Stockholm Utflykter

Tänka om

En gråmulen och kylig lördag är det och med stundtals lätt snöfall. En dag då man behöver piggas upp lite extra  och det kan njutflykt bidra med. Tanken var en njutflykt med olika ingredienser där innerskärgårdsmiljö och promenad längs havet friskt skulle blandas med det estetiska (inomhus) och även en god brunch i vacker miljö var tänkt. Dotter Helen hämtade upp mig och färden gick österut mot Värmdö kommun och Artipelag som ligger 20 km från Stockholm.

Artipelag är en miljö/ ett museum –  där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, svensk design och god mat lever sida vid sida och ligger vackert vid Baggensfjärden med den vackra innerskärgårdsmiljön helt inpå. Artipelag är  en privat, svensk konsthall som ägs av Björn och Lillemor Jacobsson och som öppnade sina dörrar 2012.  (Ägarna är desamma som till det svenska företaget Baby Björn AB)

Vad betyder då “artipelag”. Pelag är en fri vattenmassa i en stor sjö eller havsområde och livet i den.  Ars/artis är latin och betyder konst/konstens. Ordet artipelag kan sedan sättas samman till ungefär konstens fria rörelse i närheten av vatten.  Och då blir även namnet Artipelag mer förståligt. (Arkipelag betyder övärld, skärgård, örikt hav)

Fram till den 12/3 pågår en utställning mde och av kläddesignern Lars Wallin där processen från idé, skiss och till färdig couture kan följas. Här finns över 200 plagg utställda och däribland många scenplagg som förekommit i melodifestivaler, operor och teatreföreställningar. Förutom scenkläder och kläder finns också porslin och smycken med i utställningen. Utställningen visades första gången 2011 ute på Prins Eugens Waldemarsudde och har sedan dess turneart runt om i Sverige och är nu tillbaka i Stockholm och visas på Artipelag till den 12/3.

Vi blev lite oroade när vi kom fram och såg att det var ont om parkeringsplatser och även såg mängder av turistbussar lämna av sina resenärer. Men med ett positivt sinne stretade vi upp till entrén. Där drog vi efter andan, suckade, tittade på biljettkön och kön för att komma in och se utställningen, men vi gav upp. Kanske en brunch kunde pigga upp. Jo, det hade det säkert gjort om det inte varit långa köer även till restaurangerna och om det funnits lediga bord.

Kön för att komma in och se utställningen gick i flera cirklar inne i entréhallen. Absolut inget för oss.

Vi bestämde oss raskt för att lämna Artipelag och ta oss till Sickla och äta lunch på Urban Deli, en av våra absoluta favoritrestauranger. (Den i Sickla och den vid Nytorget på Södermalm tycker vi om. Urban Deli på Sveavägen ratar vi förtfarande efter ett par vändor dit då vi fått snorkigt bemötande av personalen.)

Klättringen nerför branten för att komma till havet blev bra träning för mina lårmuskler men när vi var nere blev det en vacker promenad längs havet innan vi åter var tillbaka vid bilen.

Artipelag ligger fint insmugen i naturen och utsikten här över Baggensfjärden är vacker. Så även i gråväder.

Här ute ligger isen kvar och det finns även en del snö men inne i stan är det nu snöfritt.

Urban Deli i Sickla, Nacka, blev nästa stopp. Mycket folk även här men platser fick vi. Och maten är verkligen bra. Restaurangen är inrymd i en tidigare industrilokal och man har designmässigt lyckats behålla lite av  fabrikskänslan som främst märks i taket och i övrigt en mer modern stil- Urban Deli har också en läcker delikatessdisk där det är trevligt att botanisera och det är lätt hänt att något får följa med hem.

Läcker lampa. Tyvärr väl stor för att få plats över matbordet hemma hos oss.

Valet av mat blev enkelt för mig för deras fisk och skaldjursgryta är en klar favorit. Försvinnande god!

Härlig fisk och skaldjursgryta. Läcker att se på och väldigt god att äta.

 

Dagen blev inte riktigt som vi tänkt oss men den blev väldigt bra ändå. Och en njutflykt blev det.

 

 

30 svar på ”Tänka om”

 1. Trevligt med utflykter! 🙂

  Jag hittade också en lampa idag som kunde ha fått följa med hem. Kitschig men cool. Och på tok för stor 🙂

  Ha en härlig Schlagerkväll!

  1. Vi hade en toppendag trots brist på vackert väder. Vi fick lysa själva nu när solen inte ville vara med oss.
   Kul att du också hittade en lampa – men synd att den var alltför stor att följa med hem. Men det finns fler.
   Melodikväll blir det och med goda tilltugg och det lär behövas för jag är inte säker på att startfältet är så “gott.”.
   Önskar er också en trevlig kväll med sånginslag.

 2. Härliga bilder från Artipelag. Jag var med Johanna och hennes svärmor där förra sommaren. Då var det inte alls så mycket folk. Vi år lunch, gick en lång promenad längs boardwalken vid stranden och jag var uppe på taket också. Ett underbart ställe dit jag gärna skulle åka igen.
  Synd att ni fick åka därifrån, men ni fick ju god mat på Urban Deli i stället.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Artipelag tycker vi om men det är nog bättre med en tur dit när det är varmare och man även kan sitta ute på terrassen som slukar många gäster. Jag har varit här ute några gånger tidigare och tycker om miljön så det blir en tur senare i vår.
   Lars Wallins utställning såg jag i Västreås så att den missades gjorde inget, men det gick knappast ens attt röra sig – så mycket folk var det på plats idag.
   Och U.D. och maten där blev en god ersättare.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!
   Kram!

 3. Konstvattenmassa = artipelag. 🙂 Detta lägger jag på minnet. 🙂
  En sån härlig dag du haft, verkligen en njut utflykt.
  Snorkig personal ger inte många gäster, skumt att de får vara kvar.

  Kram på dig ❤

  1. Vi har haft en jättefin dag och det trots att planerna fick ändras.
   Kanske får jag ge Urban Deli på Sveavägen en ny chans, men att två gånger mötas av snorkig personal är två gånger för mycket. (Har skrivit till dem om detta och vi var väldigt vänliga…) Nytorget och Sickla har alltid gett oss trevligt bemötande och det tycker jag man som gäst ska få.
   Kram och natti.

 4. Artipelag besökte vi en vardag i början på augusti 2015 (bloggade om besöket). Gillade stället skarpt och vi hade verkligen tur att det både var en solig dag och att det fanns knappt några besökare på plats. Då hade vi en himla tur! Satt ute på terassen och mumsade i oss deras utmärkta smörrebröd (skippade lunchbuffén alltså). Besöket måste ni göra om, helst en vardag eller semesterdag. Stället är riktigt fint.

  Sickla gillar jag också. Sickla är ett bevis på att man inte behöver riva allt och ersätta med nytt (= skokartonger) utan kan integrera med nybyggnation. Här har de verkligen lyckats!

  PS. Ja dottern fick köra, medan mamma kunde dricka ett glas vin ser jag. Smart Ditte:-) DS.

  1. Vi har varit här på Artipelag några gånger tidigare men då har det vädermässigt gått att sitt ute
   och köerna för att få bord varit korta, om ens några och inga köer heller till utställningarna. (Minns att jag läst om ert besök på din blogg.) Vi tar en tur senare i vår för det är ett verkligt trevligt utflyktsmål med lite skärgårdskänsla.
   U.D. i Sickla blev en bra ersättare matmässigt och Sickla gillas. (Tror du skulle gilla inredningen på just U.DD. i Sickla och deras butik är toppen.
   Jadå, Helen är en utmärkt chafför och jag har ju inte längre någon bil för den har hon fått. Och ett glas vin smakade perfekt till fiskgrytan. En trevlig dag har vi haft.

 5. Jag tycker om att följa med dig på dina njututflykter.
  Ibland har jag varit där förut och ibland inte.
  Alltid får jag lära mig något nytt och att få se omgivningarna i och runt Stockholm med dina ögon är en upplevelse och då det dessutom bjuds på upplysningar om platserna så blir det fulländat.
  Köer, det kan vara nog så påfrestande och tidsödande så jag förstår att ni vände.
  Ovanlig lampa, verkligen, kanske inte i min smak, men smaken är ju olika och det kanske ser annorlunda ut i verkligheten.
  Vi har ett tunt, tunt lager med snö, lite pudersnö bara, som har kommit.
  Fina naturbilder.
  Kram och fortsatt trevlig helg.

  1. Det är så roligt att du är med mig och du ska veta att jag ofta sänder dig en tanke på dessa turer och njutflykter. Du är liksom med mig tillsammans med några till och vi har det så trevligt.
   Nej, att stå i köer både till museet och även till restaurangen kändes lönlöst så vi kommer tillbaka. Och mat finns att få på andra ställen.
   Utställningen har jag sett i Västerås för ett par år sedan men hade gärna sett den igen, men inte var det värt att vänta.
   En trevlig eftermiddag hade Helen och jag och det är alltid fint att ses.
   Kram och varma tankar till dig.
   Trevlig söndag!
   Lampan på Urban Deli drog till sig mina ögon men den skulle ju inte passa hemma hos oss.

 6. Bra att kunna vara flexibel och ändra sig! De där köerna verkade bra jobbiga att stå i. Ni valde då rätt som åkte därifrån. Och trevligt fick ni! Kram!

  1. Idag kändes det inte värt att vänta. Jag har sett Lars Wallins utställning i Västerås så det var ok ändå och vad gäller mat så finnns det ju annat bra att välja på. Skönt så! En jättetrevlig dag blev det.
   Kram!

 7. Mysigt med besök till Artipelag, mitt favoritställe under semestern. Synd att köerna var långa vid ert besök. Vi brukar njuta av både god mat och underbar utsikt! Men maten på Urban Deli njöt vi också av i somras med barnen. Deras hamburgare är TOPPEN. Kram

  1. Artipelag tycker vi om och är där då och då, även för att äta, men idag var det bara att vända efter att ha sett utsikten. U.D blev ett bra alternativ. Helen valde hamburgaren som verkligen är god. Har ocks testat den men idag blev det fisk och skaldjursgryta som är toppen-
   Tycker nog att deras mat överlag är väldigt bra.
   Kram!

 8. Vad trist med köerna men ändå intressant att höra mer om Artipelag som jag varit nyfiken på.

  Jag gillar också Urban Deli. Har haft tur på Sveavägen faktiskt. Måste absolut testa de andra också. Åh, så gott det såg ut med fisk- och skaldjursgrytan!

  Ha en fin söndag.

  Kram!

  1. Artipelag är väldigt trevligt och vi har varit här tidigare några gånger, men idag var det lönlöst att stå i köer och vänta.
   Kommer du till Stockholm i vår eller sommar rekommenderas ett besök här. Bussar går på helgerna direkt dit ut från Centralen.
   U.D. gillar vi och är där då och då och kanske får jag ge Sveavägen en tredje chans.
   Har framfört mina klagomål och kansk är det nu bättre. Fist och skaldjursgrytan är verkligen god. En rätt jag ofta beställer där.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 9. Tur man kan styra om sina planer när man bor där man bor med mycket att välja på! Artipelag är en häftig upplevelse, skulle vilja se den i dagsljus! HAr varit där på kvällen och sett/lyssnat på en operett…tror jag det var? Med Loa Falkman bl.a och MAlena Ernman,just nu har jag glömt vad den hette?
  Urban Deli har jag ju hört talas om,men aldrig besökt, men nån gång kanske 🙂
  Är besviken på kvällens mello där LOreen inte gick vidare…otroligt!!! Men är glad att Boris knep en finalplats i alla fall! HA det gott!

  1. En tur till Artipelag rekommenderas och allra helst när det är varmare och man kan sitta ute för då blir det mindre trångt i restaurangen.
   Kul att du varit där för det är en hel del evenemang som sker där ute.
   U.D. är trevligt med god mat och väl värt ett besök det också.
   Kvällens mello tittade vi på och jag tyckte också det var bra att Boris gick vidare. Vad gäller Loreen hade jag tippat att hon inte skulle gå vidare och tycker det är svårt att höra vad hon sjunger,texten går inte fram. Och gamla meriter duger nog inte här…
   Ha det bra du också och nästa vecka är det final i melodifestivalen och kansk har Wictoria en chans. Återstår attt se. Men jag får nog lyssna lite me rpå låtarna….
   Kram!

 10. Jag förstår att ni inte hade lust att köa men det blev ju bra endå. Jag har ännu lyckats komma iväg till Artipelag men det står på listan.
  Kram

  1. Artipelag rekommenderas och är än finare när det blivit varmare. Sommartid är uteterrasserna öppna och alla besökare kan då sprida ut sig bättre. Trevliga promenadområden finns också att tillgå förutom oftast fina utställningar.
   Kram!

 11. Ibland blir det inte alls som man tänkt sig…..men kanske till och med bättre än man väntat sig. Och det såg väldigt gott och trevligt ut. Förstår att du och dottern fick en mysig dag tillsammans.
  Stor kram och trevlig söndag

  1. Nej, man kan få tänka om och vi hade ändå en jättetrevlig dag trots att vi inte kom in på Artipelag.
   Vi får ta det besöket en annan gång och det går ju bra det också.
   Kram och trevlig söndag.

 12. Härligt med utflykter och skaldjur är alltid gott för nog är vädret på väg att bli bättre trodde jag till i går jag hörde att det skulle komma snö hit igen ha ha trevlig söndag kram kram

  1. Jag tycker Stockholm har mycket att erbjuda och det är trevligt att försöka få till det. Gårdagens tänkta besök får bli en annan gångför även om jag är envis finns det gränser för att vänta och köa-
   Sol här idag men någon minusgrad, dock snöfritt här i stan.
   Trevlig söndag.
   Kram!

 13. Ibland är det inte det tänkta som blir det bästa vilket jag insåg i går. En dag med en dotter är alltid en bra dag. Dessutom såg maten väldigt god ut!

  Kram och trevlig söndag!

  1. Dagen med dottern var viktigast, helt klart och det tänkta får ändras. Förstår att du också hadr de tankarna under gårdagen.
   Urban Deli är alltid trevligt och med väldigt bra mat.
   Trevlig söndag!
   Kram!

 14. Synd dock att man inte kan få vara lite spontant och besöka en utställning och dess restaurang utan att få stå i långa köer. Hoppas på bättre tur nästa gång Ditte!! Artepelog hade jag gissat att det hade något med skärgård att göra från det engelska ordet archipelago . Orten i sig själv känner jag inte till dessvärre. Så skönt att ni är så flexibla och kunde ändra kurs och äta på Urban Deli=)) Snygg design på lampan!!! Kram

  1. Eftersom det nu är en av sportlovsveckorna var det säkert extra mycket folk här ute och det tänkte vi inte riktigt på. Det var rejäla köer till både mat och utställningen och eftersom vi kan åka hit när som så tar vi ett nytt besök när det blir varmare. Artipelag är ganska nytt och öppnades 2012 men kommer du till Stockholm är dte väl vårt ett besök för miljön här ute i innerskärgården på Värmdö är väldigt fin. Oftast är det även trevliga utställningar. Ja, archipelago betyder ju skärgård men här heter det Artipelag – en blandning av konst och vatten.
   Urban Deli blev ett trevligt lunchställe och de har alltid bra mat och ingen kö när vi kom. (Den kom senare,,)
   Visst är lampan läcker men väl stor för att plats här hemma. Synd!
   Kram!

 15. Tänk så underbart detta Artipelag – konst och vatten, det flyter och rinner av konst …
  Synd för er att inte komma med, men ni fick till en fin dag ändå du och Helen. Härliga bilder!
  Svarta oliverlampan är jätteläcker!!
  Telefonsamtalet gjorde gott! Känns så bra!
  Stor kram

  1. Vi får återkomma till Arripelag och jag har varit ädr flera gånger men det var en passande njutflykt i det gråkalla vädret.
   Viktigast var att Helen och jag trffades och tervligt fick vi ändå.
   DEt var jättefint att prata med dig i telefonen och om inte alltför länge ses vi. Så roligt det ska bli.
   Stor och varm kram från oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *