Stockholm Trevligheter

Soppteater till lunch – Serverad på Stadsteatern i Stockholm

Lunch och tillhörande teater är ett gott och bra koncept. Och igår var det dags  just för det. Jag var på en soppteaterföreställning Stadsteatern/ Kulturhuset i Stockholm. Vad som kännetecknar just en soppteater är att de är äger rum klockan 12, pågår  lite drygt en timme och att det i biljettpriset ingår soppa, bröd, kaffe och kaka. Lokalen ger känslan av ett vardagsrum  och närheten till scenen och skådespelaren/skådespelarna är påtaglig.  Föreställningen ”På jakt efter bibliotekstjuven” har en verklighetsbaserad bakgrund  och en tragisk utgång. Drivkraften i handlingen är kärleken till böcker och att tjäna pengar.

Stockholm. Stadsteatern/Kulturhuset. Här skulle vi se soppteaterStadsteatern/Kulturhuset i Stockholm ligger vid Segels torg och här finns olika scener med olika repertoarer. För vår del var det lokalen för soppteater som gällde.

Soppteater

Första gången på riktigt länge som det var dags för teater igen. Och det var också så att föreställningen vi skulle se ”På jakt efter bibliotekstjuven” hade nypremiär.

Foajén på Stadsteatern Kulturhuset.

Är det kultur så är det. Här kulturministern Anna Lind med sällskap som också ska se föreställningen. 

En tydlig skylt visar vägen.

Nu under oktober finns 124 platser i salongen och runda bord är utplacerade. Några bord för två personer finns  men de flesta är för fyra personer. Och som besökare kan man nu sedan restriktionerna släppts få dela bord med andra. (Påekas när man köper biljetter)

Stockholm. Stadsteatern Kulturhuset. Soppteater och många besökare.”Soppteater” är populärt och de flesta bord var upptagna .

Vårt bord.En riktigt god morots och potatissoppa stod på bordet när vi kom. Smart med tallrikar ovanpå så den höll sig varm. Vatten, bröd, kaffe och kaka fanns också på borden. Annan dryck fanns att köpa i baren.

”På jakt efter bibliotekstjuven”

År 2004 sprängs en lägenhet i centrala Stockholm som tillhörde Anders Burius, en tidigare bibliotekarie på Kungliga Biblioteket i Humlegården i Stockholm. Han hade ertappats med att ha stulit och sålt böcker för miljonbelopp. Men vad är det som driver denne begåvade och erkände akademiker att begå brott. Skådespelaren Fredrik Meyer söker finna människan bakom berättelsen och hans drivkraft. Vad fick denne passionerade bokälskare till att i stället för böcker ägna sig åt passionen för pengar.

(En kortare radiodokumentär om bokstölderna  finns att lyssna på här i länken via Sveriges radio och mer om Anders Burius och hans historia finns här. )

Stockholm. Stadsteatern Kulturhuset. Soppteater "Jakten på bibliotekstjuven" med Fredrik Meyer i rollen som Anders Burius. Fredrik Meyer i rollen som Anders Burius. Och han övertygade verkligen. En riktigt bra föreställning.Och nya biljetter är inköpta till fler av Stadsteaterns föreställningar med soppteater.  

 

28 svar på ”Soppteater till lunch – Serverad på Stadsteatern i Stockholm”

 1. Så trevligt med soppteater. Jag har varit på det ett par gånger och det var ett koncept som absolut tilltalade mig. Senast det begav sig var innan pandemin och jag minns att det var knökfullt men mycket trevligt. Roligt i alla fall att kulturevenemang kommer i gång igen.

  Kram och god lördag!

  1. Både roligt och trevligt. Och det var en väldigt bra föreställning. Och man hade glesat ut mellan borden och så kommer det att vara ett tag. Roligt att du också varit på detta och visst är det ett bra koncept. Jag har inte heller varit i pandemitider och det har nog då heller inte varit så många föreställningar.
   Ser fram emot mycket kultur nu i höst. Vill till att boka biljetter
   Önskar dig också en fortsatt trevlig lördag
   Kram

 2. Oh, vad mycket intressant jag missat hos dig under tiden jag har haft fullt upp med huset och barnbarnen. Har en hel del att ta igen.
  Bra kombo, teater och sopplunch.
  Jag tror jag har hört talas om historien i pjäsen.
  Fortsatt trevlig helg!

  1. En del har hänt här och det lär det nog fortsätta att göra.Roligt nu med lättnader och att kulturlivet kommer igång igen. Soppteater är ett bra koncept och jag har varit mycket förr men under pandemin har ju det mesta legat nere. Men nu har det lättat. Förstår att du haft mycket med allt. Och fint att spendera tid med barnbarnen och viktigt att kunna ha möjlighet att göra det. Hoppas att renoveringen av ditt hus börjar gå in på sluttampen.
   Önskar dig en fin helg.

 3. Det är fint med sopplunch. Alldeles utmärkt som komplement till en föreställning. Här har det funnits lättlunch på Folkets hus ihop med någon form av underhållning tidigare. Jag har också varit på goda soppluncher inom kyrkan.

  Vad betr. föreställningen så är det ett märkligt beteende, men man ser hur pengar kan styra och förstöra.

  Trevlig lördag 🥰
  Stor kram!

  1. Jättetrevligt att kombinera sopplunch med bra teater. Har förr varit ganska ofta på dessa ”soppteatrar” på Stadsteatern men under pandemitiden tror jag inte de haft öreställningar. Så roligt att kulturlivet nu blommar upp igen. Vill till att boka in sig för att få biljetter-
   Föreställningen var så bra och jag minns väl händelsen när det hela hände. Ja, mycket märkligt finns som styr människor.
   Har passat på att köpa fler biljetter för de går snabbt åt när de släpps.
   Önskar dig en fortsatt trevlig lördag-
   Stor kram

  1. Innan panemin var jag ganska ofta här på ”Soppteater” och det var alltid trevligt. God idé att ta med din mamma på detta. Hat bokat upp fler biljetter till både soppteater och annat och suget är stort nu.

  1. Ett smart sätt att kombinera lunch med teater och man behöver inte heller avsätta en hel kväll.Föreställningen var riktigt bra och jag hörde att även de som inte mindes eller kände till händelsen uppskattade föreställningen.
   Trevlig kväll.

 4. Hade en kollega som var stamgäst på Soppteatern. Gissar att även hon var där när du besökte föreställningen. Skoj med lite kändisspotting också – Anna Lind kan man ju knappast missa med sitt fågelbo. Men hon är cool. Skönt att du gillade föreställningen. Du är nog betydligt mera kulturell än jag.

  1. Föreställningen var riktigt bra.Händelsen minns jag väl men visst inte så mycket om bakgrunden till det hela, Innan pandemin så var jag här då och då liksom på Dramaten och Stadsteatern men nu har det ju varit ofrivillig paus.Roligt att kulturministern är ”kulturell”.
   Sen kan man ju alltid fundera på vad som är kultur men jag försöker se och göra det jag tycker är trevligt och ger mig något. Och Stockholm med omnejd har ju mycket.

 5. Så trevligt med soppteater, har tänkt gå många gånger, men det har inte blivit av. Nu väntar jag nog till att jag hör lite bättre innan jag bokar någon biljett.
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Roligt att kulturlivet börjar komma i gång igen.Men förstår att du väntar med att boka något. Håller verkligen tummarna att du ska få hjälp.
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Kram

 6. Bra koncept, jag har bara varit på en sopplunch som jag hann med en vardag på lunchtimmen från jobbet.
  Jag har hört dokumentären om den där mannen.
  Kul att kulturlivet kan vakna igen.

  1. Visst är det! Och kulturlivet känns helt klart på gång.Har saknat mycket. Föreställningen var riktigt bra och även om man inte kände till historien bakom så kom den fint fram.

 7. Låter supertrevligt !
  Vet att det har funnits lunchföreställningar, med soppa, även på Borås stadsteater.
  Hoppas att det kommer igen… och inte bara på torsdag…. för nu har jag ju tillfälle att åka in till stan och uppleva teater.
  Tack för tipset! Kram!

  1. Det var verklige trevligt.Och perfekt att kombinera en sopplunch med teater Har bokat upp lite biljetter både hit och till annat under hösten för när de släpps går de snabbt åt.
   Hoppas att även Borås stadsteater kommer i gång snart och visst går det bra vilken dag som helst.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram

  1. Visst är det ett trevligt koncept! Och väldigt roligt att de nu är i gång igen. Såg ut att finnas en hel del nu i oktober och trycket på biljetter verkade stort. Roligt!

 8. Meeen vilken mysig grej! Såna här lite ”annorlunda” och otroligt trevliga små event missar man när man bor ute på landet! Kan tänka mig att detta verkligen piggar upp rejält i vardagen.

  1. Det är verkligen trevligt att kulturutbudet är i gång igen. Och perfekt med en kombination av sopplunch och teater.Har köpt upp mig på fler biljetter till höstens föreställningar av ”soppteater”. Klart uppiggande!

 9. Har ju varit på en del sådana föreställningar i mitt liv, teater är verkligen speciellt och något man borde gå på oftare.
  Men soppteater har jag aldrig varit på, lät ju väldigt annorlunda.

  Handlingen där lät ju spännande, verklighetsbaserade historier är ju oftast mer spännande.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Roligt nu att mer och mer kommer igång. Soppteater är trevligt och just att kombinera en sopplunch med teater är ett bra koncept.Och föreställningarna är ju på ca. 60 minuter. Handlingen kände jag vagt till. Visste om bokstölderna men inte så mycket mer om vare sig tjuven eller bakgrunden. Verklighetsbaserad var den också.
   Önskar dig också en trevlig söndag.

 10. Det där lät som ett mycket upplyftande trevligt sätt att ta sig an kulturen. Jag har sedan många herrans år stora problem med situationer där jag ska sitta i publiken tyst och lyssna och titta på ett uppträdande. Jag får myrkrypningar, andnöd och allt som hör till lätt panikångest. Då njuter jag förstås inte ett dugg av föreställningen så jag har helt gett upp den biten.
  Men här slipper man sitta i trånga rader, man kan pyssla med händerna vid bordet utan att störa andra, och andas på ett annat vis. Tror det faktiskt skulle kunna funka, dessutom är ju inte föreställningen så där toklång heller. Förstår att du gärna går på flera föreställningar! Kram

  1. Det här med soppteater har flera fördelar, just som du skriver. Man pysslar med något under tiden och man är ”nära” och i handlingen på något sätt. Och just att det är drygt en timme är ganska lagom.Inga trånga rader alls utan som ett störe vardagsrum med ett antal runda bord.
   Kommer gärna tillbaka.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *