Kina Peking Skyltar

Tecken – Den röda tråden i dagens skyltning

Söndag igen! Och söndag innebär  också en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med fri tolkning. Veckans skyltningsbilder är ”månadsfärska” och hämtade från Peking. En stad som på olika sätt alltid finns med mig. Veckans temaord/den ”röda tråden är tecken. Håll till godo!

Kinesiska tecken gör sig bra i form av en tavla. Kinesiska tecken som blir till ett konstverk. Undrar vad som står.

Tecken – den ”röda tråden” i dagens Skyltsöndag

Kinesiska tecken kan jag bara läsa ett fåtal och de verkar säkkan förekomma i det jag ser. Men ibland går det bra att förstå ändå vad som avses. Dessa brandbilar finns utplacerade runt om i Peking, likaså polisbilar och ambulanser. En klar fördel eftersom trafiken ofta är extremt tät och det är svårt för räddnings/utryckningsfordon att ta sig fram.

Kinesiska tecken kan kombineras med en bild så blir det lättare att förstå. Bra med en illustration på brandbilen så att man vet att det är just en brandbil

Kinesiska tecken är vackra men svåra att tyda. Tulpaner på väg upp och att området är inhägnat gör ju skylten mer förståbar även om man inte läser tecken. Kanske står det ”var rädd om planteringen.”  Tror budskapet gick fram. Skylten hittade jag i Jingshanparken. 

På restauranger i Peking ser man ofta liknande skyltar. För oss var det inte helt klart vad mojängen skulle användas till . Vi såg ett par olika prisuppgigfter 18 yuan  (ca. 24 kr) och 32 yuan ( ca 43 kr) men visst inte vad priset stod för. Men längst ner på skylten fanns en ringklocka och när man tryckte på den kom genast serveringspersonal. . Vi fick en meny och när vi bestämt oss vad vi ville äta så ringde vi igen och kunde beställa. Jättebra att i lugn och ro välja utan att känna brådska-

Ring/tryck på knappen så kommer snabbt någon.

Bra att kineiska tecken kompletteras med en engelsk översättning. Förstålig uppmaning om vad som gäller både på kinesiska/mandarin och engelska. 

Här i Ritanparken är mobiler förbjudna när det åskar. Men jag kan tänka mig att det handlar om att använda dem. Inte att ha dem med sig.

En kompass är alltid bra att ha med sig på resor men har man glömt den finns de ofta i parkerna permanenta och större varianter att tillgå. Att ha ordning på väderstrecken underlättar när man läser kartor.

Praktiskt att orientera sig och ha koll på väderstrecken.

Pekings internationnella flygplats.Dags för hemresa och inte helt oväntat fanns många av Air Chinas plan vid de olika gaterna. Såg en för mig ny variant där olika kinesiska personer fanns avbildade på planet. Kanske lite inspirerat av Norwegian som har olika skandinaviska personer målade på stjärtfenorna.

 

Fler ”söndagsskyltare finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”Tecken – Den röda tråden i dagens skyltning”

 1. Du har verkligen en stor skatt att gräva ur när det gäller tecken.
  Vilken bra idé att sitta i lugn och ro med menyn och bara ringa när man är färdig. Det sparar tid för personalen och stresshormoner för gästen!Idén borde importeras!
  Kram

  1. Jodå, men även de thailändska tecknen har min fulla respekt. Och där förstår jag ingenting. Vad gäller de kinesiska tecknen kan jag i alla fall 10 tecken. Men det räcker inte långt. Men lite kan jag prata, tonvikt på lite och det är jag glad för. Den här ringanordningen är praktisk och man blir inte alls stressad. Och man kan ringa för att få in dryck när man vidare studerar menyn och sen kommer personalen genast man ringer. Dessa ringanordningar finns oftas på lite större restauranger med flera rum.Smidigt!
   Kram och trevlig kväll.

 2. Som vanligt en härlig skyltning hos dig. När det gäller språk som har ett annat alfabet eller tecken är det verkligen bra om det finns en bild som komplement till skylten. En bild lär ju säga mer än tusen ord och i vissa lägen stämmer det verkligen. En av mina elever har en kinesisk mamma och min unga adept brukar visa mig olika skrivtecken. Det är imponerande att se hur snabbt hon skriver trots att det är ett andraspråk och att hon är född i Sverige.

  Önskar dig en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Tack! Ja, de kinesiska tecknen är svåra pch viktigt att de skrivs rätt. Tror jag kansk kan tyda 10 tecken och det räcker inte långt. Är tacksam för bilder som komplement och är glad att jag klarade hyfsat att fråga om jag inte förstod. (Ibland…)
   Visst är det fantastiskt att din adept kan skriva så snabbt för det är verkligen svårt. iktigt att hon på alla sätt håller sin kinesiak vid liv både i tal och skrift. En klar tillgång.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Visst är de vackra! Jag har kämpat på med lite kalligrafi, men lyckades aldrig. Jga tror idag jag kan öäsa 10 tecken och med det kommer jag inte långt.

  1. Tack! Visst är restaurangmojängen bra. Man kan fundera i lugn och ro och sen när man trycker är personal genast på plats. Något att ta efter i flera länder tycker jag.

 3. Jättetrevliga skyltar! Gillar den gröna med ”kyparknapp”. Vilken bra idé!
  Intressant: Det tar bara EN rad tecken att skriva om ”reserved seats”, medan
  det blir TRE rader på engelska.
  (träden står i blom; aven magnoliorna) 🙂

  1. Tack! Jag är själv förtjust i flera av dem och denna ”ringskylt” är väldigt praktisk.
   De kinesiska tecknen är vackra och svåra att få till. Men ett tecken innehåller ju en hel del så det behövs ju inte så månag för att få fram budskapet.
   Vad roligt att det blommar hos dig. Och just magnolian minn sjag så väl just till Valborg då jag vid några tilläfllen varit i dina trakter. Njutbart!

 4. Jag gillade den första tavlan 🙂 läcker, undrade om du kan Kinesiska? skriva är nog super svårt kan jag tro , fina skyltar o önskar dig en skön avslutning på söndagen kram

  1. Tack! Visst är tavlan med tecknen fin. Men jag fick inte köpa den. Frågade.
   Jag kan bara 10 tecken på kinesiska men jag kan klara mig lite på kinesiska i vardagslivet. Men man glömmer ju fort när språket inte används dagligen. Sen kommer det tillbaka igen i ärtt miljö.
   Kram!

 5. Ytterligare ett helt underbart kinesisk skyltinlägg. Love it! Fastnar speciellt för den vackra tavlan och såklart ”kyparknappen” Den är både rolig och fyller dessutom en riktig bra funktion. Vilken idé!
  Sedan kan jag inte låta bli att skratta lite åt skylten att man inte får använda mobiltelefoner när det åskar. Har aldrig sett en sådan skylt någon annanstans. Minns att min mamma alltid sa att man inte fick använda telefonen vid åska, men det var ju långt från mobilernas tid om man säger så.
  Tusen tack för ännu en höjdarskyltning från Kina. Å stort tack för länkarna också:-)

  1. Tack! Ja, det blev några skyltar kvar. Men nu är de slut. Tac´vlan tyckte jag mycket om. Såg den på vårt hotell och frågad eom jag fick köpa den. Tyvärr inte….
   Visst är kyparknappen bra. Borde införas här hemma också. Perfekt att titta på menyn i lugn och ro och inte behöva bli stressad av någon som komme roch frågar vad vi vill ha när vi inte bestämt oss.
   Vad gäller mobiltelefoner och åska är det säkert en säkerhetsdetalj..Men kanske bra. minns ju också att dte här var så förr. Inte prata i telefonen om det åskade. Men som sagt, länge sen.

 6. Så fint!
  Jag måste ju säga att i Kina verkar det som de ”tänker till” himla bra.
  De tar hand om, och ansvar som brandbilarna tex ,-)

  Alltid roligt att se bilderna du sätter in.
  De här var riktigt bra med omhändertagande text ,-))
  Nu ska jag kika på Uppsala den har jag missat fast jag ofta är där så är vi ju bara hos mamma ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag är själv väldigt öfrtjust i de kinesiska tecknen även om jag inte kan få till dem. Konstverk i sig. I mångt och mycket ligger Kina långt före oss och har utvecklat dte vi tar efter. Bra så.
   Ja, Uppsala är ju en fin stad och den känns liten och ”nära” fastän det är Sveriges fjärde största stad. Och om Uppsala tycker ju både du och jag. Trevligt att din mamma bor där och då får ni exra tillflle att åka dit.
   Stor kram!

 7. Så många spännande skyltar du visar idag. Flygplanet var inte så snyggt, den designen ger jag inte så mycket för, däremot plingplingskylten är ju fantastiskt påhittig. Det är inte kul att först ha kyparen hängande över sig o sen när man bestämt sig få leta över hela lokalen med blicken för att kunna fånga in den och få beställa. Blomskylten var söt, roligt att slippa fundera över vad som ska komma upp, men, tyckte inte blomman riktigt liknade tulpan som jag är van att se den.
  Tack för alla fina skyltar

  1. Tack! Vad gäller flygplanet så instämme rjag helt. Men detta var något nytt. Har aldrig tidigare sett människor målad epå ett kinesiskt plan-
   Visst är ”ringskylten” praktisk. Och den fungerade perfekt. Jag vill gärna i lugn och ro se vad som finns och vad jag vill beställa utan att någon hänger över axeln. Bra är ju att det ofta finns illustrationer elle rengelsk text så man förstår skyltarna. Men tecknen i sig är ju väldigt vackra.

 8. Kinesiska skyltar är som små konstverk i sig och din röda tråd är tydlig och lätt att följa.
  Så fiffigt med utryckningsfordon på strategiska platser. Förståndigt i ett livligt trafikerat och trångt av människor och bilar-samhälle.

  1. Jag är så förtjust i de kinessiska skyltarna med sina vackert formade tecken. Jag hann nog bara lära mig ett tiotal men snygga blev de inte. DEtta med brandbilar, polis och ambulans utplacerade i Peking är verkligen bra för står trafiken still så gör den. Peking är ju en enormt stor stad både till yta och invånarantal.

 9. Oj så många roliga skyltar du har med dig från Kinaresan! Det är vackert med kinesiska tecken, men det är nog tur att mycket finns även på engelska 🙂 Den stora kompassen är riktigt läcker – som sagt – det är bra att ha koll på väderstrecken 🙂
  Kram

  1. Nu är Kinaskyltarna slut för denna gång och många fanns det. Kmpass är alltid bra att ha och vad gäller väderstreck så har jag hyfsat lärt mig att ha koll på dem via solen. I alla fall vad gäller Europa.
   Den här kompassen är verkligt fin och kan helt klart hjälpa till.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *