Stockholm

Stockholmspromenaden fortsätter- Från City till Södermalm

Stockholmspromenaden fortsätter och idag tar vi oss an den sista delen – från Nybroplan genom Kungsträdgården, förbi slottet, Slussen och hem till kajen på Södermalm. För vår del blev det en sammanlagt en rejäl långpromenad i det vackra vårvädret. och Med ett par “pit stop” under vägs. Och visst kändes det rejält i benen när vi var hemma igen, 13 km senare.

Här finns första delen av rundan “Vacker vårdag och en tur till Djurgården”  och andra delsträckan “Stockholmspromenad mot City” finns via den här länken.  (För att ta det i lugnare takt har jag i blogginläggen delat upp rundan i sträckor om dryga 4 km)

Kungsträdgården och de vackra japanska körsbärträden var ett givet stopp på den vackra Stockholmspromenaden Kungsträdgården och de vackra japanska körsbärsträden. Ett givet stopp på Stockholmspromenaden.

Från Nybroplan, via Kungsträdgården, Gamla stan, förbi Slussen och hem till kajen på Södermalm.

Stockholmspromenaden

var avverkad till 2/3 och vi bytte vattnet längs Strandvägen och Nybroviken mot Kungsträdgårdens blommande japanska körsbärsträd. Och här var vi inte direkt ensamma. Kungsträdgården i Stockholms innerstad har, helt oavsett blommande körsbärsträd, en intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1200- talet då det var ängar här.  På 1400- talet var det kungligheter och adeln som hade tillträde hit. Under Gustav Vasas och hans söners tid, på 1500- talet byggde man lusthus här  och odlingarna blev fler. Sedan var det inte förrän på 1800-talet som allmänheten fick tillgång till Kungsträdgården.

Många besökare i Kungsträdgården denna dag.

 Uteserveringarna var välbesökta. Kan inte förstå att man väljer att  sitta så tätt. På de flesta uteserveringar jag ser på Söder så är det betydligt glesare mellan bord och stolar och gästerna har förstått vitsen och allvaret med distans. Men inte här verkar det som. Bedrövligt. Men läste nu på eftermiddagen att det ska göras razzia bland uteserveringar i Stockholmstrakten och de får genast stänga om inte avstånden är de angivna. Skulle ju inte  vara nödvändigt.

Vi njöt för tredje gången i år av de vackra träden här men det blev bara korta stopp och på distans från andra.

Vi gick vidare utan något “pit stop” här. Och antalet människor minskade genast när vi närmade oss Strömkajen, många skärgårdsbåtars “hållplats”.  Grand hotell har sedan en tid tillbaka sin “rätta färg” och den rosaröda är ett minne blott. Grand hotell är ett anrikt hotell med flera mycket bra restauranger och så förstås  den trevliga”Cadierbaren”. Namnet kommer efter den fransman som Jean, François, Régis Cadier som efter Stockholmsutställningen 1866 fick i uppdrag att att skissa på en idé till ett hotell. Stockholm behövde ett bra stort hotell och Grand hotell stod klart 1874. Idag har hotellet 300 rum och sviter i olika angränsande byggnader. (Det är Investor, ett Wallenbergkontrollerat företag, som äger Grand hotell)

Stockholmspromenaden fortsätter och det blir ett stopp vid Grand hotellStockholmspromenaden fortsätter och vi stannar till vid Grand hotell.

Ett tips.

Här kan jag verkligen rekommendera toaletterna. Redan i slutet av 1960-talet upptäckte jag dem.  Jag var 19 år och jobbade efter studentexamen som guide Stockholm. Ibland efter jobbet samlades vi på Grand för att ta en liten öl. Och i samband med besöken där lärde jag mig hitta till toaletterna. De ligger än idag kvar på samma plats. Och jag använder dem idag även utan att ta en öl. Jag stegar in genom svängdörren som om jag bodde på hotellet eller tänkt besöka Cadierbaren. Går rakt fram och svänger av till vänster. Voilá! Så Dags att fortsätta.

Kungliga slottet, Skeppsbron, Gamla stan, förbi röriga Slussen och hem till kajen på Söder.

Det är väldigt få ute och rör sig och inte ens cyklisterna är många denna eftermiddag. Även Kungliga slottet ser öde ut. Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697  och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728  och arkitket Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Kungliga slottet i eftermiddagssol

Slottsbacken brukar alla årstider vara fylld med bussar. Så icke nu. En märklig känsla.

Stockholmspromenaden tar oss vidare över Skeppsbron mot Slussen och Söder.Stockholmspromenaden tar oss vidare över Skeppsbron. Märkligt även att se den så tom.

Skeppsbron ligger också ganska öde. Till vänster, på andra sidan vattnet, skymtar Skeppsholmen där bl.a.  Moderna, Östasiatiska och Arkitektur och Designmuséet finns. Den vita byggnaden är Erik Erikssonhallen, tidigare Skeppsholmskyrkan . (2001 blev detta en icke religiös byggnad )

Vi har Gamla stan på vår högra sida. Även där känns det öde.

Hemma på kajen. Jodå, det ser ut precis som vanligt.

Hemma på kajen igen. Stockholmspromenaden är slut öfr den här gången. Men det blir fler. Hemma på kajen igen och Stockholmspromenaden är slut för den här gången . Men det kommer fler.

Passar på att önska alla en så trevlig påsk som möjligt. Glad är väl inte direkt det rätta ordet denna påsk. Men påsk blir det ju i alla fall. Och förvisso en väldigt annorlunda påsk på många sätt.

30 svar på ”Stockholmspromenaden fortsätter- Från City till Södermalm”

 1. Vilken härlig promenad och ni fick dessutom se körsbärsträden blomma. Synd att det är så kort tid för det är ju så vackert. Visst känns det märkligt att se en storstad så pass öde, jag menar i Gamla stan brukar det vara rena trängseln. Men samtidigt så är det ett gott tecken som visar att människor tar ansvar.

  Att önska glad påsk känns lite knepigt men samtidigt så får vi göra det bästa av helgen.

  Så kram och Glad Påsk till er med!

  1. Här spred jag ju ut rundan på tre dagar. Kan tänka mig att det blivit väl mastigt att bloggmässigt ta den i ett svep. Och körsbärsträden nu är verkligen vackra. Men en kort tid är det de blommar- I Kungsan var det väldigt mycket folk och många hade inte fattat detta med avstånd. Tycker överlag man är betydligt bättre på det här på Söder. Även på uteserveringarna. De visade ju på tv hur folk i Kungsan satt tätt på uteserveringar och inte tyckte att det gjorde något. Bedrövligt! Och i alla åldrar.
   Gamla stan var nog så öde – Men ute på Djurgården och här på Söder är det mer folk ute. Lättare att hålla avstånd är det ju när det inte handlar om att gå på trånga gator.
   Påsk är det förvisso men just detta med Glad Påsk i år fastnar likasom i halsen.
   Men vi får göra det bästa vi kan av det vi har.
   Kram och trevlig påskhelg.

 2. Vilken härlig promenad, så fint med körsbärsblommorna också, men jag går nog inte förbi där i år, åker nog inte till stan förrän nästa vecka när jag börjar jobba igen. Känner inte så lockande att åka kommunalt in till stan i onödan just nu 😛
  Kul att läsa lite om Kungsträdgårdens historia 😀

  1. Det är så skönt att ge sig ut och eftersom vi inte har bil blir det till att gå mycket.Kommunalt åker vi bara med färjorna där vi kan stå utomhus och på avstånd. Förstår dig till fullo att du stannar hemma för inte ska man i onödan utsätta sig för den kommunala trafiken.
   Visst är det intressant med Kungsträdgårdens historia. Även Humlegården har en speciell historia. Tillhörde för länge sedan Klara kloster.
   Önskar dig en skön påsk.

 3. Kungsträdgården känner jag till ,-)) När körsbärsträden blommar , är det underbart. Så vackert ,.)
  Det var intressant att få veta mer om kungsträdgårdens historia . Hoppas det inte var något som man lärde sig i skolan! ,-)) För då hade jag nog tankarna på annat ,-)
  Ja där var det mycket folk, jag tror vi i Sverige är lite så…lyser solen och det är magiskt vackert då glömmer folk!
  Grand Hotell toaletter var ett bra tips, jag brukar hålla utkik efter toaletter ,-)) Blev nyfiken på dom nu. hoppas jag har modet att stega på rakt in ,-)
  I värsta fall får jag väl skylla på dig Ditte ,-)))
  Runt slottet brukar det ju vara folk, har aldrig sett Stockholm så folktomt. bortsett från Kungsträdgården då.
  Likaså Gamla stan, där brukar vi vara ,-) Men kommer nu prova på lite annat fint jag sett här hos dig! ,-)
  Hemma igen…du bor som sagt otroligt vackert!
  Här har vi avblåst allt påskfirande, skulle firat med son o familj, vi brukar göra det hela familjen, men träffas ska vi göra när “allt det här” är över.
  Önskar dig o fam en Glad “fin” Påsk,
  Fina bilder
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Vi har varit i Kungsträdgården för ett par veckor sedan men då tog batteriet i kameran slut. Men nu var den laddad. Vad gäller Kungsträdgårdens historia vet jag att jag inte alls läste om den i skolan. Men jag har ju jobbat som guide i Stockholm och gör det fortfarande (ja, inte i coronatider) så mycket av Stockholms historia har jag lärt mig utanför skolan.
   Vad gäller toaletterna på Grand Hotell så är det bara att hälsa i dörren och med bestämda steg gå in. Stockholm är nu en ganska folktom stad. Söder har mer folkliv men Gamla stan känns helt öde. Var där idag och gick runt. Så sorgligt. I morgon kommer ett inlägg med bilder på hur det idag såg ut i Gamla stan och det var helt öde. Jag och Gamla stan.
   Här blir det heller ingen påsksammankomst men kanske kan jag få komma till Uppsala i morgon och träffa barnbarnen utomhus.Om jag får skjuts med bil…Hoppas.
   Önskar er en trevlig påsk och ha det så bra ni kan. Önskar dig också god bättring.
   Kram

 4. Körsbärsträden, ja. Så underbara! Synd bara, att inte folk har vett att hålla distans. Jag ser ju och har förstått att Gamla stan och kanske bitvis Södermalm har fattat galoppen. I city ser det ut som vanligt och en trängsel. Oansvarigt.
  Nu kan det bli att dessa restauranger får stänga, då de inte följer reglerna.
  Nu dras ju smittan mot Västra Götaland.
  Jag gick en vända på campingen alldeles nyss. Det har tillkommit en hel del gäster, som ska använda gemensamma utrymmen. Men bara svenskar. Norrmännen har tidigare nog stått för 50 procent och så alla tyskar och holländare.
  Ja, jag önskar dig/er en ljus och fin Påsk, så kan man säga! Så fina påskprydnader!
  Stor kram!

  1. Jag har passerat här förut i vår men då la kamerans batteri av så körsbärsträden kom inte alls med på bild.
   Nu ska det bli razzia bland uteserveringarna i stan och håller de inte avstånd får de stänga genast. Bra tycker jag. Vad gäller Söder tycker jag att det ser bra ut där vi rör oss. Vad gäller Gamla stan är det en spökstad. Helt dött. Endast ett par serveringar och restauranger öppna. Hemskt!
   Bedrövligt och oansvarigt av de campare som kommer och ska använda gemensamma utrymmen. Hur tänker folk. Snarare inte tänker. Kan ju inte vara livsviktigt att ut och campa just nu.
   Jag har skippat “glad” i år. Men en ljus och fin påsk låter i mina öron bättre.
   Önskar dig detsamma.
   Stor kram

 5. Vilka vackra promenader ni gjort i flera dagar, lite avis där. Det är så trevligt Aff få vandra med på era ut/njututflykter. Vissa utflykter ha jag gjort med bl a en liten färja över till djurgården och promenad på Waldemars udde. Hoppas jag inte säger fel.
  I går träffade vi vänner på behörigt avstånd och grillade korv i skogen ganska nära oss. Trevligt att kunna träffad. Värre är det i vårt älskade Torrevieja. Jag skulle ha åkt ner på måndag.
  Här blir det ett enkelt påskfirande i vår ensamhet.
  Önskar er en trevlig påskhelg trots omständigheterna.
  Kramar/A-K

  1. Vi har haft flera fina dagar och varit ute mycket. Och du har helt rätt både vad gäller färja och Waldemarsudde.
   Vad trevligt att träffa vänner ute. Känns ju trist att inte kunna ses som vanligt men man får hitta alternativ.
   Visst är det värre i Torrevieja och hela Spanien. Och det verkar bli en långdragen historia.
   Så mycket firande blir det inte här . Känns inte direkt glatt. Men förvisso är det påsk ändå-
   Önskar er också en “God Påsk” och ha det så bra ni kan.
   Kramar till er från oss.

 6. Ännu fler fantastiska bilder!

  Det där med toaletter… Jag brukar gå in på dom fina hotellen och låtsas att jag bor där. Har aldrig blivit stoppad, västerlänning som jag är. Det gäller bara att ha ögonen öppna och se var dom “allmänna” toaletterna finns så man inte ser vilsen ut 🙂

  Ha en fin skärtorsdagskväll!

  1. Tack!Vad gäller toaletter på hotell är jag också fena på det. Gör det ju även i Sverige och givetvis också i Spanien. Inga problem. I Stockholm ligger Grand väldigt bra till. Och toaletterna är urtjusiga. Tror man får en viss blick för var toaletterna finns. Kul att vi båda har den.
   Balkonghäng nu med bubbel. Och en rejäl promenad blev det på eftermiddagen. Ren friskvård.
   Önskar er också en fin kväll.

 7. Så fint med körsbärsblommorna. Det är ju mycket färre besökare än vanligt men trist att inte folk tar situationen på allvar.
  Efter några dagars jobb på en pandemiavdelningen vet jag hur viktigt det är att vara försiktig.
  Hoppas du får en fin påsk, även om du inte kan träffa döttrar och barnbarn.

  1. Körsbärsblomningen här är så vacker och det är ju mängden träd som gör det. Visst är det färre besökare men den adag var det ändå trångt vid uteserveringarna och i parken. Bedrövligt både att gäster och de som driver serveringarna inte begriper. Och det gäller alla åldrar. Tycker dock att man varit mycket mer lyhörda på Söder. Både kunder och caféägare.Bra så!
   Förstår att du får en helt annan inblick på en pandemiavdelning. Har en dotter som jobbar inom vården och att vara försiktig och hålla avstånd är ju så viktigt.
   Önskar dig och maken också en så bra påsk som möjligt.

 8. Vilken promenad ni tog, wow! Å visst är körsbärsträden ljuvliga!
  Konstigt att folk sitter så nära varandra på serveringarna? Kanske borde de ta bort flera bord.
  Cadierbaren känner jag till, så vackert där, och visst har jag provat toaletterna där!
  Nu ska jag med viss fundersamhet ta mej till jobbet…
  Glad Påsk önskar jag dej och de dina också!

  1. Ja, lika bra att ta till den rejäla varianten. Och vi ser det ju spm ren friskvård. Pauser blir det förstås men inte där det är trångt. Har varit i kungsan innan men då dog kamerans batteri. Men nu var det laddat. Läste idag att det nu blir razzia bland uteserveringarna och har de inte tillräckligt med avstånd är det att genast stänga. Bra tycker jag. Men att det ens ska behövas. Rör mig mycket på Söder och tycker att man där är betydligt bättre på detta med avstånd på uteserveringarna. Bra så.
   Cadierbaren gillar vi och tittar då och då in där. Och ibland blir det även en bit mat på Verandan eller en ev de andra restaurangerna. Alltid trevligt.
   Önskar dig en trevlig påsk efter det vi nu har och en jobbnatt som blir ok.
   Kram

 9. Ljuvliga bilder från körsbärsblomningen i Kungsträdgården. Men ganska kusliga bilder från Slottsbacken och Gamla Stan. Vad gäller slottet har jag ärligt talat aldrig gillat det. Det är trist, fyrkantigt och tråkigt som bara den. Då föredrar jag slott i England, Frankrike och Tyskland. Där är de betydligt mera arkitektoniska byggnadsverk tycker jag.

  Vad gäller avstånden på uteserveringarna i city har de ju tagit upp nu och ställena ska kontrolleras under helgen. Har en känsla av att alla restaurang-, bar- och caféägare med uteserveringar passar på att dra in så mycket pengar de bara kan innan allt blir stängt. Oansvarigt och hänsynslöst tycker jag. Men som gäst borde man ju också tänka sig för både en och två gånger. Är man så himla dum och sätter sig vid ett bord som står en halv meter från grannarnas då ber man om det. No brain, no gain, som min man skulle säga.

  1. Visst är körsbärsblomningen vacker. Var här i slutet av februari och då fanns också blommorna men inte mitt batteri i kameran. Men nu var det laddat.
   Vad gäller slottet tycker inte jag heller att det är särskilt snyggt. Få slott i dne här storleken är ju det. Buckingham Palace är ju inte heller direkt till någon glädje för ögonen. Men visst finns det snygga slott på många ställen. Drottningholm tycker jag bättre om men det är nog också miljön där som inverkar. Bra att man ska kontrollera uteserveringarna och tror det behöver göras lite varstans. Fattar inte heller gästerna som inte begriper. Och de är i alla åldrar. Bedrövligt och hänsynslös.
   Tycker att Söder fattat detta med avstånd. I alla fall det jag sett.

 10. Tack för körsbärsträdens blomsterbilder. Själv var jag där och såg de första blommorna som visade sig den 17 januari, vilket var alldeles för tidigt.
  Visst är toaletterna fina på Grand, värt ett besök bara för att besöka dom hahaha
  Önskar er en fin lugn Påskhelg.

  1. Oj, det var tidigt! Vi var här i slutet av februari men då dog batteriet i kameran så jag fick inga bilder. Men nu så.
   Toaletterna på Grand har varit en favorit salltedan 1970 och är det än idag. Tittar ofta in här. Och ibland blir det ett besök i någon av restaurangerna eller Cadierbaren också. Nostalgi.
   Önskar er också en fin påskhelg.

 11. Kram Ditte, trevligt med en stadstur i ett strålande väder…och så önskar och hoppas jag, att ni får fina vårdagar framöver i vår vackra huvudstad. Kanske inte enligt planerna, men i dagsläget är det inte mycket som går enligt dessa…så gilla läget är det enda som gäller, vare sig vi vill eller inte. Att vara fatalist underlättar…lite!

  1. Vad trevligt att du gick med och visst hoppas vi nu på fina vårdagar i solen. Vi går mycket i vanliga fall men nu blir det än mer. Och eftersom vi inte åker kommunalt så blir det att just gå eller att ta cykeln. Ja, den ska fram nu. Vi har ju också färjor som kan ta oss runt och det är jag glad för och de tar oss lite längre sträckor. Där kan vi ju alltid vistas utomhus.
   Några planer nu har vi inte utan tar en dag i taget. Och försöker gilla läget.
   Ha det så bra ni kan.
   Kram
   Kram!

 12. Hihi, jag har också kissat på Grand Hotel … Har dock missat körsbärsblomningen i år. Bara sett på håll. Men får nöga mig med träden på Bysistorget, väldigt fina de också, men färre.

  1. Träden på Bysis är jättefina och de var med på bild här i bloggen för inte så länge sedan. Nu passerade vi genom Kungsan och då kom de ju liksom till oss. Kul att du också tittar in på Grand. Jga har nog varit toalettkund där nu dryga 50 år. Och fortsätter ett tag till.

  1. Tack! Och skönt att på olika sätt ta vara på dessa vackra dagar. Och både Grands toalett och även andra hotelltoaletter är värda att ha i minnet när man är ute på stan.

 13. Ja du, undrar också vad som är så svårt när det gäller att inte trängas, tycker det är fint att de ger sig ut i helgen och ser till att de sköter sig men det borde inte behövas.

  Gamla stan blev lite av min favorit, trånga gränder och fin arkitektur.
  Har en bokad resa med vänner till sthlm till mitten av juli, vi får väl se hur det blir med det då med tanke på allt, hoppas att det är över då.

  Ha det jättefint och tack för promenaden 🙂

  1. Man tycker ju att sunt förnuft kunde råda. Men en del har tappat det för länge sen. Tyvärr.
   Jag var i Gamla stan igår och det var så sorgligt. Helt öde. (Dagens blogginlägg) En stadsdel som varit så levande men nu bara helt tom. Hoppas snart på bättre tider så att mycket kan återgå till det mer vanliga. Men som vanligt blir det ju inte.
   Trevligt att du gick med. Välkommen med till Gamla stan. Så blir vi alla fall två som rör oss där.
   Önskar dig en bra fredag

 14. Fin promenad, men an tyvärr inte se alla bilderna, vet inte varför.
  Ser dock den sista bilden av påskpyntet och blomkrukan, känner igen allt från mina påsksaker som jag fortfarande har kvar i lådor i Sverige, tråkigt, borde komma hit. Blomkrukan påminner om en jag tagit till Spanien.

  1. Så skönt att vara ute och skön friskvård om man håller avstånd. Märkligt att du inte kan se alla bilderna för de finns med på bloggen. Har för säkerhets skull tittat även på två andra datorer. Blomkrukan i sista bilden ärvde jag av min mamma och hon i sin tur från min mormor så jag vet att den är gammal.Ankan i påskbilden är nog i sig snart 70 år. Fick den av min faster då jag var ett par år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *