Södermalm

Danskt besök, köksrenovering och resejobb

God sen eftermiddag! Här hemma är det fortfarande så att arbete pågår och på lite olika plan. För egen del jobbar jag också hemma med förberedelser och inläsning inför nästa veckas jobbresa till Öland. Har arbetsbordet vid fönstret och ögnar då och då ut för båtlivet som ofta pågår i kanalen är alltid spännande. Och idag på förmiddagen blev jag överraskad  av ett danskt  besök. Det väl tilltagna skolfartyget/segelfartyget Georg Stage, med hemmahamn i Köpenhamn, dök plötsligt upp i kanalen.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Danskt besök av skolfartyget Gerog Stage. Plötsligt händer det. Danskt besök hemma hos oss i kanalen. Skolfartyget Georg Stage kom förbi.

Danskt besök

Plötsligt såg jag tre riktigt  höga master i fönstret. Och nyfiken som jag är gick jag ut på balkongen för att se vilket fartyg som kunde äga dessa. Jo, skolfartyget Georg Stage. I morse kom ett par minsvepare förbi och även några andra av flottans båtar förutom en del sightseeingbåtar, båtar i yrkestrafik och många fritidsbåtar

När G.S. passerade trodde jag att fartyget tänkt ta sig vidare in i Mälaren och slussa.  Något som slussvakten också trodde för han öppnade Skansbron. Men se så blev det inte.

Här svänger fartyget  mot Hammarby sjöstad och har hjälp av lotsar i den lilla röda gummibåten. Fartyget är hela 54 meter långt och 8.4 meter brett så att vända det får ske långsamt.

Georg Stage, inte fartyget, utan namnet i sig kommer från en dansk redare, Fredrik Stage. Han och hans fru Thea ansåg att det behövdes bättre utbildning och kunskap av Danmarks sjömän så fartyget kom att användas till det. Fatyget tillhör den privata stiftelsen “Georg Stages Minde”. Fartyget blev döpt efter redarparets som som avled i tuberkulos 1880, 22 år gammal.

Fartyget har sedan 1882 utbildat unga människor bl.a. i sjösäkerhet, maskinlära, navigation, maritim engelska, arbetssäkerhet och verkstadsarbete. Totalt utbildas varje år 63 elever på fartyget. Eleverna mönstrar på i april och kommer hem igen i september.

Stockholm. Hammarby Sjöstad får fint danskt besök när världens minsta fullruggare Georg Stage ska lägga till vid kajen. Här får Hammarby Sjöstad ett fint danskt besök, världens minsta fullriggare backar sakta in till kajen.(En fullriggare har tre master)

Danskt besök  är på plats. Och angöringen gick väldigt smidigt. De vita båtarna vid Georg Stage kör besättningen över kanalen, till Södersidan så att de kan ta sig an Stockholm.

Vid Ringvägen såg jag dessa två danska tjejer från besättningen.

Köksrenovering och resejobb

Köksrenoveringen, ett jobb som pågått rent praktiskt mellan klockan 08 och 17 från i måndags är i princip klart nu.  Några detaljer återstår som ska bli åtgärdade om någon vecka. Att jag varit hemma i princip hela tiden har varit bra för det är många beslut som ska fattas.Mer detaljer men som gör mycket för helheten.

Nästa vecka åker jag från tisdag till fredag på resejobb till Öland. Och inför ett resejobb, vare sig det är långt eller kort, krävs en hel del inläsning och mycket planering. Så idag blev det också ett besök på resebyrån, Triangelresor,  för att hämta all info om resan. Hoppas nu bara på bra väder.

Eftersom promenaderna i veckan blivit få så passade jag idag på att ta en sväng längs Årstaviken och koloniområden innan jag gick hem.

Fortfarande på eftermiddagen fanns det danska besöket kvar och kanske stannar de över natten här vi kajen. Återstår att se.

På Södermalmssidan, vid “min kaj” ligger restaurang  Thaiboat  och hit höll besökarna på att anlända. Säkert är sandstranden nu redan fylld av gäster.

24 svar på ”Danskt besök, köksrenovering och resejobb”

 1. Tjusig fullriggare på besök.
  Såg något liknande i hamnen, Las Palmas.
  Kul med de sjömansklädda tjejerna.
  Förstår det är en hel del förberedelser inför dina resejobb.
  Hoppas det ska bli en bra Ölandsresa.
  Livat i Umeå denna helgen, “Brännbollsyra”, efter några års uppehåll.
  Senast 2019.

  1. Väldigt roligt att den här “skönheten” ligger så nära oss. Man kan få gå ombord men jag kommer inte att hinna. Är bjuden på en överraksningsresa lördag till söndag och den är troligen inte kvar på måndag.
   Programmet till Öland är verkligen fint så nu hoppas också på bra väder.
   “Brännbolsyran” har jag upplevt i Umeå för länge sen- Så livat blir det säkert.
   Önskar dig en bra helg.

  1. Öland är fint! Nu har jag inte gjort programmet utan genomför det. Men det verkar väldigt bra. Har tränat på några blommor. Växter är inte min bästa gren.
   Återkommer med blogginlägg och smakprov under vägs.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Här kan man tala om “oväntat besök”. Nästan som en kulturkrock med den moderna arkitekturen på Söder, men himla kul att skeppet la till just där. Å på Söder kan besättningen ju ha roligt på riktigt;-)
  Så du ska också till Öland. Tänkte direkt till Ama och Anders som ju landade i Växjö igår och gissningsvis ska till “familjen” i Kalmar. Då är ni ju rätt nära varandra, den här gången i Sverige och inte i Spanien.
  När jag läser dina rader om ert nya kök så börjar jag förstå varför vi inte gjort nåt åt vårt – än. Åsså än en gång – stor ELOGE till tajmingen av jobbresan. Då är det ju återigen maken som lär dra det stora lasset. Smart tjej;-)

  1. Just så kändes det. Masterna var nästan inne i vardagsrummet. Nej då, med de var rejält höga. Fartyget ligger kvar så jag antar att de stannar här i natt .
   Jodå, det bär av till Öland på tisdag morgon och hem fredag kväll. Så hoppas på bra väder.
   Jag såg att Ama och Anders landat i Växjö och trevligt med lite grönskande och förhoppningsvis fina sommardagar.
   Vad gäller köket har jag i kväll plockat in en del. Bosse kan ta hand om skafferiet och liknande. Nu blir det omorganisering eftersom vi plockat bort många underskåp och ersatt med rejäla lådor. Mycket skonsammare för ryggen. För kryper jag in i ett skåp kommer jag nog inte ut.
   Lite finslipning av detaljer återstår på köket men i princip blev de klara idag . Så bra hantverkare.

 3. Vilken tjusig fullriggare, kul att se de sjömansklädda tjejerna också! Hoppas du fåt en fin jobbresa till Öland, och att vädret är med er!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Jättekul att fartyget dök upp och det ligger kvar. Kanske går de i morgon.
   Öland blir det på tisdag och det ska bli roligt. Hoppas på fint väder-
   Ha det bra du också.
   Kram

 4. Nämen vilka sevärdheter från din balkong, Ett danskt skepp kommer lastat och inget litet heller, så kul att du sprang på besättningen ute.Öland låter inte tokigt alls hoppas vädret är med dig, kram

  1. Jag blev så förvånad när tre master liksom tittade in genom fönstren. Fartyget är jättefint och ligger kvar nu i kväll.
   Det ska bli riktigt roligt med jobbresan till Öland och hoppas förstås på fint väder.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

  1. Det har vi verkligen. Alltid något att titta på antingen i vattnet eller på kajen.
   Nu hoppas vi på fint väder i helgen så att det blir skönt att vara utomhus.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Georg Stage, så fin så fin och så välkänd. Den har varit till Mariehamn flera gånger och också här har vi träffat på damen, så Georg hon heter.
  Du har full fart som vanligt Ditte, snart flera dagar på Öland. Hoppas att vädret håller sig på bästa humör.
  Ser framemot inlägg från den resan också och förstås från köksrenoveringen. Låter spännande allting.
  Kram

  1. Damen heter Georg Stage och är verkligen vacker. Ligger kvar idag också så jag fick den vyn till frukosten på balkongen.
   Köksrenoveringen var inte så bra i tiden men man får ta det när varorna kommit och hantverkarna kan.
   Öland ska bli roligt och hoppas att några orkidéer fortfarande blommor. Har vi tur så.
   Inlägg kommer.
   Kram och glad pingst.

  1. Skeppet är riktigt fint och ligger kvar även idag. Ska se om jag kan få till det med att gå ombord och kika.
   Köket är i princip klart och det blev så bra. Men mycket att gå igenom är det. Och mycket ska rensas bort.
   Önskar dig också en fin pingstafton.
   Hoppas på skönt sommarväder för er del. Här hemma är det nu +18 på morgonen och sol.

  1. Visst gjorde jag! Så roligt att se. Och roligt ska det bli med Öland. Hoppas på vackert väder. Ö
   Önskar dig en fin helg.

 6. Åh, hjälp, vilken kulturkrock med det danska fartyget! Intressant att se, verkligen!
  Så nu bär det snart iväg till Öland! Vad roligt! Nu är det nog tre år sen jag var där. Det är minst sagt knöligt att ta sig med tåg och buss från Lidköping till Borgholm, men jag har gjort det några gånger. Får väl se, jag har en inbjudan i juli.
  Trevlig pingstafton, stor kram!

  1. Här blev det oväntat besök när det danska fartyget dör upp. Väldigt vackert och masterna är rejält höga.Ska se om jag kan få gå ombord i morgon om de ligger kvar.
   Öland är fint och jag har vänner där så det finns en stående inbjudan. Från Stockholm fungerar det fint med bussen, Silverpilen, till Borgholm- Men lite knepigare med byten förstår jag. Men å andra sidan så kan det helt klart vara värt det.
   Nu är det jobbresa och med ett väldigt bra program.
   Önskar dig också en fin pingstafton.
   Stor kram

 7. Vilken fin fullriggare och så kul att det fanns tjejmatroser ombord!
  Så det blir en Ölandstripp för dig strax, jag har bara besökt ön en gång och blev förälskad. Vi bodde på norra udden och gjorde utflykter runt om. Fantastisk natur och miljö. Första stället jag fick stifta bekantskap med fladdermöss som varje kväll flög runt stugbyn där vi bodde…
  Hoppas du får en fin resa, att du gör allt du kan för att det ska bli så det vet jag! Kramen

  1. Jag blev verkligen överraskad när jag såg masterna titta in hos oss. Och jättekul att fartyget la till här mitt emot oss. Kanske jag kan få till ett besök ombord i motgon om dem ligger kvar.
   Japp! Det blir Öland på tisdag och det ska bli riktigt roligt. Har varit en hel del på Öland men så är det blommorna. Inte min starkaste gren. Har nu lärt mig fyra olika orkidéer och sex andra typiska blommor för Öland. Men jag kan desto mer historia. Kanske väger det upp.
   Kul att du varit här och har fina minnen. Vi ska bo i Färjestaden och ha den som utgångspunkt.
   Jobbar på med inläsningen.
   Tack för din omtanke.
   Kram

 8. Spännande besök där med det stora segelfartyget!
  Spännande också med jobbresa till Öland!
  Ha det gott!
  Kram ♥

  1. Så roligt med att se masterna nästan komma in i vardagsrummet. Och det var en riktigt fin segelskuta.
   Kom till Öland i eftermiddags och solen kom på Ölandsbron. Haft en vacker kväll. Mycket natur blir det och det är ju inte min starka gren. Men vi har guide vid Ottenby.Bra så.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *