Kultur Stockholm

“Tröstrapporter” -Teater på Dramaten – Med eftersittning

Välkomna till Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm . Det är tisdag den 6/12 och tillsammans med väninnan Agneta skulle jag se “Tröstrapporter”, En monolog skriven av Alex Schulman och med en strålande Gustaf Skarsgård  på Dramatens stora scen. Gustaf Skarsgård äger scenen  och under de 80 minuter som föreställningen pågår är det så tyst i den fullsatta salongen att en skulle kunnat höra en knappnål falla.

Stockholm. Kungliga Dramatiska teater. Här ska vi på stora scenen se "Tröstrapporter" av Alex Schulman och med Gustaf Skarsgård. Kungliga Dramatiska teatern, “Dramaten”. Här skulle vi på stora scenen se och lyssna till Tröstrapporter av Alex Schulman och med Gustaf Skarsgård. Dramaten ligger vid Nybroplan, på  Strandvägen, idag Stockholms “paradgata”

Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern, grundades 1788 av Gustav III. Men på den tiden fanns teatern och operan i “Bollhuset” bredvid slottet. (En sorts idrottslokal, därav namnet) Den nuvarande byggnaden är byggd i vit marmor och invigdes 1908. (Arkitekt är Fredrik Liljekvist)

Tröstrapporter

Här börjar föreställningen.

“Det är en tidig, blå morgon i förorten. En man går ut på sin trånga balkong och faller rakt igenom bråket som ägde rum i går kväll. Han är rädd att han sa saker till sin fru som inte går att reparera. I timmen mellan natt och gryning gör han upp med sig själv, försöker leda sin sorg bakåt och hamnar till slut i en händelse i barndomen, en vacker sommarmorgon för ett liv sedan, i det lilla huset i skärgården. Östersjön ligger blank utanför och på radion går Sjörapporten.”Texten är hämtad från Dramatens sida.

Här på sidan finns också idén till monologen beskriven. Något som handlar om trygghet. Idén föddes i samband med en artikel i Dagens Nyheter. En artikel som tog upp att Sjörapporten i Sveriges Radio inte egentligen längre hade någon praktisk betydelse. Många som är på sjön har egna “appar” och använder andra väderlekstjänster och allt färre lyssna på Sjörapporten.Så P1 tog bort både Sjörapporten och en del annat. Men folk hörde av sig. Egentligen handlade det inte om Sjörapporten, vädret i sig, utan om trygghet. I en orolig värld  var det ändå fint att höra att i varje fall öarna låg kvar.

Stockholm. Kungliga Dramatiska teatern. Tröstrapporter. En monolog skriven av Axel Schulman och fantastiskt framförd av Gustaf Skarsgård. Tröstrapporter är en monolog skriven av Alex Schulman som Gustaf Skarsgård framför  så att han “äger” publiken.

Att besöka Dramaten

och lokalerna här är en upplevelse i sig.

Dramatiska teatern. Marmorfoajén. Många väntar här innan lunchföreställningen av Tröstrapporter ska börja. En hel del att titta på. Det är i princip utsålt till denna lunchföreställning av  “Tröstrapporter” . Här “Marmorfoajén” som serverar drycker och lättare tilltugg .Mycket vackert att titta på runt om här. Och namnet kommer av den italienska marmor som den är byggd av. 

En bild av Jan Malmsjö, målad av Sissel Wibom, hänger på väggen i trappan upp till första raden.

Våra platser är i mitten här på första raden och totalt rymmer stora salongen 770 platser. Vi ser väldigt bra men en del av ljudet i monologen faller bort. Nästa gång ska vi låna lurar som finns i lobbyn. Nu tänkte vi inte alls på dessa kunnat vara bra att ha. 

Mycket att titta på i salongen innan Gustaf Skarsgård gjorde entré. Inte minst den läckra takmålning i salongen fångade mina blickar.

Föreställningen börjar. Och det är tidig morgon. En “blå morgon”. En morgon som blir lång och där ett liv passera revy. Kan en lögn bli en sanning. Var har vi tryggheten i våra liv. Och vad är det som  ger oss den. Kärlek och lögn. Ensamhet och tvåsamhet.

Kungliga Dramaten Stockholm. Gustaf Skarsgård framför en strålande och övertygande monolog i föreställningen Tröstrapporter. Gustaf Skarsgård framför strålande och väldigt övertygande monolog i “Tröstrapporter ” . 

Stockholm. Dramaten och Gustaf Skarsgård i Tröstrapporter. Slutet skedde med ett brak. Slutet på föreställningen Tröstrapporter. Och den skedde med ett brak.

Föreställningen är slut. Vi stannar en stund och beundrar denna vackra teater . Längst fram till vänster och höger ligger de kungliga logerna.

Eftersittning

Jodå, vi var allt lite hungriga och bestämde  oss för att testa “Eataly”som ligger på Biblioteksgatan, en kort promenad från Dramaten.  Här är det klart italieninspirerat med både matbutik, café och ett par restauranger.

Biblioteksgatan i Stockholm. Här går alla på röda mattan och även här är det vackert upplyst.  Många mindre och exklusiva butiker hittar en här. Men vårt mål var mer ätbart.

Här låg tidigare biografen Röda kvarn. Vad gäller Eatlay är det också en sorts mindre saluhall med italienska varor. 

En del av caféet.

Vi delade på en rejäl “focaccia”  med grillade grönsaker som fyllning, (Focaccia är ett luftigt italienskt bröd med olivolja) Och en stärkande god  capuccino och en liten italiensk chokladbrownie efteråt. Sedan var vi redo för nya  och fortsatta äventyr på stan.

28 svar på ”“Tröstrapporter” -Teater på Dramaten – Med eftersittning”

 1. Det var då en aningen annorlunda teaterupplevelse. Dramaten är en fantastisk byggnad, speciellt interiören och även det är annorlunda – att ha en monolog i en så klassisk omgivning. Men jag tror dig att föreställningen var fantastisk.
  Eataly – var det inte Susjos som bloggade om det stället?! Hon var också nöjd med maten där.

  1. Ja, det var det! Och väldigt givande. Dramaten i sig är ju en upplevelse rent byggnadsmässigt och föreställningen var riktigt bra.
   Från början skulle Krister Henriksson haft rollen men han och Alex Schulman var inte direkt överens så Gustaf Skarsgård övertog det hela. Han var väldigt bra, vilket troligen Krister Henriksson också hade varit.
   En lyckad dag blev det verkligen och även Eataly var bra. Kan inte minnas att Susjos skrivit om det men du brukar ha koll. Och som sagt, bra var det.

 2. Så dramatisk och ändå inte, men vackert! Byggnaden! Begriper direkt innehållet i pjäsen; livet passerar revy en blå morgon! Nästan lite där jag själv är i tankar som du vet 🙂 Lögn kan bli sanning; nära på. Ensamhet och tvåsamhet och så tryggheten; centrum i livet. Även om vi irrar omkring och tror något annat då och då.
  Jag tänker att vi ska lägga en planering framåt sommaren att vi besöker Dramaten tillsammans och ser en pjäs! Sedan går vi ut och äter. Målningen av Jan M är fantastisk, nästan så han är på väg att säga något …
  Varm kram

  1. Just så! Monologen var så bra! Och Gustaf Skarsgård framförde den också så att en verkligen var med hela tiden. Krister Henriksson skulle haft rollen men blev oense med regissören/författaren så då kom Skarsgård in.
   Visst ska vi planera in en heldag här i vår och med besök på Dramaten men “all inclusive”.
   Janne M här tycker jag är helt suverän. Vi tittade länge.
   Varm kram

 3. Spännande med monolog, känns som “svårt” för skådespelaren.
  Sjörapporten är ju lite speciell, något som alltid funnits där.
  Bra med lurar för att kunna höra bättre, annars kanske sammanhanget till viss del tappas bort.
  Eataly är trevligt.
  Dela på något kan vara bra, ofta är dessa “smörgåsar” ganska rejäla.

  1. Föreställningen var suverän och Gustaf Skärsgård i rollen var verkligen bra. Detta med lurar tänkte vi inte på för oftast är ju ljudet alltför högt-
   Ja, visst är det speciella minnen från Sjörappoerten. Den har liksom alltid funnits med.
   Och både Eataly och resten av eftermiddagen blev lyckad.

 4. Dem har väldigt gott kaffe på eatly ja även mat såklart:) vi firade min dotters 20 år dag och har återkommit flera ggr så den är ok,Kul att du var på föreställning innan på dramaten så mysigt kram

  1. En lyckad och trevlig dag på alla sätt.
   Föreställningen var riktigt bra och Gustav Skarsgård fenomenal- Och alltid kul att gå på Dramaten.
   Kram

 5. Jag har bara sett Dramaten från utsidan men det ser väldigt pampigt ut där inne. Det visste jag faktiskt inte att Gustav Skarsgård var på Dramaten. Trodde det var enbart film som gällde för den familjen. Jag intresserar mig alltid för namn på olika saker Eataly tycker jag var en smart sammansättning av eat och Italy. Det säger ju allt. Kram

  1. Gustav Skarsgård tog över här i Alex Schulmans föreställning efter Krister Henriksson. Som jag förstod det kom han och Alex Schulman inte överens.
   Men säkert hade han framfört monologen lika bra som Gustav Skarsgård gjorde.
   Visst är Eataly ett bra namn och det finns tydliga förankringar till Italien.
   En jättetrevlig dag blev det för vår del.
   Kram

 6. Vilken upplevelse ni måste ha haft och fått!
  T.om. jag som sitter här långt borta fick nästan ståpäls av det du beskrev.
  Schulmans texter är bra och jag kan känna igen en del (händelser) av det som han skrev i boken Bränn alla mina brev. En mycket bra bok i sig.
  Så härligt med lunchteater(monolog) och så god mat på det till i trevlig omgivning.
  Grattis till en fin dag!
  Kram

  1. En väldigt lyckad dag!
   “Bränn alla mina brev” har jag läst i bokform och även sett på film. Så bra!
   Texten här i föreställningen, monologen, var så bra och enastående framförd av Gustav Skarsgård. Krister Henriksson skulle haft rollen men som jag förstod det blev han och Axel Schulman oense. Säkert hade han också gjort det bra.
   Kram!

 7. Nu blev det nostalgi för mig, besökte Dramaten flera gånger med utländska gäster under mina bank-år. Men är det inte märkligt hur alla i en familj som Skarsgård har blivit skådespelare? Och alla är duktiga och berömda …att man kan ärva en talang är ju inte ovanligt men att samtliga i barnaskaran väljer samma bransch är väl ändå ovanligt. Jag tror inte jag sett någon monologföreställning. Tror jag skulle rygga tillbaka o tro att det blev tråkigt…ingen fart och fläkt, inte mycket att vila ögonen på. Och så säger du att det var precis tvärtom, riktigt bra och fängslande! Där ser man, vilka fördomar man bär på. Att ensam stå på scenen så lång tid är en bedrift det måste jag säga, är du inte tillräckligt duktig att fånga publiken och den börjar skruva på sig och skådespelaren märker det måste det ju vara en skräck! Vilken anspänning han måste vara helt slut efter en sådan föreställning…
  Tack för jättetrevligt inlägg och från min favoritgata Biblioteksgatan! En fråga bara; Ät, handla, lär. Vad kan man lära sig där?
  Kram

  1. Vad trevligt med lite nostalgi.
   Ja, Skarsgårdarna är många och det är ju inte enbart namnet som tagit dem långt. Sådant håller ju aldrig i längden.
   Fart och fläkt var det inte i föreställningen men mycket eftertanke och i ett tänkvärt tema och lugnt tempo. Gustaf Skarsgård trollband publiken med sin monolog. Och en ville inte missa en stavelse. Inte en hostning i publiken. Och det ska mycket till när det kommer till en kräsen Stockholmspublik.
   Jag tänkte lite som diu innan. Men jag tycker Alex Schulman skriver bra. (Bara jag inte hör honom eller läser en del uttalanden för då jan jag gå i taket)
   Funderade också på detta med Ät, Handla, Lär. Och en kunde lära sig en massa om italienska varor och inte minst nu inför jul. Ostar, korvar, charkuterier, kakor m.m.m.m- Gott om personal i butiksdelen och som gärna berättade om maten, tillagning och annat.
   Kram

 8. Så fint på Dramaten, så avkopplande på något sätt i allt det vackra även om det är drama på scenen. Och jättebra att beställa något till pausen, allt framdukat.

  Har Alex Schulmans böcker, och han skriver bra. Och han förstår att bearbeta den minst sagt märkliga barndomen och får mycket insikter.
  Denna pjäs blev ju tumultartad innan den kom upp, blev lite förvånad över Krister Henriksson men vi vet inte allt. Det verkade besvärligt ändå för Alex så det här blev bra.

  Roligt att du sett den och haft en trevlig dag. Vi tog en tiomilatur, ja fram och tillbaka från tidig förmiddag i lite svagt solsken som kändes väldigt bra. Vit frost i naturen på vackra vägar. Och lite utevistelse och gott att äta. Och hem i mörker i ovanligt lugn trafik. Helt oväntat det men så skönt.

  1. Visst är det! Historia och kultur i skön blandning.
   Jag har läst om turbulensen innan och att det skar sig mellan Krister Henriksson och Alex Schulman. Trist i sig för jag tror K.H. gjort rollen väldigt bra. Nu var det Gustaf Skarsgård i monologen och han var suverän.
   Har läst Alex Shulmans böcker men den här föreställningen kunde inte härledas till honom. Inte annat än detta med trygghet och lögner.
   Vi fick en fin dag på alla sätt.
   Vad roligt att det för er del blev en fin utflykt. Nu undrar jag ju förstås vart det blev. Men kan tänka mig att vägarna och miljöerna var fina. Och god mat och dryck låter också både gott och trelvigt,

 9. Det är väl en av fördelarna med att bo i storstan, att man kan få en sådan upplevelse en tisdag vid lunchtid.
  Jag har faktiskt aldrig varit innanför dörrarna till Dramaten och inser att jag bara vad det gäller lokalerna har missat något väsentligt.
  Målningen på Jan Malmsjö tycker jag var alldeles otrolig.

  1. Visst är det! Den här föreställningen går även kvällstid och vet att den är utsåld även då.
   Nästa gång ni kommer till Stockholm kan ni gå in på Dramaten och titta runt i några delar där det inte krävs biljett. Ohc kanske ser ni en föreställning.
   Vi stannade länge vid Jan Malmsjös tavla och var helt imponerade av den. Så levande!
   En riktigt bra dag hade vi

 10. Dramaten har jag bara sett från utsidan … har alltid haft en känsla att jag inte “platsar ” där bland alla vackra och eleganta människor 🙂
  Ser ut som en givande föreställning och de är duktiga skådespelare i familjen Skarsgård.
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Jodå, Anki! Det är vi som platsar här nu. Annat var det förr !
   Föreställningen var väldigt bra. Från början skulle Krister Henriksson haft rollen men han och Alex Schulman bar inte helt överens så Gustaf Skarsgård tog över.Men säkert hade även Krister Henriksson framfört monologen galant.
   Önskar dig också en fin torsdag från ett soligt Stockholm.
   Kram

 11. Vilken trevlig teaterupplevelse i väldigt fina lokaler. Lite intressant att rollen var tänkt åt Krister Henriksson men jag förmodar att det blev minst lika bra så här.
  Gott och trevligt med något stärkande efteråt också.

  Önskar en fortsatt fin torsdag!

  1. Föreställningen var väldigt bra och Gustaf Skarsgård gjorde rollen väldigt bra. (Säkert hade Krister Henriksson också gjort monologen väldigt bra.)
   Och att gå på Dramaten är en upplevelse i sig.
   Vi skulle senare ut och ljusvandra så en eftersittning passade bra.
   Önskar dig en fin torsdag från ett soligt Stockholm.
   Kram

  1. Verkligen ett tufft uppdrag. Men Gustaf Skarsgård gjorde det så bra. vi tyckte föreställningen var väldigt sevärd. Men det var stundtals svårt att höra så jag rekommenderar att “låna” lurar.

 12. Så otroligt mäktig Dramaten är! Har bara passerat utanför, aldrig varit därinne, så tack för inblicken. Roligt att föreställningen var lyckad också. Italiensk mat är nästan alltid god, det är ett säkert kort 🙂

  1. Jag gillar verkligen Dramaten och på olika sätt. Har sett många föreställningar här men i samband med pandemin blev det ju ett stopp. Fint också att de ger lunchteater.
   Väldigt roligt att föreställningen i princip var utsåld.Gustav Skarsgård var helt suverän i sin monolog.
   “Eataly” blev ett bra ställe för eftersittning och för att ladda om inför kvällens ljuspromenad. Ett väldigt bra koncept med både “matmarknad/butik, restauranger och ett café. Stockholm har gott om bra restauranger så det är knepigt att välja. Instämmer helt i att många italienska är bra.

 13. Va kul att gå på Dramaten, där har jag varit ett par gånger också, men det var länge sedan nu. Skarsgårds-grabbarna är verkligen duktiga skådisar allihopa! Så kul att få se Gustaf in action! Det är så vackert på Dramaten, va fint att Jan Malmsjö på väggen, och ja, ska jag se föreställningen så är det lurar som gäller 😉
  Nej, på Eataly har jag aldrig varit…
  Ha det gott!
  Kram

  1. Föreställningen var riktigt bra, men min väninna hörde bara hälften och tänkte inte på att ta med extra lurar in. Synd! För det var ju monologen som var det hela. Gustaf Skarsgård var väldigt bra. Tanken var att Krister Henriksson skulle spelat men han och Alex Schulman hamnade i någon konflikt. Men även han hade gjort monologen jättebra.
   Dramaten i sig är ju så vacker och fint att komma hit var det. Väninnan Agneta är suverän på att beställa biljetter till oss. Jag tackar och går med.
   “Eataly” är riktigt trevligt så är du i närheten så titta gärna in. Helt ok. priser också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *