Utflykter

Trevlig utflykt till Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm

Efter ett par timmars behaglig resa, genom delar av Stockholms östra innerskärgård, är vi framme i Gustavsberg ute på Värmdölandet. Och en riktigt trevlig utflykt hit ut blev det på alla sätt-

En trevlig utflykt i sig att ta båt från Stockholm till GustavsbergResan med båt från Stockholm till Gustavsberg  var i sig en trevlig utflykt och tog oss genom vackra och lummiga delar av den östra innerskärgård.

En trevlig utflykt

blev det verkligen på alla sätt.  Vi uppskattar att göra båtturer i skärgården och att träffa vänner  och denna dag blev det både och. Sommartid kör bolaget Strömma kanal turer till Gustavsberg men  man också kan välja att kliva av vid konstmuseet Artipelag som man passerar ca 30 minuter innan ankomsten till Gustavsberg. Man väljer också om man vill köpa en tur och retur biljett. eller en enkel biljett. För kanske vill man ta bussen tillbaka till stan och inte passa båtens tider. (Vill man ta turen höst/vinter/vår så finns det vissa dagar förbindelser via Waxholmsbolaget.)

Vi närmar oss Gustavsberg och en trevlig utflykt till sjöss är över. Men måmga trevligheter återstod under dagenVi närmar oss bryggan i Gustavsberg och en trevlig utflykt till sjöss är över. Men andra trevligheter väntar.  Byggnaden rakt fram är “Tornhuset”.

Tornhuset är ett hus  med anor och har en gång fungerat som tull.  För hundra år sedan fanns  förutom tull väntsal för båttrafikanter och  bostäder här.  Idag har ett trevligt café, Tornhuset, flyttat in och i övrigt  är byggnaden ett “kontorshotell”.

Denna dag var det fartyget Enköping som tog oss hit.

Fartyget är världens äldsta passagerarfartyg som fortfarande går i linjetrafik och byggdes 1868. Från början trafikerade det sträckan Stockholm – Enköping och gjorde så i 16 år innan det såldes vidare. Flera olika ägare har förekommit under årens lopp men Strömma köpte henne 1989 och sedan dess är hon tillbaka i Stockholm.

 

Andra delen av en trevlig utflykt

tog vid. “Spanienvännerna” Anna Carin och Krister mötte oss vid båten och vi funderade över ett trevligt lunchställe. Och eftersom vi är i skärgården ville vi gärna äta på en restaurang där sjöutsikt ingick. Jodå, det fanns fler att välja på. Vårt val blev trevliga restaurang RNR Italian Diner.Här finns dagens lunch för 79 kr för pensionärer (95  kr för övriga) då ingår kaffe och kaka på maten. Önskar man ett glas vin kostar det 40 kr för husets vin. (I princip priset mot inne i Stockholm) Och önskar man en sallad, pastarätt, en kött eller fiskbit så finns det också men till lite högre priser.

Bosse, Krister och Anna Carin

Anna Carin och jag valde  “veckans pasta” – fettucine med räkor,vongolemusslor och körsbärstomater i en sås av vitt vin, chili citron och crème fraiche. Försvinnande gott.

Något gott att äta hör ihop med en trevlig utflykt. Något gott att äta hör ihop med en trevlig utflykt. Och så blev det.

Dags att se oss omkring i Gustavsberg. Här har jag förr varit en hel del eftersom mina föräldrar  i många år hade sommarställe på Värmdö. Mycket har byggts här ute och mycket har förändrats. Några förslag på vad man kan se, göra och uppleva i Gustavsberg finns här.

Vi nöjde oss denna gång med att promenera runt i hamnkvarteren och tittade också in i den läckra butiken “Deli Verkstan”,en saluhall i miniatyr.

 

Kaffe och glass smakade sedan gott på balkongen hemma hos Anna Carin och Krister. Och fram på eftermiddagen tog vi bussen in till stan igen. En resa från Gustavsberg in till Slussen i Stockholm som endast tog 17 minuter och med två stopp på vägen. Snabbt och smidigt.

Tack för en jättetrevlig dag!

18 svar på ”Trevlig utflykt till Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm”

 1. Tack själva, så trevligt att ni kom o hälsade på oss. Nästa gång ses vi i Spanien. Kram/ Anna-Carin o Krister

 2. Vilken trevlig andra del på utflykten som ni fick. God mat dessutom och dyrt var det inte. Själv tyckte jag vinet var billigt för här i lillhålan får man nästan betala det tredubbla… Klart att ni skulle ha sjöutsikt när ni var där, något annat hade inte gillats.

  Fortsatt trevlig torsdag!

  Kram

  1. Visst var det. En jättebra början på dne med sjöresan och sedan en lika trevlig eftermiddag på plats. Vi blev glatt överraskade över det låga prisläget.Och visst var vinet prisvärt. Gott var det också.
   Och sjöutsikt i skärgården vill man gärna ha. Och det fick vi.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Ser fantastiskt trevligt och gott ut! Priset på vinet var fantastiskt billigt, kul att det smakade gott också! Man ska ta sig en bit utanför Stockholm så är priserna annorlunda 😉
  Ha det bra! Kram

  1. Vi hade en väldigt fin dag. Båttur genom den östra innerskärgården, träff med vänner, god mat och dryck.Dessutom så fantastiskt vackert väder.
   Ja, lite utanför Stockholm är prisläget helt annorlunda. Och 40 kr för ett glas vin är ju minst hälften av vad det kostar i Stockholm.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 4. En lunch för 79 kronor har jag inte ätit ens i Täby på minst fyra år och “40 kr för husets vin på det. Helt otroligt! Ett glas vin i Stockholm går ju på en hundring och det på cirka 80 kronor i Täby. Ändå är ju Gustavsberg ett turistparadis. Som sagt, otroligt. Å pastan såg fantastiskt god ut. Hamnområdet i Gustavsberg är väldigt vackert, fint att promenera omkring där. Ser att ni skippade outlets, vilket var bara bra, då de verkligen inte lever upp till förväntningarna, för där på man inte valuta för pengarna jämfört med maten alltså.

  1. Nej, några utförsäljningar behöver vi inte besöka. Vi har allt och lite till. Men både resan ut,träff med vänner,en jättegod lunch och en promenad i omgivningarna var så trevligt. Lite som en “minisemester”. Och vad gäller lunchen med prisläget och kvalitén på det vi fick är jag imponerad.Kul också med butiken “Deli Verkstan”. Kan påminna om Urban Deli i sortimentet men mycket mer modest i priserna.

 5. När jag tänker på sommarens alla inlägg du gjort, väldigt många av dem också till sjöss, så tycker jag,tror jag, inbillar jag mig att solen skiner hela tiden! Är det verklighet eller bara dina soliga inlägg som gör det tro?
  Angående Baggenstäket så mötte vi en gång en jättelång pråm där som faktiskt förorsakade att vi fick både backa och vända innan pråmen passerat o det blev vår tur. så liknande erfarenhet till den du var med om!
  Maten såg försvinnande god ut, jag lagar sällan pasta här hemma, förutom glas- eller risnudlar. Kan förstås bero på att den torkade pastan jag kan få tag på inte är någon höjdare direkt…Kram

  1. Vi har haft väldigt soligt och vackert här i huvudstadsområdet i sommar, bara att konstatera. Och även när jag varit på jobbresor runt om både här i Sverige och i Finland har vi haft fint väder.
   Ler när jag läser om din erfarenhet av att möta en pråm i Baggenstäket.Och att backa här är ju en utmaning i sig. Minns så väl vårt möte med Waxholmsbåten.Ingen vind hade vi heller.
   Här ute i Gustavsberg fick vi riktigt god pasta med räkor och billigt var det också. Långt under priserna här inne i stan.
   Kram!

 6. Vilken trevlig resa. Stockholm är verkligen vackert och ni är duktiga på att utnyttja allt som erbjuds.
  Maten såg väldigt god ut och priset var ju riktigt bra! Kan berätta att jag betalade 4 eur för ett glas rött nere i hamnen i Benalmadena, höll på att smälla av när notan kom. Inte var det något speciellt heller.

  1. Stockholm är en så vacker stad i sig och jag är så förtjust i att vi har nära till båtar och annat som kan ta oss ut i den vackra skärgården. Och att ge oss ut dit gör vi ofta och gärna.
   Oj, så mycket för ett glas vi hos dig i Benalmadena, men kanske var det ett undantag. Hoppas. I Torrevieja kostar ett glas vin sällan mer än 1.50 euro även på “finare ställen”.

 7. Ojojoj, här kommer det mer nostalgi och jag längtar nästan tillbaka till mina gamla hem igen. Noterar att restaurangen vid Marinan i hamnen återigen har bytt namn. Minns inte vad den hette när vi flyttade 2016, men redan då hade den bytt namn och ägare ett antal gånger. Läste ditt föregående inlägg igen och ditt svar och kan bara konstatera, återigen, att våra vägar har korsats många gånger, både hemma i Sverige och i vida världen. Bodde i Nacka 8,5 år, ett stenkast från Skurusundet och Duvnäs Marina, där för övrigt en av våra vänner, en annan Ditte med familj hade sin segelbåt!?
  I Gustavsberg/Värmdö bodde vi 16,5 år, 2 km norrut från Hamnen på väg ut mot Norra Lagnö.
  Tusen tack för att du väcker fina minnen till liv. Vill inte flytta tillbaka, men att minnas och njuta gör ju inte ont, eller hur?

  1. Vad trevligt att kunna väcka lite nostalgiska känslor. jag förstår att du trivs där du nu bor uppe i norr men fina minnen och upplevelser kan man ju gärna ha med sig. Och visst har våra vägar korsats på olika sätt genom åren. Dina “gamla hemtrakter” har jag ju varit i en hel del under årens lopp. Jag har en dotter som sedan 10 år tillbaka bor i Nacka strand så dit tar vi gärna båten från Nybroplan.
   Önskar dig fortsatt fina dagar där du är.
   Tankar till dig.

 8. U N D E R B A R T !!!! Blir an aning avundsjuk, måste jag säja.

  Allting så vackert! ÄLSKAR det sista fotot!
  Kram!

  1. Här har vi haft en fin sommar och att ge sig ut i skärgården en vacker dag är en verklig lisa för själen. Stockholms skärgård tycker jag så mycket om.
   Vad trevligt att du följde med hit till Gustavsberg.
   Kram!

 9. Vilken härlig utflykt – igen! Kul att träffa Anna-Carin och Krister också 🙂
  Fast i vanlig ordning just nu så vill inte “mitt” internet visa alla bilder… Nåja, nu är vi på väg söderut så det kanske ordnar sig på vägen 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Verkligen. En fin sjöresa och ett trevligt besök hos Anna Carin och Krister förgyllde denna dag.
   Följer er och har er position så kanske snart internetet vill medverka lite bättre.
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *