Stockholm Trevligheter

“Taket” på Kulturhuset/Stadsteatern – En terrass med variation

Välkommen juni! Och du kom med sol. I alla fall fram på eftermiddagen. Just denna dag var det premiär för “after work” på  “Taket”, den stora takterrass som tillhör Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm och jag och väninnan Agneta skulle gå hit.  Från och med nu till den 31/8  bjuder “Taket” nästan dagligen på livemusik och mindre konserter. Men strålande utsikt över Stockholm, mat och dryck finns alltid. Mer om “Taket”; vad som erbjuds, öppettider och annat finns att läsa i länken) De kvällar det är en konsert eller liveunderhållning  är kostnaden 100 kr och i övrigt är det ingen entré för att ta sig en vända hit upp.

Gårdagen, den 1 juni. “Plattan” vid Kulturhuset/Stadsteatern. Här håller man på att samla ihop sig inför kvällens klimatmanifestation.

Vi skulle till “Taket”

och till den terrass som finns där allra högst upp i Kulturhuset/Stadsteatern. Och orsaken till att vi just denna sena eftermiddag styrde stegen hit var Cornelis Vreeswijk .  Musikern/skådespelaren Nils Närman Svensson skulle bjuda på en kortare livekonsert med just tolkningar av en del av det Cornelis visskatter.

Här på Taket hade jag inte varit tidigare och det har också renoverats i olika omgångar. Däremot är vi ju trogna gäster på Stadsteaterns  soppteater. Här tror jag vi sett de flesta föreställningarna som varit under hösten och nu i vår. En del föreställningar har bjudit på mycket musik och dans’och andra har varit av mer av teaterkaraktär

Kulturhuset/Stadsteatern och "Taket" den stora terrassen som är just här på taket“Taket” är den stora terrass som sträcker sig över hela Kuturhuset/Stadsteatern. Och den är stor. Så är det trångt på andra takterrasser i Stockholm så finns här gott om plats.

Kulturhuset/Stadsteatern. Fin utsikt från "Taket", terrassen högst upp över Sergels torg och Hötorgsskraporna. Utsikt österut från “Taket”.Sergels torg, med namn efter bildhuggaren/målaren Johan, Tobias Sergel. Här står “pinnen”, glasobelisken, som heter “Kristallvertikalaccent”,  tillverkad 1974 i glas och stål av konstnären är Edvin Öhrström.  Rakt fram de fem Hötorgsskraporna.  

Planeringen av själva Sergels torg

var långdragen och tog hela 32 år. Och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat  med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

På plats på Taket

och här var det “fri placering”. Lite knepigt var det att borden var både få och små. Särskilt om man tänkt sig att äta något. Däremot fanns det  väldigt gott om stolar. Jag tänkte att vi kunde ta en extra stol och ha som bord. Tanken var god. Men, tyvärr hade stolarna sluttande sits så jag såg framför mig hur glas och tallrikar gled iväg. Nåja. Vi tittade förväntansfullt på några som satt vid bord och vare sig hade mat eller dryck framför sig. Kanske kunde vi dela bord.

Ganska många hade bestämt sig för en musikalisk “after work” här  uppe på “Taket”. Och det vackra vädret gjorde förstås sitt till. 

Dags för oss att få något i magen. Lite knepigt att fundera ut vad vi ev. skulle kunna äta på en tallrik på en bricka i knät. Eller vad som lämpade sig för en sluttande stol. Lite för mig att klura på när jag beställde vår mat. Valet föll på bakad potatis med skagenröra. Väl tillbaka till  Agneta med brickan med maten försökte vi ordna till det praktiska.

Att balansera brickan på en sluttande stol. Vinglasen hade vi då, för säkerhets skull, placerat på bordet bakom. Absolut en knepig situation. Men det hela löste sig. Fån “Soppteatern” är vi vana vi att man delar bord och tyckte att det nog var läge att göra det här också. Paret vid bordet bakom hann erbjuda oss det och att byta platser. De hade varken mat eller dryck. Så till slut blev det matro.

Skagenröran  var verkligen god. Handskalade räkor och inte så “majonäsig” utan helt perfekt.

Så dags för lite Cornelis Vreewwijk.

Och både sångaren Nils Närman Svensson, med ett ursprung från Chile och musikerna gjorde fina tolkningar av Cornelis . Repertoaren var blandad och finstämd och gick en del i  mol. Fint  också att höra en del bitar som sällan framförs.

Minns så väl slutet det “ljuva 60-talet” när jag spenderade en hel del tid på att lyssna och se både Crnelis, Fred Åkerström och Ann Louise Hansson på den legendariska vispråmen Storken. Härliga minnen som hänger kvar.

Stockholm. Stadsteatern/Kulturhuset. Säsongspremiär på "Taket" med musik av Nils Närman Svensson med musiker som tolkar Cornelis Vreeswijk. Premiärkvällen för säsongen här på Taket inleddes med Cornelis. Och förutom att jag tycker om Cornelis vad gäller text och musik så var denna junikväll också lätt att tycka om.

Den vacker junikvällen höll i sig. Och antalet deltagare i olika manifstationer för klimatet som hölls på “Plattan” hade ökat när vi begav oss hemåt.

Kulturhuset i Stockholm erbjuder en hel del. Och uppmaningen ovan skulle jag gärna följa.

Miljöaktivister i delvis samlad skara. Men det var ganska spretigt även bland deltagarna.

Så till sist. Dagens bild på de vackra pionerna.

30 svar på ”“Taket” på Kulturhuset/Stadsteatern – En terrass med variation”

 1. Vilken fin eftermiddag ni fick! Spännande med “Taket”, tack för tipset! Synd att det var för få bord bara, men det löste sig för er till sist! Den bakade potatisen ser supergod ut. Tänk att du sett Cornelius, Fred och Ann-Louise live när det begav sig!
  Pionerna är bedårande, doftar de gott också?
  Idag vill man inte gå ut, regn hela dagen!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Ja, visst blev det bra! Jag, detta med avsaknaden av bord var knepigt. Man hade ju kunnat placera ut långbord . Vet inte hur man tänkt om man säljer mat. Nu löste det sig men det var på håret.
   Ja, det ljuva 60-talet så var det mycket på gång. Så roligt att hänga på Storken. Och Fred stod ofta i garderoben.
   Pionerna piggar upp i röran och är så fina. Och de doftar, men ganska lagom.
   Nej, inne idag. Ska resejobba på Öland nästa vecka så jag läser på.
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Stockholm är bra på det kulturella för alla människor. Kulturhuset är en av mina favoritplatser när jag vill uppleva någonting på ett enkelt men upplyftande sätt. Är så imponerad över utbudet och till både humana priser och helt gratis många gånger.
  Så fint med Taket! Toppen. De måste säkert ändra på konceptet vad gäller borden, för ni är säkert inte de enda som upplever det som obekvämt och opraktiskt. Få se om det inte blir ändring?
  Bakpotatisen med skagenröra ser urläcker ut.
  Och dina vackra pioner, wow.
  Ha en fin torsdag Ditte!
  Kram

  1. Kulturhuset här har mycket och just att det är överkomligt i pris tycker jag också är bra. Mycket är också kostnadsfritt och det finns något för alla åldrar. Det var en fin kväll i går så besöket på Taket blev extra lyckat. Och fint att höra lite Cornelis också.
   Detta med avsaknad av bord har jag mailat om idag. På soppteatern sitter man fyra vid varje och det fungerar bra. Här var det ju onumrerat men fler bord och kanske långbord.
   Vi funderade länge på vilken mat som vi kunde få i oss och fastnade för den bakade potatisen. Den var riktigt god. INte minst skagenröran och där är jag kräsen-
   Pionerna är fortfarande så vackra och piggar upp i röran.
   Men köket blir nog klart i morgon. Hoppas! Och det blir så bra.
   Dagsregn här idag men regnet behövs.
   Ha det gott ni också.
   Kram

 3. Vilken trevlig och bra eftermiddag ni fick. Ett tilltalande koncept får jag säga. Lite synd att borden var så få men nu löste det sig ändå för er del vilket var tur. Det är ju inte helt lätt att balansera mat och dryck i sitt knä.
  Personligen tycker jag det är bra att det blev Sergels Torg tillslut.

  Önskar en fortsatt fin torsdag!

  Kram

  1. Vi blev glatt överraskade av hela evenemanget här på taket. Och framförandet av Cornelis musik och bitar var riktigt bra.
   Ja, även att det saknades bord blev en överraskning, dock inte en glad. Men det löste sig.
   Visst blev det bra att Taube föreslog Sergels torg. Nu känns det etablerat.
   Trevlig em och kväll.
   Dagsregn här så trevligheterna blir inomhus . Och en del av dem är att köket nog blir klart i morgon.
   Kram

  1. Man kan ju undra hur det logistiska fungerade. Men jag har skrivit ett mail med förslag. Gillar verkligen konceptet med underhållning på en takbar. Lite New York känsla var det.
   Pionerna gläder mig fortfarande.
   Heldagsregn men mu i kväll tittar solen fram.
   Trevlig kväll.

 4. Tack för dina kommentarer hos mig. Som du vet har jag varit on the road ett längre tag och därför inte hunnit besöka Blogglandia, men nu är det lite lugnare ett kort tag.
  Detta Taket hade jag inte en aning om att det existerade, helt nytt för mig. Älskar att komma upp en bit.
  Käre Cornelis, så fantastisk han var. Nostalgi.
  Ha det bra!

  1. Jag vet att du varit i väg men är jag hemma så hänger jag ju med dig. Vet ju själv hur det är att läsa och skriva blogg när jag resejobbar. Ska till Öland på resejobb fyra dagar på tisdag. Ska bli jätteroligt
   Taket här är riktigt trevligt och man kan se på hemsidan vad som bjuds. Men det är öppet de flesta dagar från klockan 11 så det är enkelt att ta sig hit och slå sig ner med utsikt över Stockholm.
   Minns ju så väl när jag i slutet av 60-talet hängde på vispråmen Storken och Cornelis, Fred Åkerström och Ann Louise Hansson också var där. Fred Åkerström hade ofta hand om garderoben.
   Ha det fint du också.

 5. En så trevlig konsert ! Och vilket häftigt ställe! Vet ju var Kulturhuset är…tycker att det är vackert..Har t.o.m varit på någon föreställning där…men stt sitta på taket! Vilken grej!
  Gillarcockså Cornelis. Är överhuvudtaget förtjust i vissångare. De har ju något att berätta i sina framföranden. Ha det gott! Kram

  1. Det blev en superlyckad kväll. Och det var riktigt bra tolkningar av Cornelis. Kulturhuset i Stockholm är verkligen föregångare på olika sätt-
   Och Cornelis för mig är mycket nostalgi från slutet av 60-talet när jag hängde på vispråmen Storken. Härliga minnen-
   Ha det fint du också.
   kram

 6. Vilket roligt äventyr att besiktiga det stora Taket med underhållning och god mat! Det var jättelängsen som jag åt just en bakad potatis. Din såg väldigt fräsch ut och jag håller med, inte för mycket majonäs.
  Vad skönt att det löste sig med bord, för det är inte lätt att härbärgera både vinglas och äta en bakad potatis på bricka på knät.

  Trevlig torsdag nu!
  Stor kram!

  1. Det blev en verkligt lyckad kväll. Taket är trevligt och att dessutom ta del av fina tolkningar av Cornelis gör det än bättre. Hängde mycket i ungdomstiden på Storken och såg honom, Fred Åkerström och Ann Louise Hansson sjunga. Fina minnen. Och alla dessa artister består.
   Vår bakade potatis valde jag eftersom vi inte först hade något bord. Men så god och inte alls gjord i micron. Jättegod skagenröra och jag är väldigt kräsen där.
   Heldagsregn här idag men nu i kväll lite sol och en skön stund på balkongen-
   Önskar dig en skön kväll.
   Stor kram

 7. Nu är jag ju inte i närheten av ditt kulturella intresse, men Cornelis Vreeswijk gillade jag skarpt. Å Taket tycker jag också om, mest för den fantastiska utsiktens skull. Sedan borde man ha tänkt till mera vad gäller matgäster inför föreställningen. Det gör man kanske inför nästa konsert. Jag menar det är ju restaurangen som tjänar på att ha stolar och bord till alla som vill äta.
  Utsikten är som sagt magnifikt:-)
  Läste någonstans att den stora demonstrationen/manifestationen på Platten inte alls blev till den succé som aktivisterna hade tänkt sig. Ja, ja Greta… Hon “dog ju ut” under pandemin så… (Så elak jag är nu;-)

  1. Jättetrevligt med en vända hit till Taket. Läcker miljö med lite ruffig betongkänsla som man kan uppleva i N.Y.
   Cornelis har jag alltid gillat och hängde troget på Storken i slutet av 60-talet. Fred Åkerström stod i garderoben och sjöng mellan varven-
   Jag har idag skrivit ett mail och föreslagit några förbättringsåtgärder vad gäller ätande gäster. Och jag framförde tankarna på plats
   Vad gäller manifestationen här på “Plattan” var den liksom “inget”. Och Greta? Nja…Tror att det är ganska överspelat nu.
   Tycker inte alls du är elak. Snarare uppriktig.

  1. Det blev en fin och solig kväll. Och Taket här ger lite N.Y. Känsla med betongen och det lite “ruffiga”
   Perfekt med dessa musikkvällar i all sin enkelhet.
   Önskar dig också en skön kväll. Nu äntligen tittar solen fram så ett glas bubbel på balkongen blir bra.
   Kram

  1. Stockholm erbjuder en del och jag hänger gärna på. Har dessutom en väninna som är bra på att ordna biljetter av olika slag.
   Och buketten är så fin.
   Trevlig kväll.
   Nu äntligen sol här efter en dag av regn.

 8. Det ser väldigt inbjudande och trevligt ut på arrangemanget, och läget är ju det mest centrala man kan tänka sig. Vädret hade ni också med er. Det ser inte ut att finnas tak över terrassen? Om regnet skulle överraska, vad gör man då? Tar på sig regnkläder och ser glad ut?
  Jag är urkass på att komma iväg på evenemang. De må låta mysiga men sen när det gäller, orkar jag, vill jag…o så börjar jag vela och till sist blir det inget av. Skulle nog behöva en spark i ändan för att komma iväg.
  Kram

  1. Jättetrevligt och det var också en så fin kväll. Tak? Nej det tror jag inte finns. Misstänker att det är regnkläder som gäller. Men kan tänka mig att man kan flytta in evenemanget för det finns en jättestor restaurang bredvid här på taket och som är inomhus. Men jag vet inte.
   Här är det ju enkelt att komma iväg För mig under 30 minuter från dörr till dörr.Och sedan min vän Agneta som är en hejare på att få tag på biljetter
   Kram

 9. Det är just såna här “små” kulturupplevelser som man saknar på mindre orter. Det finns inte alltid den “bredd och det djup” hos publiken som gör att det skulle gå. Idag har jag köpt operabiljetter till 9 september! En mycket musikalisk fd elev har med ojämna mellanrum “översatt” olika operor till småstadsmiljö, och nu blir det Cosi fan tutte på badorten Lovisa på 1800-talet! den operan är annars också rolig. I sommar blir det tre operor i Nyslott och annat småtrevligt. Gillar ändå inte att man skall köpa biljetter låååång tid på förhand. Bara sticka sig in är mycket roligare. Konsert på söndag, en av min mans körer. Blandat med pelargoner, ogräs och åter ogräs och annat skräp…

  1. Så är det. Men det som finns på mindre orter brukar vara väldigt bra det också. Maken är ålänning så vi har där i olika sammanhang varit på evenemang som ordnats.Och väldigt trevligt.
   Cosi van Tutte har jag sett här i Stockholm några gånger men skulle gärna se den i ett mindre sammanhang också.
   Kommer tyvärr inte till Nyslott i år. Har tidigare varit där på resejobb, när vi varit på hemväg från Valamo Nya kloster. Blev då även stopp i Borgå. Tyvärr blir inte den resan i år.
   Visst är det bäst när man inte behöver köpa biljetter månadsvis i förväg.
   Har i stan kan man ibland hitta bra “sista minuten” och då slår jag till.
   Trevligt att lyssna på makens konsert.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Visst har han! Och väldans trevligt att ge sig ut i den sköna sommarkvällen på lite trevligheter.
   Detta med borden är ett förbättringsområde.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 10. Taket – vilket häftigt ställe!
  Gillar också Cornelis – fantastisk vissångare!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Vi hade en fin kväll både med Cornelis, sol och trevlig miljö.
   Tack, en fredag med “mycket”. Köksrenoveringen är inne på slutspurten och jag förbereder allt inför jobbresan till Öland på tisdag. Skulle gärna haft dig med. har nu tränat i i alla fall 10 blommor som kan finnas på Alvaret nu och som jag kan känna igen. Fåglarna får jag hjälp med på Ottenby..
   Hoppas det blir en bra helg för din del också.
   kram

 11. Jag har sen länge en gre jag skulle vilja göra på terassen, fota färgglada paraplyer mot plattan som blir blank av vatten. Tyvärr stänger dom där när det regnar.

  1. Terrassen här är läckert ruffig och ger lite känsla av NY. Vilka bilder detta skulle kunna bli. Men, stängt vid regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *