Utflykter

Stockholms skärgård norrut – Mellan Vaxholm och Söderarm

Förra veckan och helgen som gått har bjudit oss i huvudstadsområdet, liksom andra delar av landet, på strålande sol och inkluderat rejäl värme.  För vår del blev det ett par olika vändor ut i Stockholms skärgård med Vaxholmsbåt. Den ena turen gick genom innerskärgården till Vaxholm och den andra turen tog oss vidare längre norrut ut i skärgården. En fin båtresa som gick genom mellanskärgården och till den yttre.

På väg ut genom Stockholms skärgård, norrut. Här i Furusundsleden. På väg längre ut i Stockholms skärgård. Här har vi passerat Furusund på höger sida och är mitt i Furusundsleden. Blidö ligger till vänster.

Stockholms skärgård

är stor och man uppskattar att den består av ca 24 000 öar, kobbar och skär. Skärgården räknas som Sveriges största och sträcker sig 150 km i nord/sydlig riktning efter Upplands och Södermanlands kust. Man räknar med att det finns ca. 10 000 bofasta i skärgården och 50 000 registrerade fritidshus. Troligen betydligt fler. Stockholms hela skärgård är lättillgänglig även om man inte har egen båt. Waxholmsbolaget erbjuder mängder av olika destinationer i hela  skärgården.

Skärgårdsvillor.

 Mer om skärgården, öarna och vad som finns att se och göra och ev. boenden samt restauranger finns på hemsidan Visit skärgården.

Vår sjöresa

Olika platser på sjökortet. 5 – Strömkajen i Stockholm varifrån de flesta av Waxholmsbolagets båtar utgår. 4 – Vaxholm, den lilla skärgårdsstaden  i innerskärgården. 3 – färjan över till  Ljusterö  tas från färjeläget Östanå på fastlandet. (Kostnadsfri och buss går också hit till Ljusterö från Stockholm och vidare på Ljusterö. Annars är båt ett trevligt alternativ.  Skärgårdssamhället Furusund, på fastlandet ligger vid Furusundsleden och är nummer 2. Även hit kan man ta båt, liksom till öarna Yxlan (den långsmala) och till Blidö. Till sist kommer nummer 1 som är fyren Söderarm.

Karta äver delar av Stoclholms skärgård. Den norra delen. Karta över delar av Stockholms skärgård. Den norra delen.

Vidare norrut mot “skarvkobbarna”

Det är vindstilla så de som tänkt sig att segla har seglen uppe men även motorn igång.

Furusundsleden. Till höger skärgårdssamhället Furusund som ligger i Stockholms skärgård, mellersta delen. Furusundsleden.Till höger skärgårdssamhället Furusund i Stockholms skärgård, mellersta delen.

Färjan väntar här på Yxlan för att ta sig över till Furusund. Det är både en person och fordonsfärja.

Vi fortsätter längre norrut i Stockholms skärgård. Vi fortsätter längre norrut i Stockholms skärgård.

Och här dyker plötsligt “skarvkobbarna” upp. Just här trivs skarvarna, en sorts pelikanfåglar.  De är sjöfåglar , har simhud mellan tårna, de kan dyka och flyga och livnär sig på fisk. Här på kobbarna har de få  träd som finns förstörts av skarvarnas träck. I de svenska skärgårdarna är det mest mellanskarven som finns och den är bra på att breda ut sig. Visserligen är både människan och havsörnar fiender men den tycks överleva fint ändå. Återväxten är dessutom god. Skyddsjakt kan få förekomma på vissa platser. Alltså att jägare med tillstånd av länsstyrelsen kan få skjuta av dem. Men enligt EU:s fågeldirektiv får ingen allmän jakt förekomma.

Här syns en del skarvar i träden på den större kobben och än fler på den lilla strax bakom.

“Fjärden ligger blank som ett nybonat golv”  – Och visst får det bli lite Taube i dessa Roslagstrakter

Mellanskärgården kommer snart att övergå till ytterskärgård och antalet träd minskar efter hand.

Stockholms skärgård, den yttre delen . Här närmar vi oss Ålands hav. Stockholms skärgård, den yttre delen. Här närmar vi oss Ålands hav.

Fyren Söderarm

ligger på ön Torskär vid det yttersta havsbandet i Stockholms skärgård, alldeles på gränsen till Ålands hav. Hit till Söderarm kan man nu sommartid, ett par dagar i veckan, onsdag och torsdag, ta sig med båt från Kapellskär, längst ut på Rådmansö. (Rådmansö finns utsatt på min karta, bild nr 3.)

Söderarms fyr är från 1839 och ligger vid gränsen till Ålands hav. Verkligt fin ytterskärgård. 

Timmen hann bli sen innan vi åter var i  huvudstaden. Men en njutbar middag på båten hem tillsammans med en fin kväll och vacker solnedgång  förgyllde tillvaron än mer.

Skymningen och solen sänker sig sakta över Stockholms skärgård. Skymningen och solen sänker sig sakta över Stockholms skärgård.

 

18 svar på ”Stockholms skärgård norrut – Mellan Vaxholm och Söderarm”

 1. Tack för ett trevligt och intressant inlägg. Det känns som om det är väldig mycket som jag vill hinna med vid nästa Stockholmsbesök. Dock lär det inte bli under sommaren så eventuella båtturer får kanske vänta. Miljön är verkligen fantastiskt vacker måste jag säga och detta nästan spegelblanka hav. Jag tillbringade en sommar på Berga Örlogsskolor och då blev det en del båtturer. Det var dock med försvarets båtar och gav väl inte samma semesterkänsla.

  Kram och ha en fortsatt fin onsdag!

  1. Berga känner jag väl till och min pappa var delvis stationerad där. Så en del båtturer blev det här i Södra skärgården även för mig. Och oftast med militärbåtar. Kul med din sommar här ute.
   Vad gäller skärgården här är den fin alla tider på året men kanske är inte senhösten och vintern den mest gästvänliga tiden för besök. Mycket är då också stängt. Men Stockholm med omnejd bjuder ju på mycket annat också. Välkommen hit när det än blir.
   Kram och trevlig onsdag.

 2. Härliga bilder och återigen…tack för detta…fantastiskt.
  Gula färjan där har vi också ut mot Öckerö och Björkö här utanför Göteborg.
  Varje dag i många år har man suttit där innan vi lämnade ön för gott…härligt att åka tycker jag.

  Ha en underbar fortsättning på veckan.

  1. Tack själv, för dina uppmuntrande kommentarer. Öckerö har jag besökt men kan inte minnas att jag varit på Björkö- Inte ännu. Och skärgården hos dig är jag väldigt förtjust i. Den är så mycket kargare. Fina minnen har du med dig från tiden och livet där ute-
   Önskar dig också en fortsatt fin vecka.

 3. Fantastiskt fina bilder! Ni valde verkligen rätt dagar för era resor i skärgården. Är också impad över att du vet var du befinner dig där, alltså jag menar att du kan namnen på öarna. Vet inte hur många gånger jag åkt förbi dessa öar. Står det ingen skylt med namnet på så har jag inte den blekaste.

  1. Tackar! Och visst valde vi rätt dagar. Vad gäller Stockholms skärgård har jag seglat och även farit med motorbåt här och har bar koll- Jag läser hyfsat bar sjökort och där är ju allt utsatt. Och vad gäller skyltar på öarna ser man dem ju inte direkt. Tycker nog de kunde skylta bättre. Kanske dags för dem att vara med i Skyltsöndag.

 4. Vilken underbar skärgårdstur!
  Ljuvlig solnedgång.
  Såå glad att jag får vara med! Kram!

  1. Visst är Stockholms skärgård vacker. Jag njuter av att ha den på så nära håll.
   Och Ruth, jag är så glad att du är med och piggar upp tillvaron. Och det går fint att göra det även på avstånd.
   Kram

 5. Underbara Stockholms skärgård, och här känner jag igen mej, Furusund och Yxlan! Skarvarna har jag inte heller missat! Däremot har jag nog inte sett Söderarms fyr?
  Jag har mycket kvar att upptäcka!
  Kram!

  1. Förstår att du känner igen dig här. Men Söderarm ser du också om du tar dig från Kapellskär över till Åland. Och en fin tur är det att ta sig till Söderarm från Kapellskär- En båt går dit ut och tillbaka onsdagar och torsdagar.
   Och skärgården har mycket fint att erbjuda.
   Kram

  1. Det var några vackra dagar och då är skärgården ett bra utflyktsmål. Nu när vi inte har egen båt så får vi ta annat som finns till buds och möjligheterna att ta sig ut i skärgården är många.
   kram!

 6. Verkligen helt underbara bilder från er skärgårdstur! Såå intressant att få vara med! Tack för att du delar med dig av din kunskap och dina bilder!
  Kram

  1. Tack! En fin tur blev det. Och vädret var ju också med oss. Men för seglarna var det besvärligare, dåligt med vind. Jättetrevligt att du var med.
   Kram!

 7. Stockholms skärgård är verkligen helt underbar, speciellt när golvet är nybonat 😀 Tack för turen och dom fina bilderna!

  Ha en bra start på augusti – vart tog juli vägen?

  1. Tack! Ja, dessa fina dagar har det varit fint att ge sig ut i skärgården. Men dåligt seglarväder – ingen blåst.
   Undrar också var juli tog vägen…
   Önskar er också en fin start på augusti och en fortsatt bra resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *