Foto Stockholm

Stockholm strålar – Och än mer denna “Nobel Week Lights”.

Vi närmar oss slutet på Nobelveckan, den vecka på året då Stockholm strålar extra mycket; “Nobel Week Lights” På olika sätt. Inte minst vad gäller den omfattande och vackra belysningen. Och den här veckan, fram till den 11 /12, har flera olika Nobelpristagare blivit  hyllade med olika ljusinstallationer som hör samman med deras uppfinningar. Och för egen del har jag nu sett de flesta ljusinstallationerna. Men även om en bortser från dem så är Stockholm verkligen ändå en stad i ljus.

Stockholm. Norrmalmstorg. Stockholm strålar fint även här.. En del av Norrmalmstorg med restaurang “Vau de Ville” Och visst är det så att Stockholm strålar här också även om det inte har med Nobelveckan att göra.Skickar, när jag står här, en tanke till bloggvännen Paula som under många år arbetade just här på en bank.

Stockholm strålar

verkligen och jag tar mig gärna runt. Själva Ljusfestivalen i samband med Nobelfirandet;  Nobel Week Lights, började den 3/12 och pågår fram till söndag, den 11 december. Men även utöver dessa speciella ljusinstalltioner  finns en hel del annan vacker belysning  att njuta av. Mitt första inlägg från denna Ljusfestival i Stockholm är från den 6/12  och det finns i länken till vänster. Detta är inlägg nr 2 från min ljuspromenad  och i morgon kommer det sista.

Nybroplan med sina älgar bidrar också till att Stockholm strålar. Älgarna på Nybroplan brukar finnas hä,r men i år är de utökade till sju Två kalvar har kommit till.  De bidrar till att Stockholm strålar men hör inte ihop med Nobelveckans ljusinstallationer.

Vid Nybroplan, vid “Raoul Wallenbergs torg” finns däremot ljusinstallation “the Wave”.Den är inspirerad av den första gravitationsvågorna som upptäcktes på jorden. Konstverket är skapat av den japanske konstnären Masamichi Shimada.

Tyvärr bidrog inte denna ljuspunkt, The Wave” till att lysa upp. Kanske var den tidsinställd men vi såg den svagt blinka till en gång på 15 minuter.

Bättre då vid Grand Hotell vid Strömkajen denna dag. För  häromdagen när jag var här var de också ur funktion. De skulle lysa och låta. Men icke.

Ur funktion i söndags.

“Wolfe är inspirerad av 2021 års Nobelpris i fysiologi eller medicin som tilldelades Ardem Patapoutian och David Julius för ”deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring”.Kinestesi, även kallad proprioception, är kroppens förmåga att känna av rörelse, handling och plats. Det finns i varje muskelrörelse kroppen har. När publiken rör vid konstverket kommunicerar sensorer den beröringen och omvandlar den till en form av ljus. Konstverket kan på så sätt känna av publiken och reagera på de fysiska signaler de sänder, och därmed skapa sin egen kinestesi.”

Stockholm. Strömkajen. Stockholm strålar denna kväll framför Grand hotell. Senast jag var på plats var installationen ur funktion. Men trägen vinner. Stockholm strålar denna tisdag här vid Grand Hotell- Jag kom tillbaka hit då och det var då  mer fart.Det interaktiva konstverket ”KINESTHESIA” är inspirerat av forskning om sensorisk molekylärbiologi. Konstnären heter Wolfe.

Mer som strålar

“Trappan” på Strömkajen, ligger mellan Grand Hotell och Nationalmuseum. Den finns alltid här och är inte speciell för “Nobel Week Lights”. Väldigt vacker

Den här bilden tog jag nu i tisdags och det är väninnan Agneta som är på väg upp . Gillar den.

Och den här bilden tog jag den 6/12 -2020. En ögonblicksbild. Jag hann inte ställa in kameran utan tryckte bara av. Har ingen aning om vem som går uppför trappan.Men vad jag har en aning om är att jag faktiskt sålt bilden. Jätteroligt.

Strömkajen. Stockholm strålar även här. En vackert upplyst trappa kan också stråla. En favoritbild i repris. Från den 6/12 -2020. Stockholm strålar även vad gäller en upplyst trappa.

Så beger jag mig hem till Söder och går över Strömbron som också är vackert upplyst.

Strömbron i Stockholm leder över till Gamla stan. Till höger Stockholms slott.

Och väl hemma på Söder konstaterar jag att vi har en strålande utsikt från vår lägenhet.

Hammarbykanalen, en del av Östersjön. Vår kaj och tvärs över stadsdelen Hammarby sjöstad.

Västerut. Också Hammarbykanalen, kajen och längst bort Hammarbyslussen.Längs kajen ligger också en del husbåtar på kommunala båtplatser. (El och vatten ingår) På andra sidan, Fredriksdalsområdet, en del av Hammarby  sjöstad.

Just här just nu. Trevliga restaurang “Thaiboat” som även erbjuder trevliga igloon att sitta i. (Värme finns i dem) Och belysningen och speglingarna tar vi gärna del av här hemma. 

35 svar på ”Stockholm strålar – Och än mer denna “Nobel Week Lights”.”

 1. Så tjusiga foton med massor av ljus i vår stad, underbart, jag tackar och tar emot…kommer ju inte in till stan så ofta känns det som! Aha, så Paula har jobbat på Vau de ville, det visste jag inte!
  Tycker älgarna är så fina där vid Nybroplan. Utsikten från er lägenhet är fantastisk, och så tjusiga Thaiboats igloon är!
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Tack! Har ändrat nu och förtydligat vad gäller Paula. Hon jobbade på bank vid Norrmalmstorg. Så när jag passerar här tänker jag ofta på henne.
   Visst är älgarna fina och i år utökande till 7 så två kalvar har tillkommit.
   Vi bor så bra här och jag gläds över den vackra belysningen runt oss.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

  2. Tack! Ja, visst är det fint med en stad i ljus. Och det är mest ledlampor så det är ytterst lite energi som går åt-Men allt detta ger Stockholm en ännu finare inramning. Nej, Paula jobbade på Nordea/Gotabanken som förr också låg här vid torget.
   Älgarna är i år sju och två älgkalvar har tillkommit sedan förra året.
   Önskar dig nu en ok jobbnatt.
   Kram

 2. Det är så storslagent vackert och spännande i storstan denna veckan!
  Bilderna från “ditt” är verkligen fina!!
  Varm och ljus kram!

  1. En spännande och verkligen upplyst vecka är det. Och roligt att vara en del av detta.
   Och visst är det fint här hemma också. Lätt att bli “hemmablind”
   Varm kram

 3. Vilket lysande inlägg i dubbel bemärkelse. Fantastiskt fina bilder och jag är sååååå stolt över dig att du sålde bilden med trappen. Förstår mycket väl varför just det fotot blev aktuellt för publikation.
  Rundvandringen är helt suverän, och visst är Stockholm full av ljus. Men under den mörka årstiden känns det faktiskt riktigt bra med en extra lysande Nobel-vecka.

  Vad som däremot retar mig är när installationerna inte fungerar. Det är bara pinsamt. Men de fick ju ordning på den interaktiva utsmyckningen verkar det som.

  Tusen tack för sightseeing-rundan:-)

  1. Tack! Ja, det fick lysa lite idag också.
   Jag hade nästan glömt bilden från 2020 som jag blev tillfrågad om att sälja. Den var ju ett ögonblicks verk, inget märkvärdigt alls, men den hamnade i Italien . Jag tycker också om den och har ju bilden kvar,.
   I morgon kommer det sista inlägget och den 11/12 tas de flesta av Nobelveckans installationer bort. Men Stockholm i sig bjuder ju på mycket annat också i ljusväg.
   Visst är det irriterande bär saker inte fungerar. Vid Grand var det så i söndags och i tisdags vid Raul Wallenbergs torg. Om dne nu inte skulle vara mörk i en kvart-
   Jättekul att du hänger med.
   I kväll blev det ju fotboll. Hilma roligt att Kroatien slog Brasilien. Något otippat-

  2. Stoet tack! Bilden med trappan som jag tog i december 2020 hamnade i Italien och det var ju en slump Och jag tycker mycket om den. Blev helt spontant tagen.
   Stockholm nu erbjuder än mer än vanligt och mängder av både utländska och svenska turister rör sig i stan och fascineras av alla vackra ljusinstallationer.
   Det erbjuds också guidade turer på både svenska och andra språk där flera Nobelinstallationerna visas.Också ett gott initiativ.
   Visst är det trist när det tekniska inte fungerar.I söndags var det “dött” vid Gran Hotell” men de fungerade i tisdags. Men då fungerade inte installationen på Raul Wallenbergs torg.
   Jättekul att du var med.
   I morgon kommer sista delen..

  1. Tack! Blev förvånad över att någon hörde av sig och ville köpa den. Kunde tänkt mig att ge bort den…
   Önskar dig också en trevlig helg.

 4. Stad i ljus kommer till mig när jag läser och njuter av ditt inlägg. Fantastiska Stockholm och tack vare dig Ditte så blir det ännu mera fantastiskt. Jag förstår väl att du fick sälja trappbilden, den är så fin, så originell.
  Tack för en ljuvlig vandring i ett strålande Stockholm!
  Ha det gott nära Stockholms slott. Måste få till ett rim nu, när det lackar mot jul!
  Kram!

  1. Tack! Just så är det för mig när jag strosar runt. Och extra vackert är det denna Nobelvecka Så fint med de ljusinstallationer som har anknytning till Nobelpristagare, nya som äldre,
   Tänkte inte så mycket på “Trappbilden” när jag tog den och publicerade den i december 2020 på bloggen. Men jag tyckte om den och den var tagen i all hast. Så när jag fick frågan om att sälja den så gick ju det bra. (Mycket rimligt pris) Inget märkvärdigt alls. Men ko att tänka på det när jag var här igen i veckan.
   Tack för rimmet.
   Varm kram

  2. Nu, den här veckan,är verkligen Stockholm än mer en stad i ljus.Möter dagligen utländska turister som är fulla av beundran och över allt som är tillgängligt.
   Trappbilden som jag tog i december 2020 hamnade i Italien men jag har kopian kvar. Tyckte den blev stämningsfull i sin enkelhet.
   Tack för ditt rim.
   Och jag ska ha det gott.

 5. Lantisen blev överförtjust i älgarna förstås! Ledlampor? Tycker förstås att även huvudstadsbor och huvudstaden i sig bör spara i dessa energikrisiga tider. Fina bilder…som vanligt!
  Kram

  1. Tack! Visst är älgarna fina! Och i år utökade med två kalvar.Ja, det är mest ledlampor som gäller och belysningarna har begränsade öppettider 16-22 så vi sparar. Så kostnaden för detta är tämligen marginell om en jämför med allt annat
   Kram!.

 6. Så magiskt vackra bilder från en stad i ljus eller en upplyst stad! Även på er hemmaplan var det lika vackert! Trappan är alldeles fantastisk.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Jag tycker ju om att vara ute och röra på mig och har haft stort intresse av att se både belysningen i samband med Nobelveckan och även all annan vacker belysning.
   Trappan här vid Strömkajen gillar jag verkligen och den blir ju kvar.
   Tycker nog att bilden jag tog spontant och snabbt 2020 håller än.
   Hoppas du haft en fin fredag
   Kram

 7. Jag vet att vi tyckte om älgarna vid Nybroplan när vi var uppe för något år sedan. Vad mysigt att de fått ett par små kalvar också.
  Även om jag ofta tycker att Stockholm är en sommarstad får jag nog revidera den uppfattningen efter de här underbara bilderna från mörka vinterkvällar. Återigen tack för att vi får följa med och nästa år går vi nog försöka uppleva själva!

  1. Älgarna här är nu sju stycken i år. Två kalvar har tillkommit. Jag tycker också de är jättefina. I år är det ledlampor i dem och hos många av ljusinstallationerna har de begränsade tider när de är tända-
   Jätteroligt att ni är med! Och välkomna hit den här Nobelveckan nästa år.
   Och visst är det fint detta att vi via våra bloggar kan vidga våra vyer hemifrån.
   Jag var så glad idag att jag fick följa med er till Stralsund.

 8. Stockholm strålar verkligen av ljus! Härliga bilder – och den med trappan är ett konstverk! Klart du fick sälja den!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Det har varit extra fint nu i Nobelveckan att vara ute på stan och sett även Nobelveckans belysning som hedrar både äldre och nyare Nobelpristagare.
   Trappan tycker jag mycket om och den bild jag snabbt tog i december 2020 blev fin i sin enkelhet- Vet att den hamnade i Italien- Ska nog ta och rama in den här hemma också.
   Önskar dig också en fin kördag-
   kram

  1. Jag njuter verkligen att att ha allt detta inom ca 30 minuters promenad. Slottet har dragit in en del av sin belysning i år och har begränsade tider. Runt om i Stockholm har tiden för belysningarna dragits ner och slottet går igång när en del annan belysning släcks. Men visst är det nedtonat i år. En del renoveringar är också igång och bidrar nog det också till att belysningen är nedtonad.
   Ska ge mig ut en sväng även denna Nobeldag.
   Önskar dig en fin lördag.

 9. Så vackert det är med allt ljus och konsten därtill. Stockholm är verkligen en vacker huvudstad året om och så fint att se nu all belysning.
  Fina foton du tagit på allt, fint att du dokumenterat för man kan bli lite hemmablind och mer tänka på dit man ska och inte se.
  Fotot på trappan är roligt att du tog och blev en konst i sig som blev eftertraktad.
  Önskar en fin helg och med lite extra ljus 🕯️🕯️🕯️ imorgon på tredje advent.

  1. Jag har njutit extra hela veckan när jag strosat runt bland allt vackert ljus. Heller ingen trängsel- Visst är Stockholm vacker hela året men nu när det varit extra grått en del i november har all belysning varit än mer uppiggande.
   En del bilder har det blivit och jag vet många som inte kan komma ut på egen hand glädjer sig och följer med mig runt bloggen- Jätteroligt!
   Fotot på trappan från 2020 är jag extra förtjust i och det kom till snabbt utan att jag hann ställa in något alls. Ville ju fånga personen som gick. Fotot hamnade i Italien efter det att någon sett det på bloggen och undrade om jag hade originalet kvar. Och det hade jag jag.
   Tack, önskar dig också en fin helg med lite extra ljus i morgon.

 10. Ingår i Berzeli-älgarnas fan klubb. Och renarna på Brunkebergs torg är lika fina! Kul med alla ljusen. Får Stockholm att se ut som en riktig storstad.
  Nu har jag hängt på dig och Tintin!

  1. Jag också! Stockholm har verkligen nu under Nobelveckab bjudit på så mycket fint.Väldigt roligt med kopplingen mellan många av ljusinstallationerna med olika Nobelpristagare.
   Kul att du och din Tintin är på och med.

  1. Hela stan nu är så fin och vackert upplyst och det blir en hel del promenader .
   Thaiboat och speglingarna i vattnet tycker jag också så mycket om.
   Stor kram

 11. Så vackert i vår stad med all belysning 💫som livar upp stämningen💫och fint utanför ditt fönster med iglon som lyser så fint ,Tanken var ju att åka till stan idag men får hoppas att vi blir friska till nästa helg kram

 12. Jag tycker “din” Thaiboat med iglon och övrig utsikt är minst lika fin som något annat som dyker upp här i bilderna! Men visst fick bilden över Norrmalmstorg en nostalgisk vibb i hjärteroten, tack för den!
  Själv ser jag bara några upplysta grannfönster helt utan ljusstakar. Vi har spekulerat lite över avsaknaden av dessa, då det bor en svensk familj med två små barn där, men de kanske tillhör något annat trossamfund. Jag pyntar inte heller men ljusstakar i fönstren vill jag ha bara för stämningsskapandet.
  Kram

  1. Det är vackert nu runt om i Stockholm och det är verkligen en stad i ljus. Njuter av att se detta och vackra speglingar.
   Tänker ju alltid på dig när jag passerar Norrmalnstorg.
   Inte mycket julaktigt här hemma hos oss heller. Men mycket ljus och ljusstakar i fönstren känns välkomnande.
   Kram

  1. Så vackert i Stockholm så det är en lisa för själen att strosa runt. Och på veckodagarna är det ju heller ingen trängsel- Så skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *