dig med att du har tur i kärlek istället 🙂

  1. Vad roligt att du kände till Owe Gustafsson. Det var så intressant att höra honom berätta här i samband med lunchen.
   Promenadklubben är så givande och rolig. Och jag är verkligen så glas över att jag efter att jag blev invald här. Lika roligt var att de hittad emig via bloggen och att de bad mig att guida dem runt här på Söder.
   Att jag inte hittade några Tintin luggar klarar jag av. Bara roligt att vara med.
   Och turen i kärlek hoppas jag består.
   Roligt att du var med oss.
   Kram

 5. Inget konst alls – ja det kan ju ses olika 🙂
  Härligt och roligt Tintinsk inlägg med Owe Gustafson, okänd för mig men nu känner jag till!
  Applåder ger jag!
  En av mina tavlor hade bl.a en huvudform med tintinlugg som en besökare såg. Jag hade inte sett den. Hon fick den tavlan av mig.
  Tack för promenaden med din klubb!
  Varm kram

  1. Det blev så lyckat på alla sätt. Du hade tyckt om att vara med och du var det i tankarna.
   Jag har ju många gånger sett “Fem myror”. men har inte tänkt på konstnären bakom bilderna. Men nu vet jag.
   Är så glad för allt som promenadklubben tillför-
   Varm kram!

   1. Fem myror helt fantastiskt. Fann det på play för länge sedan och såg allt om igen och att nu veta att OG finns med där blir ju ännu mera upplevelse!

    1. Visst minns vi “Myrorna”! Men jag har inte tidigare vetat att OG tecknat den. Han har verklige gjort mycket.
     Kram

 6. Du vet väl vad Pierre de Coubertin sade? Det viktigaste är inte att vinna utan att delta. Och det gjorde du ju i högsta grad.
  Ytterligare en så himla rolig och udda idé med Tintins luggar. “Festkommittén i din Promenadklubb är helt suverän.
  Owe Gustafson kände jag inte igen, men jag älskar hans målningar/teckningar. Inte alla, men den med rosa huvud och lugg bland alla gula “julkulor” är en favorit. Även Globen gillas, fast konstnären verkar gilla rosa, och det gör ju inte jag;-)
  Härlig julstämning runt Stureplan:-) Tack för rundturen:-)

  1. Jadå! Och bara att var med här i gänget ger så mycket. Jag unnade verkligen de som vann att göra det. Men jag borde ju kunnat hitta en “lugg”.
   Ja, hela Promenadklubben är unik i sig och så många roliga och kreativa personer i programgruppen. I gruppen i stort är det gott om “kreativa krafter” inom teater, restaurangbranschen, konstnärs och film branschen. Och så jag då.
   Jag har ju förr sett “Fem Myror” men kom inte igåg att det är Owe Gustafsson som ritat. Nu vet jag. Var inom på vernissagen på Bar Brillo med Agneta i tisdags en snabbis och det var väldigt trevligt. Men nu att höra konstnären berätta var extra roligt och intressant. Inte minst om Tintin i olika miljöer. Tänkte på dig och berättade faktiskt att din bil hette Tintin. Men hade glömt märket på den-
   Nej, rosa gillar ju varken du ellee jag. Men här i de mer humoristiska sammanhangen gick det helt ok. ändå.
   Härlig julstämning även runt Stureplan.

 7. Vilken kul grej med promenadklubben! Så roligt med en sån känd och trevlig gäst vid er lunch! Tintin är verkligen min mans favorit , kul! På Taverna Brillo har jag också ätit vid ett tillfälle för länge sedan.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag är så glad och tacksam över att jag blev invald här. Och det just genom bloggen och att jag guidade här på Söder. Vilken tur.
   Kul att du besökt Taverna Brillo och här är ju en del musikaftnar och annat. Kanske M tittar in op Bar Brillo och ser utställningen. Den är ganska liten men väldigt roligt att se Tintin i olika miljöer i Owe Gustafssons tappning.
   Ha det gott du också.
   Kram,

 8. Måste genast leta upp min affisch med Tintin i Stockholm! Undrar om det är denne Gustafsson som gjort den, jag har inte lyckats hitta upphovspersonen. Köpte den till Sonen som älskade (älskar?) Tintin, men han har inte tagit den med sig hemifrån.

  1. Kan absolut tänka mig att det är denne Owe Gustafsson som gjort den. Roligt om det visar sig vara så.
   Jag gillar också Tintin och väldigt roligt att se honom i olika miljöer som Owe Gustafsson tecknat honom i.

 9. Vilka roliga utflykter ni gör! Helt fantastiskt och mycket fantasi och kreativitet involverad. Luggen verkar då rätt svår att hitta men vad gör det när ni har så trevligt. Owe Gustafsson kände jag inte till så roligt att få veta om honom.
  “Ingen konst alls” var fyndigt.

  På tal om rosa och jag tänkte på dig, gick förbi och måste stanna och titta lite, en lokal med annan verksamhet stängde för ett tag sen, nu byggdes en rosa restaurang där, allt i rosa, fina möbler och bord, såg verkligen trevligt ut och alla barn som kom med en vuxen skulle få äta gratis. Man måste ha mer idéer idag och hoppas det går. Såg menyn som verkade lockande. De öppnat på fler ställen förstod jag. Och hade verkligen undrat över allt rosa om jag inte läst hos dig. Det är inne nu🙂.

  1. Jag är så glad att jag av en lycklig slump blev “invald” i promenadklubben. Och detta efter att de hittat mig via min blogg.Så i våras guidade jag runt här på Söder i “Fogelströms fotspår”.
   Styrelsen är verkligen kreativ och har många kontakter så programmet är både roligt, innehållsrikt och varierat.
   Vinsten kunde jag avstå för det var roligt att vara med och inte minst att under lunchen få hör Owe Gustafsson berätta-
   Så rosa är jag ju inte men “Dirty Coco” tyckte jag om. Trevlig meny, prisvärt och väldigt trevlig personal. Och det var rosa
   Kanske stället du passerade ska bli till ett “Dirty Coco”.
   Passar på att önska dig en fin helg.

 10. Även om vinsten uteblev så tänker jag att upplevelsen i sig var en vinst för dig. Trevligt arrangemang och god lunch med intressant besök. Trevlig fredag önskar jag dig!

  1. Jadå! Vinsten är helt klart att vara med i Promenadklubben. Så roligt och energigivande på alla sätt- Och en stor kunskapsbank.
   Önskar dig också en fin fredag.

 11. Visst är det fint att ha en promenadklubb, möjligheterna blir ju oändliga.
  Tintin är ju ändå bäst. 😉

  Ha en fin fredagskväll.

  1. Jag är både glad och tacksam att jag fick chansen att vara med här. Så många roliga och trevliga evenemang ordnas. Och härliga luncher.
   Visst är Tintin bra! Ibland bäst! Så roligt att höra Owe Gustafsson berätta om hur svenska Tintin kom till och började dyka upp på olika platser och i olika situationer.
   önskar dig också en fin kväll.

 12. Måste säga att din Promenadgrupp är verkligen kreativ och hittar på många olika event, både i stan och utanför. Tillhör också den gruppen som sett Myrorna och läst Tintin. Finns förresten serietidningen Tintin fortfarande? Det är kanske böcker numera.
  Tavlorna var fina , föll för Tintin i Peking och naturligtvis Tintin i Stockholm.
  Tack för all trevlig information som du delar med dig.

  1. Visst är den! Är så glad att jag fått förmånen att få vara med. Så mycket roligt som händer.
   I Gamla stan, på Stora Nygatan finns en bokhandel där en hel del Tintin säljs i tidningar och böcker. Men om det trycks nya vet jag inte.
   Väldigt roligt att på vår lunch här på Taverna Brillo höra Owe Gustafsson berätta om sin “Tintin” i olika miljöer och även om “Fem Myror”
   Jätteroligt att du är med-

  2. Visst är den! Så mycket roligt som händer.
   Jätteroligt nu att höra Owe Gustafsson berätta om Tintin i de olika miljöerna och även om “Fem myror”
   Tintin i Peking är också en av mina favoriter och även här på Globen/Avicii Arena.
   Jätteroligt att du är med

 13. Vilket kul aktivitet med Tintin, Man har ju hört talas om Tintin frisyren på 90 talet då min son alltid talade om för frisören att han ville ha Tintin lugg:)Så mysiga bilder från sturehof önskar dig en fin fredagskväll, kram

  1. Jätteroligt! Och inte minst sedan att träffa konstnären bakom dessa “luggar” när vi år lunch.
   Sturehof är en krog jag gillar och visst är det fint med belysningen här och även på hela huset
   Hoppas du haft en bra dag och kväll-
   Kram

 14. Promenadklubben är verkligen aktiv på många sätt … och det här var verkligen både spännande och intressant. Synd att du inte var bland vinnarna, men kanske blir det fler möjligheter.
  Kram

  1. Lite så, men å andra sidan är det en vinst att ens vara med här i Promenadklubbben. Får uppleva väldigt mycket roligt och givande med dem.Satasr nästa onsdag på musikfrågesporten.
   Kram och trevlig lördag.

 15. Tintin och jag har aldrig varit bästisar. Med det menar jag att jag knappt läst ett enda seriemagasin . Men jag känner flera som jag skulle vilja kalla fanatiker…det är liksom antingen eller vad gäller honom..
  Däremot tycker jag aktiviteten ni var på var väldigt trevlig, med Tintin i lagom dos.
  Synd att du inte vann, nyfiken undrar vad priserna var? Inte en tavla va??
  Kramen

  1. Nej, vad gäller serier har jag inte heller läst så många- Men Tintin och några till kom mer in när döttrarna växte upp. Ingen fanatiker alls. Är inte det i några sammanhang.
   Men väldigt roligt att höra konstnären Owe Gustafsson berätta mer om bakgrunden till att hans version av Tintin hamnat i dessa olika miljöer.
   “Fem Myror” gillade både jag och döttrarna och det är även där Owe Gustafsson ritat figurerna.
   Jodå, det var en tavla som pris och även ett block med olika skisser så att en kan byta och se en ny varje dag. Här var många kändisar avskissade från en känd krogmiljö i Stockholm. Tredje pris var ett speciellt knäckebröd från dina trakter.
   Jag satsar nu på onsdag när det är musikfrågesport.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *