Allmänt Utflykter

Bättre och bättre dag för dag – En uppdatering

Stort tack för alla fina och uppmuntrande “krya -på- dig” hälsningar och kommentarer! Jag hade verkligen både tur och otur när sårskadan inträffade.  Och exakt hur den gick till vet jag inte. Att det var på Höga kusten och i  Skuleskogen vet jag också.  Även vilken dag och när på dagen det skedde. Bra så! Såret har så sakteliga börjat att läka och den rejäla penicillinkuren bidrar förstås till det. Och såret blir bättre och bättre dag för dag och jag har mindre ont.

Visst kände jag mig bättre i denna rogivande miljö- Visst kände jag mig bättre i en rogivande miljö fylld av färg och form. Goda vänner, god mat och dryck gjorde också sitt till.

Bättre

och lite piggare kände jag mig när jag i tisdags tillsammans med  Tove  kom ut till Ekerö för att hälsa på  väninnan Elaine. Här sjönk jag ner på altanen och lät mig omslutas av stillheten och av det vackra. Ett fint dygn blev det här ute innan jag lämnade “landet”  för att ta mig tillbaka till storstaden igen.

En god och färgmässigt vacker frukost gjorde mig gott. Ohc jag kände mig bättre rustad att ta mig an dagen. En god långfrukost på altanen ute på Ekerö gav energi och fick både mig och såret att må bättre. Tänk så mycket en fin miljö kan påverka.

Väl hemma på Söder var det dags att genast traska upp till Vårdcentralen för att rada in mig i kön till distriktssköterskan.(De är många som jobbar)  Här är det öppen mottagning mellan 14.30 och 15.30 och patienterna i väntrummet blev fler och fler.. Jag var på plats innan utsatt tid så väntan blev inte så lång för man ropas upp i den ordning man registrerat sig. Hit, för omläggning och tillsyn, ska jag nu gå varannan dag. Och såret blir allt bättre och gör mindre ont.

I  mitt vårdsammanhang

just nu, angående såret, har jag hunnit fundera en hel del över hur knepigt det kan vara att få tillgång till hjälp inom vården. Man kan få “chatta” med någon på en vårdcentral.  Men då stänger man ute de som inte har en dator eller “smartphone.” Att beställa tid hos en läkare ska också helst ske med hjälp av datorn och med ett BankID. Och uppger man vid telefonsamtal, efter en massa valmöjligheter att man inte har  detta så kan man bli uppringd av en sköterska och ev. den vägen få beställa en läkartid. Ja, inte inom den närmaste framtiden…

Här i huvudstaden, och säkert runt om i landet, finns olika jourmottagningar och närakuter som ska avlasta sjukhusens akutmottagningar. Ett bra initiativ.  För min del var det i lördags just till en jourmottagning jag fick gå. Även där fick jag stå på mig. Någon tid för läkarbesök kunde jag inte få när jag ringde så envisheten tog mig dit till fots.

Jag vet ju att vården mer och mer digitaliseras och inte är så tillgänglig vad gäller personliga möten. Och det ser ju olika ut beroende på var man bor och hur husläkar och vårdsystemet fungerar just där man själv bor.

Jag  lyssnade på radion, P1, “Dagens Eko” och P1 Morgon och där har man haft en lite serie om just dagens vård. Lämnar med en länk här på några minuter som jag tycker är tänkvärd “Bristande resurser kan ge undermåliga diagnoser”

(Vill tillägga att jag via Södersjukhuset fått väldigt bra hjälp och behandling för mina solskador av olika slag)

Utsikten från vår balkong gör mig också bättre till mods. Gårdagens utsikt hemma på balkongen. Den gör mig också bättre till mods.

36 svar på ”Bättre och bättre dag för dag – En uppdatering”

 1. Jo…digitaliseringen blir ju mer och mer något alla måste anpassa sig till…jag har nog hängt med hyfsat på den fronten iallafall men jag saknar på nåt vis tiden när man bara ringde in och fick en tid…idag är det ju inte riktigt så alltid.
  Drop in kör de ju med…bra om man råkar ut för nåt och bara behöver gå dit…men ibland vill man ju ha en tid att komma på…blir nog aldrig mer så hos vår vårdcentral iallafall….jag biter ihop och knyter näven i fickan…man får vara tacksam över att det finns en vårdcentral överhuvud taget kanske.

  Ha det jättefint nu.

  1. Visst är det så! Men med take på de i 90-årsåldern som inte har datorer eller smrtphones och ser dåligt är det en utmaning att få en kontakt inom vården. Vi hade “drop in” varje dag ” här på VC i många år och det var en komplement till tidsbokningen. Men nu är detta ett minne blott. Jag är ju envis och ger mig inte så lätt. Men bra är det ju inte att det är så här.
   Ha det bra du också.

 2. Så skönt att såret börjat läka och att du har mindre ont. Då har antibiotikan avsedd effekt.
  Digitaliseringen inom vården är något av en generationsfråga än så länge. Det går inte att förvänta sig att alla har tillgång till den nya tekniken eller behärskar den.

  Kram och ha en fin torsdag!

  1. Jag blir bättre och bättre för var dag. Skönt så.Vad gäller digitaliseringen inom vården så tycker jag att det bör finnas bättre kompletterande alternativ. För som det är nu blir det ju mer en fråga om tillgång och möjlighet/förmåga att handha det tekniska än att få hjälp- En människosyn jag ogillar.
   Trevlig torsdag!
   Kram!

 3. Skönt ditt sår bättrar på sig med tanke på nästa veckas Finlandsresa.
  Min svärmor bor i Farsta och har en del åkommor och mycket krångel med vården.
  Jobbigt för henne som är äldre.
  Gillar inte alls detta överdrivna att “allt” ska gå via datorer och smartphones.
  Passar vissa, inte alla.

  1. Jag är glad för att jag blir allt bättre. Har ju en jobbresa nästa vecka och vill helst då vara i god form. Kan tänka mig att både din svärmor och flera andra har krångel med att få hjälp och vård. Visst måste det finnas vettiga alternativ till det digitala annars utesluter man en stor grupp människor. Och det ogillas.
   Önskar dig en trevlig torsdag.

 4. Så skönt att läkningsprocessen har verkat komma igång på allvar.

  Apropå digitalisering av vården och sjukvården över huvud taget finns det mycket som skulle kunna bli bättre. Brist på kompetent personal, brist på pengar… ja,det finns mycket att säga om det, men inget jag går in på här och nu.

  Så bra att Tove och du fick en fin avkopplande stund hos Elaine. Minns att ni gjorde ett besök där öven i fjol.

  1. Verkligen skönt att läkeprocessen är i gång och penicillinet har hjälpt. Vad gäller digitaliseringen av vården jag hade bara här med en kort fundering ang. detta. Men jag vill heller inte här gå in på detta mer i detalj. Men jag kan lugnt konstatera att det är lättare att få hjälp i Spanien. Vet av egen erfarenhet.
   Jättetrevligt att träffa både Tove och Elaine och ett fint dygn fick vi tillsammans. Jodå, vi har träffats här både förra året och ett par år innan dess. Är så glad att det fungerade för mig att komma dit.

 5. Javisst är det trist att det blir svårare och svårare att få kontakt med vården! Och som sagt, värst för de som kanske bäst behöver!
  Skönt att höra att såret blir bättre och bättre i alla fall!
  Underbar dag på Ekerö hjälpte nog till!
  Kram!

  1. Ja, du vet ju även yrkesmässigt hur detta kan vara. Men visst är det trist med denna utveckling.
   Tack, jag blir nu bättre och bättre för var dag. Och penicillinet gör god nytta.
   Och visst hjälpte det både för ben och knopp att komma ut till Ekerö. Så mysigt.
   Kram och njut där du nu är.

 6. Skönt att det blir bättre och bättre dag för dag och att du inte har lika ont längre.
  Verkar vara lite av en djungel att få vård, men om man kan turerna verkar det ju funka rätt bra ändå. Här har jag nästan alltid gått via akuten och där verkar dom gilla mig, för oftast vill dom inte släppa ut mig från sjukhuset på flera dar när jag väl tagit mig dit 🙂

  Ha det bra och fortsätt att krya på dig!

  1. Det är betydligt lättare i Spanien att bli omhändertagen, både akut och på vårdcentralen. Har ju den erfarenheten av båda. Ett annat system som inte bygger på det digitala. Jag har alltid fått och får bra hjälp på Södersjukhuset när det gällt hudskadorna men värre är det med en del vårdcentraler. Men jag är envis och har dessutom bra backup med läkare, sjukgymnast och sköterska helt nära- Men så ska det ju inte behöva vara.
   Jag är glad att jag blir bättre och bättre dag för dag för nästa vecka är det ny resa och jag vill ha återfått den goda formen.
   Tack för omtanken!
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Du vet hur och vad jag tycker om det system som inte fungerar. Stor skam o fingervisning.
  Gott du nu är på bättringen
  Tack än engång för samvaron.
  Stor kram!

  1. Jadå! Illa och verkligen inte människovänligt.
   Jadå, jag är bättre och samvaron med dig och Elaine gav mycket extra behövlig kraft.
   Önskar dig nu fortsatt fina dagar.
   Stor kram!

 8. Det är farligt i Skuleskogen…det vet du väl Ditte…om inte förr så har du fått erfara det nu med ditt infekterade knä. Jaja, jag skojar förstås och det förstår du, men jag motar olle i grind…
  Hoppas verkligen att du blir fit for fight innan nästa resa…jag håller tummarna och hoppas att du slipper uppsöka “vården” igen. Minns när du skrev om den fantastiska vård som du fick i Spanien, det är nog lite ombytta roller nu för tiden och så det borde se ut i Sverige! Jag var inne och kollade på din “skarvö” och jag funderar så om det verkligen är samma? Mitt minne är att den är mycket större, ligger längre ut och är helt kal med många stora döda träd, men hjärnan har ju en förmåga att förstora upp gamla minnen…så, vi lämnar det tycker jag. Roligt att se och läsa om dina skärgårdsupplevelser, Stockholms skärgård är både vacker och unik.
  Ha det gott och som sagt…håller tummarna för sårläkningen!
  PS. När jag klickar på “Ditte” när du har kommenterat hos mig kommer jag ingen vart…”unknown”…

  1. Jag har förstått att jag till nästa år ska ha på mig benskydd vid ett besök här. Men man kan ju inte vara rustad mot allt. Klart jag förstår att du skojar. Jag fick ett sår på vaden som är djupt och det värsta är att jag inte vet hur jag fick det. Men nu är det under läkning och penicillinet har verkat. Jag är envis och i vården i mitt närområde är det nödvändigt. Men jag tycker ju inte det ska vara så. Inte heller gillar jag den digitala utvecklingen i vården. Både i Spanien och Kina har jag fått bra vård både akut och på vårdcentraler så kanske kunde man gå på kurs där för att lära sig. Finns ju många bra exempel världen över.
   Det finns även en större “skarvö” längre ut men vi brukar inte då vara vakna.
   Märkligt att du inte kommer vidare när jag kommenterat hos dig. Får titta på det…
   Ändrade ju till https://dittemitti.se (La till s på http för att det skulle bli säkrare)
   Önskar er en fortsatt fin resa och ser fram emot mer.
   Ha det gott.

 9. Hej, ja du har så rätt i detta med sjukvården. Jag förstår inte att man nu aviserar att man ska satsa på husläkarsystem för att patienter ska få bli listade hos en läkare och slippa nya vid varje besök. Hur ska det fungera när det bara förekommer stafettläkare, iaf på landsbygden. Här har man medgett att man inte kan se någon fast läkartjänst inom rimlig framtid, dvs. inom flera år. Nä jag har gett upp hoppet. Och sen detta att man bara får tio minuter och en åkomma vid varje besök. Jag är en och samma person, många av mina symptom hänger ihop, knopp o kropp är ju en enhet liksom olika delar av kroppen. Just nu dras jag med bekymmer både här och där men orkar bara inte lyfta luren och börja bena ut hur jag ska få hjälp. Så trist, men vardag för många. Kram

  1. Jodå, dessa stafettläkare och hyrläkare finns i storstan också. Jag har aldrig träffat min s.k. husläkare. Kommer ständigt nya.
   Men visst är det människofientligt att ha det så här. Har ju testat både akutvård och vårdcentral i både Spanien och Kina och det är en helt annan känsla för patienten. Här kunde Sverige ha mycket att lära.
   Så trist att höra att du inte vet hur du ska få hjälp. Gör mig riktigt ont.
   Tankar och kram till dig.

  1. Nej, inte jag heller. Men jag var på Ekerö hos en god vän och där ser det ut så här på morgonen. Och jag njuter.

 10. Till att börja med är jag otroligt glad att du mår bättre och att såret börjat läka. Det får du nog tacka din envishet för!!!

  Säger sällan att det var bättre förr, men sjukvården var faktiskt det, bättre förr alltså. Tycker synd om alla riktigt gamla människor som inte har en anhörig som kan ta hand om bokningar av tider med mera. Även jag kan tycka att det ett himla tjat om “du har kommit till XXX. Nu får du fem alternativ. Välj 1…” Ja, du förstår.
  Drop-in har jag aldrig haft hos min husläkare (har alltid vägrat att besöka vårdcentraler). Däremot kan man få en akuttid samma dag, om man ringer före klockan 08:00, om man orkar upp så tidigt, vilket man troligen inte gör om man är sjuk och gammal.
  Kontakt med sjuksköterskan får man genom att de ringer upp en. Kan vara allt från fem minuter till flera timmar, men de ger alltid en ungefärlig tid när de ska ringa, vilket som alltid gör.

  Nu är jag lika lyckligt lottad som du, Känner min husläkare privat, så det har ändå alltid ordnat sig, men har man inte en sådan “kontakt” är det ju kört.

  Jo, specialistmottagningar som i ditt fall hudläkaren och i min mans fall diabetesmottagningen fungerar fortfarande som de ska – som tur är…

  1. Tack för omtanken! Och jag är också glad att penicillinet haft god effekt och så även med njutflykten till Ekerö. På ett annat sätt- Ja, envisheten är både min bästa och sämsta egenskap men hade jag inte personligen krävt en tid för tillsyn på jourmottagningen så vet jag inte vad som hänt. Blodförgiftning kanske…Visst är det digitala bra i mångt och mycket men inte inom vården. Man måste kunna ringa med en telefon som inte är av modellen “smart”. Tycker det är en mänsklig rättighet. Jag klarar mig, men jag ger många andra en tanke här.Har hört nu vid mina omläggningar hur förtvivlade många “äldre ” är. Här kan man ringa före klockan 8, men ingen svarar. Jag besökte vid några tillfällen drop in tider på vårdcentralen och dte fungerad jättebra. Vad gäller husläkare har jag aldrig träffat vederbörande för det har inte funnits tider utan fått ta någon annan.Varför ska man då lista sig hos någon.
   Och vi som har bra “backup” är lyckligt lottade. Så även både din man och jag som behöver det där “extra ibland”.
   Men vart är vi på väg med sjukvården.
   Här kunde man lära sig av t. ex. Spanien . Där har jag erfarenheter både av vårdcentral och akutvård. Stor eloge. Och utan det digitala.

 11. Så bra att läkningen går som den ska och att smärtan avtar.
  Svårt att komma i kontakt med vården … här måste man ringa för att en sjuksköterska ska ringa upp – och ringer man senare än kl 8!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Skönt att jag blir allt bättre. Men visst är jag begränsad i det jag kan göra.
   Här är det tveksamt om man blir uppringd. De vill att det mesta ska skötas digitalt och jag är inte överens med det systemet. Men jag är envis och det har hjälpt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 12. Det har hänt så mycket på de fem år vi bott utomlands. Allt ska bokas med mobilt BankID känns det som. Ibland vill man ju prata och diskutera med någon men det är nästan omöjligt.
  Jag håller på att lära mig allt det nya och jag är glad att jag inte är 10-20 år äldre.
  Skönt i alla fall att du är på bättringsvägen.

  1. Ja, här hemma har mycket gått mot det digitala och dte tycker jag kan vara ett komplement till det personliga, men får inte ta över. DEn personliga kontakten är ju så viktig.
   Förstår att det är mycket nytt för dig att ta in men jag tror du löser det bra. Men visst tar det på krafterna.
   Jag är piggare och såret läker bra. Och antibiotikan har gjort nytta.
   Trevlig helg.

 13. Så skönt att såret läker! Ja, det är verkligen hopplöst ibland med att få kontakt med vården. Det är så många gånger man möts av att just nu finns inga tider att bli uppringd på, försök senare. Dag efter dag … Även om man ringer direkt på morgonen. Tröttsamt!
  Fina bilder som ser riktigt somriga ut, än är det ju sommar även om det börjar vara kyligare här uppe i Norrbotten nu.
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Jag är verkligen glad för att läkningen går bra men mindre glad över att det ska vara så bökigt att få kontakt med vården. Det skulle ju inte alls behöva vara så. Jobbresa till östra Finland väntar nästa vecka så då vill jag vara pigg.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 14. Hoppas det ger med sig snart, trist att det händer men man kan aldrig veta i förväg vad som händer .. fina bilder o njut kram å fin helg

  1. Penicillinet har hjälpt till och jag får såret omlagt varannan dag och det läker fint. Skönt så-
   Kram och tack för omtanken

  1. Tack för omtanken. Såret blir bättre för var dag och penicillinet gör nytta. Men det tar ett tag till innan jag och benet är i skick som ny.

 15. Avslutningsfotot kan bota den mest ledsna. 🙂 Har läst genom text och vet nu att såret minskar och värken avtar och du har det trevligt under tiden. 🙂 Mysigt med er tradition på Ekerö sedan några år tillbaka.
  Dagens sjukvård känns orättvis och det gäller att aldrig ge sig. Orkar man inte själv behövs att någon anhörig tar den första biten. “Ruffa” åt sig en tid och helst få träffa en utbildad läkare. 😉 Helst också inom samma år. 😉 Det skiljer sig också var man har sina bopålar.
  Söndagskram från ett blåsigt Visby

  1. Vill till att pigga upp sig på olika sätt. Såret läker men har förstått att det kommer att ta tid. Bra att penicillinet gör sitt jobb. Jag är så glad att jag kom iväg ut till Ekerö för att byta miljö och umgås med vänner är bra för både kropp och själ
   Visst skulle man önska att den svenska sjukvården fungerade bättre. För pengar finns. Frågan är bara hur de används och till vad. Ogillar att så mycket nu ska skötas digitalt. Kan vara ett komplement men det får inte ta över.
   Kram från ett halvsoligt Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *