Stockholm

Mobilvandring i Stockholm

I en av Södertidningarna, Södermalmsnytt,  hittade jag häromdagen förslag till en littterär mobilvandring där  författaren, journalisten, Stockholmsskildraren, miljöaktivist, opinionsbildaren och fredsaktivisten Per Anders Fogelström är huvudpersonen. Promenaden tar en runt på östra Söder och man får veta mer om Fogelström, hans sätt att se på Stockholm och vad som drev honom i sitt arbete.

I samarbete med Stadsmuseet kan man under sommaren ladda ner en gratisapp, ”Tempus Fugit”  och där finns en karta, introduktion och ljudberättelser om Fogelström. Vandringen består av 15 kapitel som är kopplade till 15  platser på Södermalm som var viktiga för Fogelström.  (För att kunna lyssna måste man vara på plats och följa vandringen.) Så idag har jag gjort en givande  vandring i Fogelströms fotspår och hoppas ni vill följa med.

Stadsgårdskajen

Vandringen strtade vid Katarinavägen i Stockholm, alldeles ovanför Fotografiska museet och Stadsgården där Finlandsfärjorna och en del kryssningsfartyg lägger till. Här ser man inloppet till Stockholm och denna sjöväg skulle Per Anders Fogelström komma att ta många gånger och han sågs ofta stå här senare i livet och blicka österut.

Per Anders Fogelström föddes i Stockholm 1917 men kom sedan att bo i Helsingfors, Petrograd i Ryssland, tillbaka i Stockholm och sedan vidare till Viborg i Finland – innan det på nytt blev Sverige, så att byta land blev en vana.  Fogelströms pappa arbetade för ASEA men hade förskingrat pengar för dem under flera år och flydde till Tyskland där han han fick jobb som säljare. Familjen var skuldsatt och Per Anders mamma valde skilsmässa och att flytta hem 1922 till Stockholm med de båda barnen och det trots osäker ekonomi.  Pappan försvann ur familjens liv och flyttade vidare till Amerika med en ny kvinna.

 

Monumentet restes här 1977 och är gjort av Liss Eriksson.

Nästa stopp i vandringen blev högre upp på Katarinavägen vid minnesmärket La Mano, ”Handen” till minne av de svenskar som kämpade för demokratin  och dog i det spanska inbördeskriget, 1936-1939 och av de ca 500 svenskar som var med dog nästan 200 personer. Fogelström menade att ”en enda människa kan göra skillnad genom att använda sin röst” och detta var något han själv gjorde i många sammanhang.

”Fjällgatan är väl idag den här stadens vackraste gata. En gammeldags smal gata som drar fram längs bergskantenmed kullerstenar närmast husmurarna och med lyktor som sträcker sig ut från husen”. (Fogelström)

Början av Fjällgatan.

Längs Fjällgatan finns de gamla miljöerna bevarade från 1700-talet med hus som är timrade och panelade och har långsidan mot gatan . I förlängneingen av huset finns ofta ett plank med port in till gården och på gården fanns ytterligare hus, dass, bodar, stall och ibland även i bagarstuga. I mitten av 1700-talet började Falu rödfärg komma och den grå trästaden blev röd. Mot slutet av 1700- talet målades också trähusens fasade i ljus oljefärg för att efterlikna de finare stenhus som fanns i andra delar av stan än Södermalm.

Sista Styverns trappa.

En brant trätrappa leder från Fjällgatan upp till Stigberget och fick 1967 det nuvarande namnet. Tidigare hette trappan Mikaels trappgränd efter Stockholms bödel Mikael Reissuer. Trappan bytte namn för namnberedningen i Stockholm tyckte att denne Mikael med både gata, trapp och kvarter uppkallat efter sig  fått tillräckligt med uppmärksamhet.  En annan anledning var också att man ville återta namnet Sista Styverns trappor som i början av 1800- talet ledde ner från just Fjällgatan till Stadsgården där båtarna låg och till krogen med samma namn, Sista Styvern. Det var här sjömännen tog ett sista glas innan de tog sig hemåt och det var lätt att även här spendera sina sista styvrar, pengar.  (Även i Göteborg, i Majorna finns Sista Styvern)

I slutet av Fjällgatan ligger Per Anders Fogelströms Terrass med härlig utsikt (om vädret är fint) över både  Stockholm och dess inlopp-

Vy från Fogelströmsterrassen in mot Gamla stan, City och Skeppsholmen – till höger. (Det var där alla båtar till Gotland runt låg )

Fjällgatan 30, huset där Per Anders Fogelström bodde från 1964 och fram till sin död 1998, ett gammalt hus som byggdes i mitten av 1700-talet av tröjvävaren Anders Berg och som är väl bevarat.

Som en av våra mest kända  Stockholmsskildrare har Per Anders Fogelström kanske  blivit mest känd för Stadsserien, romanerna om Henning och Lotten och deras släkt som beskriver livet i Stockholm mellan åren 1860 och 1968.  Stockholm och främst Södermalm skildras  från mitten av 1700- talet och hundra år framåt i Fogelströms ”Barnserie” , där barnens situation belyses.  I ”Vävarnas barn” beskrivs barna arbetsförhållande och liv på Barnängens klädesfabrik 1749-1779 . ”Krigens barn” utspelar sig mellan 1788 och 1814 och skildrar genom stockholmarnas ögon de år då Sverige deltog i olika krig och hur barnen hade det. ”Vita Bergens barn” är en fortsättning på på Krigens barn och utspelar sig mellan 1821 och 1860 och skildrar fattiga människors liv i en tid av politisk oro. Här möter man som läsare de människor som förekommit i de övriga böckerna och om deras efterkommande.

Fortsättning följer.

26 svar på ”Mobilvandring i Stockholm”

 1. Så roligt följa denna turen kring och i Fogelströms fotspår! Du ger oss historien på ett intressant sätt dessutom och bilderna till så blir det levande! Har tänkt mig läsa om Fogelströms Stockholmsböckerna.
  Liss Erikssons La Mano gav mig en liten minnesrunda om släkten Eriksson. Christian Eriksson föddes i Taserud, Arvika 1858 och är far till Liss som han fick med sin andra fru. Intressant är att Christian avrådde sina barn att bli konstnärer.
  Tusen Tack för kvällens höjdpunkt Ditte!
  Kommer följa upp fortsättningen.
  Stor kram

  1. Inser att vi idag blev en liten grupp på vandringen och du var förstås med. Trevligt som alltid.
   Vad intressant att du kände till Liss Eriksson och hennes pappa och nog blev hon konstnär alltid,
   Fortsättning på vandringen kommer onsdag eller torsdag. Och böckerna är klart värda att läsas om.
   Stor kram!

 2. Vilka otroliga bilder du bjuder på. Det är ett Stockholm jag definitivt aldrig har sett och mig misstänker att jag heller inte kommer att se det. Så jag är så tacksam för att du visar mig detta!

  1. Tack! Ja, Stockholm är fantastiskt och har så mycket att erbjuda. Jag strosar ju gärna runt här och njuter av allt det vackra och
   är glad att jag bor där jag gör. Och jag delar gärna med mig. Och blogglandia är ju så bra för man kan resa och ta del av upplevelser
   och ändå vara hemma. Fiffigt!
   DEt finns ju mycket att s eoch uööleva i ävrlden och sommartid stannar jag gärna hemma i Sverige med undantag för en eller annan avstickare.
   Sol är ju inte vad jag ska utsätta kroppen för och då blir dte vissa begränsningar. Men det är ok.
   Jag har solat tillräckligt i mina dar…

 3. Snacka om sammanträffande:-) Vi var också på Söder idag och plockade upp Södermalmsnytt på Söderhallarna, där jag läste just om vandringen som du skriver om. Tyckte appen var helt suverän och hade tänkt att vandra i Fogelströms fotspår – eller i dina för den delen. Nu väljer jag att luta mig bekvämt tillbaka framför datorn, läste det här inlägget och inväntar fortsättningen;-) Älskar Blogglandia:-)

  PS. Blev du också dygnsur idag? DS.

  1. Helt klart flera sammanträffanden! Jod, jag var osm en dränkt katt nr jag kom hem. Det tar ca 15 minutre från Medis,
   inte alls långt, men i ösregnet kändes det så.
   Promenaden var riktigt trevlig och gav en hel del nya infallsvinklar. Jag har ju tidigare ofta passerat här i trakterna men inte alltid haft ögonen med mig. Huset på Fjällgatan har jag passerat många gånger utan att veta att just Fogelström bottt där.
   Luta dig du tillbaka och fortsättning kommer onsdag eller torsdag.

 4. Det var en vandring som heter duga! Såå vackert, och så intressant.
  Du borde få betalt för dina pro-Stockholmsinlägg och tjusiga foton. 🙂

  1. Det var en väldigt trevlig vandring och en väldigt god tanke av stadsmuseet att få till den. Och Södermalm har så mycket att erbjuda.
   Jag är väldigt förtjust i Fogelström och läser och tittar varje dag i den fina bok, Stad i bild,
   av Fogelström som du sände mig. Den ger mig så mycket glädje-
   Jag tänkte på dig idag när jag gick och det hade varit roligt om du varit med mig. Men det var du i tankarna.

 5. Åh, så roligt att få vara med i din vandring med Fogelström!!! Jag njuter i fulla drag!!! Älskar hans böcker!!! Stockholm i mitt hjärta!!! ♥ ♥ ♥

  1. Vad roligt att du också följde med mig här på vandringen. Jag har läst hans böcker tidigare och har börjat läsa om ”Barnserien”.
   Ett stort stucke historia är det och Fogelström kunde ju sin stad och visst mycket om människorna och det liv de levde här.

  1. Ja, vandringen var riktigt intressant och så bra med ”appen” för då fick man också veta mer om de platser på Söder
   som betytt mycket för Fogelström. Han hade ju en otrolig kunskap om Stockholm, människorna här och det liv de levde.
   Fortsättning kommer på onsdag eller torsdag.
   kram!

 6. Tack Ditte! Tack för denna trevliga vandring i Fogelströms fotspår – helt i min smak som du förstår 🙂
  Härliga bilder … så fina vyer över gamla miljöer och så vacker över vattnet!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Vad roligt att du tyckte om vandringen och följde med mig och jag är söker på att du gjort det än mer på plats.
   Del två från mig kommer på onsdag eller torsdag. (Måste delas upp för annars blir det för mycket.)
   Väldigt roligt och fint med ”appen” som tar en runt och där det berättas om de olika platserna.
   Fogelström hade ju en otrolig kunskap om Stockholm, livet och människornas tillvaro, både historiskt och fram till modern tid.
   Önskar dig också en fin dag. Just nu halvsoligt hos oss vilket är riktigt trevligt.
   Kram!

 7. Jättefint! Och så fiffigt med den där appen! Har gjort liknande vandringar i olika städer, fast då har själva ”banan” varit utstakad i gamla, hederliga guideböcker. Alltid trevligt att ha ett facit att följa 🙂

  Underbara bilder!

  1. Tack! Appen fungerade väldigt bra och promenaden var verkligen trevlig.
   Ja, har också provat att gå efter karta och guideböcker och det har fungerat bra men detta gav en lite annan upplevelse.
   Fick också veta en hel del jag inte kände till och det berikar.

  1. Promenaden är jättetrevlig och i fina omgivningar. Appen finna att ladda ner hela sommaren vilket är jättebra.

 8. Så trevligt att följa den appen! Och roligt att du tog med oss också på turen!
  Stor kram och ha en fin dag!

  1. Jag hade en väldigt trevlig efetrmiddag men hann också med att bli genomblöt innan jag hann hem då en rejäl
   regnskur överraskade.
   Trevligt att ni följde med.
   Önskar er en fin tisdag.
   Kram!

  1. Tack! DEt var verkligen en fin vandri och roligt med appen som berättar om de olika platserna och dess brtydelse för Fpgelström.
   Söder är så fint!

 9. Fantastisk trevlig och intressant vandring! Fjällgatan är ju bara helt underbar. La Mano kände jag inte till, har väl inte gått tillräckligt långt på Katarinavägen! Måste kollas!

  1. Denna vandring rekommenderas och extra roligt med appen där det berättas om dessa platser som var betydelsefulla för Fogelström.

 10. Hej! Tack för ditt inlägg! Tönkte göra denna va deing imorgon, minns du ungefär hur lång tid den tog?

  1. Jag gjorde vandringen i höstas och laddade ner den från Stadsmuseet. Såg att den finnns kvar nu 2018 också. Jag valde att ta den i två etapper men gör man den i en så kanske det tar tre timmar inklusive förflyttningar. Man kan bara lyssna på avsnittten när man är på ”rätt” plats. Önskar dig en fin vandring. Jga skulle nog kunna tänka mig att göra den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *