Stockholm Utflykter

Bullandö krog längst ut på Värmdö – Skön skärgårdskänsla

Att sensommaren övergått i lite mer höst har jag fått inse och så smått tagit till mig. Men fortfarande finns det dagar då sensommaren ändå känns påtagligt närvarande. Och i söndags var det just en sådan dag. En perfekt dag för en tur ut i skärgårdsmiljö. Så för mig och dotter Helen blev det en tur med bil till Bullandö krog som ligger längst ut på Värmdö. (Det går även utmärkt att ta buss hit ut från Stockholm, tar ca 60 minuter. SL tillhandahåller resväg och tider.)

Värmdö. Stockhilms län. Här vid Bullandö marina ligger också den tervliga Bullandö krogVid Bullandö krog ligger också marinan. Eller man kanske ska säga att krogen ligger vid marinan. Och visst blir jag sugen på att segla igen när jag ser alla båtar.

Karta. Resväg från Stockholm till östra Värmdö och Bullandö Marina och krog. Resväg från Stockholm till Bullandö.

Bullandö

är en halvö som ligger i Stockholms skärgård och  på den sydöstra delen av Värmdölandet. Här ute har jag varit många gånger under årens lopp. Mina föräldrar hade under åren 1970- 1990 en stuga på Evlinge, som bara ligger 10 km härifrån. Men efter 1990 har det bara blivit ett fåtal besök här. Men i våras, när jag spontant bestämde mig för att ta bussen ut till Evlinge,en riktig nostalgitur, kom jag också att tänka på Bullandö.  Och nu blev det alltså en “njutflykt” hit. (En utflykt som är extra njutbar)

Värmdö- Till vänster skymtar Bullandö krog. Helt omgiven av bryggor, vatten och båtar. Till vänster skymtar Bullandö krog som helt är omgiven av vatten, båtar och bryggor.

Även om man väljer att sitta inomhus är kontakten med vatten, båtar och bryggor påtaglig genom de stora fönstren (Många helt öppningsbara. )

Namn intresserar mig  också så varför heter det  Bullandö. Troligen har namnet kommit till för att terrängen runt om består och bestod av berg med runda former. Området i sig omnämndes redan i början av 1500-talet och tillhörde då en större gård, Väsby. Sedan har historien rullat på med många ägarbyten och en del avstyckningar. 1967 köpte familjen Broms Bullandö och marinan byggdes ut efter hand. Idag är den riktigt stor och det finns  plats för ca 1400 båtar. Ett par rejäla gästhamnar finns också.Mark styckades av och det kom att bli 140 tomter, de flesta för fritidshus.Och vid millenieskiftet anlade man “seglarbyn” och 39 nya fastigheter blev uppförda.

Här i “seglarbyn” finns  krogen, en glassbar, café, matbutik, serviceinrättningar för gästande båtar, en klädbutik och lite annat smått och gott.

Bullandö krog

ägs och drivs sedan många år tillbaka. av krögarna Julle Ljunggren och Magnus Johansson som med personal gör allt för att du som gäst ska känna dig välkommen.  (För egen del vill jag minnas att den känslan fanns redan med andra krögare på 70-90-talet) Vi fick genast ett bord på terrassen och  konstaterade att det var bra med plats mellan borden och andra gäster.  Så var det då maten. Ett lagom antal rätter av både, fisk, skaldjur kött och vegetariska/veganska fanns att välja på. Och flera av förrätterna kom i 1/2 eller hel variant. Bra där! För min del blev det en ceasarsallad med  teryakimarinerade räkor. Riktigt gott och rikligt. Helen valde en kantarelltoast. Även den försvinnande god.

En fördel är krogens öppettider och nu fram på höstkanten då många ställen stänger ner är krogen här fortfarande öppen. Dock med vissa begränsningar. Alltid bäst att titta på vad som gäller på deras hemsida.  

Värmdö. Bullandö krog. Perfekt terrass med utsikt mot vatten och båtar. Gott om plats mellan gästerna ger extra plus. Perfekt terrass på Bullandö krog och gott om plats mellan gäster och bord.

Min lunch. Ceasarsallad med teryakimarinerade räkor och ett gott glas vitt vin.

Innan vi lämnade Bullandö krog/Marina tittade vi ett varv till på båtarna och köpte en glass, snarare var det “gelato”  från Bullandö Glassfabrik. (Gelato är är färsk och tillverkas dagligen av färska råvaror och är fri från palmolja, konserveringsmedel och färgämnen )

28 svar på ”Bullandö krog längst ut på Värmdö – Skön skärgårdskänsla”

 1. Vilken trevlig njutflykt! Hav och båtar, det smakar saltstänk.
  Därtill god mat och dryck 😀
  Jag tänkte på, när jag läste här, att det mer och mer odlas ekologiskt och utan tillsatser, man tänker mer och mer på hållbarhet och tar vara på.
  Visserligen har jag i många år haft det tänket om miljön och bra mat, men så roligt att det inte längre är så dyrt heller.
  Min yngsta Sarah, hon odlar massvis själv. Jag tror många under pandemin också har tänkt i andra banor. Positivt!
  ————————
  Hoppas du får en fortsatt fin onsdag! Här har blåst och regnat, men hoppas solen kommer tillbaka igen.
  Stor kram!

  1. Det blev en toppensöndag här ute tillsammans med Helen. Verkligen.
   Vi är över lag noga med vad vi äter och den mat vi köper och kött handlar vi bara i specialbutiker där jag vet att det kött som säljs kommer från frigående och kravmärkta gårdar. Så även grönsaker. Köper aldrig färdigpaketerat. Men här har vi goda möjligheter till dessa butiker ganska nära.
   Regn här också på fm men sol på em. Och imorgon ska det bli lite sensommar igen.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Stor kram

   1. Så fina bilder och kul namn på en krog. Vilken härlig dag ni fick tillsammans och kul att se sig omkring. Och jag var ju med på ett hörn tack för “trippen”
    Kram

    1. Jag håller “hårt” i dessa vackra sensommardagar och att då ta en tur ut i skärgården blev väldigt bra. Och god mat därtill. Kul att du var med på ett hörn.
     Kram

 2. Ser ut ha varit en trevlig njututflykt med god mat o dryck.
  Efterrätt blev det också!
  Har läst en del inlägg om Bullandö tidigare hos bloggaren Susanne Histrup.
  De har sommarhus på Värmdö/Oxdjupet.
  Själv har jag aldrig varit där.
  Sol i norr, fick tag på några “blommor”, visserligen här på gården i gemensamma planteringen!

  1. Så lyckat alltihop. Har ju förr varit här en hel del när mina föräldrar hade sommarställe ca 1 mil härifrån. Och vi har också kommit hit med båt då och då. Härlig miljö och väldigt god mat. Precis som jag mindes att det var. Och väldigt bra service.
   Skönt med sol hos dig. Här har det regnat stora delar av dagen men på em kom solen. Skönt. Och i morgon ska det bli en fin sensommardag.
   Fint att du hittade blommor.
   Trevlig kväll.

 3. Vilken härlig plats att besöka och ett perfekt mål för en njutflykt. Maten såg verkligen god ut och att sitta granne med havet när man äter gör det hela ännu mer njutbart. Hösten är på ingång och här har flera av restaurangerna stängt ner. Några har öppet men det är begränsade tider även här.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Det var en skön sensommardag och en vändan hit ut blev så lyckad. Jag kände väl igen mig men marinan hade byggts ut en hel del. Och krogenm mat och service, var lika bra som jag mindes den. Utsikten också. Kan förstå att det är begränsade öppettiden nu men fint att några har öppet mellan varven.
   Förstår att det är så hos er också och turisterna har kanske lämnat nu.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Jag passar på att ta de vackra dagarna till vara och en tur ut i skärgården är alltid trevligt.
   Vad roligt med ett nytt tema. Klart att jag hänger på. Ska genast se vilket och läsa ditt inlägg. Spännande! Ska få till det på lördag. Tittade just och det här blir roligt.

 4. En härlig njutflykt i perfekt väder med läcker mat. Din Caesarsallad var ju megastor. Dessutom blev det ett kärt återseende för min del också, för jag minns att jag varit på den krogen just på 80-talet. Vi hade en fotbollsmatch på Värmdö och några av oss ville fira segern. En tjej bodde på Värmdö och rekommenderade krogen. Redan då ett utmärkt val, precis som du säger.

  1. Vad kul att du kände igen dig här på Bullandö och har varit här och firat en vinst i fotboll. Jag var här ganska mycket mellan 1970 till början av 1990- talet när mina föräldrar hade sommarstuga va en mil härifrån. Ibland kom vi hit med bil ibland med båt.Och alltid bra mat och service. En skön sensommardag var det ju också.Maten var lika bra som jag mindes att den var och servicen också. Nog så viktigt.

  1. Det är alltid trevligt att vidga vyerna och här blev det också lite nostalgi.En lyckad dag på alla sätt och vis.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Du tog dig längre ut den här gången, jättefina bilder. Det syns på himlen att dom inte var tagna idag. Blev lite inspirerad av dig i veckans fotoutmaning. Ceasarsalladen skulle jag vilja testa

  1. Söndagen bjöd på ett skönt sensommarväder så vi passade på. En fin dag blev det och med tydlig känsla av skärgård. Väldigt god mat dessutom. Kul om jag kunde bidra med lite inspiration i veckans fotoutmaning.

 6. Sitter här med morgonkaffets sista slurk och ljudar Bullandö – kan inte längre ljudskrift så du får testa själv med olika tryck på stavelserna. Härlig tur ni tog er dit ut, åt och njöt – en njutflykt som vi läsare numera har i vårt ordförråd tack vare dig.
  Bästa torsdagen med stor kram och tack för finfint inlägg i Dittiska stilen. Och hösten ja, den hösten …

  1. Det blev en skön sensommardag på flera sätt. Och en tur hit ut blev också en nostalgitripp. Och skärgård, båtar och god mat med utsikt kan man “leva på” länge. Jag har förr varit en hel del här på Bullandö men det var nu länge sedan. Pappa och mamma hade sin sommarstuga ca 1 mil härifrån så både luncher och middagar har ätits här. Visst är “njutflykt” ett bra ord!
   Strålande sol här idag och nu på morgonen helt molnfritt.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Stor kram

 7. Men va mysigt att kunna ta sig ut i skärgården, och ett mål god mat 🙂 är ju super trevligt …så kul att få följa med 🙂 önskar dig en trevlig torsdag på alla vis kram

  1. Det blev en så lyckad dag. Fint väder, god mat och härlig miljö och så tillsammans med ena dottern.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

  1. Det blev ännu en lyckad dag. Finns så mycket fint här i Stockholmstrakten. Och att ta en tur ut i skärgården gillas alltid.God mat och dryck också och denna dag i sällskap med dotter Helen.
   Önskar er en trevlig utflykt i utflykten.
   Även här blir det nya äventyr idag.
   Ha det fint!

  1. Roligt att passa på att “utflykta” lite dessa vackra dagar. Och Bullandö blev ett fint mål med skärgårdskänsla.Väldigt god mat var det också här på krogen. Har förr varit här en hel del eftersom mina föräldrar hade sommarstuga en mil härifrån. Och det var sig likt om än utbyggt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *