Stockholm

Nu och då. Gammalt blandas med nytt.

Har suttit ett tag på balkongen nu på förmiddagen, dock med jacka på, och och läst lite “Stockholmiana”, dock begränsad till mitt närområdet. Strålande sol och en kopp kaffe som sällskap gjorde det hela än mer njutbart.  Lite nu och då, gammalt och nytt.  Mycket nytt har byggts i här i området på Södermalm men en hel del gammalt finns också bevarat. Nu och då

Nu och då

Nu. Hammarbyslussen finns kvar, liksom Skansbron-klaffbron som invigdes 1925 och som går över kanalen. Den övre bron, högbron, Skanstullsbron öppnades för biltrafik 1947 och finns kvar och är väldigt vältrafikerad. Tvärs över kanalen och till höger  i bild har ett helt nytt bostadsområde byggts upp, Fredriksdalsområdet  och här längs kajen projekteras för fina promenadområden där det också kommer att finnas grnområde, caféer och restauranger. Även en hamn för fritidsbåtar planeras.

Nu och då. Gammalt möter nytt vid Hammarbyslussen. Bild tagen från vår balkong i går kväll. Utsikt mot Hammarbyslussen. Jag blickar västerut och ljusen speglar sig fint i kanalen. (Kanalen är en del av “Saltsjön”- Östersjön och på andra sidan slussen ligger Mälaren)

Här i dagsljus. Båda broarna syns tydligare liksom Hammarbyslussen. Här syns även till vänster de nya husen i Fredriksdalsområdet. Nere på kajen finns också de gamla järnvägsspåren bevarade.

Nu och då. En hel del gammalt finns kvar här vid Norra hammarbyhamnen på Södermalm. På förmiddagen idag såg det ut så här och vissa försök till speglingar i Hammarbykanalen  finns även i dagsljus.

Då. Här på bilden syns Skansbangården och godsvagnarna som är på väg till fraktfartygen i Norra Hammarbyhamnen (där vi bla. bor) och till Stadsgårn. (Där de större kryssningsfartygen och Vikinglinjens Finlandsbåtar lägger till) Tvärs över kanalen syns också lite av Fredriksdalsområdet där det nu är gott om nys hus.

Bild lånad från boken “Stockholmska mötesplatser på spårvagnarnas tid-” av Johan Eriksson.

Både gammalt och nytt.

Globen sträcker på sig och har en rosa dräk, vilket den ofta har när det är mer nöjesbetonande arrangemang här. Är det fotboll eller hockey så har den färger efter de Stockholmslag som spelar.  Det officiella namnet är idag Ericsson Globe och även den har nu några år på nacken. Invigningen skedde i februari 1989 men än idag anses den vara världens största sfäriska byggnad.

Globen lyser vackert röd och de nya husen i Fredriksdalsområdet liksom sandbåten Jehander  speglar sig i vattnet.

Globen idag på förmiddagen, sedd rakt söderut från balkongen. Bra med zoom för den ligger fågelvägen drygt 800 m bort.

Även i Södra Hammarbyhamnen blandas nytt och gammalt. Nu och då känslan är påtaglig.Står jag på balkongen och tittar österut ser jag stora delar av Hammarby sjöstad och den majestätiska Lumakranen i Lumaområdet är fint belyst.

Lugnt Hammarbykanalen denna förmiddag och husen kan spegla sig 

Bild från klockan 4 i morse. Och det var minusgrader ute.  Frosten syns tydligt på balkongens glasräcke.

Och den röda globen är fortfarande vaken.

 

20 svar på ”Nu och då. Gammalt blandas med nytt.”

 1. Helt bortsett att jag njuter för fullt av dina underbara bilder så undrar jag bara vad du gör uppe klockan fyra på morgonen;-)
  Globen är verkligen läcker med sina olika färger. Kul att du dokumenterar, för kvälls-/nattetid är jag ju sällan på söder;-)
  Precis som du satt jag på balkongen med en Nespresso och njöt i cirka tre kvart under förmiddagen. Sedan blev jag kall om fötterna;-)
  Å kvällshimlen här idag var helt underbar. Tog tyvärr inga bilder – oooooops, jag vet;-)

  1. Inte hör det till mina vanor att vakna så tidigt och verkligen inte stiga upp. Men just i morse var jag klarvaken klockan fyra och gick upp ett tag och när jag tittade ut så såg jag att det både var frost och minusgrader. Och att Globen var festklädd. Men jag somnade om ganska snart.
   Jag satt nog ute under ungefär samma tdsperiod och det var riktigt behagligt. Satt och bläddrade i ett par gamla böcker.

   Kvällshimlen var verkligen vacker och jag fick ett par bilder från Uppsala där jag tillbringade sena efetrmiddagen och tidiga kvällen. Mysigt att träffa barnbarnen och båda döttrarna.
   Vad gäller ditt foto kommer dte nog fler vackra kvällar. Jag är optimist.

 2. Tack vare gems weekly har jag hittat din fina blogg, som jag kommer att följa. Bor på Lidingö och är också road av lokalhistoria, både Lidingös historia och stockholmiana .

  1. Hej Birgitta! Vad roligt att du hittat hit! Välkommen! Och vad trevligt med Lidingö.
   Extra roligt att du också är intresserad av både “Stockholmiana” och Lidingös historia. Måste tillstå att jag inet kan så mycket om lidingös historia men kanske kan jag nu få lära mig mer.

 3. Härliga bilder du bjussar på nu igen! 🙂 Och visst är det kul att jämföra gammalt och nytt! Men att Globen är så gammal som den trots allt är, det förvånar mig fortfarande. Tycks glömma bort det så snart jag hör det 😉 Minns ju mycket väl när den byggdes.

  Ha en skön kväll!
  PS: Vad tusan gjorde du uppe – och UTE – klockan fyra i morse? 😀

  1. Tack! Det var så fint väder, allltså senare på förmiddagen, så jag slog mig ner på balkongen med lite gamla böcker. Och just här finns ju en del gammalt samtidigt som en hel del nytt kommit till på andra sidan kanalen. Där låg ju förr också det gamla Fryshusområdet.
   Idag ligger ju Fryshuset kvar där men med annan verksamhet.
   Jodå, Globen är nu ganska gamml, tiden går fort. Minns också när dn byggdes men då bodde vi ju inte på Säder.

   Jag vaknade klockan fyra, har ingen aning om varför, men satt uppe ett tag och somnade sedan om. Och jag gick ut en sväng på balkongen. Riktigt vackert var det.

   Önskar er också en fin kväll.

 4. Ni har verkligen en alldeles fantastisk utsikt från er balkong så det måste vara en njutning att kunna sitta där. Jag gillar när man bevarar det gamla och blandar med nytt men det måste ske med en viss finess. I Malmö finns några inte helt lyckade exempel men som vanligt ligger allt i betraktarens ögon!

  Kram och god onsdag!

  1. Vi har en hel del runt oss och just blandningaen mellan det gamla och nya här på Söder tycker jag om. (Mestadels)
   Och att det byggs bostäder är helt ofrånkomligt men viktigt att de passar in. Men som sagt/skrivet- allt ligger i betraktarens ögon.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram!

 5. Så spännande med lokalhistoria och vilka fantastiska bilder du bjuder på! Bilden med Globen inzoomad är kanon – som en rymdfarkost med husen i förgrunden – häftigt!
  Önskar dig en ny fantastisk dag!
  Kram

  1. Här på Söder finns det ju lite av varje och jag tycker det är roligt med den lokala historien här också. Även den från början av 1900-talet.
   Den inzoomade Globen blev riktigt bra men ibland är det svårt med ljuset och skärpan vid kraftig zoom om inte stativet plockas fram.
   Sol över huvudstaden idag också. Blir extra vackert och trevligt då.
   Ha det gott du också.
   Kram!

 6. Så härliga bilder, den zoomade bilden på Globen är ju helt fantastisk! Jag gillar även utsikten mot Lumaområdet som du förstår!

  1. Tack! Och visst förstår jag att du lite extra gillar Lumaområdet. Och det gör sig även bra på bild.

 7. Ja ibland kan det hjälpa att gå upp en sväng o sen lägga sig igen o visst är det extra vackert så tidigt innan staden är vaken helt 🙂 du har ännu en gång lyckats fånga ex vackra bilder …kram å fin dag

  1. Tack! Ja, mig hjälper det. Kan även läsa en bok eller lösa korsord om jag skulle vakna. Men det händer väldigt sällan att jag inte sover en hel natt. Men det var en vacker tidig morgon så nu kunde jag sitta i soffan och blicka ut och ta fram kameran.
   Trevlig onsdag önskar jag dig!
   Kram!

 8. Otroligt fin vy från din balkong!!! Vilken färgklick som speglar av sig från Globen. Jag gillar både nytt och gammalt och det behövs fler nybyggda hus i Stockholm=) Tänk att frosten har kommit till Alcazar med. Skillnaden är att det blir varmt mitt på dagen. Ha en bra dag/ kram

  1. Tack! Och när det är tillställningar på Globen så färgas den in alltefter evenemang. Rosa innebär alltid “underhållning”. Blandningen av gammal och nytt behövs och helt klart nya bostäder. Sen kan de ju passa in bättre eller sämre. Här längs vattnet tycker jag att de lyckat bra med enhetligheten och även bevarat de vackra grönområdena.
   Frost i natt också, men nu är det +3. Inte direkt värme som du har. Men tänka sig- frost även his dig.
   Önskar dig en trevlig dag.
   Kram!

 9. Du har en fantastisk förmåga att få ihop det! Så kul att jämföra då och nu och se hur mycket som faktiskt har hänt. Text blandat med bilder.
  Önskar dej en skön höstdag!

  1. Tack! Och igår satt jag just på balkongen en stund i solen och bläddrade och läste om hur det var här i området förr. Mycket finns ju kvar och en hel del nytt har tillkommit.
   Sol även idag, men kyligt, nu +4.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *