Foto

Tår -Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tår är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

En glad kille och en ledsen, ilsken en som fäller en tår. Bild från november 2013. Äldsta barnbarnet Max, tre år och lillebror William, två månader. Och här rinner en ilsken en tår nerför Williams kind. Max är desto gladare. (Bilden är tagen av Denize Östman.)  

Tår

Först av allt kom jag att tänka  fötternas tår och tårar man fäller.Och när jag funderade ytterligare en stund  dök “kaffetåren” upp.  Så också uttrycket “en tår på en tand” – att ta en “sup” . Håll till goda med veckans bidrag.

Bara tår, bara fötter - Utan strumpor och skorBara tår, utan strumpor och skor. Barnbarnet William tränar sig att gå.  Här på sin ettårsdag – Och om ett par veckor fyller han sex.

Skor för små fötter i mjukaste skinn och där små tår kan trivas. Läckra skor i mjukaste skinn. Gjorda för små  fötter och tår. Present från vänner på Williams ett års dag.

Så vidare till kaffetåren. Mugg eller kopp? Jag har en del att välja på. Dessa muggar, i blått och rött, är några favoriter. (Samlar på dem så många olika finns) Den röda från finska Iittala används ofta till frukostkaffet men ibland ersätter jag den med den blåblommiga från Rörstrands serie “Mon Amie”. Till en espressokaffet blir det ofta de två kopparna längst fram till höger som går i tjänst. (Den högra  är en rysk favorit inhandlad i St. Petersburg för länge sedan) Och de övriga? Jodå, de används också. Tycker ibland att “kaffe- på-maten smakar extra gott i en lite mer gammaldags kopp med tunna “väggar ” och fat.

Dags för förmiddagskaffe på balkongen. Vilken kopp skulle jag välja.

Valet gjort. Men kaffekannan använde jag inte idag.

Tår på en tand – “en sup” blev det inte till förmiddagskaffet. 

En tår/drypande/historia

Detta hände den 3 augusti 2009, alltså lite drygt 10 år sedan när jag tillsammans med maken var på Orust och besökte vår vän Anna. 

Lördagen bjöd på jazzkväll i Rassys lada i Kungsviken. (Namnet på ladan kommer från en av de män som grundade varvet Hallberg-Rassy och som byggde dessa vackra segelbåtar.)
Härlig jazz  spelade Gunhild Carling med familj.  Det blev verkligen en musikupplevelse utöver det vanliga och en väldigt trevlig kväll.

 

Men det skulle, senare på kvällen, komma lite smolk i bägaren. Mitt mörkerseende är inte  det bästa. Så efter efter kvällens tvagning, på väg till huset där vi bor,  ser jag inte riktigt var jag trampar. Jag befinner mig plötsligt i framstupa läge med näsan mot marken och känner en rejäl smärta i min högra tå.
Jag ser att nageln på stortån står rakt upp. Smärtan tilltar.  Tack och lov finns både Anna, Britta,(Annas mamma) Bosse och Annas svägerska i närheten.

Tack och lov för Britta

som är sjuksköterska med mycket rutin. Efter visst övervägande inser vi att det får räcka med förband och att ett läkarbesök får anstå till nästa dag.

Här hade jag en bild på min skadade tå, men jag tog bort den för vacker var den inte. Man kan föreställa sig en nagel som står rakt upp och en hel del blod.

Britta lägger ett väldigt fint förband, där nageln får sticka ut lite. Med mycket stöd av alla omkring känns smärtan mindre och en rejäl värktablett gör att sömnen så småningom tar överhand.

DEn skadade tån samsas i fint bandage med fotens övriga tår. Här samsas den skadade tån i fint förband med fotens övriga tår.

Detta var andra gången som jag skadade en tå (första gången var 2003) och trots att mina tåskador ligger långt tillbaka i tiden har jag svårt att hitta skor som jag kan ha. Mina skadade stortår kräver plats för att  trivas.

Anna, jag och Britta i Kungsviken på Orust.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

48 svar på ”Tår -Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Hu! Ditte, du borde varnat där för den bilden! Den är ju en ryyyysare! Tår är ju som du vet här inte heller någon rolig historia, min vänstra är ju hallux valgus-opererad och som tur är har den högra lugnat ned sig och har aldrig gjort så ont (som den vänstra gjorde).

  Nä vet du, jag föredrar en kaffetår i fina koppar! Och det har du ju många av.

  1. Jag har nu lagt till en varningstext, borde ju gjort det från början. Tack, för påminnelsen. Och kan tänka mig att din hallux vallux är illa mellan varven. Maken har också en som periodvis är riktigt ilsken, dock inte opererad.
   Ja, kaffe i en kopp tycker jag också om. Och många olika har jag. Men jag varierar. Till frukost blir det ofta i mugg.

   1. Ja, då vet din make hur djävulusisiskt ont det kan göra i fotens skelettdelar! Jag ville inte operera när de rekommenderade det, hade ju en vild 4-åring hemma. Men sedan var det bara att krypa till korset. Skitjobbigt men så skönt att det är gjort, allt gick bra. (Var på Löwets specialistavdeling där).

    Tack för varningen i efterhand! 🙂 Egentligen är jag inte såååå kräsmagad men den där bilden … Tog du fotot själv?

    1. Jag borde ha varnat…Gjorde det efter din påminnelse. Så tack för den. Skönt att din operation gick vägen. Maken har inte velat och ofta håller halluxen nu i hyfsat skick. Men det beror på. Och det var svårt med skor.
     Vad gäller fotot minns jag inte. Men det finns tre möjligheter; Anna, maken eller jag- Svårt att ange. Men tror alla kan leva med detta.Dock krånglar denna tå fortfarande och ömsar nagel nu igen. (Har nu tagit bort bilden helt.)

     1. Oj, hoppas jag inte fick dig till att ta bort bilden, jag bestämmer inte över din blogg! Den var hemsk men samtidigt fascinerand. Kanske kan du lägga en länk till den? Då får man ju helt skylla sig själv om man klickar på den. 😀

      Tips till Bosse, använd tåseparator, som en liten silikonkudde man sätter mellan tårna. Jag har det alltid när jag har skor på mig. Hittade suveräna på Lidl (!) som till och med sitter på plats när man går barfota. Som dessa: https://ortopediaencasa.com/separador-carrete-de-gel-de-silicona-orlliman-845.html
      Sedan är det ju jättebra med en liten pelott som trycker upp fotkuddarna vid tårna. Men det vet han säkert redan …

     2. Tack, för ditt tips!Bosse hälsar också och tackar. En pelott har han och det hjälper.
      Vad gäller bilden var det fler som tyckte den var “väl” mycket. Och jag har förståelse för det. Och den måste ju inte vara med i inlägget- Länk har jag ingen eftersom den ligger bland mina bilder så det får vara så här.
      Tack, Emma för omtanken och länken om silikonkudden.

 2. Oj det var en rejäl tåskada.
  Snabbt är olyckan framme.
  Skadade vänster stortå strax innan Thailandsresa i oktober 2017.
  Fick åka iväg med Birkenstock, Sthlm några dagar innan Bangkok/Huay Yang.
  Kul se dina muggar o koppar.
  Dricker kaffe ur Mon Amiemugg varje morgon, dock utan öra.
  Finkoppar har jag ärvt en del, används inte så ofta.
  Kaffekanna har jag också.
  Vilket HÄRLIGT sensommarväder hela Sverige har.
  Blir cykeltur till Coop via graven.

  1. Ja, den tån är fortfarande öm och nageln faller bort minst en gång om året. Och den krånglar rent allmänt. Och dte är ändå tio år sedan det hände. Birkenstock är alltid bra att ha. Sköna och gott om plats för tårna.
   Till frukost blir det oftast en mugg som kaffet dricks ut men senare kaffetår vill jag gärna drick ur en riktig kaffekopp med fat. Kul att du också har Mon Amie muggar. Gillar dem. Men är också förtjust i min röda Iittala mugg.
   Njutbart väder är det och så skönt. Bara att ta vara på dagarna.
   Ha det gott!

 3. Den där bilden var det gräsligaste jag har sett på länge och då är jag inte blödig av mig. Det gällde att snabbt scrolla förbi den kan jag säga. Då föredrog jag bilden på barnbarnets ljuvliga ettårstår men ta det inte personligt 😉

  Kram och god tisdag!

  1. Det var besvärligt med tån. Och den är fortfarande besvärlig med ojämna mellanrum. (Har tagit bort bilden- )
   Och visst är Williams tår (på kind och fötter) och dessa små fina skor så mycket trevligare att titta på. För egen del gillar jag också en kaffetår i en fin kopp eller mugg.
   Kram och trevlig tisdag kväll.

 4. Det var att gå VÄL långt för att illustrera dagens tema.
  Fy sjutton va` det ser ont ut. Du måste ha skrikit rakt ut.
  Och sen få det fotograferat!

  Utsökt val av följeslagare iaf – sjuksköterska !
  Hoppas nu att tån läker utan problem. – Ser lite blodigt ut där du sitter . 🙁

  1. Bild av den onda tån var bra att ha till försäkringsbolaget. Detta var ju en olycka och ett bildbevis var bra att ha. Och eftersom veckans tema var tår fick den vara med. Har nu tagit bort bilden för den gör ju ingen glad direkt. Väldigt smärtsamt var det och den plågar mig än idag mellan varven. Så bra med en sjuksköterska till hands och värktabletter behövdes. I inlägget jag hade jag ju också trevligare varianter av tår med.
   Det var ju några år sedan tåolyckan hände men än idag har jag ont i den då och då.

 5. Hu vad läskigt med tåskadan! Föredrar nog dom andra bilderna i veckans tolkning – dom var väldigt mycket trevligare att titta på 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Ja, tår kan ju variera en hel del. För egen de gillar jag inte heller min skadade tå som fortfarande krånglar en massa. Så visst väljer jag de andra varianterna.
   Ha det fint där ni är! Och vi är med.

 6. Småbarnstår är jättesöta! Värre är det med tår som sitter på oss som har hunnit få några år på nacken, de är ofta inte så angenäma att beskåda. Kaffetår och tår på tand, du har som vanligt täckt in flera betydelser av veckans ord! Kaffetåren gillar jag bäst när den serveras i en spröd kopp men till vardags är det en mugg som gäller.
  Ha det gott!

  1. Ja, vuxna tår är sällan direkt “söta”. Men alla har vi varit små.Några varianter på tår blev det.Och en kaffetår i en fin kopp tycker jag om. Men till frukost blir det hemma ofta i en mugg. Min röda Iittala är en favorit och även “Mon Amie” tycker jag om i muggväg.
   Ha det gott du också-

 7. Dessa jädrans tår som är och ställer till det överallt! Tråkigt att tån fortfarande krånglar! Jag har också en och annan tå som inte blev vad dom varit efter att jag smaskat i dom lite här och där.
  Barnbarnsbilderna är ljuvliga och tiden rinner iväg. Det kan man se på barnen! Kramar

  1. Ja, tänk så de kan vara i vägen. En förmildrande omständighet här var ju att olyckan med denna tå hände på “Bästkusten”. Men 2003 fick jag min andra tå krossad i Stockholm när en garderobsdörr förr ner på den. Blodförgiftning som följd.
   Fint att veta att du också haft tåproblem. Känns gensat lite lättare då.
   Visst rinner tiden iväg. Och om ett par veckor blir William sex år. Stor kille nu.
   Kram!

 8. Tår ja…fanns ju en hel del betydelser där…själv föredrar jag väl “tåren på tanden” för det mesta vid större begivenheter..typ fredagar 😉

  Tackar för detta 🙂

  1. “Tåren på tanden” – det uttrycket gillas och även tåren ibland. Gärna till kräftor. Och en del tår av skilda slag finns det ju.

  1. Tack!Koppar av olika slag tycker jag om. Och att njuta av en kaffetår i en vacker kopp ger ju många gånger det där lilla extra. En del varianter från tår fick det bli. Och min tå är fortfarande besvärlig och besvärande.
   Här njuter vi i kväll på balkongen i den sköna kväll. Ha det fint du också.

 9. Jag slapp se din onda tå.
  Hemskt att ramla huvudstupa. Det är gjort på en sekund, om olyckan är framme.
  Temat tår fick du till bra i alla fall.
  På morgonen dricker jag en rejäl kopp kaffe. Man kan inte säga att det är en kaffetår just där. Konstigt att man inte tar en tetår? 😀
  Stor kram!

  1. Jag tog bort bilden. Kanske var tån väl”sårig och trasig” på den.Och jag vill inte alls väcka anstöt. Och fortfarande efetr 10 år har jag problem med både den tån och den andra jag krossade 2003, när jag fick en garderobsdörr på den.
   Ja, tår i variation blev det. Kaffe på morgonen dricker jag gärna i någon av mina favoritmuggar. Men senare under dagen tar jag gärna en kaffetår i en fin och tunn kopp med fat. Nej, tetår har jag inte hört om. Men jag tror te kom hit senare än kaffet. Och kaffedrickande var ju väl utbrett och dte var ju inte tedrickandet på samma sätt.
   Stor kram!

 10. Så vacker kaffekanna och kaffekopp med fat du har.
  Aj, aj så ont det ska ha gjort när du skadade tån och förstår att den fortfarande ger besvär.
  Snygga små Dr Martens. 🙂

  1. Dessa koppar med kanna används. Och att ta en “kaffetår” ur tunna koppar med fat tycker jag om.
   Ja, tån är fortfarande periodvis illa där an. Och våra tår har ju så många nerver i sig.
   Och visst är de små Dr Martenskängorna fina för små barnbarnstår.

 11. Det började ju så bra, eller nej, William grät ju. Sedan blev det bättre och bättre. Å då jag läste ditt inlägg strax efter lunch så såg jag tånageln innan du tog bort bilden. Å fy f*********n, det måste ha gjort helvetiskt ont. Vilken tur i oturen att du hade en sjuksköterska i närheten. Förstår att du fortfarande har problem med den tån och behöver “känsliga” skor.
  Favo bilderna är helt klart de två första med charmtrollet William. Denizes foto är enastående. Hon verkar vara en proffsfotograf. Å jag som annars inte gillar svartvita foton älskar första bilden.
  Din kaffekoppssamling påminner mig om den min mamma hade. Hon älskade olika “finkoppar”. Vi har nog bara muggar som maken mest använder när han gör bryggkaffe. Jag dricker min Nespresso ur glas.

  1. Ja, bilden när Williams tårar rinner i början är fin. Och Max ser ju nöjd ut. Tycker bilden är talande. Storebror och lillebror. Åren har ju rasslat på och William fyller snart hela 6 år.
   Jag fann det för gott att ta bort bilden med den skadade tån. Kanske väl mycket. Trots att detta var 10 år sedan så minns jag händelsen och kan förnimma smärtan än idag. Och tårna har ju många nerver. Min vänstra stortå är krossad. Den hamnade, i min lägenhet på Upplandsgatan, under en gammal nedfallande garderobsdörr. (En skjutdörr som föll ner från två dm höjd) Vilken smärta!
   Till morgonkaffet blir det en av favoritmuggarna men till en espresso gärna en ev de små ryska kopparna. Glömde här kaffeglasen. Används också till espresso.
   Gott om koppar har jag till en vanlig”kaffetår” under dagen och använder dem gärna. Kul att variera.

 12. Så missade jag också din onda tå, men kanske det var lika bra det, fast jag är van att se en del inom sjukvården! Så bra att du fick hjälp av sjukvårdskunniga den där kvällen 😉
  Fina kaffekoppar, trodde mej se dalarnas landskapsvapen på en kopp, men ser sen att det är tre kronor och inte två korslagda pilar, fast det är rätt färg : blå!
  Barnbarnen är ju för söta, inte minst deras tår!
  Tittade upp mot dina hus ikväll när vi stod i kö in till Thaiboat strax före kl 18, mycket folk som vanligt, trots en vardagkväll nu när semestrarna väl är slut? Men vi fick bord till sist!
  Kram!

  1. Vad gäller den onda tån var det 10 år sedan det hände men den besvärar mig än idag på olika sätt.
   Tyvärr, inte Dalarnas landskapsvapen på dessa. Men har nog andra saker där det finns med.
   Barnbarnen har växt. William blir snart sex år så tiden har gått. Och max är idag nio.
   Fint att ni fick bord på Thaiboat för jag så att det var kö redan tidigt. Tror många kommer efter jobbet för att äta eller slå sig ner i någon av barerna. Och en skön sommarkväll är det perfekt med kvällssolen.
   Kram och trevlig onsdag.

 13. En massa olika betydelser på ett så litet ord … min första tanke var tårar som kommer ur ögonen av olika orsaker … och så kaffetår förstås . Min kaffetår dricks nästan uteslutande i mugg – kaffekoppar har jag massor, men de används bara vid alldeles speciella tillfällen.
  Så fina bilder på dina barnbarn! Tänk så fort åren går!
  Stackars dig! Inte mycket som gör såå ont som att skada en tå! Lider med dig! – och hoppas du hittar något att ha på foten så du kan röra dig utan alltför stor smärta! När jag var i tonåren fick jag min högra stortå mer eller mindre krossad av en häst – och det har jag fortfarande “nytta av” – får återkommande nageltrång på den tån om jag inte passar mig …
  Sköt om dig och ta det lite lugnt några dagar!
  Kram

  1. Tår har många betydelser och några tog jag med. Vad gäller min skadade tå skedde det 2009 så det är länge sedan. Men tån trasslar fortfarande och är skadad för alltid. Nageln ömsas varje år och området är ömt, så det är klurigt med skor. Kan förstå att du har besvärligt med din tå som en häst trampat på. Och så här i efterhand kan man ju inte göra något åt det.
   Barnbarnen är så fina och tänk snart är William sex år. Tiden går fort.
   Önskar dig en fin onsdag och kanske lite svampletande finns med.
   Kram!

 14. Jag hann se bilden innan du tog bort den. Huu, kunde nästan känna smärtan! Fy vad ont och besvärligt det måste varit innan en ny nagel vuxit ut.

  För övrigt tycker jag du tolkar “tår” på ett mångsidigt och fint sätt. Bilden där Max ser ut att njuta av situationen medan lillebror är ledsen och gastar, tycker jag är så fin! Visst var det så när man hade småbarn…. Den ena gallskrek, den andre flinade glatt…. eller blev irriterad på att “han aldig kan vara tyst” 🙂

  1. Tack! Vad gäller bilden så är du ju luttrad. Men jag tyckte det var lika bra att ta bort den. Trots att det är så länge sedan kan jag minnas smärtan än idag. Och nageln krånglar och faller av ett par gånger om året. Tyvärr är även den andra tån skadad. Den hamnade under en garderobsdörr, skjutgarderob, som föll ner 2003. delvis krossad och med blodförgiftning. Så mina fötter är inte kul.
   Bilden på barnbarnen tycker jag så mycket om.Precis så var det. Oftast en glad och en ilsken/ledsen. Nu är killarna stora och tiden har gått fort.

 15. Vilka fina koppar och muggar du har, jag förstår att det kan vara svårt att välja 🙂

  Jag har gjort samma sak som dig och min nagel stod också rakt upp. Vi var några stycken hos en kompis i Stockholm och höll på att städa innan vi skulle åka hem. Som du var så var även min kompis sjukvårdskunnig så hon kunde lägga förband men det var en pina att efter det ta sig hem till Ö-vik. Tur jag inte var ensam så jag fick hjälp med bagaget.

  1. Muggarna kommer fram till morgonkaffet och de tunnare kopparna används till kaffetåren senare under dagen. Roligt att variera.
   Vad gäller tån så vet du ju hur det känns. Riktigt illa. Och jag hade besvär långt efteråt. Säkert du också. Fint att du fick hjälp att ta dig till Ö-vik för man är inte så stursk med en fot som gör riktigt ont.
   Jag har fortfarande besvär av tån och nageln ömsar jag ett par gånger per år. Hoppas din är piggare.

  1. Tår har flera betydelser men jag vet från det jag var barn att farmor pratade och denna kaffetår och att jag snabbt lärde mig vad det var. Tror inte många unga idag vet vad ordet betyder.
   Ha det fint du också.
   Strålande väder i Stockholm och + 30.

 16. Ska säga du fått in livets alla vinklar på tårna och tårarna och deras vägar på säväl kinder som fötter och via koppar och glas och några ordspråk!
  Tåskador av otäckt slag har jag haft, men inget storblodigt besvärligt
  Heltäckande tolkning Ditte! Bravo!
  Stor kram!

  1. Tack! Det blev tår i variation och de går ju att variera en del. Ja, tåskador är illa och ont gör det. Och än idag påminns jag om denna kväll på Orust när det hände. Men å andra sidan var det så mcyket annat trevligt vi upplevde så det tar överhanden. Nu kan jag le åt tåeländet.
   Stor kram!

  1. Visst har tår ofta en tillbakadragen tillvaro men sen kan de verkligen påminna en om det onda. Och under lång tid. Och ibland är “tår på en tand” gott. Gärna till kräftor och sill.

 17. Heisann, godt sår leges med tiden, i alle fall de fleste. Mye innhold i anledningen ukas utfordring, og flotte bilder, spesielt av herlig barnebarn, finnes det noe bedre å kose med enn små barnetær?

  1. Visst är det så. Men denna tå är eftetr 10 år fortfarande besvärlig. Den kommer nog att vara så resten av mitt liv. Har vant mig. Och visst är barnbarnens tår/tårar fina och på olika sätt.
   Ha det gott!

 18. Vet bara hur ont det gör när man råkar stöta i en tå. Trots att jag klarat mig undan större åkommor med tårna behöver jag numera rejäla skor – helst gympadojor – när jag ska ut och promenera. Högklackade skor sådana som jag hade i min ungdoms dagar är helt ute i bilden. Barnbarnstår och -tårar kan man aldrig motstå. Gunhild Carling är suverän – har tyvärr bara sett och hört henne på TV.
  Kram från Ingrid

  1. Ja, tår har så många olika nerver och det gör så ont att göra dem illa. Trots att min skada hände för så länge sedan så har jag ofta besvär. Jag kan ha andra skor än joggingskor men inte på promenader. Dock har jag svårt att hitta högklackade snygga skor att ha till fest. Men några har jag och tycker omm att använda.
   Visst är det fint att minnas barnbarnens tår och även tårar minns man.
   Hela familjen Carling är väldigt musikaliska och är vänner med våra vänner. Så extra roligt att både höra och se dem här på Orust.
   Kram och trevlig helg.

 19. Hej, nu är jag redo för alla tår-bilder, jag vill ju inte kika på några i förväg innan jag skrivit mitt eget inlägg, allt för att inte få influenser från andra. Du har ju fått med det mesta, även barntårar, jag tror faktiskt inte jag har några foton på gråtande barn! Himla fiffigt. Angående koppvalet tycker jag den blåblommiga är både snyggast och i bästa storlek. den röda är för stor, kaffet hinner kallna, jag går nog o fyller på 3-4 gånger innan jag är nöjd med morgontåren.
  Ajaj för din olycka, tack o lov slutade det skapligt bra ändå. Nu ska jag läsa vidare, hur hinner du med att blogga så mycket! Jag är imponerad!

  1. Hej Paula! Jag gör som du. Alltså tittar inte på andras bidrag till Sannas tema förrän jag skrivit och publicerat mitt eget. Lätt annars att snegla åt andras håll och påverkas.
   Här blev det en blandning, Vad gäller min röda mugg som jag ofta använder till morgonens kaffetår så fyller jag den knappt till hälften. För annars blir kaffet kallt.Den blåblommiga koppen, ja en hel kaffeservis med duk och servetter, ärvde jag av min mormor . Och i varje fall kopparna används flitigt.
   Ja, min tåolycka har följt mig de senaste 10 åren. Men det var en så fin kväll när det hände så det har hjälpt mig mycket. Men fortfarande efter 10 år har jag besvär.
   Vad gäller bloggandet så har det blivit en vana…
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *