Kina Stockholm Trevligheter

Smak av Kina i Stockholm – På restaurang Mooncake

En smak av Sydostasien blev det i veckan och  på restaurang Mooncake här i Stockolm. Min väninna Evas ”jämna” födelseddag skulle firas. Och vad kunde passa bättre än en middag på en restaurang med tydliga kinesiska inslag-

Eva kom på besök i Peking  till oss under våen 2009 och hade fyra dagar på sig. Fyra dagar som lätt fylldes.  Roligt hade vi och mycket hann vi  se och uppleva tillsammans  Tur att jag kunde Peking med omgivningar på mina ”fem fingar” och fick visa ”min stad” och mina favoriter inom rimliga avstånd. Men en av favoriterna, Tibet och Lhasa fick anstå  för Evas del. Man kan inte hinna allt på fyra dagar.

Restaurang "Mooncake" i Stockholm har tydlig smak av KIna och några av deras olika kök.

Smak av Kina i Stockholm

Redan när vi kom in på restaurangen möttes vi av en soldat från den kinesiska terrakottaarmén.   Det var lugnt och vi kände oss genast välkomna. För oss båda var det första besöket på restaurangen och vi kommer absolut tillbaka hit. Mat, smak, miljö och service var i toppklass och med ett mycket fördelaktigt pris på all mat och dryck.  Och percis som i Kina delar man gärna på rätterna och kan tillägna sig fler smaker. Och vill man så går det fint att beställa ”sin egen mat” men då är, i mitt tycke , mycket av det kinesiska och även asiatiska borta. För där delar man (helst) på den mat som beställs.

Trevlig miljö som ingav ett lugn. Så behagligt.

Vi valde sju rättter att dela på och det var möjligen en rätt för mycket. Men å andra sidan var den sista rätten, soppan, så fylld av asiatiska smaker att den lätt slank ner.

Till vänster halstrade  pilgrimsmusslor, kinesiska-frasiga vårrullar med fgrönsaksfyllning och en sås att dippa i. Längst bak vietnamesiska vårreullar med räkor. Allt försvinnade gott och smakrikt. 

 

Mer mat var beställd och in kom riktiga godsaker i form av friterade knyten med grönsaker, en sallad där mango, chili, räkor och kryddor tog oss till olika länder i Asien. Och  äängst bort i bild friterade räkor. Allt supergott och vackert presenterat både på tallrik och av peronalen. En tydlig smak av Kina och Sydostasien.

Läckert!

Soppan, gjord på olika skaldjur kom in till sist, som brukligt är i Kina. Och fastän vi var mätta så försvann den lätt.

 Mooncake- månkaka

är en speciell kaka som man i Kina äter vid månfestivalen. Historien/sägnen berättar att när mongolerna mellan 1280 och 1360 styrde Kina så ville man bli fri från dessa – I samband med ”Månfestivalen” som firades i september bestämde sig de kinesiak ledarna för att försöka bli fria. ”Månkakor” bakades och i dessa kakor bakades in lappar me olika budskap om en attack på mongolerna. Och kineserna lyckades bli fria mongolernas välde.

Visst kan månen anas här på bilden. Men den är här  bara en skärva i den ljumma Stockholmsnatten.

 

34 svar på ”Smak av Kina i Stockholm – På restaurang Mooncake”

 1. Det där såg mycket smakligare och godare ut än Nobelmiddagen. Oj så gärna jag hade smakat, och jag skulle självklart göra som ni om man besöker en specialrestaurang, prova så mycket som möjligt. Kattkannan hade jag försökt smussla ut i väskan, så söt var den. Snålvattnet rinner, trots hemlagad pizza idag. Som lär räcka hela veckan till mig…

  1. Tyvärr tryckte jag på ”publicera ” i stället för spara innan jag var klar. Men nu har jag skrivit fördigt och det blev ett slut. Vi hade en jättefin kväll med mycket god mat och perfket att dela eftersom man då kan prova fler rätter. Men vi såg andra ädr som på svenskt vis tog ”sina” rätter.
   Visst är tekannan med kopp fin och Eva blev så glad för den. Perfekt för en tedrickare. Och katterna är så fina.
   Hemlagad pizza låter gott och bra att ha mat för flera dagar.

 2. Alltså det här inlägget är ju en total kulturkrock jämfört med dina ”matinlägg” från Kina du visat upp på sistone. Här ser allt så fint och ”svenskt” ut, medan dina hål i väggen var på något sätt rena motsatsen. Skulle vara intressant att veta vilken sorts kinesisk mat du fördrog. Äkta varan i Peking eller ”tapas-versionen” i Sverige.

  PS. Gjorde också ett försök att fota halvmånen ikväll. Maken kollade månen med sin kikare och tyckte att jag skulle fota. Han är en obotlig optimist. Att jag någonsin lyckas med en nattbild är liksom bara önsketänkande;-) DS:

  1. Visst är det en kulturkrock! Men jag tror inte dessa ”hålet-i -väggen-restauranger skulle ha så stor framgång här hemma. Jag tycker att restaurang ”Mooncake” lyckades väldigt bra med maten (bra service och mysig lugn miljö bidrog också. Här var det ”pratvänligt, vilket inte allas numer är fallet på restauranger) Vi beställde ju både en del kinesiska rätter och några andra från sydostasien och allt smakade väldigt bra. Men är man i Peking elle rkIna så är det också miljön man vistast i som bidrar även till smaken. Många krogar i Stockholm lyckas ju inte alls med konceptet att servera kinesisk mat, trots ambition, vilket ju är synd. Alltför av/anpassat men på Mooncake fick man som gäst förslag på vad som passade om man inte ville ha stark mat eller om man ville ha det. Och eftersom vi gärna vill ha det så valde vi en del rätter med ”sting” i.
   Vad gäller at fota månen så kommer du att lyckas, men ett av knepen är att stötta armen/handen mot något och att använa en kamera som tar in mycket ljus. Inte alltid så att en ”bra zoomkamera ” gör det. Har inte lyckats bra med min ”zoomvariant” till kamera.

 3. Så mycket gott. Kanske besöker jag denna restaurang när jag kommer till Stockholm om några veckor. Om jag är sugen på asiatisk mat förstås, kanske blir det klassiska svenska rätter de första dagarna hemma.
  Bra tips i alla fall.

  1. Jag förstår dig om du nu vill ha lite svenska varianter på mat. Men skulle du testa kiesiskt och annnn mat från sydostasien skulle jag varmt rekommender ”Mooncake”. Lugn miljö, väldigt got mat och så vackra uppläggningar och bra service.
   Jag tycker om konceptet att dela mat och det är ju inte självklart ens på asiatiska restauranger här hemma att göra det. Men på Mooncake är det mycket välkommet att göra det.

 4. Tack för tipset! Verkar vara en jättefin restaurang. Att ta in flera rätter att dela på är ju smart. Var inne på hemsidan för att se var de låg.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Restaurang ”Mooncake” var verkligen ett bra fynd. Hade fått tips om den av ”kinavänner”. Mycket kinesisk mat fanns men även rätter från andradelar av sydostasien. Mysig och lugn miljö, jättenbra service, försvinnand egod mat och klart prisvärd.
   Önskar dig ocks¨en fin vecka.
   Kram!

 5. Tack för gott tips i dubbel bemärkelse. Vi äter gärna kinamat hos oss, så när vi kommer till Stockholm nästa gång så kanske det blir ett besök just på den här restaurangen. Allt ser väldigt fräscht och gott ut.
  Tekannan är ju bara för härlig, en sådan som man nog aldrig kan se sig mätt på. Jag blir glad av den!
  Nu ska jag läsa mig lite grann ”bakåt” här på din blogg.
  Ha en fin måndag Ditte!

  1. TYcker man om kinesisk mat så är restaurang ”Mooncake” ett bra val. Personalen vet vad maten innehåller och man får bar råd. Även en del annan sydostasiatsk mat finns och man kan blanda lite. Jag tycker väldigt mycket om att man kan beställa många olika rätter och sedan dela på dem. En annan bra kinesisk restaurang är ”Waipo” på Drottninggatan. Bra och privvädrd lunch och med genuin kinakänsla.
   Visst är tekannan fin! Ohc är det för en person är den ju helt lagom.
   Önskar dig också en fin måndag. Och kanske hittar du något hos mig som du tycker om.

  1. Tack! Ja, det var en vacker kväll och Stockholm är så vackert. Har svårt att se mig mätt.
   Kram!

  1. Vi var väldigt nöjda med allt. Mat, miljö, service och utbudet med många olika rätter passade oss perfekt. Så bra när man kan dela och smaka på mycket. Verkligen en jättetrevlig kväll.
   Stor kram!

 6. Hej Ditte!
  Oj vilken mat!! I går hade jag ingen så jag köpte en pizzaslice i en 24-timmars…Framförhållning är tydligen inte min grej nu mera…mådde litye illa sen hahaha…Men som tur är fick jag gå med Anita och Lotta sen till mi cafetería en el barrio 🙂
  Kram och bienvenidos!! P ♥♥

  1. Hej P!
   Här var det mycket gott och för oss som i stort sett tål allt och tycker om både kinesisk och annan asiatisk mat var restaurangen verkligen ett lyckat val.
   Nu är vi på plats och lite att pyssla med är det efetr all blåst men nu är det paus. Och kan du tänka dig att passionsblomman är fylld med knoppar.
   Vi hörs och ses
   Kram!

 7. Ser både trevligt och gott ut … jag som inte är så hemma med kinesisk mat brukar, när tillfälle ges alltid beställa flera rätter och de jag har testat har alla varit väldigt goda 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. DEt blev en väldigt lycksd kväll med mycket god mat, skratt och prat. Ohc visst är det ett bra konvcppt att dela maten. Smidigt då att testa lite av varje.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   Kram!

 8. Åh, så gott det såg it. Jag får nog följa med dig någon gång för att testa olika rätter.
  Hoppas resan ner gick bra.
  Många kramar/A-K

  1. Tack! Resan gick bra men det blev en lång dags färd mot natt. Tittade upp till dig idag när jag passerade. Saknade dig.
   Jag tror du hade hittat fler rätter här du tyckt om och kansk etar vi oss en tur hit.
   Många kramar.

 9. Så gott, fräscht och tilltalande allt såg ut! Den restaurangen lägger jag på minnet. Det är betydligt trevligare att beställa in flera rätter och dela på dem. Dessutom är det roligare att få testa olika smaker än att bara äta en och samma rätt.

  Önskar dig en fin måndagskväll vilket det snart hunnit bli.

  Kram

  1. Restaurangen rekommenderas och just tanken med att dlea på maten tycker jag om.Här såg vi svenskar som satt var och en med sin rätt och dte kan man ju. Men så mycket roligare att prova många rätter. Och man beställer ju in fler om man vill ha eller extra av någon rätt som man tyckte var särskilt god.
   Här är det nu sen kväll och det blev en lång dags färd.

 10. Den tekannan vill jag också ha! 🙂 En väninna kallade mig för tedrickande kattkvinna så ja, den passar mig perfekt!
  Mooncake, är det samma sak som lyckokakorna? Det låter ju så.

  Det ser så väldigt gott och fräsch ut! Och så blev jag hungrig igen .

  1. Visst är tekannan fin! Perfekt för en person. Och den skulle ju verkligen passa dig.
   Mooncake är inte detsamma som lyckokakor- Lyckokakor är en amreikansk uppfinning som i USA serveras på kinesiska restauranger och även i andra länder förekommer de. Men inte i Kina. Kakorna ser inte ut på liknande sätt och smakaen är inte heller lik månkakornas.

   Jag älskar kinesisk mat men äter med stort nöje mat även från andra sydostasiatiska länder och jag lögar den gärna själv också.

 11. Härliga och färgrika bilder. Jag förstår att ni njöt stort.
  Den sista bilden är helt underbar. Stockholm som bäst. Jag tycker mig skymta månskärvan där bakom träden till vänster på bilden. Bra fotat.
  Bienvenidos, skriver Preciosa. Om jag kommer ihåg rätt, liknande ord på portugisiska. Välkommen, så då är du i värmen igen.
  Sköt om dig och varm kram från mig.

  1. Tack! Jadå, du skymtar månskärvan bakom trädkronorna. Helt rätt! Och visst är Stockholm en vacker stad! Jag kan ha svårt att se mig mätt.
   Jag är i Spanien igen, kom idag.Lång dags färd mot natt. Så nu väntar en tid här.
   Bienvenidos – välkommen på spanska och visst liknar det ordet portugisiskans ord för välkommen.
   Kramar och tankar.

 12. Jag har aldrig blivit besviken på kinesiskt, men erkänner, det var länge sedan nu. Har mera varit thai.
  Men här såg det väldigt fräscht och läckert ut. Så piffigt att dela på rätterna och smaka på allt!
  Önskar dig fortsatt fin måndag. Här ska jag strax göra mig iordning för en cykeltur till kören.
  Stor kram!

  1. Konceptet att dela på tätterna är ju vanligt både i KIna och i Sydostasien och fint att testa många ärtter på så sätt.
   Har haft en fin måndag, men lång dags färd mot natt blev det. Mail är skickat!
   Stor kram och hoppas båe kör och cyklingen gick bra.

 13. Mmm, ser gott ut, låter gott, ska lägga restaurangens namn på minnet… Nu dröjer det nog dock innan jag gästar storstaden i Sverige igen. Men bra tips blir aldrig för gamla. Dina fina bilder retar smaklökarna även om magen är precis lagom mätt för närvarande.. 🙂

  1. Troligen finns restaurangen kvar nästa gång du kommer och jag tror du skulle tycka om den. Vi var verkligen nöjda. Även den lugna miljön passade oss.

 14. SÅ trevligt det såg ut med alla dessa smårätter, tack för tipset säger en trött Susjos, nyss hemkommen från The Big Apple!

  1. Välkommen hem igen! Förstår att ni haft en toppenvecka och ska läsa ikapp det jag hitintills missat. N.Y. är en stad jag också är väldigt förtjust i. Hoppas på flera inlägg härifrån.
   kram!

 15. Så trevligt och gott det ser ut! 🙂
  Ser nu att jag har en sådan där staty-soldat från den kinesiska terrakottaarmén hemma. Hi, hi! En present jag fått en gång för långe sen men aldrig vetat vad det var för staty. Kul (och dåligt att jag inte hade koll på det).

  1. Verkligen en bra restaurang i alla bemärkelser. Kul att du har en soldat hemma från Xian och terracottaarmén. Men nu vet du vad det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *