Foto

Mask – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Mask är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord där stavning och uttal är  lika men de har olika betydelser. Det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. Här samsas   arkivbilder med några från gårdagen.

Två ansiktsmasker som används i den kinesiska operan  “De tre kungadömena” som berättar om Kinas historia från år 220-280.

Mask?

Larv, insekt och daggmask dök upp i huvudet liksom ett datavirus som också kan kallas för “mask”. Men också mask i betydelse av  ansiktsmask, ansiktsförklädnad. Och när tiderna nu är som de är dök även ansiktsmask, i betydelsen av ansiktsskydd,  upp. Här i Sverige är det ju frivilligt att använda en sådan och jag har bara sett den förekommer på enstaka personer.

I sammanhanget kom jag också att tänka på uttrycket “att tappa masken” – visa och bli  förvånad.  Man kan ju  även  “hålla masken” – alltså se och verka oberörd.

Nu har jag inte lyckats med att i bild illustrera de synonymer och betydelser jag kom att tänka på men några varianter blir det.

Den mask som är svart är en av karaktärerna från Pekinoperan "De tre kungarikena" - "The Three Kingdoms"Den mask som är svart, karaktären Zhang Fēi,  var en fältherre med respekt för sina överordnade men mindre respekt för underordnade.

Här är de fem huvudkaraktärerna  tillsammans.

Pekingopera

eller “jingju” är en form av kinesisk musikteater/ dramatik. Här blandas akrobatik, sång (mycket speciell, låter som om  aktörerna talar) musik och teater. Den här typen av kinesik opera, med rötter i forntiden,  kan vara tämligen svårförståelig för oss västerlänningar . Jag har varit på några förkortade varianter och där var skådespelet mer i cabaréform. (Mer att läsa om “Pekingoperan rubriken)

Nu är temat mask och just konsten att snabbt “byta mask” i ansiktet är en speciell konstart.  Man skiftar alltså ansikte och gör detta så snabbt att man som åskådare inte ens ser det. Hur det hela görs är en hemlighet och sker i samband med att artisten rör ansiktet eller armarna. En duktig artist kan byta ett 10-tal masker på 20 sekunder. Rekordet i Guiness rekordbok är en man som bytte 14 masker på 25 sekunder.

Pekingopera. Konsten att byta mask är verklien en svår konst. Och spm åskådare märker man inte när det sker. Konsten att byta mask är verkligen en konst. Och som åskådare märker man inte när och hur det sker.

Vi besökte ibland under de år vi bodde i Peking Laoshe Tehus och såg där lite av “Pekingopera” i lightversion. Och just dessa maskbyten fängslade. Ja, mycket annat också. (Men sången, som inte direkt är sång,  mer reciterande i olika tonarter, var mer obegriplig.)

Annan mask

I Peking hade vi förmånen att tillsammans med kinesiska vänner och deras japanska vänner vid  bli inbjudna till en Hanamifest. Hanami betyder på japanska att beskåda blommor och är en av de viktigaste högtiderna i Japan. Festen äger rum främst då körsbärsträden blommar och i parker där det finns särskilt många körsbärsträd i blom.

En riktigt fin kattmask fick  jag i present. Passade perfekt.

Annan mask var det. Och visst hade jag tänkt mig en daggmask i inlägget. Jga har i ett par dagar varit ute och just letat mask. Och natten till igår regnade det och jag var hoppfull att finna åtminstone en. Utrustad med en plastpåse och en lite röd spade gav jag mig iväg längs Årstaviken och koloniområdena för att se om lyckan skulle stå mig bi. Jag vände på stena, jag grävde gropar och jag bad kolonilottsägare om att få titta i deras komposter efter mask. Ingen lycka.

Södermalm. Stockholm. Jag letar mask vid Årstaviken och vänder på de stenar jag ser. Paus vid Mälaren/Årstaviken. Sätter mig ner och vänder på stenarna för att se om någon mask finns. Icke! Däremot gråsuggor och då finns sällan mask.

Årstaviken. Jag gräver och letar mask. Ingen lycka alls.Jag gräver och letar mask. Inte en enda är synlig.

Så min envishet till trots fick jag ge mig och inse att jag inte hittade någon daggmask. Men det satt hårt inne. Dock hittade jag en ansiktsmask.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

42 svar på ”Mask – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Även om det inte blev någon daggmask så fick du som vanligt till en varierad och bra tolkning. Vilka vackra masker från Peking. Jag minns att vi såg många vackra masker när vi var i Venedig och döttrarna köpte var sin.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Nej, tyvärr inga daggmaskar synliga här. Grävde kanske inte så djupt men min axel ville inte det. Ja, nu kom jag på Venedigmaskerna också. Men det får räcka med de jag har med.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Ja, Pekingopera är väldigt speciell och just “lätena” (sången???) kan låta lite som en katt som skriker. Men det ingår ju så mycket annat i det hela. Fick tavlan med maskerna av mi kinesiska lärare och jag uppskattar den väldigt mycket.
   Och visst är jag snygg som katt. Fick masken också i present. Kanske inte så användbar.

 2. Utanför oss brukar fåglarna dra upp maskar, speciellt som nu när det har regnat.
  Vad skulle du ha de till ? Fiska ?
  Har några ansiktsmasker av “ordentligt” slag här hemma, ännu ej använda.
  Få se om de kommer att behövas längre fram….vid någon flygtur.
  Fast det dröjer än så länge….
  Tack för trevligt inlägg.

  1. Inte en mask här på våra gröna innergårdar och inte i koloniområdena heller. Å andra sidan har det ju inte direkt regnat så mycket heller.
   Maskarna skulle jag ha som bild att ingå i detta fototema.
   Vi har också “riktiga” ansiktsmasker här hemma men de får vara i sina förpackningar ett tag till.Denna som jag visade på bild använder jag ju inte. Använder ingen mask alls. Är glad att vi slipper. Men å andra sidan kan ju de som vill ha dem.
   Tack!
   Önskar dig en fin fortsatt tisdag.

 3. Mask – maskerad, det är ju att dölja sig och det är inte min grej. Jag känner mig inte anonym. Annars kan jag allt klä ut mig!
  Snygga masker du visar upp annars och den där operan verkar/är speciell – inte heller min grej, tror jag.
  Ja, du världen, vad mycket det finns!
  Men en alldeles perfekt tolkning av ordet MASK fick du till!
  Stor kram från Lidköping, som startade med solsken, däremellan störtregn och riktig åska och nu skiner solen igen! Känns som Lidköping i ett nötskal denna sommar…..

  1. Tackar! Ja, mask, kan ju så så många svenska ord betyda olika saker, och jag tycker det är roligt att fundera över det. Maskerad kan jag tycka är riktigt roligt. Har så många roliga minnen från både yngre och äldre dar från just maskerader.
   Pekingoperan är speciell men i kortversionen som en varieté. Och en del av den knesiska kulturen. Vi var väldigt imponerade över både alla maskbyten, akrobatik och annat. Men just sången, lätena, kär svåra för oss att förstå.
   Och kulturen varierar ju. Vet ju vad många besökare i Sverige tycker om våra danser kring midsommarstången. Texterna inte minst.
   Här har vi haft en fin dag och jag har på nytt varit i Gamla stan efter ett läkarbesök.
   Stor kram från balkongen i sena kvällen.

 4. Tummen upp för Pekingopera! Vackra och uttrycksfulla masker, gillar dem skarpt. Coronamasken du har på dig är väl ingen höjdare precis men den kanske är bra att ha i ett skarpt läge. Som alltid har du en rad bilder som passar bra till dagens masktema!
  Ha det gott!

  1. Tackar!Pekingoperan är ju väldigt speciell men fascinerande. Maskerna här gillar jag också och de har ju sin historia. Är väldigt förtjust i tavlan som dagligen påminner om våra fantastiska år i Peking. Jag har andra “ansiktsmasker” men är så glad att jag slipper ha dem på mig. Puh!
   Ha det bra du också.

 5. I dessa dagar ser man masker överallt, i alla fall här vid Medelhavet.
  Du har hittat finare modeller av masker än de fula munskydden. Kul att se 😀

  1. Är så tacksam att jag slipper ha ansiktsmask. Här är de frivilliga. Eftersom jag har behandlat mitt ansikte nyligen med cytostatikakräm och det är skört så vore en mask att bära dagligen förödande.
   Ja, mask kan ju vara så mycket.

 6. Daggmaskar lyser med sin frånvaro även här i Spanien, men den sista masken i inlägget ser vi mängder av…

  Snygg tolkning! 🙂

  Ha en fin kväller!

  1. Tackar! Ja, här var daggmaskar en bristvara både idag och igår. Men det får gå bra ändå. Kanske har jag någon gammal bild i arkivet, men orkade inte leta- Men de andra maskerna kändes helt ok de också. Ja, utom den sista. Men den hade jag bara för “syns skull”. Här är de högst frivilliga att bära och jag avstår mer än gärna.
   Skön kväll här och balkongen är behaglig.

 7. Guuuu så jag skrattade när du skrev om dina förtvivlade försök att hitta daggmaskar. Undrar vad folk tyckte om “tanten” med spaden som letade maskar. Du är härlig Ditte! Så jag kan bjuda dig på några daggmaskar hos mig istället. De kom fram i arkivet – just for you:-)

  De kinesiska maskerna är ju helt fantastiskt vackra. Riktiga konstverk! Har hört talas om pekingopera, men förstår mycket väl att det är aningen svårt om inte omöjligt för västerlänningar att uppskatta.

  1. Jag skrattade också när jag var på maskjakt. Men trots att jag är envis fick jag ge upp. Vad folk tyckte om “tanten med spaden” vet jag inte. Hittade senare idag daggmaskar i fotoarkivet och då var det för sent.
   Ser fram emot dina daggisar.
   Gillar den här tavlan med masker väldigt mycket. Och den har sin historia som milt sagt är knepig för oss västerlänningar att förstå.
   Pekingopera är lite som en varieté där man kan förstå akrobatik, maskbyten och en hel del annat. Men just “lätena” har jag inte förstått mig på.Är nog inte ensam om att tycka så.

 8. Haha, förstår att det satt hårt inne att inte hitta en endaste förbenad daggmask! Här ser jag dem också sällan, framflr allt nu när det är sp torrt så sticker de iväg nedåt. Men jag vet att de finns, i alka fall ett fåtal.
  De kinesista maskerna är verkligen konstverk.

  1. Ja, jag var på jakt och med en rejäl spade dessutom. Men det har nog regnat alltför lite. Had jag grävt tillräckligt långt ner så had ejag ju hittat några. Men armen är inte i form för detta.
   Men annan form av mask fanns ju i stället. Och de kinesiska maskerna är ju speciella på många sätt. Tycker jag gör mig bra i den kattmask jag fick.

 9. Imponerande att du verkligen letat aktivt efter daggmask! Men så fina andra masker du visar oss i din blogg!
  Jag tänker på de fantastiska maskerna i Venedig, tyvärr köpte jag själv ingen riktig fin mask, bara en ögonmask.
  Vilken fin kattmask du fick!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag letade verkligen efter daggmask men tyvärr fanns de inte till städes. Jag hade nog behövt gräva mycket djupare och min axel är inte redo ännu för det. Men det blev några trevliga möten här med kolonilottsägare där jag fick titta i några komposter.
   Vet är jag hade ett par masker från Venedig men har dem inte kvar. Men de kinesiska är också både annorlunda och färgglada. Kattmasken var riktigt fin men jag minns inte varför jag fick den.
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Ja det har man sett i filmer o så o dom är rätt så häftiga må jag säga 🙂 den sista är väl mer ett måste än snygg 😉 he he ha en fin dag kram fina Ditte

  1. För egen del använder jag inte någon mask men har en del olika varianter om det skulle behövas. Hoppas på att slippa.
   Men de övriga kan man ju titta på. Skulle vara varmt även att ha på en sådan.
   Önskar dig också en fin dag.
   Sol här men än ganska kyligt. Just nu vid 9.30 var det +14 grader.
   kram

 11. Föredrar masker framför maskar, alla dagar! Det gör du med tror jag! (som inte köpt munskydd och knappast kommer att göra det heller, blir jag sjuk lovar jag att stanna hemma!)

  1. Munskydd/mask används inte här heller men jag har några varianter i reserv.Stannar också hemma om jag blir dålig.
   Vad gäller mitt letande efter mask så blev det en del trevliga och roliga möten när jag letade. Hade jag kunnat gräva djupare hade jag nog fått en mask på spaden. Men det kunde jag ju inte. Kul var det i alla fall.

 12. Jag tyckte du fick till det bra. Och det viktigaste av allt åtminstone här nere var ju ansiktsmasken på sista bilden.
  Stor kram 😷

  1. Tackar! Och jag kämpade med en daggmask. Men fick ge mig. Vad gäller ansiktsmask har vi några på lut. Men är så glad jag kan vara utan. Men man får ju rätta sig efter vad som gäller där man är.
   Stor kram

 13. Det var många vackra och färgglada masker.
  Fin bild av dig och din man. Kattmask, härligt.
  Du jobbade verkligen på med detta att hitta mask. Kan inte begripa varför du inte hitta någon. Du skulle ha kommit hit till oss. Har det regnat så ser vi ofta maskar på stigarna vid Golfängarna. Annars, vid torrt och soligt väder så håller de sig gärna under jord, vad jag kan förstå.
  Bra färg på din ansiktsmask, Jag kanske borde skaffa en sådan också. Jag har aldrig haft någon mask för ansiktet, men det kanske är dags. Undrar om apoteket har fått in dom igen, ännu.
  Bra utfört uppdrag, som vanligt.
  Sköt om dig och trevlig onsdag.
  Kram!

  1. Tackar! Det är alltid roligt att fundera över ord och deras betydelser och se hur man kan illustrera dem.
   Jag försökte verkligen att hitta “metmask” men lyckades tyvärr inte. Hade jag kunnat gräva djupare så kanske det gått bättre. Men det blev flera fina möten när jag letade mask. Får tänka på dig och Golfängarna nästa gång. Trodde att jag skulle ha turen med mig uppe i koloniområdena. Men icke.
   Vi har ett par masker “i nödfall”- Men jag använder dem inte. Skulle inte fungera nu med den tunna hus jag har i ansiktet.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Stor kram

 14. De kinesiska maskerna är mycket färgrika och vackra. Vad jag förstår så har du bott i Kina. Bar du inte ansiktsmask då? Jag var i Taiwan förra året, och där hade väldigt många människor ansiktsmask i städerna. Det kan jag förstå, för ibland var det rent svårt att andas. Men vilka kulturskatter det finns i Asien!
  Kattmasken kan du ta på om du vill ut och demonstrera. Det är populärt att ha mask då!
  Ha det bra!

  1. Jag är väldigt förtjust i de kinesiska maskerna och de har ju också en väldigt gammal historia.
   Jodå, vi bodde i Peking i nästan fyra år mellan januari 2007 och fram till 2010 Men inga ansiktsmasker för vår del. Och under de år vi bodde där var set inte så vanligt med dem. Vi har varit tillbaka sedan dess några gånger men inte så många då heller som bar ansiktsmasker i Peking.
   Kan tänka mig att det kanske är fler idag som gör det.
   Vi reste runt mycket i Kina under åren där och besökte även många andra asiatiska länder. Givande på alla sätt. Och mest spännande var Tibet och tågresan dit från Peking.
   Kattmasken har jag inte kvar. Men visst är den fin. Himla synd att jag gav bort den. Hade piggat upp vid demonstrationer.
   Ha det fint du också.
   Jätteroligt att du hängde på temat.

 15. Inte mask-ar du a (i) dina tolkningar. Så roligt se dig o Bosse där Bosse är masklös , gillar den tolkningen. Som förr sagt, du har mycket att bjuda i tolkningar.
  Kom på att hänga med denna veckan 🙂
  Stor kram

  1. Nej, att maska ligger nog inte för mig. Men med träning skulle det kanske gå att lära sig, Visst är jag fin i min kattmask. Att fundera kring ord är roligt och att sedan att tänka på dem i bilder kan plocka fram ett uns av kreativitet.
   Så roligt Tove att du är med på “banan” igen.
   Stor kram

  1. Pekingopera är ju väldigt speciellt och har just sin historia i det den berättar.Svår att förstå. Men också fascinerande.Är så glad för min tavla med masker som jag fick i present i Peking. Det gick till sist att kommentera när jag förhandsgranskade inlägget. Gick inte via den länk som tidigare fungerat där vi som deltar är samlade. Men det var egentligen bara hos BP det gick att kommentera som jag brukar. Såg att även andra haft problem Alltså om man inte själv har den här plattformen. Men jag är en envis typ och ger inte upp så lätt.

 16. Vilka vackra kinesiska masker som du har på bild! Jag hoppar över detta tema för jag har inga bilder på masker och jag orkar inte gå ut och gräva för att hitta daggmaskar. När jag tänker på kineser, åtminstone det lilla jag läst, så var det åtminstone förr en stor vanära att tappa masken och att man till varje pris skulle försöka undvika det. Fast det finns fler kulturer där det har varit viktigt. Förresten, vilken snygg kattmask.

  1. Så är det idag också vad “gäller att tappa masken”. Det gör man inte som kines i första taget.
   Jag hade maskerna på en tavla så de fick vara med. Och jag gav mig ut med en spade på en av promenaderna men inte hittade jag några levande varianter.
   Kattmasken fick jag i present och blev väldigt glad för den. Men den har fått vandra vidare. Kom aldrig med hem från Peking.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Tack! Tyckte det dena gång var svårt att få till något “bra”. Men det är så roligt att fundera kring dina temaord och se var jag landar.
   Mask använder jag inte men har ett gång här hemma. Undviker platser där det är trångt.
   Kram

 17. Heisann, å ja, jeg hadde jo også hatt mange minimasker i leire som jeg kjøpte i Kina – og en tegning jeg har lagd til en annen utfordring en stund tilbake, av en koreansk maske ! Det er først når jeg titter på andre innlegg, det dukker opp nye muligheter. Men det får være til en annen gang!
  Det må være forferdelig ubehagelig å gå med smittevernmaske i Sør-Europa nå i denne varmen. Likevel de slipper ikke unna for smittefaren er over, og det kan ta laaaang tid! Dessverre!

  1. Man kan ju inte komma på allt. Men det är så roligt att se hur andra tolkar de olika orden. Det ger så mycket. Och att ord kan ha så många olika betydelser.
   Intressant att höra att du också har masker från Kina. Spännade att du också gjorde en teckning av en mask du såg i Korea.
   Jag är så glad och tacksam över att jag är hemma i Stockholm och inte behöver ha någon mask.
   Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *