Stockholm Trevligheter Utflykter

”The Old Smokehouse” i Nacka – En trevlig restaurang i skärgårdsmiljö

Här på restaurang The Old Smokehouse i Nacka/ Saltsjö Bo möts man av en fin kombination av innerskärgård, god mat, bra service och överlag en skön miljö. Jag hade hört talas om restaurangen tidigare men inte varit här. Men för några dagar sedan blev det av. Menyn är varierad men som framgår av restaurangens namn så är BBQ en viktig del. I övrigt använder man säsongens råvaror och på menyn finns även diverse skaldjur och nyskördade grönsaker.

Jag tycker det är roligt att vidga vyerna med lite skärgårdskänsla kombinerat med mat och upplevelser. Och runt Stockholm finns en hel del där detta är möjligt. Förra året blev det bl.a ett heldagsbesök i Vaxholm och även en tur till Värmdö och skärgårdskrogen på Bullandö. 

restaurang The Old Smokehouse har ett fint läge alldeles vid Lännerstasundet i Nacka. Restaurang The Old Smokehouse har perfekt läge vid Lännerstasundet,en vik av Östersjön.

Med bil är det från Södermalm i Stockholm ca.15 km till Lännersta i Nacka. Och har man inte bil går det fint att ta buss 444/445 eller 414 från Slussen till Smedsuddsvägen i Saltsjö Bo och sedan promenera 10 minuter.

Restaurang The Old Smokehouse

har rök och eld som grundtanke i sin matlagning och tanken på den här restaurangen föddes på en resa i USA, i Texas.  Och här blev förståelsen och kunskapen om att BBQ handlade om långtidsrökning. En långtidsrökning som skedde i hemmabyggda ”rökar”  och som kunde ge köttet en fantastisk smak. En senare tanke blev att kombinera denna tillagningsmetod med den gamla  svenska röktraditionen. Och just här på udden där restaurangen nu  finns ligger fanns  tidigare ett fiskrökeri. Det var Gerog Bexander som på 1950-talet började röka sin nyupptagna strömming här på Smedsudden. Så småningom grundade han Bexanders Rökeri AB.Rökeriet växte och flyttade till nya lokaler och nu är det tredje generationen Bexander som än idag röker fisk på det  gamla sättet. En del av denna finns på restaurangens meny.

Utöver BBQ och rökt fisk har menyn hämtat inspiration från den amerikanska södern och  här finns också influenser från Asien och Latinamerika .

Nacka. Saltsjö Bo. The Old Smokehouse har sin rök alldeles nedanför restaurangen. Här, nedanför själva restaurangen, ligger ”röken” som The Old Smokehouse använder sig av.

Miljön runt The Old Smokehouse

är avslappnad och om man inte vill äta på själva restaurangen finns ett par ”matvagnar” med lite lättare rätter. Och man kan då välja att slå sig mer antingen vid borden på bryggan eller vid de bord och stolar som finns utplacerade i den fina trädgården. Helt oavsett var man slår sig ner finns känslan av lummig innerskärgård.

Fint att slå sig ner på bryggan här vid Lännerstasundet.  Även fritidsbåtar kan lägga till här för ett tag.

Våffelmenyn som en av matvagnarna erbjuder.

Och vill man inte äta våfflor finns en hel del annat ätbart. Vill man inte äta så går det också bra att ta något att dricka.

Dags för lunch

blev det efter att vi strosat runt i  omgivningarna. Och vi hade bestämt oss för att testa restaurangen och valde deras altan.

En del av baren på The Old Smokehouse. Fin sjöutsikt även härifrån.En del av baren på  på restaurang The Old Smokehouse. Även härifrån är det fin utsikt över vattnet. 

Själva restaurangen består av flera delar och det är gott om plats mellan borden. Köket är ”öppet” och skymtar till vänster.Vi önskad ett bord i skuggan på terrassen och fick det. 

Nacka. Saltsjö Bo. The Old Smokehouse erbjuder en luftig terrass och utsikt ingpt. The Old Smoke House erbjuder en ”luftig” och rymlig terrass. Utsikt ingår.

Vårt bord längs ut vid kanten.Perfekt och i skuggan. 

För egen del hade jag svårt att bestämma mig för vad jag ville äta. Till sist stod valet mellan musslor ”mioles frites” i en lite asiatisk tappning med  grön curry, koriander och kokosmjölk. Min andra tanke var lätthalstrad tonfisk som också var asieninspirerad. Tredje funderingen var räkor i olika varianter.  Valet föll efter stor tvekan på musslorna. Så gott!  Särskilt om man, som jag, tycker om asiatiska smaker som är lite starkare.Och om musslor.

 

Ett verkligt lyckat besök som erbjöd mycket av det mesta i fråga om god mat, bra service och en väldigt trevlig miljö. Så hit till The Old Smokehouse kommer vi gärna tillbaka.

24 svar på ””The Old Smokehouse” i Nacka – En trevlig restaurang i skärgårdsmiljö”

 1. Vilken härlig restaurang och så fint den ligger. Vilket bra bord ni fick dessutom. Musslor är ju inte min grej men jag förstår att det var smaker som passade dig. Dessutom så finns det ju alltid valmöjligheter.

  Kram och god onsdag!

  1. Vi hade hört talas om restaurangen men inte varit här tidigare men var supernöjda. Nej, musslor är inte för dig, jag vet, men här fanns hur mycket annat som helst att välja på. Miljön, maten och servicen var verkligen bra så hit kommer vi gärna tillbaka.
   Och vill man handla i någon av ”matvagnarna” så fungerar det u också fint. Utsikten blir densamma.
   Önskar dig också en fortsatt fin onsdag.
   kram

  1. Verkligen en riktigt trevlig restaurang. Kommer gärna tillbaka. Jag hade inte tidigare varit här men både miljö, mat och service var på topp.Och lite innerskärgårdskänsla uppskattas.
   Väldigt varmt här också, nu +30 så någon större aktivitet är det inte. Men i morgon vidgar vi vyerna.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

  1. Jag är ju en hel del hemma i Stockholmstrakten och det är trevligt att vidga vyerna. Och mycket finns ju på nära håll.Restaurangen och miljön runt omkring var verkligen fin. Mycket fanns att välja på i menyn så det fanns helt klart något för alla.
   Nu kom regnet hit och kanske blir det sedan lite svalare. Hoppas.
   Önskar dig en fin fortsatt onsdag.

 2. Gott! Vackert! Alltid kul att testa nya ställen. Hade också haft svårt att välja. Tonfisken hade jag valt bort, men musslor eller räkor. Favoritmat båda två!
  Har regnet nått er nu också, eller har bi fortfarande härligt och varmt sommarväder? Här är det regnskurar. Har kommit nästan 50 mm de senaste tre dagarna. Välbehövligt.
  Men nu längtar jag redan efter solen igen. Risk dför att den håller sig borta ett bra tag, om man ska tro väderprognoserna. Ha det gott!Kram!

  1. Det blev ett riktigt gott och trevligt besök och en hel del i fiskväg förutom tonfisken fanns också. Jag är ju förtjust i musslor så efter viss tvekan bestämde jag mig för dem. Piggvar och marulk fanns också.
   Nu för en stund sedan kom regnet hit och hoppas det sedan blir svalare. Vi hade idag +30 innan regnet kom. I mitt tycke alltför varmt för att orka göra något. Inget regn här förrän idag.
   I morgon ska vi långt ut i skärgården och sista biten med båt så vi hoppas på bättre väder. Men så varmt behöver det inte vara.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Min dotter kände till den så hon tog mig med hit. Vi var riktigt nöjda med allt. Och miljön är verkligen fin med innerskärgård. Och vill man ha lite ”lättare” till livs finns det ju både på restaurangen och i matvagnarna.

  1. Helen kände till restaurangen och det blev en så lyckad tur. Och musslorna var supergoda–
   Stor kram

 3. Ett ställe helt i min smak. Perfekt miljö och mat som också är helt i min smak. Tack för tipset!
  Kul med ”lättare käk” i food trucks. Så smart! Hade heller aldrig hört talas om stället. Tur att jg har dig;-)

  1. Det var dotter Helen som kände till stället och förslog en tur hit. Ett jättebra val och helt i min smak både vad gällde miljö och mat. Perfekt med dessa ”matvagnar” om man hellre skulle vilja köpa därifrån och slå sig ner på bryggan eller runt om i parken.
   Hit kommer vi absolut att återvända.

 4. Det stället hade verkligen allt man kan önska. Jag gillar musslor men den varianten du åt har jag inte smakat. Vädret hade ni verkligen också tur med, liksom att ni kunde sitta i skuggan. Ett riktigt somrigt utflyktsmål!
  Kram

  1. Just så tyckte vi också. Denna variant av musslor var helt ny öfr mig men med tanke på att jag gillar både asiatiska smaker och musslor så blev det ett bra val. Men det fanns en hel del jag var sugen på.
   Dotter Helen och jag fick en jättefin eftermiddag här tillsammans. Perfekt att sitta i skuggan. Både vädret och miljön här gillade vi. Har ju en svaghet för lite skärgårdsmiljöer.
   Kram

 5. Ser väldigt fint ut allting, tack för tipset! Mums med musslor, men jag hade också haft svårt att välja mellan , halstrad tonfisk skulle ha legat bra till, och räkor också!
  Det ser ut att inte vara för mycket folk heller, perfekt!
  Så trevligt att ni nästan åker förbi oss i morgon! Får vinka från stugan, vi bor alltså en bit förbi Vreta handel, mitt emot Angskärs skylten, men vår stuga syns inte från vägen.
  Ha det fortsatt gott!
  Kram!

  1. Det blev en lyckad dag med god mat i fina omgivningar. Restaurangen var en ny bekantskap gör mig men hit kommer jag gärna tillbaka.
   Både området och restaurangen är väl tilltagna så någon trängsel var det inte alls.
   Idag satsar vi på en heldagstur till Söderarm och vädret ser lovande ut. Vi tar bussen via Norrtälje till Kapellskär och sedan blir det båt ut till Söderarm. Hem tar vi båt från Kapellskär in till Strömkajen. Vädret ser bra ut så vi hoppas det består.
   Ska vinka när vi passerar.
   Kram och ha den skön torsdag.

  1. Verkligen! Och en skön känsla av innerskärgård. Här var både miljön och maten lockande.
   Önskar dig också en fin torsdag. Här ska vi idag ge oss av ut till Söderarm.

 6. En restaurang helt i min smak. Omgivningarna är värt en hel del! Sommar, vackeet väder, en restaurang vid vattnet. Kan det bli bättre?
  Kram

  1. Hit kommer vi gärna tillbaka. Gillade verkligen hela konceptet. Eloge också till att det var ”luftigt” och känslan av i alla fall lite innerskärgård.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *